The strong voice of a great community
2019

Διακοπς στην «Μακεδονα», «μακεδονικς» μειοντητες και… καλ «μακεδονικ» κρασι

Του Νκου Μελτη απ το liberal.gr

Αντιμτωπη με την σκληρ πραγματικτητα που διαμρφωσε η Συμφωνα των Πρεσπν και τα ορθνοιχτα παρθυρα που νοιξε με την υπογραφ και της Ελληνικς κυβρνησης στην σχεδν απεριριστη χρση του ρου «Μακεδονα» και «Μακεδνας» απ την σκοπιαν πλευρ, βρσκονται τρα σοι δεν εχαν αντιληφθε τι ακριβς προβλεπε.

Το ΥΠΕΞ της «Βρειας Μακεδονας» παρουσιζοντας στην ιστοσελδα του τις προτεραιτητες του περιλαμβνει σε αυτς, την βελτωση του καθεσττος των «Μακεδονικν γλωσσικ και εθνικ μειονοττων αν τον κσμο» και ενημερνει την διεθν κοιν γνμη για τις «ομορφις της Μακεδονας, τα μοναστρια της Μακεδονας, τα θιμα της Μακεδονας, τα Μακεδονικ κρασι»…

Τα περιστατικ στην μεγλη τουριστικ κθεση στο Βερολνο, τη διεθν κθεση κρασιν δεχνουν τι η ελληνικ διπλωματα και χι μνο θα πρπει να επιδοθε σε να διαρκς κυνηγητ και για την τρηση της Συμφωνας αλλ και για περιορισμ των βλαπτικν συνεπειν των προβλψεων του ρθρου 7, με τον διο τρπο που για 24 χρνια οι ελληνικς αρχς και φορες διναν καθημερν μχη για την χρση του FYROM.

Η μχη μως δνεται πλον υπ δυσμενστερους ρους ,καθς αφενς μεν πρπει να αντιμετωπισθε η πρθεση της βορειομακεδονικς πλευρς που προφανς θα εξαντλσει το γενναιδωρο χρονοδιγραμμα των 5 ετν που της δνει η Συμφωνα για αλλαγ του επσημου ονματος σε επσημους φορες και συγχρνως διαπιστνεται τι πλον να ευρτατο φσμα των χρσεων του ρου «Μακεδονα» και «Μακεδνας» χει αναγνωρισθε στην λλη πλευρ βσει της Συμφωνας.

Δυο ολθρια ρθρα της Συμφωνας εναι το 1(3) που προβλπει την ελεθερη χρση του ρου «Μακεδνας» και «Μακεδονα» παραπμποντας στο ρθρο 7 το οποο αρχικς δηλνει τι «η εκατρωθεν αντληψη των δο Μερν, ως προς τους ρους «Μακεδονα» και «Μακεδνας» αναφρονται σε διαφορετικ ιστορικ πλασιο και πολιτιστικ κληρονομι και διευκρινζει τι  για την Βρεια Μακεδονα με τους ρους αυτος «νοονται η επικρτεια, η γλσσα, ο πληθυσμς, και τα χαρακτηριστικ τους  με την δικ τους ιστορα, πολιτισμ και κληρονομι, διακριτς διαφορετικ» απ αυτ που αναφρονται  στην Ελλδα.

Επσης και με το ρθρο 1(3ζ) προβλπεται η χρση της νας ονομασας μνο στις περιπτσεις φορων και οντοττων που χουν σχση με το κρτος, χουν ιδρυθε με νμο και χουν κρατικ επιχοργηση και συγχρνως επιτρπει την χρση των ρων «Μακεδονα» και «Μακεδονικς» (βσει του ρθρου 7) και σε «δραστηριτητες».

Συνεπς πλον για αφσες πως εκενη «Macedonia Timeless» που δσποζε στο τουριστικ περπτερο της βορειομακεδονικς πλευρς στο Βερολνο , και αναφορς σε «Μακεδονικ οινοπαραγωγ», «Μακεδονικ κρασ», σε «ομορφις της Μακεδονας» κ.α. η λλη πλευρ θα μπορε να ισχυρισθε τι νομιμοποιεται να τα χρησιμοποιε, καθς δεν αφορον το κρτος κρατικ οργανισμ.

Εξλλου γι’ αυτ τον λγο στην κθεση του Βερολνου μετ την διαμαρτυρα της Ελληνικς Πρεσβεας απλς καλφθηκε με την να ονομασα το logo του οργανισμο τουρισμο που αναφρονταν σε «Μακεδονα» εν αντιθτως λο το διαφημιστικ υλικ και οι μεγλες αφσες του περιπτρου πρβαλλαν τις ομορφις της «Μακεδονας»…( ως Επικρτεια του δετερου μρους του ρθρου 7 της Συμφωνας των Πρεσπν).

Εκτς αυτς της πολ δσκολης κατστασης την οποα θα πρπει να διαχειριστον οι επμενες κυβερνσεις ,φορες αλλ και η ελληνικ κοιν γνμη , υπρχει και η εσκεμμνη καθυστρηση αλλαγς της ονομασας ακμη και εκει που επιβλλεται απ την Συμφωνα των Πρεσπν.

Η Προεδρα της Δημοκρατας συνεχζει να αναφρεται ως «Δημοκρατα της Μακεδονας» εν το Σνταγμα της χρας αναφρεται ως «Σνταγμα της Δημοκρατας της Μακεδονας» στο οποο μλιστα δεν χουν ακμη ενσωματωθε οι συνταγματικς αλλαγς.

μως και στο διο το Υπουργεο Εξωτερικν που το πλον απλ φυσικ εναι η αντικατσταση βσει συγκεκριμνου λογισμικο λων των αναφορν της «Δημοκρατας της Μακεδονας» με το νο νομα, χουν υπρξει ελχιστες αλλαγς.

Εναι ακμη πιο απαρδεκτο το γεγονς τι το ΥΠΕΞ της γειτονικς χρας παρουσιζοντας στην αγγλικ ιστοσελδα το προφλ της χρας αναφρεται μνον σε «Μακεδονα» παραπμποντας για τουριστικς πληροφορες στην «Επσημη Μακεδονικ τουριστικ ιστοσελδα» που ξεναγε τους επισκπτες στα «μακεδονικ τουριστικ αξιοθατα», στα «μοναστρια της Μακεδονας», στα «κρασι της Μακεδονας» κ.α.