The strong voice of a great community
2019

Η ανταλλαγ αγαλμτων και η Συμφωνα των Πρεσπν

Της Αγγελικς Κττη

Εξυπηρτηση στην αγαπημνη της κυβρνηση των Σκοπων κνει η ελληνικ κυβρνηση, αποδεχμενη να λβει τα θλια προπαγανδιστικ κατασκευσματα σε μορφ αγαλμτων που εκενη ανγειρε σε κεντρικ σημεα πλεων. Επειδ η επιχερηση αφαρεσης σκοντφτει σε αντθετες επιθυμες του γειτονικο μας λαο, πρθυμη η κυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΣΙΑ ακολουθε τρα την οδ των ανταλλαγν. Πολ φοβμαστε πως η υπθεση με τον «Δρομα» του Κ. Βαρτσου εναι μνον η κορυφ του παγβουνου και πως χουν γνει κροσεις και σε λλους καλλιτχνες.

Εν ολγοις η κυβρνηση δια της κυρας Ζορμπ αλλ σως και λλων προσπων ανλαβε την πρωτοβουλα να στελουμε να και περισστερα εμβληματικ ργα σγχρονης τχνης στην πρωτεουσα του γειτονικο μας κρτους και να λβει σε αντλλαγμα τα εθνικιστικ κατασκευσματα της περιδου Γκρουφκσι. Τα οποα δεν θα χσει σε καμι αποθκη (σχατη παραχρηση) αλλ θα τα εκθσει σε κεντρικ σημεα της πρωτεουσας- και σως της Θεσσαλονκης. Αν αυτ δεν λγεται παραλογισμς, σως λγεται απλεια κθε εθνικς συνεδησης. Σε κθε περπτωση, πρκειται για εθνομηδενιστικς ιδες. Πρκειται για παραχραξη της Ιστορας και για βναυση πρκληση της Αισθητικς. Η πρταση προς τον καθηγητ Κ. Βαρτσο, εναι κρως προσβλητικ και απαρδεκτη.

Ακρως προβληματικ εναι και η γενικ στση της ελληνικς κυβρνησης. Σμφωνα με τον Ζραν Ζεφ σε τηλεοπτικ εκπομπ του καναλιο Bosnia1 δεν εναι απαρατητο να απομακρυνθον τα αγλματα, πως επε, αλλ εναι δυνατν να τοποθετηθον «διορθωτικς» επιγραφς. Ωστσο, προξενε ερωτηματικ μια λλη φρση του, τι δηλαδ η Ελλδα δεν χει ζητσει την αφαρεσ τους! Εν ολγοις, ο Ζεφ «μαρτυρ» πως η Ελλδα δεν νοιζεται!

Σμφωνα με σα αποκλυψε νωρτερα το Liberal, το σχδιο για την ανταλλαγ αγαλμτων μεταξ Σκοπων και Δμου Θεσσαλονκης εμφανστηκε πρσι. Αυτ αποδεικνουν δημοσιεματα απ το καλοκαρι του 2018 που επικαλονται κυβερνητικς πηγς, οι οποες κνουν λγο για σημεο που περιλαμβνεται στη Συμφωνα των Πρεσπν.

Πρσφατο δημοσευμα της καθημερινς εφημερδας Vecer που εκδδεται στα Σκπια, εξηγε ακριβς το ζτημα και καταδεικνει πως υπρχει πρβλημα. Στη Συμφωνα των Πρεσπν προβλπεται πως μσα σε ξι μνες απ την ναρξη της εφαρμογς της θα πρπει να χουν εξεταστε μνημεα και κτρια τα οποα σως χουν σχση με το ιστορικ παρελθν της Ελλδας.
Εφσον εντοπισθον κποια θα πρπει να γνουν αλλαγς, να αποσυρθον εφσον πρκειται για κινητ αντικεμενα στω να τοποθετηθον σε αυτ πινακδες που να τα εντσσουν στον ελληνιστικ πολιτισμ και να αναγρφεται επσης πως αποτελον στοιχεα του ευρωπακο πολιτισμο. Θα ξεκαθαρσει τσι η κατσταση; χι. Διτι ποιος γνωρζει πως ο ελληνιστικς πολιτισμς νθισε στο ελληνικ τμμα της Μακεδονας και χι βορεως αυτο; Ποιος γνωρζει πως οι βρειοι γετονς μας δεν εχαν καμα σχση με το αρχαο Βασλειο της Μακεδονας;

«Αγκθι στο μτι του ντιου γετονα» (δηλαδ ημν) αποτελε κατ την εφημερδα το ζτημα αυτν των «μνημεων». Οπου «μνημεα» εννοονται σα αγλματα και επιγραφς στθηκαν το 2011 και νωρτερα, με στχο αλυτρωτικ και εθνικιστικ. Πς αλλις να χαρακτηρσει κανες αγλματα του Μεγλου Αλεξνδρου πως ο Εφιππος Πολεμιστς που θλουν να μας στελουν και του Φιλππου Β’, τα οποα χουν τοποθετηθε σε δο πλεις του κρατιδου;

Σμφωνα ωστσο με τον καθηγητ Μροσλαβ Γκρεφ, σως το ζτημα δεν θα λυθε εντς των επιτροπν της συμφωνας, αλλ θα απαιτηθον επιτροπς εμπειρογνωμνων. Και τσι, με τον γνωστ τρπο, το ζτημα δεν θα λυθε ποτ!