The strong voice of a great community
Μρτης 2017

ξοδος απ την κρση με να bail out της ελληνικς παραγωγς

Του Γιννη Ραγκοση

Αν και δεν βολεει τον εθνικ μας ναρκισσισμ, εντοτοις πρπει καθαρ να το πομε: Την ρα που οι λλοι χτζουν τεχνολογικος Παρθεννες, εμες εδ σε λγο θα τρμε τεχνολογικ βελανδια. Το σημαντικτερο θμα σε χρες με καθεστς συντεταγμνης χρεοκοπας δεν εναι η κατανλωση, δεν εναι οι μεγλες συντξεις, δεν εναι η ζτηση. Εναι η παραγωγ. Εναι η ισχυρ παραγωγικ βση.
Μα, θα αναρωτηθε κποιος, παραγωγ δεν ισοδυναμε με ανπτυξη; Δεν εμαστε κοντ στο να αποκτσουμε ξαν θετικος ρυθμος ανπτυξης; Δεν εχαμε αποκτσει θετικ ρυθμ το 2014; Ιδο λοιπν να εξαιρετικ παρδειγμα μετα-αλθειας.
Πο βρσκεται μετα-αλθεια; Ακριβς εδ: Προσξτε, το 84% των νων επιχειρσεων εντοπζονται στην εσταση, τα μπαρ, τις καφετριες, το λιανεμπριο. Αντθετα, κλδοι με διεθν προσανατολισμ, πως η μεταποηση τροφμων η τεχνολογα, σημεινουν μεωση του αριθμο των νων επιχειρσεων κατ 38% και 27% αντστοιχα. Αυτ που εξελσσεται τσι κι αλλις δεν συνιστ ανπτυξη. Εναι ο γκρεμς που πηγανουμε χωρς φρνα.
Το εθνικ και κοινωνικ πρβλημα γνεται ακμη πιο δραματικ μως διτι, πρτον, η χρα σε αντθεση με τις υπλοιπες, εγκλωβστηκε στα μνημνια και κινδυνεει να σαπσει μσα σε να 4ο υβριδικ μνημνιο που στην πραγματικτητα ετοιμζεται. Δετερον, διτι καμα παραγωγικ ανασυγκρτηση δεν μπορε να επιτευχθε απ τη στιγμ που το ΔΝΤ, ο μεγαλτερος σμβουλος για την κνηση επενδυτικν κεφαλαων παγκοσμως, αναφρει στις εκθσεις του συνεχς και μοντονα τι "το χρος της Ελλδας εναι εξαιρετικ μη βισιμο". Μια χρα σε παρατεταμνο μνημνιο εναι να κατστημα με κατεβασμνα ρολ. Μια χρα με εκθσεις τι χει εξαιρετικ μη βισιμο χρος εναι να κατστημα με σπασμνη βιτρνα. Κανες δεν το πλησιζει εκολα, ακμη κι αν οι ρος των τοκοχρεωλυσων εναι βατς.
Γι' αυτ, ετε η πατρδα μας θα βλει τλος στα παρατεταμνα μνημνια και στο εξαιρετικ μη βισιμο χρος, ετε τα παρατεταμνα μνημνια και το χρος θα βλουν τλος στην Ελλδα του ευρ.
μως, για να βλουμε να αληθιν τλος στα μνημνια -που στην πραγματικτητα αποδεχτηκε τι δεν σκζονται- καθς και στο χρος, χρειαζμαστε να εθνικ αναπτυξιακ σχδιο εξδου απ την κρση. Και πυρνας ενς ττοιου σχεδου -τρα πια- μπορε να υπρξει μνο μσα απ να σχδιο δισωσης των παραγωγικν δυνμεων και των παραγωγικν ηλικιν της πατρδας μας, να bail out της παραγωγς.
Ωστσο, πριν μιλσουμε γι' αυτ, μια μικρ, μλλον αντισυμβατικ, παρκβαση για τον κνδυνο του Grexit. Ο υπαρκτς κνδυνος για Grexit, ο κνδυνος για την παση συμμετοχς της χρας στη ζνη του ευρ δεν προρχεται στην πηγ του μνο απ τους περιβητους δραχμιστς. Αυτο βρσκουν και κνουν.
Το θανατηφρο κοκτιλ που αυξνει τη δυσαρσκεια για το ευρ εναι ο τριπλς συνδυασμς "παρατεταμνο μνημνιο, εξαιρετικ μη βισιμο χρος, αποεπνδυση". Αυτς ο συνδυασμς εναι που παργει φβο και ανασφλεια στους λληνες. Που αυξνει διαρκς το ρεμα του εγχριου ευρωσκεπτικισμο που καθιστ ευλωτους τους λληνες σε κθε λογς δραχμιστς.
Επομνως, αν η σημεριν γερμανικ πολιτικ ηγεσα ενδιαφρεται πραγματικ για τη συνοχ της Ευρωζνης, ττε πρπει να σταματσει τις ανοησες του τπου "η Ελλδα δεν χει πρβλημα με το χρος". Την δια στιγμ, ο κ. Τσπρας ας μην παριστνει τον δθεν ενοχλημνο για σα συνεχζονται να λγονται για Grexit.  Αυτς εναι ο πολιτικς ηθικς αυτουργς του ρεματος των δραχμιστν στην Ελλδα. Αυτς εγκλβισε την Ελλδα σε να 3ο μνημνιο και τρα ετοιμζει να 4ο υβριδικ που θα ενισχσει περαιτρω το αντιευρωπακ ρεμα στην Ελλδα. Αυτς θρεψε ιδεολογικ τους δραχμιστς.

Επομνως, τι κνουμε;

Κοιτξτε, αγαπητς φλες και αγαπητο φλοι, το θετικ στοιχεο της συγκυρας εναι τι ποτ λλοτε το σταυροδρμι που βρθηκε η Ελλδα δεν εχε τσο ξεκθαρη "οδικ σμανση", που δεχνει πολ καθαρ τους μοναδικος δο δρμους που χουμε μπροστ μας. Ετε η Ευρπη θα σταθε στο ψος των ιστορικν περιστσεων και θα φγει μπροστ με δια φορολογα για λους και κοιν χρος, αμοιβαιτητα δηλαδ, ετε εμες χουμε να και μοναδικ δρμο που μας απομνει: να επμενο κμα προδου, βασισμνο, σε μια εθνικ στρατηγικ, σε να τρπτυχο εθνικν στχων που περικλεονται σε δο "χι" κι να "ναι".
-χι στην παρταση των μνημονων.
-χι σε να "εξαιρετικ μη βισιμο ελληνικ χρος".
-Ναι σε να σχδιο δισωσης, της παραγωγικς βσης της χρας.
Τι σημανει σχδιο δισωσης, bail out των παραγωγικν δυνμεων; Σημανει καθολικ αποφορολγηση της παραγωγς. "Ναι" φροι στα κρδη, "ναι" φροι στα μερσματα, "ναι" φροι στην κατανλωση, αλλ καννας φρος στην παραγωγικ διαδικασα. Ειδικς καταναλωτικς. Ανταγωνιστικς ΦΠΑ στον τουρισμ και στα αγροεφδια, "χι" ΕΝΦΙΑ στα κτρια των παραγωγικν μονδων.
Σχδιο δισωσης σημανει να μην αποκλεεις τους νους, τους ιδιωτικος υπαλλλους και τους ανργους, δηλαδ την παραγωγ και τις παραγωγικς δυνμεις απ τη διανομ του πλεονσματος των 620 εκατ. ευρ. πως δηλαδ κανε πρσφατα η κυβρνηση Τσπρα-Καμμνου χωρς την πραγματικ αντρρηση του κμματος της αξιωματικς αντιπολτευσης.
Σχδιο δισωσης σημανει να κμα, να υπαρξιακ αναγκαο τσουνμι ρευσττητας κι επενδσεων με στχο να εξελιχθε η Ελλδα χι απλς σε μια οικονομα που παργει, αλλ σε μια οικονομα που παργει μσα παραγωγς υψηλς τεχνολογας.
Ποια εναι η Ελλδα που παργει μσα παραγωγς; Εναι η Ελλδα που δεν παργει απλς ντομτες. Αλλ εναι η Ελλδα που παργει σπρο ντομτας που φθνει να πωλεται μχρι 50.000 ευρ το κιλ. Περισστερο κι απ τον χρυσ. Η Ελλδα που παργει μσα παραγωγς υψηλς τεχνολογας, νο λογισμικ, ρομποτικ τεχνολογα, δημιουργε μεσα χιλιδες νες θσεις παραγωγικς εργασας. Φρνει πσω τα παιδι της που μετανστευσαν λγω της κρσης. Διτι δεν εισγει μνο τα προντα υψηλς τεχνολογας αλλ και τις εταιρεες που τα παργουν.
Πς; Συγκεκριμνα ως εξς: με φορολογικ συντελεστ 0% για τα δο πρτα χρνια και με 7% για τον υπλοιπο κκλο ζως τους. Για λες οι εταιρεες απ τον πρωτογεν μχρι τον τριτογεν τομα, που παργουν μσα παραγωγς βασισμνα στην ρευνα, την καινοτομα και την πνευματικ ιδιοκτησα, με κατοχυρωμνη πατντα - απ σπρους, μχρι ρομπτ και λογισμικ τεχνητς νοημοσνη.
Πρκειται για φορολογικος συντελεστς που μπορε να επιτευχθον επακριβς με μεσους και πολλαπλος τρπους. Κυρως πρκειται για συντελεστς που θα φρουν ισοδναμη χι μεωση αλλ αξηση φορολογικν εσδων, δεδομνου τι θα ξεκινσουν να λειτουργον εταιρεες και ολκληροι τομες που σμερα δεν υπρχουν, δεν λειτουργον στην Ελλδα.

Αυτ σημανει σχδιο δισωσης της παραγωγς.

Προοδευτικ εναι πργματι να εσαι υπερφανος που εσαι λληνας. Αλλ χι υπερφανος επειδ βρζεις τους Γερμανος και τους Ολλανδος, αλλ επειδ με το προν που παργεις μπορες να σταθες ανταγωνιστικ απναντι σε να γερμανικ να ολλανδικ προν.
Αληθιν προοδευτικς εσαι ταν ΠΡΙΝ αναρωτηθες τι θα κνουν οι ξνοι, οι εταροι για την Ελλδα, απαντσεις στο τι πρπει να κνουμε εμες για την πατρδα μας. Αληθιν προοδευτικς εσαι ταν, πριν απ το 2018, που θα προυν αυτο τις αποφσεις τους για την περαιτρω ελφρυνση του ελληνικο χρους, δσεις εσ τη μεγαλτερη εγγηση προς τις νες γενις πως η πατρδα μας δεν θα χρεοκοπσει ξαν.
ταν, επομνως, εμες πριν απ οποιονδποτε λλον, ως κοινωνα και πολιτικ σστημα προχωρσουμε σε μια ιστορικ Συνταγματικ Αναθερηση που θα συμπεριλβει για πρτη φορ συνταγματικ πρβλεψη, ανωττου ορου στον εξωτερικ δανεισμ της χρας.

Αυτ εναι το επμενο κμα προδου.