The strong voice of a great community
Μρτης 2017

Καναδς: 150 Χρνια μετ.

13 Μαρτου , 1927. Το Καναδικ Κοινοβολιο περν νομοθεσα που θεσπζει την πρτη σνταξη γρατος της χρας. Η μηνιαα σνταξη των $20  χρηματοδοτεται απ τις ομοσπονδιακς και επαρχιακς κυβερνσεις. Δικαιοχοι εναι  Βρετανο υπκοοι 70 ετν και νω που χουν ζσει στον Καναδ για 20 χρνια και περισστερο.

Της Μαρας Βουτσιν

Ιστορικ σταθμ αποτελε για τους Καναδος το τρχον τος 2017, καθς καταγρφει μια πραγματικ ιστορικ καμπ στη ζω του πλον φιλελεθερου θνους του αινα μας. Εναι δε ββαιο τι εκατ πενντα χρνια στη ζω ενς θνους, αποτελον κτι σαν να στοιχεο της νηπιακς του ηλικας, και μως μσα σε αυτ το μικρ διστημα της παρξης του ο Καναδς κατρθωσε με τις ελεθερες ιδες και το σεβασμ του στη δημοκρατικ πρακτικ να βρεθε στο απγειο της εκτμησης των υπολοπων κρατν της διεθνος κοιντητας. Αυτ και μνον αποτελε μια αξιλογη κοινωνικ αναγνριση, καθς στη  μεγλη αυτ χρα του Αμερικανικο Βορρ, οδηγον σμερα λοι σχεδν οι δρμοι εκενων που απογοητευμνοι απ τις κατ τπους διοικσεις και τις παραβσεις των στοιχειωδν αρχν της δημοκρατας, των δικαιωμτων του ανθρπου και το σεβασμ του πολτη, ζητον απελπισμνοι κποιο ασφαλς λιμνι στε να ξαναποκτσουν το ασθημα της ασφλειας για αυτος και τα παιδι τους, και να ξαναστσουν μια να οικογενειακ εστα, χωρς κανναν φβο πθος για τις πολιτικς τους ιδες  και τα πιστεω τους, και χωρς διακρσεις λγω καταγωγς, γλσσας, φυλετικς προλευσης, και χρματος επιδερμδας. Αυτο εναι και οι λγοι που σμερα οι Καναδο, ανεξρτητα απ το τπο καταγωγς και προλευσης μας, τον τρπο λατρεας των ιερν μας, τις θρησκευτικς πεποιθσεις και τα πολιτικ μας πιστεω, ενωμνοι σαν νας νθρωπος, προχωρμε στον ανηφορικ δρμο  της προδου και της ανπτυξης που μας οδηγον οι κατακτσεις του εικοστο πρτου αινα. Παρ το γεγονς του σχετικ μτριου αριθμο πολιτν, κατορθσαμε να συγκαταλγεται η διοκηση μας μεταξ των μεγλων ανεπτυγμνων κρατν του αινα. Παραμνουμε δε περφανοι για τις κοινωνικς μας επιτυχες στους τομες της κοινωνικς δικαιοσνης, της υγεας, της ελεθερης πρσβασης λων μας στους χρους της εργασας, ανλογα με τα προσντα και τις γνσεις μας. Η παιδεα εναι ελεθερη και ανοικτ σε κθε κτοικο του Καναδ, χι μνον στους πολτες μα και σους ζτησαν καταφγιο στα απνεμα λιμνια των ελπδων που τσο φιλξενα τους αγκλιασαν και τους πρσφεραν γαλνη και επτρεψαν να ξανανψει η σπθα των οραματισμν τους για να προοδευτικ μλλον.
Στο μεγλο αυτ πανηγρι του ανθρωπιστικο, φιλελεθερου και δημοκρατικο Καναδ, χουμε κθε λγο και αιτα να εμαστε περφανοι για την  συμμετοχ μας, λοι οι ομογενες. Οι κοιντητες μας εναι απ τις πρτες που δημιουργθηκαν και αναπτχθηκαν σε τοτη τη φιλξενη γη. Οι πρωτοπροι σκαπανες μετανστες που φθασαν στα φιλξενα ακρογιλια του εδ και εκατ χρνια, μας δδουν το δικαωμα να εμαστε ιδιατερα περφανοι, για τη προσφορ μας, προσωπικ και κοινοτικ, στην μεγλη ανπτυξη και τον εκσυγχρονισμ του Καναδ. Με την φετιν επτειο των 150 χρνων χουμε κθε λγο και αιτα να αισθανμαστε περφανοι, καθς η παρουσα μας σε κθε κλδο της οικονομας, των επιστημν, της πολιτικς και της ανπτυξης, εναι ξεκθαρα εμφανς. Οι απγονοι των σκαπανων του περασμνου αινα, σμερα κοσμον τα πανεπιστμια, το εθνικ και τα επαρχιακ κοινοβολια, την  Γερουσα, καθς επσης τους τομες της ανπτυξης και του επαγγελματισμο της Βρειας Αμερικς. Οι κοιντητες μας χουν γεμσει κθε πολιτεα και χωρι που βρσκονται με ιερος βωμος αφιερωμνους στη λατρεα των ιερν μας. Κθε κοιντητα δημιουργε και διατηρε σχολεα στα οποα διδσκεται η μητρικ μας γλσσα. Οι επιχειρηματες μας χουν ιδρσει, με προσωπικ τους πρωτοβουλα, γηροκομεα, και ιδρματα για τα λιγτερο τυχερ παιδι μας τα οποα ταλαιπωρονται απ κποια αναπηρα. Οι δρες των Ελληνικν σπουδν, χρις στην αγπη και φροντδα τους, κοσμον λα σχεδν τα πανεπιστμια και κολλγια του Καναδ και της Αμερικς. 
Μια νεαρ ομογενς πολιτικς η Νκη σθον, τις μρες αυτς διεκδικε την ηγεσα του κμματος των Νο Δημοκρατν του Καναδ, της ευχμαστε κθε επιτυχα στους σκοπος και τους οραματισμος της.
Μια δετερη, η Εμμανουλα Λαμπρπουλος, τις μρες αυτς κατρθωσε να κερδσει το χρσμα της υποψηφου για το εθνικ κοινοβολιο της χρας, εναι μια υπροχη επιτυχα η οποα μλιστα ρχεται να αποδεξει τι μπορομε να επιτχουμε ταν εμαστε μονιασμνοι.
Ομογενες μας σμερα αγωνζονται στη Γερουσα του Καναδ προκειμνου να αναγνωριστε η γενοκτονα των αδελφν του Πντου, των Μικρασιατικν παραλων και των νησιν και δεν χουμε καμα αμφιβολα τι τελικ με τις δικς τους προσπθειες θα λθει η αναγνριση σαν θυμαμα λυτρωτικ της μνμης εκενων, οι οποοι πλρωσαν το τμημα της αγριτητας και απανθρωπις των ασκεριν των Οθωμανν Τορκων. να μεγλο ευχαριστ, λοιπν στον Λο Χουσκο και την υπροχη αμαζνα  συνδελφο του στη Γερουσα Παναγιτα Μρτσαντ. Και ο δρμος προς την τελικ επιτυχα συνεχζεται…
Να εσαι πολχρονος Καναδ, και να πανηγυρσουμε λοι μαζ και την διακοσιοστ επτειο των γενεθλων σου. Εσαι μια χρα με μεγλη καρδι και σε ευχαριστομε.