The strong voice of a great community
Ιούνιος 2021

Πίσω στο ευρετήριο

                  Ημέρα του Καναδά:

Μια πανήγυρης αγάπης, ευχαριστιών, συναδέλφωσης και Ειρήνης των λαών.

Η πρώτη του μήνα Ιούλιου, κάθε χρονιάς, αποτελεί ένα ξεχωριστό ορόσημο για κάθε κάτοικο του Καναδά, είτε αυτός είναι μέρος των κοινοτήτων των αυτόχθονων ινδιάνων , είτε ανήκει στις κοινότητες των Αγγλόφωνων και Γαλλόφωνων Καναδών, είτε είναι μέλος των κοινοτήτων του μεγάλου ανθρώπινου μωσαϊκού που κοσμεί και αποτελεί μέρος της μεγάλης, φιλελεύθερης κρατικής διοίκησης της Βόρειας Αμερικής.

Ο Καναδάς είναι μια χώρα πολιτών που προέρχονται από πολλές εθνικότητες , πολλές ανθρώπινες οικογένειες, διαφορετικές θρησκείες καθώς επίσης στους δρόμους των πόλεων μας ακούγονται όλες οι γλώσσες που μιλούνται  σε κάθε μέρος και γωνιά του πλανήτη. 

Ο Καναδάς, είναι μια νέα και σύγχρονη πολιτιστική κοινότητα με τη συμμετοχή των πολιτών του, ως χώρα, οικοδομή έναν νέο πολιτισμικό χάρτη, ενώ παράλληλα σέβεται και διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις κοινότητες του ανθρώπου πάνω στη γη.

Καθώς δε αποτελεί κανόνα κάθε σύγχρονου πολιτισμού ο σεβασμός και η ελευθερία της θρησκείας, της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου αποτελούν τη βάση του Καναδικού πολιτιστικού οικοδομήματος.

Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα της Καναδικής δημοκρατίας, όταν δε κάποιο ιερό δέχεται κακόβουλες επιθέσεις από στοιχεία εξτρεμιστικά τα οποία εναντιώνονται στις αρχές της  δημοκρατίας, τότε παρεμβαίνει ο νόμος για να επιβληθεί η τάξη και η ειρήνη στην περιοχή.

Για όσους από μας, ζουν και εργάζονται σε τούτη την απέραντη χώρα, είναι γνωστό ότι το πολιτικό μας σύστημα στηρίζεται πάνω στις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού όλων των πολιτών. Αυτό δε το δημοκρατικό μας σύστημα  αγκαλιάζει όλους με τη διαβεβαίωση του σεβασμού των ατομικών και προσωπικών ελευθεριών. Οι διοικήσεις μας και το πολιτικό μας σύστημα είναι θεμελιωμένα πάνω στην  αρχή ότι ο λαός μπορεί να είναι δυνατός και παράλληλα ελεύθερος και ότι μόνον έτσι έχει τη δυνατότητα της αυτοσυγκράτησης από κάθε ενέργεια ή πράξη που θα μπορούσε να προσβάλλει κάποιον άλλο συμπολίτη μας, χωρίς την ανάγκη επιβολής μέτρων για την τήρηση των κανόνων ανθρωπισμού και ελευθεριών των πολιτών.

Στη χώρα αυτή του Αμερικανικού βορρά, κάθε πολίτης αισθάνεται το προνόμιο της ασφάλειας, αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής της δικής του προτίμησης, τη διαβεβαίωση της τροφής για αυτόν και τα μέλη της οικογένειας του και έναν χώρο όπου μπορεί να στεγάζει την οικογένεια του, μ α πέρα από αυτό απολαμβάνει το μεγάλο προνόμιο του Καναδικού τρόπου ζωής.
Ως έθνος πιστεύουμε ότι η προσωπικότητα του κάθε πολίτη είναι μια ιερή υπόθεση, ο σεβασμός μας σε αυτήν αποτελεί τον υπέρτατο νόμο. Δεν υπάρχουν για την κοινωνία μας ομάδες πολιτών ή κοινότητες οι οποίες περιθωριοποιούνται λόγω ιδιαιτεροτήτων στο τρόπο σκέψης ή και τον τρόπο ζωής.

Η οικογένεια συνεχίζει να παραμένει η κοινωνική βάση των κοινοτήτων μας και κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν  προκειμένου να διατηρηθεί ως ένα καθίδρυμα πάνω στο οποίο στηρίζεται η δημοκρατία μας.

Η κοινότητες μας σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν από το κοινωνικό σύνολο ακραία μέλη αριστερών ή και δεξιών ιδεολογιών, κινήματα διασπαστικά ή οπαδούς πολιτικών θεωριών,  οι οποίες ξεπερνούν κάθε έκφραση δημοκρατικού διαλογισμού. Απλά σε παρόμοιες περιπτώσεις η Καναδική κοινωνία δείχνει ανοχή χωρίς καμία αντίδραση εκστρεμιστική, εφόσον βέβαια, γίνεται σεβαστό το πολίτευμα και οι νόμοι της πολιτείας.

Τη χώρα διακρίνει ο σεβασμός και η προστασία της ελευθερίας του Τύπου. Κάθε γλωσσική κοινότητα έχει τη δυνατότητα να πληροφορείται τα νέα και τις εξελίξεις στη μητρική της γλώσσα, αρκεί να διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και άτομα που γνωρίζουν από την δημοσιογραφία. Πέραν τούτου Οι Καναδικές κυβερνήσεις, μέσα στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης ενθαρρύνουν με οικονομική στήριξη, παρόμοιες προσπάθειες.
Κάνοντας δε αναφορά στην ελευθερία του Τύπου, δεν εννοούμε έντυπα τα οποία ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και έχουν ως  μοναδικό μέτρο την κακοποίηση της αλήθειας, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων  και την προκατάληψη έναντι της διοίκησης και κοινωνικών ομάδων.

Αυτός είναι ο Καναδάς που σήμερα γιορτάζουμε με ειρηνικές χαρές και συγκεντρώσεις, με εκδρομές και ομιλίες οι πολίτες όλων των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της χώρας από κοινού και με σεβασμό στις κοινότητες των αυτοχθόνων συμπολιτών μας.

Από όλους εμάς εδώ στη κοινότητα του Συμβουλίου Συντακτών του Τύπου των Εθνικών μειονοτήτων της χώρας μια είναι η ευχή να ζήσεις χιλιάδες χρόνια Καναδά και να παραμείνεις ένα φωτεινό αστέρι ειρήνης, συναδέλφωσης των λαών, και ανθρωπισμού.

“Πατρίδες”