The strong voice of a great community
- Ιολιος 2019

Επθεση "διαλλακτικτητας" απ το Ιρν

Του Κστα Ρπτη

Εναι παρδοξο, με βση την ασυμμετρα των εμπλεκμενων δυνμεων, αλλ το Ιρν επιδδεται το τελευταο διστημα σε μα προσπθεια να "πολιορκσει τους πολιορκητς” του. Εξ ου και οι τνοι στην κρση των στενν του Χορμοζ χουν αλλξει την τελευταα εβδομδα χαρακτηριστικ.

 

Μχρι πρτινος, το μνυμα της Ισλαμικς Δημοκρατας ταν αφενς τι δεν θα διστσει να γενικεσει τη σγκρουση και αφετρου τι δεν χει τποτε να διαπραγματευτε με την κυβρνηση του Ντναλντ Τραμπ. μως πλον η Τεχερνη εξαπολει "επθεση διαλλακτικτητας”.

Ο στχος εναι να διασπαστε το μτωπο των περιφερειακν αντιπλων του Ιρν, να διασπαστε το μτωπο της Δσης και να διασπαστε το εσωτερικ πολιτικ μτωπο των ΗΠΑ.

δη με τρπο διακριτικ, τα Ηνωμνα Αραβικ Εμιρτα αλλζουν γραμμ πλεσης, αξιολογντας στα σοβαρ την προειδοποηση του Ιρν τι κθε στρατιωτικ πλγμα εναντον του, ακμη και οριοθετημνο, θα απαντηθε χωρς αναστολς με στοχοποηση χι μνο των αμερικανικν δυνμεων αλλ και των χωρν που τις φιλοξενον. Την δια στιγμ η σταδιακ απεμπλοκ των εμιρατιανν δυνμεων απ τον πλεμο της Υεμνης, λγω και διαφωνιν με τη Σαυδικ Αραβα, βοηθ στην εκτνωση των εντσεων με την Τεχερνη.

Σε ευρωπακ εππεδο, η πρταση της Βρετανας, μετ την ακινητοποηση του δεξαμενπλοιου Steno Impero απ τους Ιρανος Φρουρος της Επανστασης, να συγκροτηθε μια διεθνς ναυτικ δναμη για την εξασφλιση της ελευθεροπλοας στην εσοδο του Περσικο Κλπου δεν βρσκει ιδιατερη ανταπκριση στους Ευρωπαους εταρους του Λονδνου – καθς τα ρσκα εναι προφαν και οι διαθσιμες δυνμεις λιγοστς.

Η αρχικς αφηρημνα θετικ αντδραση του σχετικοποιθηκε στη συνχεια, με τη μεν Γερμανα να αποκλεει το ενδεχμενο δικς της συμμετοχς, λγω ισχυρν διαφωνιν των συγκυβερνντων Σοσιαλδημοκρατν, την δε Γαλλα να επιμνει να προσφρει στην Ισλαμικ Δημοκρατα διαλους επικοινωνας με στχο την εκτνωση της ντασης.

Εναι χαρακτηριστικ (αν και υποβαθμστηκε απ τα αγγλφωνα μσα ενημρωσης) τι χθες Τρτη ο Γλλος πρεδρος Εμανουλ Μακρν, που χει δη αποστελει τον διπλωματικ του σμβουλο Εμανουλ Μπον στην Τεχερνη, δχθηκε στην Μπρεγκανσν, που παραθερζει, τον Ιραν ομλογ του Χασν Ροχαν, ο οποος τνισε τι η χρα του εναι τοιμη να συνομιλσει με την αμερικανικ πλευρ οποτεδποτε και οπουδποτε, αρκε να αρθον οι κυρσεις που επβαλε ο Τραμπ και να επανλθουν οι ΗΠΑ στο πλασιο της διεθνος συμφωνας του 2015 για το ιρανικ πυρηνικ πργραμμα.
λες οι ενργειες της Ισλαμικς Δημοκρατας το προηγομενο διστημα αποβλπουν στην σκηση πεσης προς τους συνυπογρψαντες την συμφωνα του 2015, ιδως τους Ευρωπαους, να την υπερασπισθον, ενεργντας για την ρση παρκαμψη των αμερικανικν κυρσεων στις εξαγωγς ιρανικο πετρελαου, Και μολοντι αυτ δεν χει επιτευχθε η Τεχερνη εξακολουθε να σχολιζει θετικ τις προσπθεις τους, πως συνβη και με την να συνντηση των συνυπογραψντων (πλην ΗΠΑ) στη Βιννη, η οποα χαρακτηρσθηκε "παραγωγικ”.

Το δε ορατ μσο σκησης πεσης απ ιρανικς πλευρς, δηλ. η σταδιακ αν δμηνο αποδσμευση απ διαφορετικ κθε φορ πρβλεψη της συμφωνας του 2015, τονζεται απ τους Ιρανος ιθνοντες τι αποτελε εξλιξη "αντιστρεπτ”.

Η δε ετοιμτητα του ιρανικο κοινοβουλου να ενσωματσει στο εσωτερικ δκαιο το πρσθετο πρωτκολλο αυστηρν επιθεωρσεων του πυρηνικο του προγρμματος, προβλλεται ως πιθαν αντλλαγμα για την επνοδο των ΗΠΑ στο πλασιο της συμφωνας του 2015.

Διλου τυχαα και ο υπουργς Οικονομικν των ΗΠΑ Στβεν Μνοτσιν μλις εξαρεσε απ τις αμερικανικς κυρσεις τις χρες που συνυπγραψαν τη συμφωνα του 2015 σε ,τι αφορ την συνεργασα με το Ιρν στην ειρηνικ χρση της πυρηνικς ενργειας (εξαγωγ αποθεμτων εμπλουτισμνου ουρανου κ.ο.κ.)

Την δια στιγμ, με την ανληψη των καθηκντων της κυβρνησης Τζνσον στη Βρετανα, γνεται σαφς τι η προτεινμενη κοιν ναυτικ δναμη δεν θα εναι διακριτ απ την αντστοιχη που προτενει η Ουσιγκτον. Βρετανα και ΗΠΑ συνομιλον σμερα στο Μπαχριν για το ζτημα αυτ μαζ με ποιους συμμχους προθυμοποιηθον. Απ την λλη πλευρ, ιρανικ μσα ενημρωσης διοχετεουν την πληροφορα τι εξετζεται η διενργεια κοινν ναυτικν ασκσεων Ιρν και Ρωσας στον Περσικ Κλπο το επμενο τος.

Στο τρτο μτωπο, αυτ της εσωτερικς πολιτικς των ΗΠΑ, το κριο βρος χει επωμισθε ο Ιρανς υπουργς Εξωτερικν Μοχμαντ Τζαβντ Ζαρφ, καλς γνστης της αγγλικς γλσσας και της αμερικανικς πραγματικτητας. Πρκειται για τον νθρωπο ο οποος χει πλσει τον ρο "Team B”, κατονομζοντας ως εμπνευστς της αντι-ιρανικς γραμμς τους Τζον Μπλτον (σμβουλο εθνικς ασφαλεας του Λευκο Οκου), Μοχμαντ Μπιν Σαλμν (διδοχο του σαουδαραβικο θρνου), Μοχμαντ μπιν Ζγεντ (διδοχο των Ηνωμνων Αραβικν Εμιρτων) και Μπμπι Νετανιχου (πρωθυπουργ του Ισραλ). Πρκειται για το επικοινωνιακ τχνασμα που επιτρπει στον Ζαρφ να ενοχοποιε για την ακολουθομενη πολιτικ ηγτες ξνων προς τις ΗΠΑ (και, υπονοεται, προς τα συμφροντ τους) κρατν πρωτεργτες της ιρακινς περιπτειας, χωρς ιδιατερη δημοφιλα, πως ο Μπλτον. Μλιστα ο Ιρανς υπουργς Εξωτερικν διαλγεται μσω Twitter και με τον Ντναλντ Τραμπ.

Οι εμφανσεις του Ζαρφ σε αμερικανικ μσα ενημρωσης υποχρωσαν τον Αμερικαν ομλογ του Μικλ Πομπο να δηλσει πρθυμος ακμη και να μεταβε στην Τεχερνη για να απευθυνθε στον ιρανικ λα. Ο Πομπο, λλοτε εμπνευστς των "12 ρων" προς την Τεχερνη, που αφορον μια ευρτατη γκμα θεμτων, κυρως γρω απ την περιφερειακ συμπεριφορ της, δηλνει τρα θιαστης του διαλγου "δχως προποθσεις”. Προφανς τις προποθσεις θτει στη φση αυτ η ιρανικ πλευρ και αφορον τον τερματισμ του οικονομικο πολμου εις βρος της, προκειμνου να μη φτσουν να μιλον τα πλα.