The strong voice of a great community
2019

Τι σημανει η τριμερς ΗΠΑ-Ρωσας-Ισραλ

Του Κστα Ρπτη

Η κυβρνηση Τραμπ, σμφωνα τουλχιστον με δηλσεις μη κατονομαζμενου στελχους της που επικαλεται η Jerusalem Post, κνει λγο για "δχως προηγομενο διπλωματικ ευκαιρα”. Ο εκπρσωπος του Κρεμλνου Ντμτρι Πεσκφ, πλι, κλεσε τους δημοσιογρφους να φιλτρρουν με πσα επιφλαξη τα fake news που πρκειται αναμφβολα να προκψουν.

Ο λγος για τη συνντηση που πρκειται να πραγματοποιηθε στα τλη του μηνς στην Ιερουσαλμ ανμεσα στον σμβουλο εθνικς ασφαλεας των ΗΠΑ Τζον Μπλτον και τους ομολγους του της Ρωσας Νικολι Πατροσεφ και του Ισραλ Μιρ Μπεν-Σαμπτ.

Δημοσιεματα που εμφανσθηκαν το τελευταο διστημα, αρχς γενομνης απ την σαουδαραβικν συμφερντων εφημερδα Asharq al-Awsat τη Δευτρα, θλουν την συνντηση αυτ να επικεντρνεται σε μα αμερικανικ πρταση αναγνρισης της εξουσας του Μπασρ αλ σαντ στη Συρα (και γενικτερα των τετελεσμνων που δημιουργθηκαν στα πεδα των μαχν, με την παρμβαση και της Ρωσας) και ρσης των σχετικν κυρσεων, υπ τον ρο τι η Μσχα θα συνεργασθε για την απομκρυνση της ιρανικς στρατιωτικς παρουσας απ τον βρειο γετονα του Ισραλ.

δη απ τον προηγομενο μνα, ωστσο, υποδεχμενος τον Ιραν ομλογ του ο Ρσος υπουργς Εξωτερικν Σεργκι Λαβρφ, χει χαρακτηρσει μια ττοια προσδοκα ως "μη ρεαλιστικ”, υπενθυμζοντας τι η Συρα αποτελε κυραρχο κρτος και οι ιρανικς (παρα)στρατιωτικς δυνμεις χουν προσκληθε απ την νμιμη συριακ κυβρνηση.

Αντστοιχα, ο ειδικς απεσταλμνος των ΗΠΑ για τη Συρα Τζιμ Τζφρις σε εκδλωση του Middle East Institute στη Ουσιγκτον την Τρτη τνισε τι δεν υφσταται ρωσο-αμερικανικ συμφωνα διαπραγμτευση, διατηρεται ωστσο ανοικτς δαυλος επικοινωνας σε λα τα εππεδα, με στχο την εξερεση πολιτικς λσης στη συριακ κρση.

πως και αν χει, και μνο το γεγονς τι η ρωσικ πλευρ δχεται να συμμετσχει σε μια συνντηση σαν αυτ της Ιερουσαλμ, χωρς μλιστα να το αποκρβει αποτελε, πως επεσμανε και η πηγ της Jesusalem Post σημαντικ μνυμα. Και θα πρπει να αποδοθε αφενς στην ετοιμτητα της Μσχας να αξιοποισει κθε νοιγμα προκειμνου να εμπλξει την αμερικανικ πλευρ σε μιαν ευρτερη διαπραγμτευση και αφετρου στην επιθυμα της να χαλιναγωγσει τις ιρανικς φιλοδοξες.
Μλλον δεν εναι τυχαο το τι σε να μτωπο αμεστερου ρωσικο ενδιαφροντος, πως το ουκρανικ, παρατηρεται εσχτως κινητικτητα, με τον νεοεκλεγντα πρεδρο της Ουκρανας Βολοντμιρ Ζελνσκι να θτει ως προτεραιτητα την εφαρμογ της Συμφωνας του Μνσκ και να προγραμματζει συνντηση με τον Αμερικαν πρεδρο στο περιθριο της Συνδου της G20 (μετ απ το ραντεβο Τραμπ-Ποτιν).

Οτε πιθαντατα εναι τυχαο το τι ο ισραηλινς πρωθυπουργς Βενιαμν Νετανιχου απτυχε να σχηματσει κυβρνηση (γεγονς που επιδρ αρνητικ και ως προς την προγραμματιζμενη ανακονωση της "συμφωνας του αινα” που επεξεργζεται ο Λευκς Οκος για την ισραηλινο-παλαιστινιακ σγκρουση) και θα αναμετρηθε εν νου με τις κλπες τον Σεπτμβριο, λγω της στσης πο τηρε το κμμα του βιγκντορ Λμπερμαν, λλοτε Σοβιετικο πολτη και κατεξοχν πολιτικο εκπροσπου των ρωσφωνων ισραηλινν.

Σε κθε περπτωση, μετ την εμφαν αποτυχα της πολεμχαρης ρητορικς του τελευταου διαστματος ως προς το Ιρν, η Ουσιγκτον επιχειρε να δελεσει τσο τη Μσχα, σο και την Τεχερνη, αποσροντας λ.χ. το τελεσγραφο των "12 ρων” που εχε θσει ο επικεφαλς της Στιτ Ντιπρτμεντ Μικλ Πομπο προς την Ισλαμικ Δημοκρατα και αναθτοντας μεσολαβητικ αποστολ στον Ιπωνα πρωθυπουργ Σνζο μπε.

Στον βαθμ, μως, που η ιρανικ πλευρ δεχνει απρθυμη να διαπραγματευτε οτιδποτε σο δεν αρονται οι κυρσεις εις βρος της, οι αμερικανικς προσπθειες στρφονται κυρως προς τη ρωσικ πλευρ – και επ' αυτο συναντνται με ζωτικ συμφροντα της Μσχας.

Η "Φων της Αμερικς” δη αναφρεται γλαφυρ σε σγκρουση μεταξ των νικητν του συριακο πολμου για τη λεα. Εναι πντως αληθς τι, ενψει και της μεταπολεμικς ανοικοδμησης, η Ρωσα δεν βλπει με καλ μτι την διαινιση της ιρανικς παρουσας στη Συρα, ιδως το σχδιο δημιουργας ιρανικς βσης στη Μπανις επ της Μεσογεου.

Η Ρωσα επιθυμε να αξιοποισει τον δικ της ρλο στη Συρα για να αποκτσει μεγαλτερη επιρρο στο Ισραλ και τη Σαουδικ Αραβα – χι για να υλοποισει τα σχδια του υπ το Ιρν "ξονα της αντστασης”. πως λλωστε καταδεικνει η ιστορα των τελευταων αινων, η σχση της με το Ιρν εναι κατ βση ανταγωνιστικ, παρ τον τωριν "γμο απ συμφρον”. Το ρωσικ συμφρον εξυπηρετεται σο το Ιρν εναι αρκοντως απομονωμνο απ τη Δση, στε να εξαρτται απ τη ρωσικ συνδρομ, αλλ χι τσο ενισχυμνο, στε να προωθε την στρατηγικ αυτονομα του.