The strong voice of a great community
2019

Απαδευτη Παιδεα

Του Μιχλη Μπτσαρη

Καιρς να εκφρσω εγγρφως, ευθαρσς και λεπτομερς την κατθεσ μου. Μετ απ 35 χρνια στη Μση Δημσια Εκπαδευση απκτησα ποψη χρσιμη, οδυνηρ και νηφλια με χρονικ απσταση 13 ετν απ τα εκπαιδευτικ θματα λγω συνταξιοδτησης. Απφοιτος απ τη Φιλοσοφικ Σχολ Ιωανννων εχα μαζ με λους τους συμφοιτητς μου την ψιστη ευνοκ συγκυρα να εκπαιδευτομε και να καλλιεργηθομε απ ξοχους ακαδημακος δασκλους, πως τανε ο Σ. Καψωμνος, ο Στ. Καρατζς, ο Φ. Κακριδς, ο Ν. Κονομς, ο Ι. Καλλρης, ο Δ. Λουκτος, ο Ν. Μποσουλας, ο Χρ. Φργκος, ο Σ. Δκαρης κ.., η ανμνηση των οποων προκαλε δος και περηφνεια ακμα και σμερα σε σους εχαμε τη θεα συγκυρα να τους χουμε καθηγητς μας. Μλο που ως φοιτητς πσαμε σε χρνια σακτικα με την πολιτικ ανωμαλα και το σκοταδισμ του ’67, απ τους καθηγητς μας διδαχθκαμε δημοκρατικ θος, δημοκρατικ αξιοπρπεια και δημοκρατικ αγωνιστικτητα με ανυπτακτη δημοκρατικτητα των καθηγητν μας, πολλο απ τους οποους γνρισαν διξεις, απολσεις, απομακρνσεις απ τον πανεπιστημιακ χρο.
Ττε στα Γιννενα μθαμε γρμματα, διδαχθκαμε τον πλοτο και πληρτητα της γλσσας, τσο της αρχαας απ τον μηρο και της λυρικς μχρι το δρμα και τα φιλοσοφικ και ιστορικ κεμενα, μα και της νεοελληνικς, μλο που επσημη γλσσα ταν η... καθαρεουσα, τις επιστμες της ιστορας, της φιλοσοφας, της παιδαγωγικς, της αρχαιολογας, τα Λατινικ και τη γραμματεα τους, τη λαογραφα και την εθιμικ παρδοση της χρας μας.

Στα πρτα χρνια της εκπαιδευτικς σταδιοδρομας ο Απριλιανς σκοταδισμς εχε καταστε πνιγηρς και τιμωρητικς, αλλ δεν λειψε η γενναιτητα και η ανυπακο απ μερικος συναδλφους που δισωσαν το κρος και την αξιοπρπεια της ιδιτητας του δασκλου και αποτλεσαν παρδειγμα αντοχς και μμησης στους πολλος που δελιαζαν.

Β. Σχολεο και Εκπαδευση
Απ τη μεταπολτευση και κυρως με το Ν.330/76 μετπειτα φσηξε αρας δημοκρατικτητας και στην Παιδεα. Καθιερθηκε η νεοελληνικ γλσσα σε λες τις βαθμδες της, εκδθηκαν καινορια σχολικ βιβλα, νοιξαν τα κλεισμνα μονοπτια της νετερης λογοτεχνας και ποησης, διδχθηκαν και απ μεταφρσεις λα τα εδη του αρχαου ελληνικο λγου, γιναν διορισμο με υπερπληρτητα θσεων και συνεχστηκε η αναβθμιση σπουδν αλλ και η αξιολγηση του εκπαιδευτικο ργου.

Μετ το 1981 ρχισαν οι εκπτσεις. Καταργθηκε η επετηρδα διορισμν, προαγωγν σε κλιμκια, επιλογς Δ/ντν σχολικν μονδων και των Επιθεωρητν Μσης Εκπαδευσης με την καθιρωση του θεσμο των Σχολικν Συμβολων. Η κατργηση των επετηρδων περιρισε το ενδιαφρον για υψηλβαθμα πτυχα, καθς το διδακτικ ργο και η διδακτικ μιλλα και επιμρφωση. Η επιλογ Δ/ντν με περιορισμνη θητεα και με κριτριο κυρως την εντοπιτητα της διαμονς των εκπαιδευτικν αφενς αποθρρυνε τους ικανος να κρνονται μνο απ τη συνδικαλιστικ και κομματικ ταυττητα για προσωριν θητεα, αφετρου αποθρσυνε τους κομματικος και τους συνδικαλιστς να νομζουν πως χουν και τα προσντα να διοικσουν σχολικς μονδες.

Ο χαρακτρας της Παιδεας γινε αιτησιοκρατικς αντ αξιοκρατικς. τσι με ατηση διορζεται κποιος ως εκπαιδευτικς, το ΑΣΕΠ μλλον γινε πρφαση αξιοκρατας με εξετσεις και λσεις ασκσεων λοταρας, με ατηση μετατθεται κποιος χωρς αξιολγηση, με ατηση γνεται κποιος Δ/ντς και Σχολικς Σμβουλος με βασικ κριτριο μα συνντευξη διαβλητ, σκπιμη και αδιαφαν. Ορθ και αδιβλητο θα ταν οι ξιοι να αξιολογονται κθε διετα, οι επαρκες να παραμνουν στα καθκοντ τους και οι ανεπαρκες στο σπτι τους για συνταξιοδτηση ταν θα φτανε το τελικ ριο της ηλικας τους. Ττε και μνο ττε δε θα διεκδικοσε καννας ανκανος και ανεπαρκς αξιματα που δε θα μποροσε να διατηρσει.

Γ. Σχολικο Σμβουλοι
Ο θεσμς των Επιθεωρητν εχε κηλιδωθε απ τα ργα και τις ημρες των περισσοτρων εξ αυτν και δικαως καταργθηκε.

Ο νος θεσμς των Σχολικν Συμβολων, πνδημο σχεδν ατημα των εκπαιδευτικν Πρωτοβθμιας και Δευτεροβθμιας Εκπαδευσης δεν απδωσε τα οφειλμενα εξαιτας της κακομοιρις της Πολιτεας, στο βωμ της δθεν καταπολμησης κποιας εσκεμμνης αδικοκρισας στην ατομικ αξιολγηση των εκπαιδευτικν που τελικ καταργθηκε, αλλ και της φυγοπονας και οκνηρας του συνλου του σματος των Σχολικν Συμβολων, που γλτωσαν την ευθνη της αξιολγησης.

Μερικο εχαν την ικαντητα να συμβλουν στη διδακτικ επιμρφωση των εκπαιδευτικν με ατομικς πρωτοβουλες, σεμινρια, διδασκαλες κ.., πλεστοι μως οχυρθηκαν πσω απ τον ελλιπ προσδιορισμ των καθηκντων τους και επισκπτονταν τις σχολικς μονδες για ολιγλεπτες παρεμβσεις, για λεγχο τπου ΣΔΟΕ των απουσιολογων, των βιβλων λης, τις απουσες διδασκντων κ.. ευτελ και ανδυνα, χωρς χνος ντροπς για την ιταμ συμπεριφορ προς αυτος πολλν διδασκντων που αποδοκμαζαν την παρουσα τους στο σχολικ χρο με τη ρση «δε σου επιτρπω να μπεις στην τξη μου»!

τσι και ο θεσμς του Σχολικο Συμβολου γινε σμα διακοσμητικ με κομματικς ποσοστσεις και προαποφασισμνες επιλογς αναλογικ για να βολεονται οι ημτεροι κθε πολιτικο χρου.

Εσχτως καταργθηκε ο θεσμς και επισμως. Σμερα πρην Σχολικο Σμβουλοι και Δ/ντς χουν υποβαθμιστε ιεραρχικ και εκπαιδευτικ και απ Σμβουλοι και Δ/ντς εξισθηκαν με μνιμους και αναπληρωτς, αφο νεοδιριστοι δεν υπρχουν, τραυματισμνοι ηθικς και οικονομικς. Θα θελε κποιος ικανς σμερα ττοιες διαδρομς; Εξλλου το παλι Διδασκαλεο Μ.Ε. και η ΣΕΛΜΕ καταργθηκαν ως περιττς επιμορφωτικς δρσεις, αντ να αναδιοργανωθον και να πολλαπλασιαστον.
Σμερα στο χρο των γλωσσικν και θεωρητικν μαθημτων μνο η Πανελλνια νωση Φιλολγων (Π.Ε.Φ.) στηρζει για 38 χρνια τρα το διδακτικ ργο με τιτνιο ργο και πενιχρ μσα.

Δ. Διευθυντς
Στο θμα των Δ/ντων Σχολικν Μονδων οι εκπτσεις υπρξαν διαρκες και ραγδαες. Επιλγονταν τομα χωρς καμα διευθυντικ επιμρφωση για τα καθκοντ τους και τις πρακτικς του διευθυντικο ργου, με μνη αδιερενητη ικαντητα τις εμπειρες εκστου απ τη σχολικ ζω, τις προσωρινς ιδεοληψες και βιοθεωρες, τη συγκρτηση κλκας αλληλοποστριξης, την οργανωτικ διλυση της σχολικς μονδας, το μπχαλο στη σχολικ διδασκαλα και πειθαρχα, την αφειδλευτη βαθμολογα, το μαθητοπατερισμ, τη δθεν δημοκρατικτητα στην ανοχ μα και στην παρτρυνση των καταλψεων, στην αισθητικ ρυπαρτητα και στη μολυσματικ κατσταση αιθουσν, διαδρμων, χρων υγιεινς εντς του σχολικο περιβλλοντος.

Υπρξαν, ασφαλς, και εξαιρσεις του καννα με ελχιστους που σκησαν το διευθυντικ ργο με υπευθυντητα, κρος, αξιοπρπεια, πειθαρχα και σεβασμ προς το διδακτικ και διδασκμενο ανθρπινο δυναμικ, κτι πουπρεπε να αποτελοσε τον καννα και χι την εξαρεση.

πειτα απ σα εδα και πρασα χω καταλξει στην ποψη που εχα διαμορφσει απ το1980 και μετ τι θα ταν περισστερο ορθολογικ, χρσιμο και αποδοτικ στις σχολικς μονδες να επιλγονταν ως διευθυντς χι εκπαιδευτικο, αλλ ειδικο καταρτισμνοι επιστμονες στη διοκηση με αποκλειστικ καθκοντα και αρμοδιτητες υψηλο στχου και επιπδου στην οργνωση, διοκηση και λειτουργα κθε σχολικς μονδας.

Ε. Διδακτικ Προσωπικ
Αποτελε, ασφαλς, τον πυρνα και το πνεμα της παιδεας και της αγωγς κθε σχολικς βαθμδας και μονδας.

Η παιδεα δεν μπορε να εναι δασκαλοκεντρικ με την εκπαιδευτικ αυθεντα, το μονλογο,το δογματισμ, τον αυταρχισμ, το ρατσισμ, τον ελιτισμ και τον εγωκεντρικ. Ο δσκαλος οφελει να διαθτει επιστημονικ κατρτιση, διδακτικ μθοδο, μεστ λγο και κφραση, μεταδοτικ πληρτητα, ανθρωπιστικ αγωγ, δημοκρατικ φρνημα, κριτρια αξιοκρατας, αντικειμενικτητα στην αξιολγηση, ψυχικ εγγτητα στη νετητα, μεθοδικτητα στιςδυσκολες της σχολικς ζως, πνεμα πειθαρχας στους καννες της σχολικς λειτουργας και επιμον στο υψηλ εππεδο της παιδευτικς κατρτισης.

Οφελει να αποβε υποστηρικτς στις μαθητικς συνεργασες και ρευνες, κινητρια δναμη στην ανληψη πρωτοβουλιν της μαθητικς κοιντητας σε θματα κφρασης μσα απ τον λγο, την τχνη,τον ευρτερο πολιτισμ, τον αθλητισμ και τη δημιουργα του πνεματος. Υποχρεοται να εναι επιεικς στη νεανικ παρορμητικτητα, υπομονετικς στη μαθητικ αποστροφ για τη γνση, καλοσυντος στις παιδικς αταξες, αλλ σταθερς στην αγωγ, στη διπλαση του χαρακτρα και στην αποδοχ της προσωπικς αξας κθε μαθητ. Ο καλς δσκαλοςδιδσκει το μαθητ. ποιος διδσκει, συνεπγεται τι τον αγαπει. ποιος πρτα τον αγαπει, δεν αποκλεεται και να τον διδσκει. Υπρχουν μως και δσκαλοι που απλς αγαπον τα παιδι, αλλ δεν τα διδσκουν ετε γιατ δεν μπορον ετε γιατ αδιαφορον.

Ομοως νας καλς μαθητς δεν εναι ποτ κακς χαρακτρας, γιατ δεν χει λγο να μισσει την παιδεα, το δσκαλο, το σχολεο, την κοινωνα, το συμμαθητ του. Ο μτριος μαθητς μπορε να εναι καλς χαρακτρας, αλλ μπορε να εναι και κακτροπος γιατ συναισθνεται τι υστερε, τι μειονεκτε γνωστικ. Αυτν πρπει να κερδσει ο δσκαλος, να τον εμψυχσει, να τον στηρξει και να του εμφυσσει την αυτοεκτμηση, να το πεσει τι μπορε.

Οι σημερινο εκπαιδευτικο, δυστυχς, δεν ανταποκρνονται λοι στις προσδοκες των μαθητν και των γονων. Αποτελε μγιστο νειδος για την εκπαιδευτικ κοιντητα η απρριψη και η αποφυγ της αξιολγησης του εκπαιδευτικο για τις γνσεις, την ποιτητα του ργου και την ικαντητα της διδασκαλας του. Και, δυστυχς, χι μνο απορρπτουν την αξιολγησ τους, χι μνο το προσβλλουν ανερυθραστα ως παιδευτικ αδιαπραγμτευτο ατημα, αλλ και το λνε δημοσως χωρς χνος αισχνης.

Ο κοινς νους αντιλαμβνεται τι ποιος αρνεται να δεξει το ργο του, αυτς χει συνασθηση της ανικαντητς του, της ακαταλληλτητς του, της ανεπρκεις του να κριθε ως ικανς και επαρκς για το παιδευτικ του ργο. Και αυτο που δε θλουν αξιολγηση εναι οι πλεστοι, γιατ φοβονται την απρριψη την αποκλυψη της ανεπρκεις τους. Και δεν εναι μνο ανκανοι, εναι και επικνδυνοι, εναι ακμη χειρτερο, ολετρες της παιδεας και της νετητας. Η πολιτεα προσποιεται πς οτε ξρει οτε βλπει το τερστιο πρβλημα. Χαδεει ανκανους, στηρζει συνδικαλιστς ανεθυνους, ψαρεει συμπθειες και οπαδος για ψφους, παριστνει την προοδευτικτητα, τη συγχει με την ελευθερα κφρασης και τη δημοκρατικ συνεδηση και επιβραβεει συνειδητ την αμθεια, τη μετριτητα, την αμορφωσι και το σκοταδισμ.

Σμερα στα σχολεα διδσκει μνο το 25% περπου και αυτ η κρση με επιεικ κριτρια. Αυτο που ανκουν σ’ αυτ το εππεδο εργζονται τσι, γιατ αυτ επιτσσει το χρος τους,η αξιοπρπει τους, το φρνημ τους, η καλλιργει τους, η αγπη για τη γνση, το παιδ, την παιδεα και την κοινωνα. Αμοιβ καμα δεν χουν, δικριση της αξας τους δεν υπρχει.

Το ξρουν μνο οι μαθητς τους και οι γονες τους. Η πολιτεα τους αγνοε. λοι οι λλοι κνουν ανλεγκτα ο καθνας ,τι θλει, πως θλει, αν θλει και ποτε θλει, χωρς να δνουν λγο σε κανναν. Εξαπατον τη σχολικ κοιντητα με απλοχερι στη βαθμολγηση, με δθεν προοδευτικ προσωπεο, με θεωρες δημοκρατικτητας και δθεν σγχρονες αντιλψεις.

τσι η πολιτεα δεν ξρει οτε θλει να ξρει το εππεδο των διδασκντων, οτε ποιοι αξζουν, ποιοι θλουν μετεκπαδευση, ποιοι μπορον να βελτιωθον, ποιοι εναι ακατλληλοι και ποιοι επικνδυνοι. λοι το διο. λοι στην αφνεια και στην ισοπδωση.

Σκληρς κρσεις, αλθεια, για την εκπαιδευτικ κοιντητα, αλλ αυτ εναι η πραγματικτητα και δεν επιδχονται φτιασδια και κρυφτολι. Σμερα η κατσταση στην παιδεα χει φτσει στην σχατη κατπτωση. Στις σχολικς μονδες με οργανικ θση διδσκουν μεσλικες και νω με σταθερ μονιμτητα πνω απ τα 45 ηλικιακ χρνια. Τους υπλοιπους στο διδακτικ προσωπικ η πολιτεα τους κατντησε γυρολγους. Απ το 2000 περπου οι διορισμο μεινονταν σταδιακ και δραματικ και καταργθηκαν οριστικ απ το 2009. Τα κεν, τουλχιστον στη Μση εκπαδευση, εναι περισστερα απ 35.000. Οι αναπληρωτς μαστιγνονται ψυχικ και οικονομικ κθε χρνο. Στην ουσα προσλαμβνονται για 8 μνες κθε χρνο και για να μνο τος, απολονται για 3 μνες το καλοκαρι και μνουν απλρωτοι Χριστογεννα και Πσχα, σνολο 4 μνες.

Τα μαθματα που διδσκουν, τα εξετζουν οι μνιμοι, εφσον αυτο απολονται. Ποτ και καννας δεν προσλαμβνεται στο διο σχολεο και την επμενη χρονι. χουν καταστε γυρολγοι, επατες, ενδεες υλικ, κουρλια ψυχικ, πινια των κριτηρων, υποτελες κθε υπουργο και της εκστοτε κυβρνησης. Σπνια να διδξουν το διο γνωστικ αντικεμενο την επμενη χρονι, τα δια μαθματα στην δια τξη με εκενη που δδαξαν, καταρτστηκαν, οργνωσαν τη διδασκαλα, συνθεσαν το καθημεριν φλλο μαθματος και διδασκαλας. Κθε χρνο αλλο, σε λλες τξεις, σε λλα μαθματα. τσι πς να αποκτσει νας εκπαιδευτικς σταθερς διδακτικς αρχς και μεθοδολογες, πς θα φτιξει το διδακτικ του αρχεο, πως θα μελετσει σα εργαλεα-βιβλα θα χρειαστε στο ργο του, με ποιες αποδοχς θα ζσει, θα συντηρηθε, θα μετακινηθε, θα πληρσει ενοκια, θα αγορσει τα βιβλα του, θα συντηρσει και οικογνεια, πως συμβανει με τους πλεστους; Η πολιτεα, μως, τους προσλαμβνει καθυστερημνα, εξοντνει την αξιοπρπεια, διαλει τις οικογνεις τους και τους εμπαζει με απνθρωπο τρπο.

Ο σημερινς Υπουργς Παιδεας δεν αισχνεται για την πολιτικ που ασκε, γιατ μλλον δε διαθτει αυτν την επγνωση. Το θμα εναι τι δεν χει πιστσεις για την Παιδεα, αλλ δεν το αποδχεται, οτε μπορε να διαθσει περισστερα. Η παιδεα απαιτε πνω απ’ λα δαπνες, γενναα χρηματοδτηση. ποιος τη διαθτει, τα λλα τα βρσκει και τα βελτινει.

ποιος χωρς δαπνες παριστνει τον Υπουργ, ττε κοροδεει την κοιν γνμη με θλιες μεθοδεσεις και ευτελες πρακτικς. τσι ξεσηκνει αδαπνως την κοιν γνμη με ευτελ θματα, για να αποσπσει αλλο την προσοχ του κοινο. Ιδο, λοιπν, πολιτικς για τη βελτωση της παιδεας: η πρωιν προσευχ, οι εικνες στις αθουσες, ο εκκλησιασμς, τα θρησκευτικ, οι σημαιοφροι, η ρετσινι της αριστεας, οι εκδρομς, το κρυφ σχολει, οι παρελσεις, η ρα ναρξης της πρωινς διδασκαλας κ.. λα αυτ ανδυνα και προοδευτικ.

Ο κ. Φλης θα διριζε 17.000. χει θρσος να μιλει στην κοινωνα, αντ να κρβεται. Αλλ πς να γνει αυτ, αφο δε δστασε να αναλβει ως Υπουργς Παιδεας ως μη χων το «γνθι σε αυτν». Ο κ. Γαβργλου, δυστυχς, δεχνει εικνα ατμου που δεν χει επαφ με το κοινωνικ και πολιτικ περιβλλον. Νομοθετε πανελλνιες κοντ στη λξη της υπουργικς θητεας του με ισχ για την επμενη τριετα! Αλλζει μαθματα σε δσμες, σε γνωστικ πεδα και σε Σχολς, ανωτατοποιε τα ΤΕΙ, καταργε τα Λατινικ -λνε πως μετεκπαιδετηκε στην Ευρπη- καταργε την Νεοελληνικ Λογοτεχνα και Ποηση ως μθημα εξτασης των Πανελληνων, εξαφανζει τον Επιτφιο του Περικλ, φανεται πως η δημοκρατα του εναι γνωστη του προκαλε αλλεργα.

σο για τις ρυθμσεις ανμεσα τα Πρτυπα και τα Πειραματικ, για σα Πρτυπα κατργησε, αρκε η κραυγ της μαθτριας με την επιστολ της στην «Καθημεριν» της 20.06.2019 που αποτυπνει ευθαρσς, αλλ και περσσεια ευγνεια, τις αθλιτητες στην Παιδεα και ειδικ στο χρο των Προτπων και Πειραματικν Σχολεων της Χρας. Αναρωτιται ευλγως κανες τι απντηση να δσει νας αρμδιος Υπουργς Παιδεας σ’ αυτ το νεαρ κορτσι. Εξακολουθε μως να παριστνει τον Υπουργ Παιδεας ο διος ακμη μχρι σμερα! Ασφαλς η γενναιτητα εναι για γενναους μνο!

Και το κυριτερο: με νμο απ τρα διορζει 15.000 εκπαιδευτικος, σταδιακ απ 4.500 περπου κθε χρνο. Εδ δωσε ρστα! ,τι δεν μπρεσε σε θλησε να κνει ο διος το νομοθετε για το πρξει ο επμενος Υπουργς! Κανονικ πρεπε να ανακοινσει και τα ονματα κθε δσης διορισμν, να δεχτε να ενταχθον αυτοβολως στις λστες του κμματς του ως μλη και να τους δσει και την κομματικ κονκρδα στο πτο πριν μπουν στην κλπη για να ψηφσουν ενθουσιωδς του εκλεκτος συντρφους του. Πριν φγει προλαβανει να στσει και τον ανδριντα του στο Υπουργεο και να ονομσει με το νομ του και με τα ονματα λων των υπουργν του κμματς του λα τα γραφεα του Υπουργεου του, μη λησμονντας κυρως τους κ.κ. Μπαλτ, Κουρκη και Ζουρρι.

τσι πως χουν διαμορφωθε τα εκπαιδευτικ σμερα σε λες τις βαθμδες, ειδικ για την Αντατη η κατσταση μοιζει ανατη, αν υποθσουμε τι θα υπρξει προσπθεια ανρθωσης, θεραπεας, συντονισμς αναδιοργνωσης και επιδωξη υψηλν δεικτν απδοσης του εκπαιδευτικο και επιστημονικο ργου. Θα απαιτηθον πολλ χρνια συστηματικς προσπθειας για να καθιερωθον δομς προδου και επιστημονικς κατακτσεις, αφο οι ρζες της φαυλτητας, αναξιοκρατας, ανικαντητας, ανεπρκειας και φυγοπονας εναι βαθις, αμτρητες, παντοδναμες και αχαλιναγγητες πρωτστως στο διδακτικ δυναμικ και δευτερευντως στο διδασκμενο. Η προσπθεια επιβλλεται να ξεκινσει με σταθερ βματα και στχους, γιατ δε μεναμε απλς ουραγο στην Ευρπη, αλλ και μη γνστες της κατντιας που χουμε βυθιστε.

Ως πρτο βμα τχιστα να ιδρυθον πρτυπα Δημοτικ, Γυμνσια και Λκεια στις πρωτεουσες και στις μεγαλτερες πλεις των Νομν της Χρας, γεγονς που θα τραζε τα λιμνζοντα εκπαιδευτικ θματα τσο στο διδακτικ, σο και στο διδασκμενο προσωπικ. ναρξη της αξιολγησης των εκπαιδευτικν, εκτεταμνο πλνο επιμρφωσης λων και κυρως σων υστερον, επιλογ Δ/ντν και Σχολικν Συμβολων με αξιοκρατα κι διαφνεια. Για να γυρσει η σελδα θλει δουλει πολλ!

Ο κ. Μιχλης Μπτσαρης εναι Φιλλογος, τ. Λυκειρχης και Ιδρυτς της Πανελλνιας νωσης Φιλολγων (Π.Ε.Φ.)

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr