The strong voice of a great community
- Ιολιος 2019

Τα δεια παποτσια

Της Χριστιννας Λοπα

www.palmografos.com

Για πολλος τα παποτσια χρησιμεουν μνο για να μην πατον ξυπλητοι στο δαφος. Για τους περισστερους εναι κτι παραπνω και φροντζουν να τα συνδυζουν μορφα με τα ροχα τους. Για κποιους λλους, ωστσο, τα παποτσια συμβολζουν αγαπημνα πρσωπα που χουν πια πεθνει.

«Εναι σαν να πθανε 365 φορς. Κθε φορ που ξυπνω πιζω τον εαυτ μου να ζσει σ’ αυτν τον κσμο. Δεν υπρχει καννα χπι που να μπορ να πρω, τποτα να πι, καννα μρος να πω, καννας νθρωπος να δω, μπως και με κνει να νισω διαφορετικ - εναι μια ισβια καταδκη».
Ανατριχιαστικ τα λγια της Suzy Taylor, μητρας της 19χρονης Georgia MacBeath, διαγνωσμνης με κατθλιψη, που αυτοκτνησε πριν δυμισι περπου χρνια στη Ροτοροα της Νας Ζηλανδας, που οι αυτοκτονες χουν αυξηθε κατακρυφα τα τελευταα χρνια, παρνοντας τη μορφ επιδημας. Δεν εναι η πρτη φορ, λλωστε, που η Suzy γεεται αυτν την πκρα: το 1995 αυτοκτνησε ο σζυγς της και το 2001, η καλτερ της φλη

.
To 2017, στην χθη της λμνης Ροτοροα, εκτθηκαν 606 ζευγρια παποτσια, να για κθε νθρωπο που αυτοκτνησε την προηγομενη χρονι, οι περισστεροι νοι. Και η μακβρια αυτ κθεση, που υποστηρζεται απ το σστημα υγεας της Νας Ζηλανδας, κανε το γρο της χρας. Οι γονες κρατον τα δεια παποτσια των εκλιπντων παιδιν τους, σως για να τους θυμζουν τους δρμους που δεν πρλαβαν να διαβον στη μικρ ζω τους…


Η πικρ αλθεια εναι, πως η Να Ζηλανδα χει τον ψηλτερο δεκτη νεανικν αυτοκτονιν (κτω των 25) στον ανεπτυγμνο κσμο, πντε φορς μεγαλτερο απ τη Βρετανα και δο απ την Αυστραλα. Μητρες που χουν χσει τα παιδι τους δεν σταματον να κνουν εκκλσεις για μεταρρυθμσεις στο σστημα υγεας ως προς την αντιμετπιση του προβλματος.


μως, νθρωποι αφαιρον τη ζω τους σε λες τις χρες, ανεξαρττως φλου και φυλς, θρησκεας, κοινωνικς θσης μρφωσης. Μεγαλτερα ποσοστ αυτοχειριν, ωστσο, χουν οι νοι και οι νθρωποι τρτης ηλικας.


Ο φοιτητικς σλλογος του Πανεπιστημου του Ντιγχαμ χει καθιερσει εβδομδα αφπνισης κατ της αυτοκτονας, κατ τη διρκεια της οποας φοιτητς δρισαν και εξθεσαν πρσφατα 95 ζευγρια παποτσια που αντιστοιχον σε 95 φοιτητς που αυτοκτνησαν στην Αγγλα και Ουαλα το ακαδημακ τος 2017/18, εν αννυμη τηλεφωνικ γραμμ υποστριξης απ φοιτητς προς φοιτητς λειτουργε στο Πανεπιστμιο κθε νχτα και επ 24ρου βσεως την περοδο των εξετσεων. Παρλληλα, το διο το Πανεπιστμιο δαπαν κθε χρνο να εκατομμριο λρες για την πρληψη των αυτοκτονιν.


Τι γνεται μως στην Ελλδα; Ας ρξουμε μια ματι στους αριθμος αυτοκτονιν στη χρα μας. Μεταξ αυτν, φηβοι και νεαρ τομα που νιθουν πως η ζω γινε δυσβστακτο βρος στις πλτες τους. Τα τη λαμβνονται ενδεικτικ.


Σμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:
Το 2016 (τελευταο διαθσιμο τος στοιχεων), οι αυτοκτονες ανλθαν στις 484, 23 μεταξ 15 και 24 ετν.
Το 2015, σε 529, 23 μεταξ 15 και 24 ετν.
Το 2014, σε 450, 35 μεταξ 15 και 24 ετν.
Το 2013, σε 533, 29 μεταξ 15 και 24 ετν.
Το 2003, σε 375, 31 μεταξ 15 και 24 ετν.
 Το 2000, σε 382, 41 μεταξ 15 και 24 ετν.
(https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPO09/2016).

Το τελευταο διστημα θρηνσαμε αρκετος νους ανθρπους στη χρα μας, οι περισστεροι των οποων -αν εχαν ζητσει βοθεια οι αρμδιοι εχαν δρσει υπεθυνα και γκαιρα - θα βρσκονταν τρα ανμεσ μας. Ο 20χρονος Βαγγλης Γιακουμκης δεχταν γριο bullying (εκφοβισμ) και περνοσε να μαρτριο που λοι γνριζαν, αλλ κανες δεν μιλοσε. Η 21χρονη Λνα Κοεμτζ δεν θα εχε πσει απ τον νατο ροφο της φοιτητικς εστας, αν εχε καταγγελει στις αρχς το διαδικτυακ bullying που δεχταν. Η 14χρονη δεν θα εχε πσει στις γραμμς του τρανου στο Μοσχτο, αν οι Αρχς – οι οποες γνριζαν τη σχση της με τον 43χρονο - εχαν επμβει μεσα.
Το θλιβερ θιμο των δειων παπουτσιν εξαπλνεται σε ολονα και περισστερες χρες, γεγονς που καταδεικνει τι το πρβλημα γιγαντνεται και καλε σε επαγρπνηση. Η ευαισθητοποηση και ενημρωση των πολιτν εναι ιδιατερα σημαντικς. Η αστυνομα και οι κοινωνικς υπηρεσες πρπει να εναι σε ετοιμτητα, γιατ και το να λεπτ μπορε να αποβε μοιραο. Χρνος για καθυστρηση δεν υπρχει. Γραφειοκρατα δεν χωρε, ταν χουμε να κνουμε με ζως. Η ψυχολογικ και φαρμακευτικ υποστριξη οφελει να εναι προσβσιμη σε λους και κυρως στα τομα που πσχουν απ κατθλιψη. Ας χουμε λοι τα μτια μας ανοιχτ κι αν χρειαστε να ενημερνουμε αμσως τις Αρχς ταν κποιος σκφτεται να κνει κακ στον εαυτ του υφσταται bullying. Οι δε Αρχς να κινονται τχιστα.


Σμφωνα με τον Παγκσμιο Οργανισμ Υγεας (WHO) τλος, https://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/suicideprevent/en/ περπου 800.000 νθρωποι αυτοκτονον κθε χρνο, δηλαδ να τομο κθε σαρντα δευτερλεπτα! Υπολογζεται δε, τι σε κθε αυτχειρα αντιστοιχον 20 λλοι που κνουν αποτυχημνη αππειρα. Επ πλον, ο θνατος λγω αυτοκτονας εναι η δετερη αιτα θαντου σε νους μεταξ 15 και 29 ετν. Ως εκ τοτου, ο Οργανισμς  θεωρε τι οι αυτοκτονες εναι μεζον πρβλημα δημσιας υγεας κι χει θσει ως στχο της μεωση του αριθμο τους διεθνς κατ το να τρτο ως το 2030.


Ας βοηθσουμε λοι.
Για να μην υπρχουν πια δεια παποτσια σε καμι γωνι της Γης…