The strong voice of a great community
- Ιολιος 2019

Για 45 χρνια, λθη, αυταπτες, ψευδαισθσεις.1974 – Η «συνεργασα Βρετανας/Τουρκας» με την «συγκατθεση Μακαρου»!

της Φανολας Αργυρο*

Ο Αρχιεπσκοπος Μακριος φθασε στο στρατιωτικ αεροδρμιο της Αγγλας,  Lyneham το πρω  της 17ης Ιουλου 1974 βση της  «προγραμματισμνης» απ τους Βρετανος δισωσ του μσω βσεων. Τον παρλαβαν αξιωματοχοι του Φορειν Οφις με επικεφαλς τον κ. David Ennals, υφυπουργ στο υπ. Εξωτερικν και Κοινοπολιτεας.
Σε  δημοσιογραφικ,  σμφωνα με την αναφορ των αξιωματοχων, δλωσε  τι θελε τους λληνες αξιωματικος να φγουν απ την Κπρο και επμενε με ντονο φος τι ο διος ταν ο εκλεγμνος πρεδρος και ταν ξεκθαρο απ τις δηλσεις του τι οι ελπδες του βασζονται χι μνο πνω στα Ηνωμνα Εθνη  αλλ σε πισεις πνω στην ελληνικ κυβρνηση απ τις λλες δο «εγγυτριες» δυνμεις.
Υποστριζε διλυση της Εθνικς Φρουρς και σχδιο δρσης του ταν να πρει να ψφισμα απ το Συμβολιο Ασφαλεας που να κνει ξεκθαρο τι ο διος εναι ο νομικ εκλεγμνος πρεδρος της Κπρου και το οποο να καλε την ελληνικ κυβρνηση a) να αποσρει λους τους αξιωματικος και στρατιωτικ ρματ της και b)  να μην αναγνωρσει το Σαμψν.
(Η  διλυση της Ε.Φ ταν τουρκικ ατημα προς τον Cyrus Vance το Νομβριο του 1967, ττε ο Μακριος το απρριπτε. Επσης το υποστριζε και ο Υπ. Αρμοστς της Βρετανας στην Κπρο, 4.12.1967 βλπε βιβλο της γρφουσας « Διζωνικ vs Δημοκρατα» 2019).

Επικνδυνες αυταπτες Μακαρου

λεγε στους Βρετανος τι δεν πστευε οι Τορκοι εχαν οποιαδποτε δικαιολογα για μονομερ επμβαση. Παλαιτερα ο λγος που θελαν να επμβουν ταν για να αποτρψουν την νωση να εμποδσουν εξελξεις που δεν δεχταν η τουρκοκυπριακ κοιντητα. μως αυτ δεν σαν κρια θματα για την ρα…

Συνντηση Μακαρου και Harold Wilson – Το απγευμα της διας ημρας στις 2.30 μ.μ. ο Αρχιεπσκοπος Μακριος συνοδευμενος απ τον Υπ. Αρμοστ Κστα Ασσιτη συναντθηκε  με τον βρεταν πρωθυπουργ Harold Wilson  εν τη παρουσα των  αξιωματοχων C. D. Wiggin και λρδου  Bridges. Αντιγρφω εδ απ το βιβλο του κ. Κστα Ν. Χατζηκωστ « Εξι Προεδρικ Πορτρατα»:

«…Ο Βρετανς πρωθυπουργς «ψρεψε» το Μακριο για το πς θα αντιδροσαν Ρωσα, Ελλδα και Τουρκα. Ο Μακριος με τις μη πολιτικς, μη διπλωματικς, μη νηφλιες απαντσεις του, επικεντρωνταν στο πως ο διος θα συνεχσει να αναγνωρζεται ως Πρεδρος της ΚΔ και χι ο Σαμψν! Ο Βρετανς πρωθυπουργς δεν χασε την ευκαιρα και ανττεινε στον Μακριο τι η Ελλδα εχε εισβλει στην Κπρο. Ο Μακριος συμφνησε. Το σχετικ εμπιστευτικ γγραφο επ λξει: «Ο πρωθυπουργς υπδειξε τι θα μποροσε κανες να πει τι το γεγονς ( το πραξικπημα) εχε κποια χαρακτηριστικ εισβολς.  Ο πρεδρος Μακριος συμφνησε». Εναι ολοφνερο τι η συζτηση, αυτ πως αποκαλφθηκε εκ των υστρων απ τα μυστικ αρχεα των γγλων, υπρξε ο πρλογος για την ομιλα του Μακαρου στα Ηνωμνα θνη λγες μρες αργτερα… Η ομιλα του τη 19η Ιουλου 1974…  εναι να απ τα κεμενα που σφργισαν τη σγχρονη κυπριακ ιστορα.
Η ψυχικ του κατσταση, πως διατυπθηκε στην ιστορικ εκενη ομιλα, εξφρασε απελπισα και αγανκτηση που σε ορισμνα σημεα εχε υπερβε τα ρια της ηγετικς ψυχραιμας και της εθναρχικς σοφας. Παραθτω εδ το σημεο που  μιλ για κνδυνο στη ζω τω Τουρκοκυπρων και μμεσα καλε τις Εγγυτριες Δυνμεις να επμβουν συμπεριλαμβανομνης βεβαως και της Τουρκας.
«Καλ το Συμβολιο Ασφαλεας να χρησιμοποισει λους τους τρπους και τα εις την διθεσ του μσα, στε η  συνταγματικ τξη εν Κπρω και τα δημοκρατικ δικαιματα του λαο της Κπρου να αποκατασταθον νευ καθυστερσεως. Καθς χω δη δηλσει, τα γεγοντα εις Κπρον δεν αποτελον εσωτερικ υπθεση των Ελλνων της Κπρου. Οι Τορκοι της Κπρου επηρεζονται επσης. Το πραξικπημα της Ελληνικς Χοντας εναι μια εισβολ. Και εκ των συνεπειν της θα υποφρει λος ο λας της Κπρου αμφτεροι λληνες και Τορκοι».
Το χαρακτηριστικ της Χοντας ως «εισβολ» θα χρησιμοποισει στη συνχεια η Τουρκα ως δικαιολογα για την εισβολ… Τα χαρματα της 20ης Ιουλου η τουρκικ αεροπορα βομβρδισε στρατιωτικος στχους στην Κερνεια και Λευκωσα…»

Στην ομιλα του ο Μακριος αναφρθηκε 7 φορς σε εισβολ απ την Ελλδα και τι θεωροσε τον κνδυνο απ την Τουρκα μικρτερο απ εκενο των Ελλνων αξιωματικν… Η ομιλα σε ελληνικ μετφραση στο βιβλο του κ. Κστα N. Χατζηκωστ.

Ο Βρετανς Υπ. Αρμοστς Stephen Olver  (και ο αμερικανς Joseph Sisco)  εχε δη διαψεσει  τους ισχυρισμος Μακαρου. Στις 18 Ιουλου εχε ενημερσει το Φρειν ¨Οφις, πρεσβεες  γκυρας, Βνης, Παρσι, Μσχας, Ουσιγκτον, βρετανικ αντιπροσωπεα στην Να Υρκη, και στο ΝΑΤΟ και στο αρχηγεο βρετανικν δυνμεων Μσης Ανατολς (βση Ακρωτηρου), τι δεν εχε καμα μα καμα μαρτυρα για οποιονδποτε μεσο κνδυνο για την τουρκοκυπριακ κοιντητα και αυτ με διαβεβαισεις απ τον Τουρκοκπριο υπουργς ‘Αμυνας, κ. Orek…

«Συνεργασα Βρετανας/Τουρκας» (δηλαδ εισβολ!)  «με την συγκατθεση Μακαρου»! Το Φρειν Οφις  δσμευσε διπλ  το Μακριο!

Ο Μακριος, λγο αργτερα, μως, σε δετερη συνντηση, αυτ τη φορ στο  Φρειν Οφις με τον ΥΠΕΞ Τζιμς Κλλαχαν τους  δωσε και την  «συγκατθεσ του» για «συνεργασα Βρετανας/Τουρκας». Στην πρτη συνντηση με τον πρωθυπουργ τον εχαν δεσμεσει να επιτεθε της Ελλδας στο Συμβολιο Ασφαλεας ως εισβολα.  Σαυτ τη συνντηση τον δσμευσαν ακμα περισστερο εξασφαλζοντας  την «συνανεση» του για τη στση τους ναντι των τουρκικν εισβολν που θα ακολουθοσαν. Ως ιστορικ γεγονς οι Βρετανο δωσαν το πρσινο φς την δια μρα στον Ετσεβτ να εισβλει φθνει να μην ενοχλοσε τις βσεις των…  Ο Μακριος επε τι εξαρτιταν απ την Βρετανα και την Τουρκα  να πισουν τους λληνες με κθε τρπο για την επαναφορ του σττους κβο πριν το πραξικπημα…  τι μια επιτροπ απ τις τρεις εγγυτριες δυνμεις μποροσε να επιβλψει νες εκλογς… Ο Callaghan ρτησε ποιο θα εναι το μλλον της Εθνικς Φρουρς. Ο Μακριος επε δεν θελε να χει στρατ.  Οι λληνες εχαν πει τι χρειαζταν στρατς απ φβο τουρκικς εισβολς.  ταν ξεκθαρο τι υπρχε μεγαλτερος κνδυνος απ την Ελλδα…

«Ο κ. Callaghan τον  ρτησε κατ πσο θα υπρχε κατανηση στην Κπρο στο να δουλψουμε (Βρετανο) στεν με τους Τορκους στην τρχουσα κατσταση. Ο Αρχιεπσκοπος Μακριος απντησε μποροσαμε να πομε τι αυτ γνεται με την δικ του συνανεση», γρφει το πρακτικ.  υπογρμμιση της συγγραφως).
(“Mr Callaghan asked whether there would be understanding in Cyprus for our working closely with the Turks in the current situation.  Archbishop Makarios replied that we could say that this was being done with his consent”.) …

Ο Κλλαχαν του επε τι θα ενημρωνε και τον Δρ. Χνρι Κσσιγκερ για σα λχθηκαν.
(Περισστερα για το γγραφο  αυτ, που πρτη φορ δημοσιεει η γρφουσα,   στο τελευταο της βιβλο  « Διζωνικ vs Δημοκρατα 2019).


Τα πρακτικ της δετερης συνντησης Αρχ. Μακαρου 17.7.1974 στο Φρειν φις
Σμφωνα με τα απομνημονεματα του Faruk Ahmet Barutçu (υπεθυνου των Κυπριακν Υποθσεων στο τουρκικ ΥΠΕΞ και που συνδευσε τον Μπ. Ετσεβτ στο Λονδνο στις 17 Ιουλου 1974, και που δημοσευσε η «Σημεριν» το 1993,  η τουρκικ αντιπροσωπεα συναντθηκε στα Ηνωμνα Εθνη με τον Αρχιεπσκοπο Μακριο, κατεντολ Ετσεβτ πριν την ομιλα του Μακαρου.
 «…Επιδωξ μας ταν να πεσουμε το Μακριο να μην καταφερθε εναντον της Τουρκας κατ την ομιλα του στο Συμβολιο Ασφαλεας… Ο Μακριος ξεγελστηκε. Χρηκε πρα πολ απ την πρωτοβουλα του Ολτσι και παρακλεσε την τουρκικ αντιπροσωπα να διαβιβσει στην τουρκικ κυβρνηση τα αισθματα ευγνωμοσνης και υποχρωσς του… Ο Μακριος εχε πσει στη θλασσα και αναζητοσε σανδα σωτηρας. βλεπε την Τουρκα σαν δναμη σωτηρας. πρεπε λοιπν να εκμεταλλευτομε την αδυναμα του πργμα που γινε…»
Ψφισμα 353 20 Ιουλου 1974
Λανθασμνα και παραπλανητικ λγεται τι το ψφισμα 353 της 20ης  Ιουλου 1974 καταδικζει την τουρκικ εισβολ.  Το ψφισμα αυτ πως και τα υπλοιπα, που γρφουν οι Βρετανο, πουθεν δεν ονομζει την Τουρκα ως εισβολα αναφρεται σε τουρκικ κατοχικ στρατεματα.  Και αυτ χι σχετο με τις δεσμεσεις Μακαρου προς Βρετανος…
Γρφει: «χοντας ακοσει τις δηλσεις του Προδρου της Κυπριακς Δημοκρατας και των αντιπροσπων της Κπρου, της Τουρκας, της Ελλδος και λλων κρατν-μελν, καταδικζει το ξσπασμα βας και το συνεχιζμενο αιματοκλισμα… ζητε την αποχρηση δχως καθυστρηση απ την Κπρο λου του ξνου στρατιωτικο προσωπικο… περιλαμβανομνων εκενων την αποχρηση των οποων ζτησε ο Πρεδρος της Κπρου στην επιστολ του 2 Ιουλου 1974. Και καλε την Ελλδα, την Τουρκα και το Ηνωμνο Βασλειο της Μεγλης Βρετανας και Βορεου Ιρλανδας να ξεκινσουν διαπραγματεσεις δχως καθυστρηση, για αποκατσταση της ειρνης στην περιοχ και συνταγματικ κυβρνηση στην Κπρο…».
Οτε στη β’ φση της εισβολς στις 14 Αυγοστου 1974 το ψφισμα 357 αναφρεται σε τουρκικ εισβολ… «Καταδικζει ντονα την επανναρξη των μαχν που εναι αντθετες με το ψφισμα 353, καλε λες τις πλευρς να σταματσουν τις μχες…»
Και απ τις 16 Αυγοστου 1974 το Φρειν Οφις υιοθτησε την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ  βρετανο-τουρκικ ρατσιστικ Δι-κοινοτικ,  Δι-ζωνικ Ομοσπονδας ως «λση» για την οποα επιμνει μχρι σμερα…

*Ερευντρια/δημοσιογρφος

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ 28/7/2019