The strong voice of a great community
Ιούνιος 2010

Πίσω στο ευρετήριο

Έκρηξη στο σπίτι του δημάρχου της Χιμάρας

Δελτίο Τύπου της Ένωσης Χειμαρριωτών

Το σπίτι του δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου μετά την βομβιστική επίθεση.

Τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Μαΐου, άλλη μια πράξη βίας προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των διώξεων που δέχεται ο ελληνισμός στην Αλβανία: Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην είσοδο του σπιτιού του δημάρχου της Χιμάρας και προέδρου της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» Βασίλη Μπολάνου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, παρά μόνο υλικές ζημιές στο σπίτι του ιδίου καθώς και σε γειτονικά σπίτια και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Δυστυχώς το γεγονός αυτό δεν μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

Κανείς γνωρίζων δεν μπορεί να πει πως δεν ήταν αναμενόμενη μια τέτοια πράξη έχοντας υπ’ όψιν το κλίμα που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα από αλβανικούς κύκλους:

Σε συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής στις 23 Δεκεμβρίου, Τσάμηδες βουλευτές επετέθησαν κατά του προέδρου του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), Βαγγέλη Ντούλε. Μετά την χυδαία φραστική επίθεση του βουλευτή Ιντρίζι, ο έταιρος Τσάμης κ. Ταχίρι κινήθηκε απειλητικά εναντίον του προέδρου του ΚΕΑΔ και χρειάστηκε παρέμβαση τρίτων για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τις απειλές εντός του κοινοβουλίου, ακολούθησαν απειλητικά τηλεφωνήματα τις επόμενες ημέρες.

Πριν από λίγες εβδομάδες το «Αλβανικό Μέτωπο για την Εθνική Ολοκλήρωση» με συμμετέχοντες Αλβανούς από τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και την Αλβανία συνεδρίασε στην Χιμάρα και εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας» σε μια συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από οπλισμένους άνδρες, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να προκαλέσουν τους κατοίκους της Χιμάρας επιδεικνύοντας τα όπλα και γράφοντας συνθήματα. Συχνές είναι οι εκδηλώσεις οργανώσεων Τσάμηδων με θέμα τις διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος στις οποίες συμμετέχουν μέλη του αλβανικού κοινοβουλίου και τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τα αλβανικά ΜΜΕ.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ανθελληνικό μένος συντηρείται και προάγεται από την πολιτική ηγεσία τόσο της εκάστοτε κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Θέματα όπως η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, τα νεκροταφεία των Ελλήνων πεσόντων του 1940, οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων, καθώς και οι «απάνθρωπες» συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα και ο κάθε πολιτικός προσπαθεί να τα εκμεταλλευτεί κάνοντας χρήση της κατάλληλης εθνικιστικής ρητορείας.

Το κλίμα αυτό σε συνδυασμό με την αδιάφορη στάση της Ελλάδας, παρά τα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες των Βορειοηπειρωτών, ενθαρρύνουν ενέργειες όπως η χθεσινή. Ενέργειες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας και τις προσπάθειες διατήρησης των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Περιμένουμε από την ελληνική πολιτική ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις πρέπουσες πρωτοβουλίες. Το αλβανικό κράτος πρέπει να αναλογισθεί τις ευθύνες του και να προασπίσει τα μειονοτικά δικαιώματα όπως ορίζουν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει. Η Ένωση Χειμαρριωτών, ούσα αδιάκοπα παρούσα στις εξελίξεις που αφορούν τον τόπο μας τα τελευταία 20 χρόνια, δεν θα μείνει άπραγη στις προκλήσεις.