The strong voice of a great community
Ιούνιος 2010

Πίσω στο ευρετήριο

Ρωσία - ΕΕ: Ζυμώσεις για οικονομική συνεργασία.

                              Του Γιάννη Στεφ. Σαραϊδάρη

Στενότερη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας πρότεινε ο Νικολά Σαρκοζί στο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η πρόταση αυτή ανακοινώθηκε και στη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πρόκειται για τη δημιουργία μίας κοινής οικονομικής ζώνης Ευρώπης-Ρωσίας, αλλά η πρόταση επεκτείνεται και σε τομείς συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, τόνισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για συζητήσεις μαζί του, στα πλαίσια της "Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας" (ΙΑΕΑ), στη βάση των προσπαθειών της Βραζιλίας και της Τουρκίας και της αντίδρασης που είχαν οι Ρωσία, Γαλλία και ΗΠΑ, (9 Ιουνίου).

Κατευθύνσεις σε νέες αγορές

Η ρωσική φυσικού αερίου Gazprom πρέπει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της διεισδύοντας στις ασιατικές αγορές, έπειτα από την πτώση των εξαγωγών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ιγκορ Σετσίν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την Ενέργεια και τους Φυσικού Πόρους. Οι πωλήσεις της Gazprom στην Ελλάδα έπεσαν στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, από 65 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.

Kριτική Τρισέ στις τράπεζες

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt της Κυριακής. Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε ότι:

"Όλες θα είχαν εξαφανιστεί εάν δεν τις είχαμε σώσει, αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η κατάσταση ήταν πολλή δραματική. Η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της κρίσης αυτή τη στιγμή. Εύχομαι η γερμανική κοινή γνώμη να είχε αντιδράσει με την ίδια αποστροφή στην παραβίαση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας όπως αντέδρασε στην απόφαση μας να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα χωρών υπό κρίση. Οι κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά αναξιόπιστες επί μήνες και επί χρόνια".

Bρετανία: Όχι όπως η Ελλάδα

"Στο πρόσωπο της Ελλάδας μπορείτε να δείτε το παράδειγμα μίας χώρας που δεν αντιμετώπισε τα προβλήματά της και αυτή την εξέλιξη θέλω να αποφύγω", είπε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν σε συνέντευξή του στο BBC.

"Είμαι απολύτως ξεκάθαρος - δεν θέλω ούτε να μου υποβληθεί η ερώτηση: "Μπορεί η Βρετανία να καλύψει τις ανάγκες της;". Την Τρίτη θα αποδείξω ότι μπορούμε", είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην παρουσίαση του έκτακτου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί την Τρίτη και αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων 30 χρόνων με προβλεπόμενες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας και στους μισθούς, φοροελαφρύνσεις για τις νέες επιχειρήσεις και μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα των μισθών για τα έξι εκατομμύρια εργαζόμενους στον βρετανικό δημόσιο τομέα, η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και η φορολόγηση των τραπεζών.