The strong voice of a great community
2017

   

Στην Υπηρεσα της Ομογνειας και του Καναδ.

Με την αν χερας κδοση η επιθερηση σμερα ολοκληρνει λλον να κκλο υπηρεσας προς την ομογνεια και το Καναδ..
Καθς δε ο χρνος συνεχζει να τρχει ακθεκτος, δκαια συναισθματα υπερηφνειας μας διακατχουν τσο για το τι δημιουργσαμε στο παρελθν και τις υπηρεσες που προσφραμε για μισ σχεδν αινα στην ομογνεια της Βρειας Αμερικς, μα ακμα και ολκληρης της υδρογεου.
Την δεκαετα του 1970 εμες εμασταν εκενοι που φωνζαμε για την προπαγνδα των σλαβφωνων συμπολιτν μας και τα σχδια ορισμνων εκστρεμιστν να δημιουργσουν προβλματα στην γεντειρα και τις κοιντητες των αποδμων.

Δυστυχς εκενοι που βρθηκαν εμπδιο απναντι μας προσπαθντας να παραπλανσουν τους ομογενες, σχετικ με τη βαρτητα της αρθρογραφας μας, ταν οι διοι οι διπλωμτες των Αθηνν, εξ αιτας της δολιτητας των οποων τελικ η ομογνεια αισθνθηκε λα αυτ τα συναισθματα ττας και αγανκτησης.

Τρες δεκαετες αργτερα, ωστσο, λθαν τα γεγοντα και οι πολιτικς διαμορφσεις της δεκαετας του 1990, για να επιβεβαισουν τι εχαμε δκαιο και τι προβλπαμε σωστ.

Αργτερα, τη δεκαετα του 1980, εμασταν εκενοι που αναφερθκαμε στην ντονη  ανθελληνικ προπαγνδα της γκυρας.

Για λλη μια φορ οι διπλωμτες της Αθνας ταν εκενοι που ξεσκωναν τους ομογενες εναντον της επιθερησης, ισχυριζμενοι τι δθεν γρφαμε ψματα, μυθεματα και φαντασισεις. Φτσανε μλιστα μχρι το σημεο να δσουν εντολ να πετν τα φλα της επιθερησης, κυρως απ τους χρους της κοιντητας, στε να μην  ενημερνονται οι ομογενες. Και μως, τρες δεκαετες αργτερα, λοι ζομε και εμαστε μρτυρες επεισοδων τα οποα δεχνουν την  ολονα και αυξανμενη επιθετικτητα  της Τουρκας του Σουλτνου Ερντογν, ο οποος αντιλαμβανμενος την αδυναμα της Ελληνικς πολιτεας και διοκησης να ανταποκριθε σε περιττ ξοδα και δαπνες, προσπαθε να κατοχυρσει τις βλψεις και απαιτσεις, της κατ παρβαση κθε θεμιτο και αθμιτου μσου, καθς επσης  κθε ννοιας του δικαου της θαλσσης και του διεθνος δικαου και νομολογας, προσπθειας του να υφαρπξει τεμχια της ελληνικς γης.

Ο πραγματικς, ωστσο, προβληματισμς πηγζει απ την πολιτικ που ακολοθησαν οι κυβερνσεις των Αθηνν σε σχση με αυτς τις βλψεις και επιδιξεις της γκυρας. Και εν η τελευταα συνεχζει να υποστηρζει τι τα νησι του Ανατολικο Αιγαου της ανκουν, οι κυβερνντες την Αθνα παρουσιζονται δισταχτικο και αδναμοι να αντιδρσουν. Αντ’ αυτο μλιστα συνεχζουν να παραπλανον τον ταλαπωρο Ελληνικ λα με ψματα και αναληθες υποσχσεις για τις οποες εναι απλυτα ββαιοι και πεπεισμνοι τι δεν εναι δυνατν, εκ των πραγμτων, να πραγματοποιηθον.

ταν το 1991 προχωρσαμε θαρραλα στη δημιουργα συν θηκν για την επλυση του προβλματος του ονματος της νας δημοκρατας των Βαλκανων  ως “Σλβο-Μακεδονας”, εμασταν πεπεισμνοι και ββαιοι τι εχαμε προσφρει μια ιστορικ ευκαιρα στους δο λαος και κρτη της Βαλκανικς να επιλσουν ειρηνικ τις διαφορς τους.
Δυστυχς για λλη μια φορ, εκενη η συμφωνα τορπιλσθηκε απ κποιον Αντνη Σαμαρ, ο οποος πστευε τι του ταν γραμμνο να επιλσει ο διος αυτ το τσο σοβαρ εθνικ ζτημα, το αποτλεσμα και πλι ταν η συνχιση των διαπραγματεσεων μεταξ των δο πλευρν για λλα εκοσι επτ χρνια και με να κστος τσο σημαντικ του δημοσου ταμεου, χωρς ωστσο και πλι να αναζητηθε κποιος υπεθυνος αυτο του φοβερο εγκλματος σε βρος του λαο. Το χειρτερο εναι τι στερα απ τρεις σχεδν δεκαετες η πλειοντητα των ανεξρτητων χωρν της διεθνος κοιντητας, κατ τον να τον λλο διπλωματικ τρπο αναφρονται στη να γετονα της Ελλδος ως “Μακεδονα”. Φθσαμε, μλιστα, μχρι του σημεου να ακοσουμε υπουργ της  κυβρνησης των Αθηνν να αναφρονται σε αυτν ως “Μακεδονα”.
Το χειρτερο, μως,  εναι τι κτω απ αυτς τις συνθκες συνεχζει να υποκρπτεται μια απαρδεκτη ολιγωρα στην προσπθεια για την επλυση αυτο του τσο σοβαρο για τη Βρεια Ελλδα, ζητματος. Μια ολιγωρα η οποα κοστζει τσο σε χρνο σο και την οικονομα, πνω απ τις θυσες ενς λαο ο οποος καθημεριν και περισστερο αισθνεται τι τον αρμγουν στην κυριολεξα οι ταγο του.
Το 2006 αναφερθκαμε στο ενδεχμενο προσπθειας πυρκαγιν στην Πελοπννησο, πραν της αρθρογραφας μας, καταβλαμε κθε προσπθεια προκειμνου να ενημερωθον οι υπεθυνοι. Δυστυχς, για λλη μα φορ, συναντσαμε να τεχος αδιαφορας απ πλευρς των υπευθνων της  Αθηνακς διοκησης. Το αποτλεσμα ταν ο θνατος αθων πολιτν και μικρν παιδιν, χωρς ωστσο και πλι να υπρξει κποιος υπεθυνος για την  εγκληματικ εκενη αδιαφορα, απ πλευρς των εκπροσπων της Ελληνικς διοκησης. Πραν μως αυτν των φοβερν παραλψεων, τομα, κυρως διπλωμτες οι οποοι θα πρεπε να εχαν παραπεμφθε στη δικαιοσνη και να αποπεμφθον για την ανικαντητ τους να αντιληφθον τη σπουδαιτητα των σημεων, τυχαν της αναγνρισης της διοκησης και διορσθηκαν σε θσεις κλειδι, μχρι και το γραφεο πρωθυπουργν. τσι λοιπν φθασε η Αθνα στην σημεριν της κατσταση.
Μια διοκηση η οποα προσπαθε να διατηρσει τα προσχματα επιτυχιν, εν ο λας στενζει αδναμος να αντιδρσει.
Και κτω μως απ αυτς τις συνθκες, ας μην μας φανε περεργο, οι διπλωμτες των Αθηνν σε συνεργασα με τον ηγτη της Ελληνο-ορθδοξης εκκλησας του Καναδ, συντασσαν ψετικες αναφορς προκειμνου να χρηματοδοτηθον δθεν “ντυπα των αποδμων”, με την πληρωμνη αρθρογραφα  των οποων τα οποα προσπαθον να παραπλανσουν την μεγλη ομογνεια στην αποδημα.
Μπως μως θα πρεπε να αναφερθομε για ακμα μια φορ στην αρθρογραφα μας τη σχετικ με τις διεκδικσεις και την πολιτικ προπαγνδα της γκυρας σε βρος των νησιν του Ανατολικο Αιγαου, και το περφημο την «δουλει σας κριε Σρα, και αφστε και εμς να κνουμε τη δικ μας, των διπλωματν της Αθνας.

Αυτο ακριβς εναι και οι λγοι για τους οποους συνεχζουμε τους αγνες που αρχσαμε εδ και μισ σχεδν αινα.
Θα ταν δε δικο εν την ρα αυτ της αυτοκριτικς μας δεν εκφρζαμε τις ευχαριστες μας σε λους εκενους που για μισ αινα στθηκαν δπλα μας βοηθο και σντροφοι και μας συμπαραστθηκαν ηθικ και οικονομικ.

να μεγλο, λοιπν,  ευχαριστ στην οικογνεια Μιρκπουλου και κυρως τον αποδημσαντα Νικλαο, αιωνα του η μνμη.
Τον ακοραστο και γαλαντμο Γιργο και την Αναστασα Σερτη,
τον αγαπητ συμπατριτη μας Αναστσιο (Τσο) Μιχαλπουλο,
τον Τσσο Μηλινη
τον Λοη Βαβαροτσο,
τον Κστα Μορφση απ το Κλγκαρη της Αλμπρτα,
Τον Δημτρη και την Κατερνα Αγγελτου απ το Βανκοβερ,
και λους εκενους που στθηκαν πλι μας και βοθησαν στε να κατορθσουμε να επιβισουμε ξεπερνντας λα εκενα τα “εμπδια και τις παγδες” που επ μισ σχεδν αινα αντιμετωπζει η επιθερηση και παρ’ λα αυτ συνεχζει απτητη το ργο της.

να μεγλο ευχαριστ λοιπν σε λους, καθς επσης και την πλατι ομογνεια του Καναδ και των ΗΠΑ,  για την μεγλη και σεβαστ της στριξη.
Με αγπη και βαθι εκτμηση.
“Πατρδες”