The strong voice of a great community
2017

 

 Η Δανα στηρζει την ελευθερα του λγου, καταργε το νμο περ βλασφημας

 

Η Δανα, κατχοντας την πρτη θση στο Δεκτη Νομοκρατας (Rule of Law Index) του World Justice Project για το 2016 και αναγνωρισμνη με το καθεστς της χρας “ελευθερας του τπου” απ το Freedom House, συχν προβλλεται ως νας προοδευτικς φρος ελεθερης σκψης. Κι μως, μχρι τις 3 Ιουνου, η χρα διατηροσε μια νομικ πρβλεψη γνωστ και ως “πρβλεψη περ βλασφημας” που ποινικοποιοσε “κθε πρσωπο που δημοσως περιγελ προσβλει τα δγματα τη λατρεα κθε νομμως υφιστμενης θρησκευτικς κοιντητας”.

Απ το 1946 και μετ κανες δεν χει καταδικαστε στη Δανα για βλασφημα, παρ τις καταγεγραμμνες περιπτσεις δημσιας βλασφημας κατ της χριστιανικς πστης και του ισλμ. Αυτ τον Φεβρουριο μως, νας τοπικς κατγορος αποφσισε να αναβισει την απαγρευση αυτ, προσγοντας στη δικαιοσνη ναν νδρα που μοιρστηκε στο Facebook να βντεο στο οποο καιγε να Κορνι. Η κατηγορα αυτ οδγησε τη σοσιαλιστικ Κοκκινοπρσινη Συμμαχα της Δανας να εισαγγει προς ψφιση να νομοσχδιο για την κατργηση της πρβλεψης περ βλασφημας. Ακολοθησε μια επμονη εκστρατεα της Justitia, οργνωσης - συνεργτη του Atlas Network, για την κατργηση του ρθρου 140 του Δανικο Ποινικο Κδικα.
Αρχικ το νομοσχδιο φαινταν τι θα καταψηφιστε, καθς η κυβρνηση συνεργασας ταν διασπασμνη ως προς αυτ, και τσο οι Σοσιαλδημοκρτες σο και το κεντροαριστερικ κμμα της Εναλλακτικς διακρυξαν την αντθεσ τους. Με την ενθρρυνση μως της Justitita, η Εναλλακτικ προσκλεσε τον Εκτελεστικ Διευθυντ της Justita, Jacob Mchangama και τον εκδτη της Christian Daily για να εκφρσουν σε διλογο τα επιχειρματ τους υπρ και κατ της κατργησης αντιστοχως. Μετ απ αυτν τον διλογο, το 69% των μελν της Εναλλακτικς ψφισαν υπρ της κατργησης. Παρ’ λα αυτ, το μεγαλτερο κμμα της κυβερνητικς συμμαχας - το Φιλελεθερο Κμμα - παρμεινε αρνητικ.
Η Justitia πεισε ναν αριθμ διεθνν μη κυβερνητικν οργανσεων, πως το Freedom House, η Διεθνς Αμνηστα, το Article 19 και το International Press Institute να εκδσουν ανακοινσεις υπρ της κατργησης, και πρε την πρωτοβουλα για τον σχεδιασμ μιας γγραφης αναφορς την οποα υπγραψαν πνω απ πενντα διεθνες συγγραφες πως η Ayaan Hirsi Ali, ο Pascal Bruckner, ο Steven Pinker, ο Gregg Lukianoff, η Suzanne Nossel και η Nadine Strossen. Αυτς οι πρωτοβουλες, μαζ με πολυριθμα ρθρα, εμφανσεις σε μσα ενημρωσης και συζητσεις με αρμοδους, βοθησαν στην αποκρυστλλωση της κοινς γνμης και την 1η Ιουνου το Φιλελεθερο Κμμα ανακονωσε τι θα ψηφσει υπρ της κατργησης. Στις 3 Ιουνου το Δανικ κοινοβολιο (Folketinget) ψφισε την κατργηση της απαγρευσης.
Ο Jacob Mchangama δλωσε σχετικ: “Η κατργηση της απαγρευσης της βλασφημας πρπει να ιδωθε ως μια αποκρυξη του “τζιχαντιστικο βτο” που γινε αισθητ στην Ευρπη με τη δολοφονα δημοσιογρφων και σκιτσογρφων στην εφημερδα Charlie Hebdo στο Παρσι το 2015 και τη θανατηφρα τρομοκρατικ επθεση εναντον μιας εκδλωσης δημσιου διαλγου για την ελευθερα του λγου στην Κοπεγχγη τον διο χρνο. Το να προσπαθομε να κατευνσουμε τους εξτρεμιστς προβανοντας σε συμβιβασμος ως προς θεμελιδεις ελευθερες της κφρασης και την ιστητα εναι χι μνο λθος, αλλ και νομιμοποιε τη μισαλλοδοξα που κρβεται πσω απ την εφαρμογ των δρακντιων νμων περ βλασφημας”.
Οι πολλς θρησκευτικς μειοντητες, οι θεοι, οι σκεπτικιστς και οι ελευθερφρονες σε ολκληρο τον κσμο που λινουν στις φυλακς ζουν με τον μνιμο φβο προσβλπουν στις φιλελεθερες δημοκρατες να συνταχθον με την ελευθερα και να προωθσουν την υπθεση της ανεκτικτητας. Καταργντας η Δανα την απαγρευση της βλασφημας, στειλε να ξεκθαρο μνυμα τι συντσσεται με τα θματα και χι με τους επιβολες των νμων περ βλασφημας.

Το ρθρο δημοσιεθηκε στα αγγλικ στις 8 Ιουνου 2017 και παρουσιζεται στα ελληνικ με την δεια του Atlas Network και τη συνεργασα του ΚΕΦΙΜ “Μρκος Δραγομης”.


Liberal.gr