The strong voice of a great community
Ιούλης 2007

Πίσω στο ευρετήριο

  

Δελτίο Τύπου Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Αμερικής-Τρίτη, 3 Ιουλίου 2007

Θέμα: Charter Schools: Επιτεύγματα, διαπιστώσεις και προοπτικές, 8 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τους

 

Η πρόεδρος των Ελληνο-Αμερικανών εκπαιδευτικών κ. Στέλλα Κοκόλη με την ιδιότητα του μέλους του Συντονιστικού Συμβουλίου του, εκπροσώπησε το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Αμερικής στις εργασίες του συνεδρίου που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ) του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Ρέθυμνο, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και Ελληνική Διασπορά».

Η κ. Κοκόλη στην εισήγησή της με θέμα «Η αναγνώριση της αξίας της Ελληνικής γλώσσας  στις Η.Π.Α.-Προοπτικές» έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διείσδυση της ελληνικής γλώσσας στην ευρύτερη Αμερικανική κοινωνία μέσα από τον θεσμό των Charter Schools.

Εμπεριστατωμένα και πλήρη στοιχεία για τη λειτουργία των σχολείων αυτών αναμένεται να παρουσιασθούν και να καταγραφούν στο Συμπόσιο με θέμα :  Charter Schools: Επιτεύγματα, διαπιστώσεις και προοπτικές, 8 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τους” που διοργανώνουν το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Αμερικής και το Ελληνο-Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Charter SchoolArchimedean Academy”. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου με 1η Σεπτεμβρίου στην Αρχιμήδειο Ακαδημία στο Μαϊάμι.

 

Η κ. Κοκόλη παρουσίασε συνοπτικά την επιτυχία των ελληνικού ενδιαφέροντος Charter Schools η οποία καταγράφεται στις παναμερικανικές και πολιτειακές εξετάσεις με τις αποδόσεις των μαθητών τους:

 

 

 

▪Το σχολείο της “Ακαδημίας του Αρχιμήδους”, έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία. Σήμερα αριθμεί 680 μαθητές, εκ των οποίων το 92% δεν είναι Ελληνικής προέλευσης και το 70% εξ αυτών είναι Ισπανόφωνοι. Λειτουργεί νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο ενώ ήδη έχει καταθέσει αίτηση για τη δημιουργία Λυκείου. Το σχολείο λειτουργεί ως conservatory of mathematics. Δίνει βαρύτητα στην διδασκαλία των μαθηματικών και στις δύο γλώσσες και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

 

▪Το “Hellenic Classical Charter School (HCCS)” λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Σχολείου «Σωτήριος Ελληνας» της Κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη του κοινοτικού σχολείου σε ένα πλήρες ημερήσιο κρατικό δημόσιο σχολείο. Στο πρόγραμμά του εντάσσονται μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας και Ελληνικού Πολιτισμού ενώ καθημερινώς διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα για 2 διδακτικές περιόδους. Εφέτος, φοίτησαν στο σχολείο 195 μαθητές και στο νέο σχολικό έτος θα έχει 250 και ξεκινά και τη λειτουργία το middle school (ημιγυμνάσιο) me 6η, 7η και 8η τάξη. Στις εξετάσεις του English Language Arts Examination 2006 και New York State Mathematics 2006 οι μαθητές της 3ης και 4ης Τάξης του σχολείου ξεπέρασαν τα standards της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, όταν στα δημόσια σχολεία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 58% και κατετάγησαν στην 6η θέση μεταξύ όλων των σχολείων charter της Νέας Υόρκης.  Επίσης, οι μαθητές της 4ης Τάξης του περασμένου χρόνου, σε ποσοστό 87,5% είχαν απόδοση

ίση ή μεγαλύτερη της ίδιας Τάξης κατά τις εξετάσεις New York State

Science 2006.

 

▪Η “Ακαδημία του Πλάτωνα” ιδρύθηκε το 2003 και εδρεύει στο Pinellas County στη Φλώριδα. Με το νέο σχολικό έτος θα έχει 240 μαθητές και με λίστα αναμονής 200 παιδιά. Διαθέτει τάξεις από το νηπιαγωγείο έως και την Τετάρτη. Το σχολείο ήρθε 10ο στις εξετάσεις FCAT ανάγνωσης και μαθηματικών σε σύνολο 1980 αμερικανικών σχολείων στη Φλώριδα!

 

▪Η “Ακαδημία του Σωκράτη” ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005. Στο νέο έτος θα έχει 220 μαθητές, με νηπιαγωγείο και τάξεις μέχρι και την 3η. Το σχολείο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο  της Β. Καρολίνας και όχι μόνο πέτυχε τον στόχο του αλλά έγινε και πρότυπο σχολείο, αφού υιοθετήθηκε ως “Professional Development School of the University”. Μάλιστα η πρύτανης του Πανεπιστημίου συμμετέχει στο συμβούλιο του σχολείου.

Χρησιμοποιεί τη Σωκρατική μέθοδο διδασκαλίας και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας χρησιμοποιείται η μέθοδος του immersion. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού γίνεται επί δύο ώρες ημερησίως. 

 

▪ Το “Odyssey Charter Schoolλειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2006 στη σχολική περιφέρεια του Red Clay στο Delaware με νηπιαγωγείο, 1η, 2η τάξη ενώ το νέο έτος προστίθεται η 3η τάξη. Εφέτος, φοίτησαν 125 μαθητές και το νέο έτος ξεκινά με 212 μαθητές. Το σχολείο προσπαθεί να αναπτύξει τη μέθοδο immersion και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας και τη διδασκαλία των μαθηματικών με εργαλείο διδασκαλίας την  αγγλική αλλά και την ελληνική γλώσσα. Η πορεία του σχολείου είναι εξαιρετική.

 

Η “Αθηναϊκή Ακαδημία” λειτουργεί στο Pinellas της Φλώριδα από το 2001. Διδάσκει την Ελληνική και ισπανική γλώσσα με τη μέθοδο immersion. Τα μαθηματικά διδάσκονται στην αγγλική, ελληνική και ισπανική γλώσσα. Λειτουργούν τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 5η τάξη.

 

Η δεύτερη ”Αθηναϊκή Ακαδημία” λειτουργεί στο Πάσκο της Φλώριδας από το 2005. Η πορεία του σχολείου διαγράφεται καλή καθώς από το νέο έτος αποκτά και την 6η τάξη. Διδάσκονται η ελληνική και ισπανική γλώσσα με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθηματικά. 

 

 

 

 

          Οπως καταδείχθηκε από  ιστορική έρευνα-αναφορά της κ. Κοκόλη διαφαίνεται μία ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνόγλωσση παιδεία στις Η.Π.Α. και μία δυναμική για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε μεγάλα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας μέσω ελληνόγλωσσων προγραμμάτων στα Αμερικανικά Δημόσια σχολεία και λύκεια και στα Charter Schools

          Τα αποτελέσματα των ελληνικού ενδιαφέροντος Charter Schools ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ιδρυτών τους και της ομογένειας. Η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης, από το δημοτικό σχολείο την καθιστά δεύτερη φύση στους μαθητές.

          Επιπλέον, η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας διευκολύνει τους μαθητές στην κατανόηση μαθηματικών, επιστημονικών, αγγλικών, ιστορικών, λογοτεχνικών όρων και όρων άλλων διδακτικών αντικειμένων. Η κατανόηση και η γνώση της ελληνικής θα τους βοηθήσει αργότερα στο κολλέγιο, στο πανεπιστήμιο και ως εργαλείο σκέψης στην ζωή τους και στην επαγγελματική τους πορεία.

          Ως δεύτερη γλώσσα λοιπόν για τους Αμερικανούς καθίσταται πολύτιμη καθώς διευρύνει την ικανότητα του μαθητή στην ανάγνωση της αγγλικής (reading) και στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Επίσης, αποτελεί τη βάση για την εκμάθηση και άλλων γλωσσών.

          Είναι αναγκαία η εξεύρεση λύσης για την έλλειψη προσοντούχων δασκάλων για τις ανάγκες των ελληνόγλωσσων προγραμμάτων τόσο στα ιδιωτικά, δημόσια και Charter σχολεία.

 

Η κ. Κοκόλη εκπροσωπώντας το Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Αμερικής ως επικεφαλής της Επιτροπής Παιδείας καταθέτει τις κατωτέρω προτάσεις:

 

  • Σε ένα από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας που διαθέτουν διαπολιτιστικό πρόγραμμα (Κρήτης, Πάτρας, Θεσ-νίκης, Ιωαννίνων) θα μπορούσαν προετοιμάζονται ετησίως 20 εκπαιδευτικοί με minor  στην ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα για να καλυφθεί η έλλειψη ελλήνων προσοντούχων δασκάλων στις Η.Π.Α.

  • Μακροπρόθεσμα να εξετασθεί η δυνατότητα δημιουργίας προγράμματος για bachelor με major στην Νεοελληνική γλώσσα και minor στην εκπαίδευση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο ή κολλέγιο.

  • Οι δάσκαλοί μας στις Η.Π.Α. θα μπορούσαν ετησίως να παρακολουθούν σε πανεπιστήμιο της Αμερικής σεμινάριο για τη μέθοδο immersion. Λεπτομέρειες για το σχετικό πρόγραμμα ετοιμάζει o δρ. Καυκούλης, πρόεδρος της Αρχιμηδείου Ακαδημίας

  • Συνέχιση του προγράμματος παραγωγής διδακτικού υλικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας το οποίο ήδη παράγεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με την επισήμανση της αναγκαιότητας παραγωγής υλικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης για μαθητές μη ελληνικής καταγωγής στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό.