The strong voice of a great community
2018

Με τη συνανεση Τσπρα-Καμμνου ανογει ο δρμος για την νταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Του Νκου Μελτη

Με την συνανεση της ελληνικς αντιπροσωπεας υπ τον πρωθυπουργ Αλξη Τσπρα και τους Υπουργος μυνας και Εξωτερικν Π. Καμμνου και Ν. Κοτζι δνεται το μεσημρι απ το Συμβολιο του ΝΑΤΟ, το πρσινο φως στην πρσκληση του Γ.Γ. της Συμμαχας προς την πΓΔΜ για την ναρξη των ενταξιακν διαπραγματεσεων, με τους ρους και τις προποθσεις που χουν τεθε απ την Συμφωνα των Πρεσπν.

Η πρσκληση θα επιδοθε απ τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στλτενμπεργκ το απγευμα της Πμπτης σε μια μλλον υποβαθμισμνη σχεδν «οικογενειακ» τελετ καθς θα συμμετχουν οι νατοκο αξιωματοχοι και η πολυμελς αντιπροσωπεα απ την πΓΔΜ με επικεφαλς τον Ζ. Ζεφ, ταν ουσιαστικ οι εργασες της Συνδου θα χουν ολοκληρωθε και περισστεροι ηγτες θα χουν δη αναχωρσει απ την βελγικ πρωτεουσα.

Ο πρωθυπουργς θα χει την κρσιμη για τις ελληνοτουρκικς σχσεις συνντηση με τον Τ.Ερντογν, ο κ. Κοτζις θα χει αναχωρσει για την Βολιβα, για την Δισκεψη των Αρχαων Πολιτισμν και ο Π. Καμμνος θα κατευθνεται στο Παρσι για τον εορτασμ της εθνικς επετεου της 14ης Ιουλου.

Μετ απ δκα χρνια και τρεις μνες, πρακτικ εγκαταλεπεται το Βουκουρστι, καθς η ενταξιακ διαδικασα της χρας προς το ΝΑΤΟ ξεπαγνει αν και η Συμφωνα που χει υπογραφε δεν χει ακμη τεθε σε ισχ. Για τον λγο αυτ εξλλου και λες οι διαδικασες μχρι την στιγμ που θα επικυρωθον τα Πρωτκολλα νταξης οι συνομιλες θα διεξγονται ,με βση το προσωριν νομα.

Τσο πντως στο κεμενο της επιστολς πρκλησης του κ. Στλτενμπεργκ σο και στην Διακρυξη των Βρυξελλν ,που αποτελε το ανακοινωθν της Συνδου, υπρχουν σαφες αναφορς και στην Συμφωνα των Πρεσπν αλλ κυρως στο τι για να ολοκληρωθε η ενταξιακ διαδικασα θα πρπει να ολοκληρωθε και εφαρμοσθε λο το πλασιο της Συμφωνας των Πρεσπν (γκριση απ το Δημοψφισμα και συνταγματικς αλλαγς).

Αυτ εξλλου εναι κτι που επανειλημμνα χει επισημνει ο διος ο κ. Στλτενμπεργκ, πως κανε και χθες στην διρκεια της τελετς υπογραφς της Κοινς Διακρυξης Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, επισημανοντας τι ταν ολοκληρωθε και εφαρμοσθε η Συμφωνα για το νομα,ττε η χρα θα ενταχθε στην Συμμαχα με τον νο νομα «Δημοκρατα της Βρειας Μακεδονας».

Για τον κ. Ζεφ μως το γεγονς τι θα εμφανισθε στην Σνοδο Κορυφς του ΝΑΤΟ και θα τον καλωσορσουν οι 29 ηγτες της Συμμαχας και δεξει με την επιστολ του κ. Στλτεμπεργκ τι βγζει την χρα του απ την τυπη διεθν απομνωση, στην οποα βρσκονταν, παρ τα επιχειρματα περ «αναγνρισης της Δημοκρατας της Μακεδονας απ 140 χρες» αποτελε να απ τα επικοινωνιακ χαρτι με τα οποα ελπζει τι θα στηρξει την καμπνια υπρ του ΝΑΙ στο Δημοψφισμα του Σεπτεμβρου. Απ την κβαση του οποου εξαρτται και η τχη της Συμφωνας αλλ και η συνχιση της ενταξιακς διαδικασας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε..

Γιατ παρ τις ποιες πισεις ασκηθον, που θα εναι πολλς μια και χει δη προεξοφληθε απ την Διεθν κοιντητα η επλυση του ονοματολογικο, τυπικ θα ισχει και πλι η προπθεση του Βουκουρεστου (στην οποα υπρχει αναφορ και στα κεμενα της τωρινς Συνοδο) για προηγουμνη επλυση του ονοματολογικο.

Βεβαως τρα η πΓΔΜ θα χει κνει να πρτο βμα με την ναρξη ενταξιακν διαπραγματεσεων, αλλ και η επιστολ πρσκλησης και η Διακρυξη των Βρυξελλν θα συνδουν ευθως την νταξη της στο ΝΑΤΟ με την πλρη εφαρμογ της Συμφωνας των Πρεσπν..

Η ενταξιακ διαδικασα στο ΝΑΤΟ επαναλαμβνουμε δεν εναι αυτματη αλλ απαιτε μια σειρ σταδων:

1. Ενταξιακς διαπραγματεσεις: Ξεκινον μετ απ πρσκληση που απευθνει στην χρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και διεξγονται στο Αρχηγεο του ΝΑΤΟ στις Βρυξλλες, απ κοιν ομδα ειδικν της Συμμαχας και εκπροσπων των υποψηφων. Στχος εναι η επσημη επιβεβαωση της επιθυμας και της ικαντητας των υποψηφων να ανταποκριθον στις πολιτικς, νομικς και στρατιωτικς δεσμεσεις και υποχρεσεις της ιδιτητας του κρτους μλους του ΝΑΤΟ, πως προβλπονται απ την Συνθκη της Ουσιγκτον και της «Μελετης για την Διερυνση του ΝΑΤΟ».

2. Η χρα που χει λβει πρσκληση ,με Επιστολ του υπουργο εξωτερικν της, προς τον Γ.Γ., προσφροντας την επιβεβαωση της αποδοχς των υποχρεσεων και δεσμεσεων της συμμετοχς στο ΝΑΤΟ, και η Επιστολ αυτ συνοδεεται και με να χρονοδιγραμμα των μεταρρυθμσεων.

3. Το ΝΑΤΟ προετοιμζει τα Πρωτκολλα νταξης στην Συνθκη της Ουσιγκτον, που ουσιαστικ αποτελον τις προσθκες στην Συνθκη και τσι γνονται συστατικ μρος της Συνθκης επιτρποντας στην χωρ να γνει μλος.

4. Τα Πρωτκολλα νταξης επικυρνονται απ τα κρτη μλη του ΝΑΤΟ σμφωνα με την δικ τους ννομη τξη.(π.χ. στις ΗΠΑ απαιτεται πλειοψηφα 2/3 για να περσει η σχετικ νομοθεσα απ την Γερουσα).

5. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλε την χρα να προσχωρσει στην Βορειοατλαντικ Συνθκη.

Αφο τα κρτη μλη ενημερσουν την Αμερικανικ κυβρνηση που εναι ο θεματοφλακας της Συνθκης της Ουσιγκτον, για την εκ μρους τους αποδοχ των Πρωτοκλλων για την νταξη του νου μλους ,ο Γ.Γ. προσκαλε την χρα να προσχωρσει στην Συνθκη.

6. Η χρα που χει προσκληθε προσχωρε στην Βορειοατλαντικ Συνθκη ,σμφωνα με την εθνικ διαδικασα που ισχει.

7. Με την κατθεση λων των κειμνων της νταξης στο Στειτ Ντιπαρτμεντ η προσκεκλημνη χρα καθσταται και τυπικ μλος του ΝΑΤΟ.