The strong voice of a great community
2018

«Πλησιζουν» οι πρωρες εκλογς: Τα σενρια για τριπλς κλπες και οι πιθανς ημερομηνες

newsbomb.gr

Αποδεκτ κανε ο Πνος Σκουρλτης την τροπολογα που κατθεσαν οι 16 βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγ της ημερομηνας των δημοτικν και περιφερειακν εκλογν - Σε συνεννηση με την κυβρνηση η επσπευση των αυτοδιοικητικν - Γιατ κρθηκε αναγκαα η αλλαγ της τελευταας στιγμς

«Φοντωσαν» καταμεσς του καλοκαιριο οι προβλψεις και τα σενρια για την ενδεχμενη επσπευση του χρνου διεξαγωγς εθνικν εκλογν. Κι εν δη υπρχε ψηφισμνος νμος απ τη Βουλ των Ελλνων, βσει του οποου προβλεπταν να στηθον κλπες στα μσα Οκτωβρου του 2019, μια να τροπολογα που κατθεσαν αργ το βρδυ της Τρτης (10/07) 16 βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ, ρθε να αλλξει πλρως τα δεδομνα.

Αρχικ, η τροπολογα που κατθεσαν οι βουλευτς του κυβερνντος κμματος προβλεπε την αντιμετθεση του χρνου διεξαγωγς των αυτοδιοικητικν εκλογν απ τον Οκτβριο του 2019 στο μνα Μιο του διου χρνου, με σκοπ οι ευρωεκλογς να συμπσουν με το β γρο των εκλογν για τους Δμους και τις Περιφρειες.

πως αναφραν, μλιστα, πληροφορες, το γεγονς τι εμφανζονται συνολικ 16 βουλευτς της συμπολτευσης να υπογρφουν το εν λγω νομοθτημα, ενδχεται να υποδηλνει τι η μεταφορ προς τα πσω του χρνου των αυτοδιοικητικν εκλογν συνιστ κεντρικ επιλογ της κυβρνησης.

Ωστσο, μσα σε λγες ρα τα πργματα λλαξαν και πλι: Η τροπολογα αναπροσαρμστηκε με κεμενο - προσθκη το μεσημρι της Τετρτης (11/07/2018) και πλον οι βουλευτς του κυβερνντος κμματος πρτειναν  τη διεξαγωγ του πρτου γρου των αυτοδιοικητικν εκλογν (δημοτικς – περιφερειακς) ταυτχρονα με τις ευρωεκλογς και χι με τον β’ γρο, πως εχαν προτενει οι διοι αρχικ. Αργ το μεσημρι της Τετρτης, ο Πνος Σκουρλτης κανε δεκτ τη συγκεκριμνη τροπολογα.

Υπ το πρσμα αυτ, φανεται πως ανογει ο δρμος, για να στηθον τριπλς κλπες (βουλευτικς, αυτοδιοικητικς και ευρωεκλογς), σε δο Κυριακς και συγκεκριμνα στις ημερομηνες 19 και 26 Μαου 2019.

Το σχετικ κομμτι του νομοθετματος που τροποποιθηκε αναφρει πλον τι: «Λαμβνοντας υπ’ ψιν τι η τρχουσα θητεα των δημοτικν και περιφερειακν αρχν εναι εκτενς και ανρχεται στα πντε (5) τη προτενεται κατ’ εξαρεση και για την πρτη εφαρμογ του σχεδου νμου, οι αμσως επμενες δημοτικς και περιφερειακς εκλογς να διεξαχθον ταυτχρονα με την εκλογ των αντιπροσπων της Ελλδας στο Ευρωπακ Κοινοβολιο του τους 2019 και η εγκατσταση των νων δημοτικν και περιφερειακν αρχν να γνει την 1η Σεπτεμβρου 2019 και να λγει την 31η Δεκεμβρου 2023».

πως αναφρουν πληροφορες, η αλλαγ στο κεμενο της επμαχης τροπολογας κρθηκε επιβεβλημνη, μετ και τα ζητματα συνταγματικς νομιμτητας που θεσε ως προς τη θητεα των αιρετν της Τοπικς Αυτοδιοκησης ο πρεδρος της ΚΕΔΕ, Γιργος Πατολης.

Παρλληλα, το συνταγματικ κλυμα παραδχθηκε και ο κυβερνητικς εκπρσωπος, Δημτρης Τζανακπουλος, μιλντας στην τηλεραση του ΣΚΑ και προαναγγλλοντας τη διενργεια ενς σοβαρο διαλγου για τα ανοικτ ζητματα με την ΚΕΔΕ.

Διαβστε τη διορθωμνη τροπολογα, κνοντας κλικ ΕΔΩ

Τζανακπουλος: «Ο πρωθυπουργς αποφασζει για τις εκλογς»
Την δια στιγμ, πντως, ο υπουργς Επικρατεας και κυβερνητικς εκπρσωπος, Δημτρης Τζανακπουλος, επανλαβε την Τετρτη (11/07/2018) πγια θση της κυβρνησης, τι οι εθνικς εκλογς θα γνουν στην ρα τους.

«Ο πρωθυπουργς χει πει τι σκοπς του εναι να εξαντλσει την τετραετα και, πως γνωρζετε, η τετραετα λγει στις 20 Σεπτεμβρου 2019», δλωσε ο κ. Τζανακπουλος, μιλντας στην τηλεραση του ΣΚΑ.

Παρ τις επμονες ερωτσεις της δημοσιογρφου, ννας Μπουσδοκου, εν οι τρχουσες πολιτικς εξελξεις θα επηρεσουν τις προθσεις του πρωθυπουργο, ο κυβερνητικς εκπρσωπος αρκστηκε να πει χαμογελντας: «Σας επα, ακριβς, ποιες εναι οι προθσεις του πρωθυπουργο».

Παππς: «Μην τα μπλκουμε - Κλπες θα χουμε το Σεπτμβριο του 2019»
Μετ και τη δλωση που κανε το πρω της Τετρτης (11/07/2018) ο κυβερνητικς εκπρσωπος, Δημτρης Τζανακπουλος, τι «οι εκλογς θα γνουν στην ρα τους», και ο υπουργς Ψηφιακς Πολιτικς, Νκος Παππς, επανλαβε το μεσημρι της διας ημρας την δια ακριβς θση.

«Οι κλπες θα γνουν τον Σεπτμβριο του 2019, ττε εξαντλεται η τετραετα, και κανες δεν χρειζεται να τα μπλκει. Οι προσδοκες της Νας Δημοκρατας για εκλογς διαψεστηκαν δη», δλωσε ο κ. Παππς, μιλντας στον ραδιοσταθμ «Real FM».