The strong voice of a great community
2018

«Το εθνικ γκλημα ολοκληρθηκε»

ρθρο του Σεβ. Μητροπολτη κ. Ανθμου για το μακεδονικ ζτημα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Η αναγνριση του κρατιδου, μετ τους πρτερους βιασμος και τις στερες θριαμβολογες, φανρωσε στους λληνες τι, ως φανεται, οι ιστορικς μας δφνες μαρθηκαν και η θρυλομενη προσφορ μας στον παγκσμιο πολιτισμ, δεν συγκινε πλον.

 

 
Εναι αλθεια τι ο λας μας, «πντοτε ευκολπιστος και πντα προδομνος», σμερα αισθνεται «τσαλακωμνος» και θα συνεχσει να βινει αυτ το ασθημα, ακμα κι ταν το θμα χσει την επικαιρτητ του. Η επ δεκαετες χλιαρτητα που επιδεικναμε περ την ιστορα, περ την γλσσα και περ την αρχαα γραμματολογα οδγησαν στην μβλυνση του ιδικο μας ιστορικο φρονματος και στην ξυνση των ιστορικν καπηλεσεων κποιων γειτνων μας. Η πολιτικ περιφρνηση των εθνικν μας συμβλων και των παρελσεων δωσαν σινιλο σε κποιους τι «ρθο καιρς» να αμφισβητσουν κυριαρχικ μας εθνικ θσφατα. Τα φαινομενικ ανοσια συνθματα, πως «το Αιγαο ανκει στα ψρια του», επτρεψαν στους γειτνους μας (με τα εκτεταμνα καρδιακ σνορα) την γερση διεκδικσεων στο αρχιπλαγος. Οι διοι γετονες ρχισαν δη να αποκαλονται «βυζαντινο» και να χρησιμοποιον δικεφλους, τρα που κατλαβαν τι εμες απεμπολσαμε την χιλιχρονη αυτοκρατορα μας -ως βρθουσα ντριγκας- και εφεραμε τι η ιστορικ μας πορεα κανε να τερστιο λμα απ το 146 π.Χ. στο 1821 μ.Χ.
Σμερα καννας λληνας δεν μπορε να εναι περφανος για την Συμφωνα των Πρεσπν. Το εθνικ γκλημα ολοκληρθηκε σε τρεις Πρξεις: στη γλσσα, στην ιθαγνεια και στο νομα.
Η απαξωση των πρτων συλλαλητηρων ταν λθος, πως λθος εναι και η συνχιση των συλλαλητηρων. Λθος εναι και η επιστροφ στο διχασμ που οι μισο λληνες φωνζουν τους λλους μισος «προδτες» και οι λλοι τους κατηγορον ως «φασστες»! Οπτε τρα που, για γνωστους λγους, προκυψε αντδραση τριν ευρωπακν κρατν να αποδεχτον στην ΕΕ το νεοπαγς κρατδιο, δνει στους δικος μας πολιτικος μιας πρτης τξεως ευκαιρα για να επαναπραγματευθον -σο γνεται- το ζτημα ξαν, με σκοπ την εθνικ ομοψυχα. Επειδ τα θματα σο χρονζουν καθστανται σε βρος μας και επειδ τα εθνικ βλη εναι πολ επικνδυνα για τις κομματικς φαρτρες. Κανναν δεν συμφρει η υποβσκουσα αναταραχ στα Βαλκνια που πντοτε ξεσκωνε πολμους.

Κποιοι γονες, δσκαλοι, δημσιοι υπλληλοι, συνταξιοχοι και ακαδημακο, συβαριτικ σιαμαοι με τον καναπ και «ξνοντας αβσταγες φαγορες στο μπατζκι», ρτησαν μεγαλπρεπα: «η Εκκλησα, τ θση πρε για το θμα;» Και φυσικ, η ορθ απντηση που τους πρεπε ταν: «το θμα δεν εναι εκκλησιαστικ για να αποφανθε η Εκκλησα». Εξλλου οι λληνες ψηφοφροι δεν ψηφζουν σε δο κλπες, για τα οικονομικ θματα κποιο πολιτικ Κμμα και για τα εθνικ θματα την Εκκλησα! Παρ’ λα αυτ η Ιερ Σνοδος εξφρασε με ακρβεια την αντρρησ της να ονομαστε το κρατδιο «Μακεδονα».

σχετα μως, με το γεγονς τι δεν τελεωσε ακμα η εκκρεμτης, το κρυφ μνυμα της «Μακεδονας» χρειζεται αποκρυπτογρφηση:

Η Χρα μας εναι πλον σταθερ προσανατολισμνη στις «δυτικς αξες», κατ πως λγονται. Γιαυτ κθε τροχοπδη πρπει να …εκλεψει. Η ννοια της παραδοσιακς οικογνειας ρχισε απ χρνια να παρνει λλες μορφς, μχρι και απνθρωπες. Η ννοια της γενικς κλασσικς παιδεας ρχισε να ξεθωριζει στην ημεδαπ και εγκαταλεπονται τα σχολει μας στην αλλοδαπ. Η ννοια της πολιτιστικ στεγανοποιημνης κοινωνας ρχισε ραγδαα και αμετκλητα να διαφοροποιεται με τους πρσφυγες. Και η ννοια της «εθναρχοσης» Εκκλησας στα Βαλκνια, δαιμονοποιεται ως υπατια των αιμοβρων εθνικισμν, γιαυτ επσημα προτενεται να αλλξει.
Οι δυτικς αξες δεν εναι ante portas? συγκατοικον πια μαζ μας στην καθημς Ανατολ. Και επειδ οι λληνες επλεξαν τους διακριτος ρλους Εκκλησας – Κρτους (προσξτε! χι Εκκλησας – Πολιτεας που λγαμε παλι!), ειδλλως μηρυκζεται ο «χωρισμς», γιαυτ θα περιοριστ στα …εκκλησιαστικ.

Η ευαισθησα της Ορθοδοξας επιμελς δεν εθγη, γιαυτ και το κρατδιο των Σκοπων δεν θα αποκτσει Μακεδονικ Εκκλησα, αλλ Εκκλησα Αχρδος. Φανεται τι η Ορθδοξη Εκκλησα -η ελληνφωνη φυσικ- καλεται να παξει το νο ρλο της, απλυτα συμβατ με το χαρακτρα της, που εναι η αποστασιοποηση απ οτιδποτε συνδαυλζει εθνικισμος. Το οικουμενικ κρυγμα της ελληνφωνης Ορθοδοξας εναι πρτης τξεως εφαλτριο για την ομοσπονδιοποηση των Βαλκανων και της Ευρπης που ραγδαα μετ το Brexit προωθεται. Και ββαια, κατ πως λεγε παλαις επσκοπος, «η Εκκλησα ποτ δεν χνει, πντα κερδανει», μως τα θνη, οι κοινωνες και οι οικογνειες χρειζεται να φρυκτωρον. Το σμπαν σε σβεται μνο αν σε βρει σε σταθερ και ακλνητη τροχι, διαφορετικ σε καταπνει στις μαρες τρπες του.

Στην Πατρδα μας, ο εθνικς προσανατολισμς, η μετλλαξη της ιδιοσυγκρασας μας και η ολοσχερς υιοθτηση των δυτικν αξιν, θα επισημοποιηθε «εν μι νυκτ» με …δημοψφισμα!

Οι στχοι του δημοψηφσματος που ρχεται οσονοπω θα εναι δο: αλλαγ του πολιτεματος (εκλογ Προδρου Δημοκρατας απ τους πολτες) και «κποιας μορφς» χωρισμς Κρτους – Εκκλησας. Η να μορφ της σχσεως θα βατικανοποισει την Ορθοδοξα και θα ολοκληρσει απρσκοπτα την πληβειοποηση του λαο, την σοβιετοποηση της οικονομας και την προλεταριοποηση της κοινωνας.

μως, πρσφατα προκυψε νας αστθμητος παργοντας που λγεται …πρεκαριτο! Αν αυτς συμμαχσει με την Ορθδοξη Εκκλησα μπορε να γνει απρβλεπτος και ττε θα ρημξει θα αναζωογονσει την Πατρδα μας!