The strong voice of a great community
Ιανουάριος, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

        Πρόσκληση σε γεύμα, του Μητροπολίτη  Σωτηρίου στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

                                                         Του Θωμά Στεφ. Σάρα.

 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτη  της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά, κ.Σωτηρίου Αθανασούλα, με εκπροσώπους ομογενειακών μέσων ενημέρωσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη στους εκδότες και αρχισυντάκτες για συζήτηση επί των διαφόρων θεμάτων  που απασχολούν την παροικία. Ο Σεβασμιότατος με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης και του Νέου Χρόνου, παρέθεσε γεύμα στους φιλοξενουμένους του, με υπέροχα μαγειρεμένα και απόλυτα προσεγμένα  φαγητά τα οποία προσέφεραν στελέχη των κυριών των φιλόπτωχων αδελφοτήτων της Εκκλησίας.

Μεταξύ άλλων θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης ήταν και εκείνο επιστολής του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ προς τον Μητροπολίτη-Αρχιεπίσκοπο Καναδά, με την οποία καλούν τον πνευματικό ηγέτη των ελληνορθόδοξων του Καναδά να παρουσιαστεί σε “ειδική συνεδρίαση των εκεί συλλόγων” και να απολογηθεί  για έναν αριθμό κατηγοριών και για  το ότι: “ σαν Μητροπολίτης δεν έχετε το δικαίωμα να διαχωρίζετε την ορθόδοξη εκκλησία που αποτελούν λαός και κλήρος, να έρχεστε σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέση της παροικίας που σας ήθελε κοντά της, αλλά πολύ περισσότερο να προβάλλετε εμπόδια στην επιτυχή διεξαγωγή του εθνικού συλλαλητηρίου,” σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής.

“Όλοι εμείς που λάβαμε μέρος στο εθνικό συλλαλητήριο, σας ζητούμε με όλο το σεβασμό, όπως παρευρεθείτε σε συγκέντρωση της οργανωμένης παροικίας στη πόλη του Μόντρεαλ για να δώσετε τις πρέπουσες εξηγήσεις για τη συμπεριφορά σας.”

Η επιστολή αναφέρει  ως αποστολείς 33 οργανώσεις της επαρχίας του Κεμπέκ, πλην όμως δεν υπάρχει σε αυτήν καμία υπογραφή ατόμου ή εκπροσώπου οργανισμού που να αναλαμβάνει τυπικά την ευθύνη αποστολής της.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Σωτήριο, το έγγραφο θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως κοινός λίβελος, εξ αιτίας ακριβώς αυτού του γεγονότος.

Είναι δε βέβαιο ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Καναδικής νομοθεσίας έγγραφα τα οποία δίδονται στη δημοσιότητα με κατηγορίες εναντίον προσώπων  και μάλιστα δημοσίων λειτουργών, και είναι ανυπόγραφα, αποτελούν κοινό λιβελογράφημα.

Αυτός ήταν και ο λόγος , εξ άλλου, που ήλθα σε επαφή και μίλησα τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο πρόεδρο του Κογκρέσου τον Αντώνη Τελάλη, προκειμένου να πληροφορηθώ τις δικές του σκέψεις.

Ο συνομιλητής μου δήλωσε ότι η σύνταξη και αποστολή της επιστολής έγινε με την κοινή απόφαση των εκπροσώπων των οργανισμών που αναφέρονται στο κείμενο της επιστολής και συμπλήρωσε ότι εάν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι αρνούνται αυτό το γεγονός, προφανώς το κάνουν επειδή δέχθηκαν πιέσεις από πλευράς Μητροπολίτη.

“Προσωπικά θέλω να διαβεβαιώσω”, συμπλήρωσε, “ότι έχω στα χέρια μου το πρότυπο της επιστολής υπογεγραμμένο από όλους εκείνους τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε αυτή.”

Σε ερώτησή μου ωστόσο γιατί στο αντίγραφο της επιστολής του Μητροπολίτη δεν υπάρχει έστω και μία τυπική υπογραφή “αντί αυτών”, ο συνομιλητής μου συμφώνησε ότι ήταν σφάλμα η αποστολή του εγγράφου και υποσχέθηκε ότι προτίθεται να την ξαναστείλει και μάλιστα μέσω δικηγόρου, ώστε να υποχρεωθεί ο παραλήπτης να παρουσιασθεί στην συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του επαρχιακού ομογενειακού Κογκρέσου του Κεμπέκ, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους η κεφαλή της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά, όχι μόνον δεν συμμετείχε στην διαδήλωση, μα ακόμα περισσότερο προσπάθησε και να την “σαμποτάρει” δίδοντας σχετικές εντολές στους ιερείς και τα συμβούλια των εκκλησιών της περιοχής, με αποτέλεσμα να έλθει σε μετωπική σύγκρουση με την θέληση του λαού και των μελών της Εκκλησίας.”