The strong voice of a great community
Ιανουάριος, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Σημαντικό βήμα για αναγνώριση της γενοκτονίας σε βάρος των Ελλήνων

 

Την ικανοποίησή της για την κίνηση της Διεθνούς Ενωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) να αναγνωρίσει με ψήφισμά της την περασμένη εβδομάδα την Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1914 – 1923 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εξέφρασε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Στο κείμενο του ψηφίσματος που έλαβε τη θετική ψήφο του 83% και πλέον των μελών της IAGS που ψήφισαν, αναφέρεται ότι «η οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της Αυτοκρατορίας της μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία ενάντια σε Αρμένιους, Ασσύριους, Ελληνες του Πόντου και άλλους Ελληνες της Μικράς Ασίας» και καλείται η κυβέρνηση της Τουρκίας «να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ενάντια σε αυτούς τους πληθυσμούς, να εκδώσει επίσημη απολογία και να λάβει άμεσα και σημαντικά μέτρα για την αποκατάστασή τους».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τσιλφίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρώην Πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης και η συγγραφέας
Thea Halo, η οποία πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισαν τη σημασία της αναγνώρισης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αναφέρθηκαν στα επόμενα βήματα της Ομοσπονδίας στον αγώνα για την ενημέρωση του κοινού, των πολιτικών ηγεσιών και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης οι πρόεδροι των Συλλόγων Ποντίων «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης , Στέφανος Αμανατίδης και «Πόντος» του Κοννέκτικατ Παναγιώτης Ιωσηφίδης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ιάκωβος Παπαδόπουλος.

Ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα χαρακτήρισε την απόφαση της IAGS ο αναπληρωτής πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Τσιλφίδης, τονίζοντας πως οι ακαδημαϊκοί «έλαβαν θέση επί του θέματος» και «άνοιξαν το δρόμο για την περαιτέρω αναγνώριση της Γενοκτονίας

Στα βήματα που οδήγησαν μέχρι την απόφαση αυτή και τις πιέσεις των Ελλήνων ακαδημαϊκών μελών της Ενωσης αναφέρθηκε η συγγραφέας Thea Halo. Οπως είπε, η προσπάθεια ξεκίνησε συστηματικά στο διεθνές συνέδριο της IAGS στο Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα το 2005, ενώ νωρίτερα σχετικές παρεμβάσεις είχαν γίνει στο συνέδριο του 2003 στην Ιρλανδία. Η κ. Halo μαζί με τον καθηγητή του Yale, Adam Jones συνέταξαν το κείμενο του ψηφίσματος και συγκέντρωσαν όλα τα σχετικά με την Γενοκτονία τεκμήρια, μαζί με 223 τίτλους ελληνικών, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ρωσικών βιβλίων για το θέμα.

«Πιστεύω ότι αυτό που έγινε τώρα θα είναι ορόσημο στην περαιτέρω πορεία της Ομοσπονδίας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Γιατί αυτό θα μας δώσει το έναυσμα να χτυπήσουμε πόρτες και εδώ και διεθνώς, ότι υπάρχει μια διεθνής οργάνωση, η οποία το αναγνωρίζει και δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά και κάποιοι άλλοι το αναγνωρίσανε και το περάσανε σε ακαδημαϊκό επίπεδο, περάσανε αυτό το μήνυμα», τόνισε μιλώντας στη GreekNews ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής, Ηλίας Τσεκερίδης.

Σε τρεις δράσεις πρόκειται να επικεντρώσει αρχικά τις προσπάθειές της για την ευαισθητοποίηση της Ομογένειας και την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και του Κογκρέσου η Παμποντιακή Ομοσπονδία, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Μολοχίδης. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την προετοιμασία DVD το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 60-70 φωτογραφίες και μαρτυρίες που τεκμηριώνουν την Γενοκτονία και το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε δύο μήνες και να σταλεί στην Αρχιεπισκοπή, και σε όλους τους φορείς και τα ερευνητικά κέντρα.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία, όπως είπε ο κ. Μολοχίδης, «έχει ανοίξει τις πόρτες διαλόγου με τους ομοιοπαθείς μας και προσπαθούμε πλέον να δουλέψουμε μαζί τους, να μάθουμε τι έχουν κάνει αυτοί και βρίσκονται πιο προχωρημένοι από μας, να δούμε πού εμείς υστερούμε».

«Επόμενο βήμα είναι η ίδρυση Εδρας Ποντιακών Μελετών όπου πλέον μεταπτυχιακοί φοιτητές θα λαμβάνουν συγκεκριμένα θέματα για διδακτορικές διατριβές σε θέματα της ποντιακής ιστορίας», πρόσθεσε ο κ. Μολοχίδης. Τη δημιουργία της νέας Εδρας και τον γενικότερο σχεδιασμό της Ομοσπονδίας θα κληθεί να ενισχύσει η σύσταση ενός Εθνικού Αποθεματικού Ταμείου, για το οποίο έχεουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα.

Ο κ. Μολοχίδης αναφέρθηκε επίσης και σε ένα εγχειρίδιο για την Ιστορία των Ποντίων και τη Γενοκτονία, η διδασκαλία του οποίου έχει ενταχθεί στα σχολικά προγράμματα της Πολιτείας του Ιλλινόι.

Σε δηλώσεις του στη GreekNews ο Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, Θεοφάνης Μαλκίδης χαρακτηρίζει το ψήφισμα «ιστορικής αξίας και σημασίας κείμενο, το οποίο επανατοποθετεί τη γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, της Ιωνίας, της Θράκης στην ιστορία και αναδεικνύει ξανά τη πανανθρώπινη σημασία της μνήμης».

«Αποτελεί δε», πρόσθεσε ο κ. Μαλκίδης, «ένα σημαντικό σταθμό στο μεγάλο αγώνα και στη συνεχή προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει για την απόδοση της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης. Είναι μία κορυφαία στιγμή που ανταμείβει κόπους και θυσίες, αλλά δείχνει και την αξία που έχει η ανιδιοτελής προσπάθεια για το δικαίωμα στη μνήμη».

Στην επίσημη ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας καλούνται οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «να προχωρήσουν άμεσα σε αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έκδοση σχετικών ψηφισμάτων με ταυτόχρονη ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για να πιέσουν την τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε επίσημη απολογία και να λάβει σημαντικά μέτρα για την αποκατάσταση των θυμάτων».

Καλείται επίσης η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην τιμητική έκδοση ελληνικής υπηκοότητας στην Thea Halo και τη μητέρα της Σάνο, 97 ετών, «που με τις προσπάθειές της, τους αγώνες της και το σπουδαίο βιβλίο της “Ούτε το όνομά μου”, προώθησε και δημοσιοποίηση το Ποντιακό ζήτημα στην Αμερική και τον Καναδα, όσο κανένας άλλος.

Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) είναι μία παγκόσμια, διεπιστημονική, μη-πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την περαιτέρω έρευνα και διδασκαλία σχετικά με την φύση, τις αιτίες και τις επιπτώσεις των γενοκτονιών και την προώθηση μελετών πολιτικής για την αποτροπή άλλων γενοκτονιών.

Τα μέλη της Ενωσης συναντώνται κάθε εξάμηνο για να εξετάσουν συγκριτικές έρευνες, σπουδαίες νέες εργασίες, περιπτώσεις γενοκτονιών και συσχετισμούς μεταξύ γενοκτονιών και ωμών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό την αποτροπή νέων γενοκτονιών αλλά και την τιμωρία των υπευθύνων. Τόνισε ότι στόχος της Ένωσης είναι να επικεντρώσει πιο έντονα το ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον σε ζητήματα γενοκτονιών.

Το τελευταίο διεθνές συνέδριο της Ενωσης πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Σεράγιεβο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.
http://www.greeknewsonline.com/modules.php?name=News&file=article&sid=7845