The strong voice of a great community
Ιανουάριος, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 Τα παδία παίζει !!!!

 

Γράφει ο Διονύσης Ε. Κονταρίνης  Νέα Υόρκη Δεκέμβρης 2007

denniskontarinis@yahoo.com

 

Τα παιδία παίζει λοιπόν και μάλιστα τα παιδία παίζει παιγνίδι κοροϊδίας, με την Παιδεία των Αποδήμων.

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του στη Διοίκηση του οργανισμού, τον Δεκέμβρη του 2006,.το Παγκόσμιο Προεδρείο του ΣΑΕ είχε την πρώτη του συνεδρίαση με τους υπευθύνους Συντονιστές των Συμβουλίων των επτά περιφερειών, στη μόνιμη έδρα του, την Θεσσαλονίκη,

Στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου που έγινε από 7 – 9 Δεκεμβρίου, κύρια θέση είχε η Παιδεία των Αποδήμων. 

Επειδή συμβαίνει να παρακολουθώ την πορεία αυτού του οργανισμού από τον Δεκέμβρη του 1995 όπου και έγινε η ιδρυτική του Συνέλευση, η ελληνική Παιδεία είναι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί μονίμως το ΣΑΕ και πολύ σωστά, αλλά μέχρι στιγμής, δώδεκα χρόνια τώρα, το αποτέλεσμα είναι συζήτηση για την συζήτηση. Αν κάποια πρόοδος, απ΄ότι γνωρίζω, έχει σημειωθεί, εδώ στις ΗΠΑ, αυτή ανήκει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και καμιά σχέση δεν έχει με το ΣΑΕ.

Θέλω να κάμω μία διευκρίνιση, πριν να προχωρήσω, ότι εγώ δεν πολεμώ το ΣΑΕ Απλά από μία δημοσιογραφική θέση ασκώ μία κριτική. Και ειλικρινά ασκώ αυτή την κριτική καλόπιστα, τουλάχιστον όσο μου επιτρέπουν οι ενέργειες αυτού του οργανισμού.

Για μία ακόμη φορά λοιπόν, στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, συζητήθηκε από τους υπεύθυνους του ΣΑΕ το θέμα της Παιδεία των Αποδήμων από ανθρώπους αναρμόδιους ως προς την ουσία του θέματος αφού ήταν εντυπωσιακή η απουσία των υπευθύνων για θέματα Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του Ευγένιου Χαϊτίδη, πρώην βουλευτή Σερρών και πρώην προέδρου της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και ο οποίος παρακολούθησε την συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης,... προκάλεσε δυσμενή σχόλια η απουσία αρμοδίων για θέματα Παιδείας. Για ποια σοβαρή συζήτηση λοιπόν μπορεί να μιλά το προεδρείου του ΣΑΕ;

Φυσικά, για μία ακόμη φορά δεν πάρθηκε καμιά απολύτως συγκεκριμένη απόφαση για την Παιδεία των Αποδήμων αλλά και για τα άλλα θέματα, δίκτυα νεολαίας και δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων τα οποία και αυτά είχαν χαρακτηριστεί σαν σοβαρά σε όλες τις  ανακοινώσεις. Θα πρέπει να είναι κανείς  πολύ αφελής για να περιμένει την λήψη κάποιων αποφάσεων από τους υπευθύνους του ΣΑΕ, τελείως ανίδεους, σε θέματα πραγματικά τόσο σοβαρά..

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια το ΣΑΕ έχει αποτύχει από την πραγματοποίηση των σκοπών για τους οποίους– υποτίθεται – ότι ιδρύθηκε. Και έχει αποτύχει διότι έτσι το θέλει η ελληνική γραφειοκρατία η οποία το ίδρυσε και το κατευθύνει. Με προέδρους διορισμένους και όχι εκλεγμένους από την βάση των Αποδήμων και δεμένο στο άρμα των Ελλήνων πολιτικών, το ΣΑΕ θα άγεται και θα φέρεται χωρίς να προσφέρει κανένα έργο ουσίας για τα εκατομμύρια των Αποδήμων, που στην πραγματικότητα ούτε το γνωρίζουν αλλά ούτε και περιμένουν τίποτα από αυτό.

Μετά το τέλος αυτής της “φιέστας”που έγινε στη Θεσσαλονίκη και που στοίχισε κάποια εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, οι κύριοι σύνεδροι έδωσαν την αναφορά τους στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, τον κ. Σιούφα και φυσικά μέσω αυτού, σε όλους τους Έλληνες πολιτικούς. Δεν γνωρίζω ποια σημασία θα δώσουν στις αναφορές του ΣΑΕ οι πολιτικοί της Ελλάδας αλλά από την μέχρι σήμερα πολιτεία τους είναι εύκολο να συμπεράνουμε, που θα καταλήξουν αυτές οι αναφορές.

Βέβαια ο πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας για να βραβεύσει τους....αγώνες αυτού του οργανισμού δήλωσε δημόσια ότι κάποια μέρα του Μαΐου, κάθε χρόνο, θα καθιερωθεί σαν ημέρα του Απόδημου Ελληνισμού.

Δεν ξέρω αν σ΄αυτό το σημείο και με την ανακοίνωση αυτής της απόφασης των Ελλήνων πολιτικών εμείς οι Απόδημοι θα πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε. Προσωπικά ντρέπομαι, που σαν Απόδημος νιώθω ότι με μπλέκουν στο παιγνίδι τους και με μεταχειρίζονται στα σχέδιά  τους. Αυτά που γίνονται σήμερα από μέρους των πολιτικών μας και του ΣΑΕ μας μεταφέρουν στις εποχές του Μεσαίωνα, τότε που οι θαλασσοπόροι όργωναν τις θάλασσες για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Σήμερα οι πολιτικοί της Ελλάδας ανακάλυψαν τους Απόδημους. Και προσπαθούν με καθρεφτάκια και χάντρες να μας δέσουνε στο άρμα τους.

Ημέρα του Απόδημου Ελληνισμού μας αφιερώνει η Ελληνική Πολιτεία, χωρίς βέβαια να μπαίνει στον κόπο να μας διευκρινίσει τι θα προσφέρει η ημέρα αυτή στον απλό Έλληνα μετανάστη. Σ΄αυτόν που καθημερινά μοχθεί για το μεροκάματο και για την ανατροφή των παιδιών του. Σ΄αυτόν που αντιμετωπίζει καθημερινά τα μύρια όσα προβλήματα της ξενιτιάς, που κανείς μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να βρει τη λύση τους. Αν αυτή η Ημέρα του Απόδημου Ελληνισμού δεν είναι μία χάντρα ή ένα καθρεφτάκι ας μας πουν αυτοί, που ελέω Θεού έχουν αναλάβει την ηγεσία μας, τι μπορεί να είναι.

Ένα άλλο κύριο θέμα, όπως χαρακτηρίστηκε, και που απασχόλησε την συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης, είναι η δικτύωση της νεολαίας των Αποδήμων. Στην νεολαία των Αποδήμων και πολύ σωστά, αποδίδουν την συνέχιση της ελληνικής παρουσίας των ξενιτεμένων στα διάφορα μέρη υποδοχής. Τη νεολαία προσπαθούν να προσεταιρισθούν προκειμένου να πετύχουν την διαιώνιση της ελληνικής παρουσίας στην ξενιτιά. Αγνοούν όμως το πιο σημαντικό. Ότι η νεολαία έχει πάψει να Νιόβη κάποιους δεσμούς με την πατρίδα. Έχει πάψει να Νιόβη ότι θα πρέπει να είναι δεμένη στο άρμα των προγόνων της. Και το κυριότερο, η νεολαία στο μεγαλύτερο ποσοστό της δεν μιλάει ελληνικά. Και σ΄αυτό φταίνε πολλά, που χρειάζεται χρόνος πολύς για να αναπτυχθούν. Το ΣΑΕ τα γνωρίζει. Όμως είναι δύσκολο να τα ξεπεράσει.

Το άλλο κύριο, κατά τη γνώμη τους, θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίασή τους ήταν η ψήφος των Αποδήμων. Οι πολιτικοί της Ελλάδας ζητάνε την ψήφο μας. Όχι για να μας κινήσουν το ενδιαφέρον να συμμετέχουμε στα κοινά της πατρίδας μας. Αυτό πολύ λίγο τους ενδιαφέρει. Την ψήφο μας θέλουν γιατί το αιώνιο πρόβλημα ενός οποιουδήποτε πολιτικού είναι ο αριθμός των ψήφων και με αυτούς η εδραίωσή του στην πολιτική καρέκλα. Κι΄αυτό ζητούν από μας. Να τους δώσουμε τη δύναμη, που βλέπουν να χάνεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το ΣΑΕ δέχτηκε να συμμετάσχει στο παιγνίδι αυτό των Ελλήνων πολιτικών αγνοώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν. Στο σημείο αυτό να πω ότι το θέμα είναι τόσο δύσκολο νομικά και πολύπλοκο πρακτικά, που αποκλείεται να καταφέρουν την συμμετοχή των Αποδήμων στις εκλογές στην Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή πιστέψουν ότι κάτι κατάφεραν και προχωρήσουν, θα προκύψουν τόσα άλλα προβλήματα, που δεν θα μπορούν να κάμουν τίποτα.

Για μία ακόμη φορά ο Συντονιστής του ΣΑΕ για την περιφέρεια Αμερικής, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ίσως ο μόνος, που καταφέρνει να εντοπίζει τα προβλήματα και τις αδυναμίες αυτού του οργανισμού, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ ” της Νέας Υόρκης δηλώνει ότι ...υπάρχει πολλή εργασία μπροστά για την αναγέννηση του ΣΑΕ η οποία πρέπει να γίνει οπουδήποτε ενώ σε κάποιο άλλο σημείο αναγνωρίζει ότι η Ομογένεια είναι απαθής. Το πιο σωστό θα είναι να λέμε ότι η Ομογένεια αδιαφορεί. Και είναι επόμενο να αδιαφορεί για κάτι που δεν γνωρίζει, για κάτι που δεν την έχει πλησιάσει, για κάτι που δεν προσπαθεί να της κινήσει το ενδιαφέρον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης και αυτός σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα. Το ΣΑΕ δεν έχει ακόμη αγκαλιάσει το σύνολο του απόδημου Ελληνισμού και κυρίως της Ομογένεια Αμερικής, δηλώνει ο βουλευτής και έχει απόλυτα δίκιο, αφού το ΣΑΕ είναι τελείως άγνωστο στην Ομογένεια.

Το ανανεωμένο ΣΑΕ, το νέο ΣΑΕ, όπως αρέσκεται να το ονομάζει ο πρόεδρός του Στεφ. Ταμβάκης, ένα χρόνο τώρα δεν έχει καταφέρει τίποτα περισσότερο από ό,τι κατάφερε το ΣΑΕ του πρώην προέδρου Άντριου Άθενς. Ταξίδια, συνεδριάσεις, συζητήσεις, μεγάλα λόγια και αποτέλεσμα μηδέν. Ο Απόδημος Ελληνισμός συνεχίζει να αγωνίζεται μόνος του, να προσπαθεί να λύνει τα προβλήματά του μόνος του, να διεκδικεί τα δικαιώματά του μόνος του, αλλά και να δημιουργεί μόνος του. Πάνω του πλανάται ο χάρτινος πύργος του ΣΑΕ μέσα στον οποίον κάποιοι καλοπερνάνε, ασχολούμενοι μόνο με ανιαρές συζητήσεις. Τι άλλο μπορεί να πει ο απλός Απόδημος από .....τα παιδία παίζει;