The strong voice of a great community
Ιανουάριος, 2008

Πίσω στο ευρετήριο

 

 

           Εμείς και οι πυροπαθείς

 

Το θέρος του 2007, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πραγματικής τραγωδίας η οποία κτύπησε ξαφνικά το εθνικό κέντρο.

Ο περί την Αθήνα δασικός χώρος, όπως και εκείνος της Πελοποννήσου με την Ολυμπία, δόθηκαν στις φλόγες που κακοποιοί έμπιστες άναψαν σαν μια νοσηρή πράξη  εκδίκησης επειδή δεν τους έχουν εμπιστοσύνη και δεν επιτρέπουν την είσοδό τους οι υπεύθυνες αρχές ασφάλειας της Ελλάδας.

Μολονότι δε τόσο οι αρχές ασφάλειας και η διοίκηση είχαν ειδοποιηθεί και γνώριζαν τα σχέδια και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης του, δυστυχώς για άλλη μια φορά προτίμησαν να ασχοληθούν με τις δικές τους θερινές διακοπές, αφήνοντας την χώρα έρμαιο στη εκδικητική μανία των μανιακών εμπρηστών.

Έκτοτε έχουν περάσει αρκετοί μήνες και μολονότι η κυβέρνηση της Ελλάδας υποσχέθηκε προεκλογικά για την άμεση λήψη μέτρων και την ταχεία αποκατάσταση των θυμάτων του εμπρησμού πριν “μπει ο χειμώνας”, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του κάμπου της Πελοποννήσου συνεχίζει να ζει κάτω από συνθήκες πρωτοφανών δυσκολιών και στερήσεων, χωρίς κανονική στέγη, χωρίς τρεχάμενο νερό και χωρίς ηλεκτρισμό.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι την περίοδο εκείνων των πυρκαγιών, σύσσωμος ο απανταχού της γης Ελληνισμός, άρχισε μια σταυροφορία βοήθειας και υποστήριξης των ταλαιπωρημένων  φίλων, συγγενών και συμπολιτών που είδαν το βιος και τα όνειρά τους να χάνονται μέσα στη μανία των καταστρεπτικών φλογών. Για το σκοπό αυτό σχηματίσθηκαν ερανικές επιτροπές και έγιναν έρανοι για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση εκείνων που καταστραμένοι από τις φλόγες, απέβλεπαν απελπισμένοι στη βοήθεια του κράτους και των συνανθρώπων τους. Εράνους διοργάνωσαν σχεδόν όλες οι ομογενειακές κοινότητες και σύλλογοι του Καναδά και των ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με στοιχεία που έχουν φθάσει στην προσοχή μας, ορισμένες επιτροπές φρόντισαν να τα στείλουν αμέσως στο κέντρο, προκειμένου να προλάβουν τα  χειμώνα, τις βροχές και τα χιόνια, τα οποία δοκιμάζουν  αυτή την περίοδο τις περιοχές που κατέστρεψαν οι πυρπολητές.

Μεταξύ άλλων έρανο διενήργησαν και οι Ελληνο Ορθόδοξες Αρχιεπισκοπές της Αμερικής και του Καναδά. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που έχουμε συγκέντρωσαν όχι και λίγα χρήματα. Μιλώντας πρόσφατα στους ομογενειακούς φορείς μαζικής ενημέρωσης ο αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος,δήλωσε ότι η επιτροπή της Μητρόπολης συγκέντρωσε ένα ποσό τριακοσίων πενήντα χιλιάδων δολαρίων, έναντι της κοινότητας Τορόντο η οποία ξεπέρασε τις τετρακόσιες χιλιάδες, και ακολουθούν οι υπόλοιπες ομογενειακές κοινότητες και οργανισμοί. Υπολογίζουμε ότι αυτή η κοινή προσπάθεια όλων των παραγόντων, άνετα μπορεί να επιφέρει ένα ποσόν μεγαλύτερο των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσόν αυτό όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του συνεργάτη μας Διονύση Κονταρίνη, στα χέρια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.   Συγκεντρώθηκε δε ύστερα από την επιμονή του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, όλοι οι ομογενειακοί φορείς να παραδώσουν σε αυτόν τα χρήματα του εράνου, προκειμένου ο ίδιος να φροντίσει για την αποστολή τους. Επτά όμως μήνες αργότερα και ενώ οι πυρόπληκτοι πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα στερήσεων και απελπισίας, τα χρήματα αυτά συνεχίζουν να βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Αρχιεπισκοπής, χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ή και λογική αιτιολογία.

Τώρα μάλιστα έγινε γνωστό ότι η αγία Αρχιεπισκοπή των ΗΠΑ αποφάσισε να προσφέρει δώρο, εντελώς δωρεάν, στον κάθε απελπισμένο πυροπαθή ένα αντίτυπο της αγίας γραφής, στην προφανή προσπάθεια της να “σώσει” τις ψυχές τους, άπαξ και οι άνθρωποι αφημένοι στην κακιά τους μοίρα, έρημοι και αβοήθητοι στη μανία των στοιχειών της φύσης και του χειμώνα, σύντομα πρόκειται να εγκαταλείψουν αυτόν τον “μάταιο κόσμο”, κτυπημένοι από πνευμονίες και άλλες ασθένειες συνυφασμένες με τις καιρικές συνθήκες που φέρνει ο χειμώνας.

Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος διαχειριστής αυτών των χρημάτων, όποιος και εάν είναι πάντως,  δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, άπαξ και ο λόγος των δωρεών των ομογενών ήταν και παραμένει η οικονομική  ενίσχυση των θυμάτων των εμπρησμών και η άμεση οικονομική τους βοήθειά για την ανοικοδόμηση των νοικοκυριών τους. Όσο για τα αντίτυπα της αγίας γραφής, χωρίς κανένα κόλαφο, δεν θα ήταν άσχημο εάν τα χρήματα για την εκτύπωση ή και την αγορά τους  είχαν προστεθεί στο υπόλοιπο κεφάλαιο που επέφεραν οι έρανοι με το μήνυμα της ατομικής και προσωπικής συμπαράστασης, αγάπης και συμβολής της Αρχιεπισκοπής προς το δοκιμαζόμενο πλήρωμα της εκκλησίας.

‘Όταν ο άνθρωπος πινά και υποφέρει Σεβασμιότατε, είναι επόμενο να προσμένει “ψωμί ή και μάνα” για να μπορέσει να διασκεδάσει την πίνα και δίψα του, δύο ανάγκες που του κληροδότησε ο πλάστης του. Όταν ξεπεραστούν αυτές οι δισκελές μέρες, είναι βέβαιο ότι θα έλθουν και εκείνες της φροντίδας της ψυχής, οπότε η διάθεση των αντίτυπων της αγίας γραφής θα έχει μεγαλύτερη σημασία.

Καιρός λοιπόν τόσο η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όσο και εκείνη του Καναδά να φροντίσουν αμέσως για την αποστολή των χρημάτων απ’ ευθείας στα θύματα των καταστροφών και όχι μέσω της “χοάνης του κρατικού φορέα”, από όπου πρόκειται να φτάσουν  πολύ αργά ή και ποτέ στα χέρια εκείνων για τους οποίους συγκεντρώθηκαν.

 

Πατρίδες