The strong voice of a great community
ÉáíïõÜñéïò 2019

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

«Κενü εξουσßας» στη Γαλλßα. Η ΕπανÜσταση επιστρÝφει στην Ευρþπη και ο Μακρüν παßζει με τη φωτιÜ

«Η καρδιÜ σου
εßναι πολý μικρÞ για να χωρÝσει
τüσους πολλοýς ανθρþπους»

Στßχος απü τραγοýδι των Κßτρινων ΓιλÝκων που απευθýνεται στον Μακρüν

«Δεν εßμ’ εγþ σπορÜ της Τýχης
ο πλαστουργüς της νιας ζωÞς
Εγþ εßμαι τÝκνο της ΑνÜγκης
κι þριμο τÝκνο της ΟργÞς…
…¢κου, πως παßρνουν οι αγÝρες
χιλιÜδων χρüνων τη φωνÞ!
ΜÝσα στο λüγο το δικü μου
üλ’ η ανθρωπüτητα πονεß…»

Κþστα ΒÜρναλη, Ο ΟδηγητÞς

Του ΔημÞτρη Κωνσταντακüπουλου

Το βρÜδυ της 14ης Ιουλßου 1789, ο Δοýκας Λα Ρουσεφουκþ-Λιανκοýρ ξýπνησε τον ΒασιλιÜ Λουδοβßκο 16ο για να τον ενημερþσει για την κατÜληψη της Βαστßλλης.
Μα εßναι εξÝγερση; διερωτÞθηκε ο ΒασιλιÜς.
‘¼χι Κýριε, εßναι επανÜσταση, του απÜντησε ο Δοýκας.
Τα üσα εξελßσσονται σÞμερα στη Γαλλßα, συνιστοýν πιθανþς το σημαντικüτερο πολιτικü γεγονüς στην ευρωπαúκÞ Þπειρο μετÜ την κατÜρρευση της ΣοβιετικÞς ¸νωσης, πριν απü σχεδüν τριÜντα χρüνια.

Πρüκειται για την πιο ριζικÞ, πιο βαθιÜ και πιο δυναμικÞ αμφισβÞτηση της σýγχρονης μορφÞς του ευρωπαúκοý καπιταλισμοý, που Ýχει εμφανισθεß εδþ και δεκαετßες, τüσο απü την Üποψη του τρüπου –της Üμεσης, μαζικÞς δρÜσης του λαοý, των «μαζþν», της δραματικÞς εισüδου τους στο ιστορικü προσκÞνιο– üσο και απü την Üποψη του βÜθους της εξÝγερσης, üπως αντανακλÜται Þδη στα αιτÞματÜ της που θÝτουν ευθÝως θÝμα πολιτικοý και, εμμÝσως πλην σαφþς, κοινωνικοý καθεστþτος. (*)
ΠρÝπει να ξαναγυρßσουμε στην περßοδο 1965-85, για να ξαναβροýμε αντßστοιχου βÜθους και μαζικüτητας επαναστατικÜ κινÞματα στην Ευρþπη.
ΔηλαδÞ στις γενικÝς επαναστατικÝς απεργßες στη Γαλλßα και την Ιταλßα (1968-69), στην ¢νοιξη της ΠρÜγας (1968), στην ΕπανÜσταση των ΓαρυφÜλλων στην Πορτογαλßα (1974-75), στην επανÜσταση της Αλληλεγγýης στην Πολωνßα (1979-81) και, ßσως, σε μικρüτερο βÝβαια βαθμü, στην μακρÜ, μαχητικÞ απεργßα των Βρετανþν ανθρακωρýχων (1984-85).
Σε κινÞματα, δηλαδÞ, που üλα, με τον τρüπο τους και παρÜ τις μεταξý τους διαφορÝς, μετÝβαλαν βαθιÜ τον τρüπο που αντιλαμβανüμαστε τον κüσμο, αλλÜ και που üλα χαρακτηρßστηκαν απü την Üμεση δρÜση του λαοý και απü την αμφισβÞτηση των θεμελßων της οικονομικÞς και κοινωνικÞς  οργÜνωσης και του συστÞματος εξουσßας στις χþρες που εκδηλþθηκαν.
Και που üλα, με τον Ýνα Þ τον Üλλο τρüπο, αλλÜ χωρßς καμιÜ εξαßρεση, συνοδεýτηκαν απü αιτÞματα σε βÜθος εκδημοκρατισμοý της κοινωνßας, αυτοδιαχεßρισης, συμμετοχÞς των ßδιων των ανθρþπων στη διακυβÝρνηση.
Μια πορεßα που ανεκüπη αργüτερα, με τη συνθηκολüγηση των Σοσιαλιστþν του ΜιτερÜν, τους θριÜμβους του Νεοφιλελευθερισμοý στην καπιταλιστικÞ Ευρþπη, την κατÜρρευση του σοβιετικοý καθεστþτος και τις «αντεπαναστÜσεις» της Αν. Ευρþπης. «ΑντεπαναστÜσεις» που Ýγιναν μεν με «δημοκρατικÜ» συνθÞματα, αλλÜ δεν κατÝληξαν παρÜ στην παρÜδοση της οικονομικÞς και πολιτικÞς εξουσßας απü τις «σοσιαλιστικÝς» γραφειοκρατßες στον δημοκρατικοφανÞ αυταρχισμü ολιγαρχικþν και συχνÜ μαφιüζικων ελßτ, «κοινωνικþν δαρβινιστþν» στην υπηρεσßα του Διεθνοýς Κεφαλαßου και των ΗΠΑ.
Τα Κßτρινα ΓιλÝκα μοιÜζουν, επß της ουσßας, üχι επß των… χρωμÜτων, Þ των «ιδεολογιþν», να ξαναπιÜνουν τþρα, με τον τρüπο τους, τα βασικÜ, θεμελιþδη αιτÞματα των ευρωπαúκþν λαþν την περßοδο 1965-85, και το κÜνουν στην προσπÜθειÜ τους να αντιμετωπßσουν μια πολιτικÞ καταστροφÞς της γαλλικÞς κοινωνßας και ιδßως των πιο λαúκþν στρωμÜτων της.
Και φυσικÜ το κÜνουν σε πολý διαφορετικÝς απü εκεßνη την περßοδο τüσο «αντικειμενικÝς», üσο και «υποκειμενικÝς» συνθÞκες, τüσο στην Ευρþπη, üσο και παγκοσμßως.

ΓαλλικÞ, ευρωπαúκÞ και παγκüσμια οικονομικÞ κρßση

Η γαλλικÞ επανÜσταση, üπως νομßζουμε üτι εßναι πιο σωστü να τη χαρακτηρßσουμε – γιατß δεν πρüκειται για απλÞ εξÝγερση, üπως θα επιχειρÞσουμε να δεßξουμε στη συνÝχεια – εßναι το Üμεσο προúüν της πολýπλευρης, πολυσýνθετης «ευρωπαúκÞς» κρßσης, που προÝκυψε ως συνÝπεια τüσο της βαθειÜς οικονομικÞς κρßσης στην οποßα μπÞκε και παραμÝνει ο παγκüσμιος καπιταλισμüς το 2008, της τρßτης τüσο βαθειÜς στην ιστορßα του, üσο και του τρüπου που Ýχει φτιαχτεß και λειτουργεß η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση.
¸χει μεγÜλη σημασßα να διαγνþσουμε σωστÜ την γενεσιουργü αιτßα της κρßσης, αμφüτερους τους παρÜγοντες που την προκÜλεσαν. Γιατß αν αßφνης, θεωρÞσει κÜποιος üτι üλο το πρüβλημα οφεßλεται στο ευρþ και την ΕΕ, αγνοþντας τη δομικÞ κρßση του σýγχρονου παγκüσμιου καπιταλισμοý, τüτε θα καταλÞξει στο συμπÝρασμα üτι μια χþρα θα φýγει απü κει και θα λýσει üλα τα προβλÞματα. ΦυσικÜ, αυτü δεν σημαßνει üτι, αν χρειÜζεται να το κÜνει για να σωθεß, δεν θα πρÝπει να το επιχειρÞσει. Σημαßνει üμως üτι πρÝπει να Ýχει συνεßδηση üτι, φεýγοντας, θα βρεθεß και πÜλι αντιμÝτωπη με üλες τις δυσκολßες του παγκοσμιοποιημÝνου καπιταλισμοý και της δýναμης του χρηματιστικοý κεφαλαßου.
Εßναι ορθÞ η κριτικÞ στην ΕΕ που ασκεßται απü διÜφορες πλευρÝς. Το κýριο πολιτικü πρüβλημα üμως δεν εßναι αυτü. Εßναι το ποια θα εßναι η αυριανÞ ευρωπαúκÞ τÜξη πραγμÜτων, πþς η τÜξη που θα εγκαθιδρυθεß μετÜ την παροýσα ΕΕ θα εßναι καλýτερη και üχι χειρüτερη απü τη σημερινÞ και ποια εßναι η πολιτικÞ και η στρατηγικÞ που, απü τþρα, στα πλαßσια ακüμα της υπαρχοýσης ΕΕ, θα εξυπηρετÞσει την αντικατÜστασÞ της σε καλýτερη κατεýθυνση.
Κι αυτü γιατß μπορεß üντως μια ευρωπαúκÞ χþρα, ιδßως μια χþρα μεσαßου μεγÝθους, üπως αßφνης η Γαλλßα, να αρχßσει μια πορεßα απελευθÝρωσης απü τα δεσμÜ του παγκοσμιοποιημÝνου καπιταλισμοý, αλλÜ καμßα, οýτε η πιο ισχυρÞ απü τις ευρωπαúκÝς χþρες δεν θα εßναι εýκολο να το καταφÝρει τελικÜ και μακροχρüνια μüνη της.
Να σημειþσουμε üτι η διεθνÞς πτυχÞ της γαλλικÞς εξÝγερσης δεν Ýχει μüνο μακροχρüνια, Ýχει ζωτικÞ βραχυχρüνια σημασßα. Η νßκη Þ η Þττα του κινÞματος των Κßτρινων ΓιλÝκων θα εξαρτηθεß σε μεγÜλο βαθμü και απü τη δυνατüτητÜ του να επεκταθεß και να βρει Üμεσα συμπαρÜσταση στην υπüλοιπη Ευρþπη.
Αντßστροφα, ολüκληρη η ευρωπαúκÞ κατÜσταση θα επηρεαστεß Üμεσα και πολý αποφασιστικÜ απü το τι θα συμβεß τις επüμενες εβδομÜδες και τους επüμενους μÞνες στη Γαλλßα.
Δεν Ýχουμε δει üμως μÝχρι τþρα τις δυνÜμεις που θÝλουν να αποκαλοýνται «ριζοσπαστικÝς αριστερÝς» στην Ευρþπη, απü την αριστερÜ του Linke στην αριστερÜ των Εργατικþν, και üλους τους υπüλοιπους, να συνειδητοποιοýν τη ζωτικÞ σημασßα των üσων συμβαßνουν στη Γαλλßα, να τροποποιοýν αντßστοιχα τη δρÜση τους, να δßνουν την πρþτη προτεραιüτητα στο ζÞτημα της οργÜνωσης της συμπαρÜστασης στον γαλλικü λαü, αλλÜ και της μßμησÞς του, με τους κατÜλληλους σε κÜθε χþρα τρüπους. Δεν τους εßδαμε να επιχειροýν τη σýμπηξη ενüς ενιαßου ευρωπαúκοý μετþπου, προγραμματικÜ, πολιτικÜ, οργανωτικÜ, üχι μüνο των δυνÜμεων της ριζοσπαστικÞς αριστερÜς, αλλÜ και του συνüλου των δυνÜμεων που θα Þταν διατεθειμÝνες να δεσμευτοýν ειλικρινÜ και να παλÝψουν εναντßον της ολοκληρωτικÞς δικτατορßας του Χρηματιστικοý Κεφαλαßου στην Ευρþπη.
Αυτü που κυρßως βλÝπουμε εßναι διÜφορες ομÜδες, κüμματα, επßδοξους ηγÝτες με συνÞθως πολý μεγÜλη και μÜλλον αδικαιολüγητη ιδÝα για τον εαυτü τους, νÜρκισσους «σταρ» της «διεθνοýς αμφισβÞτησης», προβεβλημÝνους «διανοοýμενους του αυτονüητου» που, τη στιγμÞ που Ýχει ξεσπÜσει η μεγαλýτερη επανÜσταση στην Ευρþπη εδþ και πενÞντα χρüνια, κÜνουν ο καθÝνας μικρο-κομματικοýς εκλογικοýς υπολογισμοýς ενüψει ευρωεκλογþν, που και αυτοß Üλλωστε οι υπολογισμοß θα αποδειχθοýν Üνευ σημασßας σε μια Ευρþπη που θα συγκλονßζεται üλο και πιο πολý απü την κρßση της.
¢μεσο αποτÝλεσμα της παγκüσμιας οικονομικÞς κρßσης, που ξεκßνησε το 2008, και üχι μüνο, η ευρωπαúκÞ κρßση μας Ýδωσε, πριν απü τα τωρινÜ γεγονüτα στη Γαλλßα, την καταστροφÞ και την «προδομÝνη εξÝγερση» της ΕλλÜδας, τους ΑγανακτισμÝνους και τους ΠοδÝμος της Ισπανßας, την κυβÝρνηση της αριστερÜς στην Πορτογαλßα, το Brexit και την Üνοδο της ριζοσπαστικÞς και Üκρας ΔεξιÜς στην Ιταλßα, την Üνοδο του AfD στη Γερμανßα, τον «κλινικü θÜνατο» της γερμανικÞς Σοσιαλδημοκρατßας και του γαλλικοý Σοσιαλιστικοý Κüμματος, την Üνοδο της ΛεπÝν και του Μελανσüν στη Γαλλßα.
Τþρα üμως περÜσαμε Þδη στη Γαλλßα σε ανþτερο στÜδιο, γιατß εκεß συνÝβησαν δýο γεγονüτα θεμελιþδους σημασßας. Ο γαλλικüς λαüς, αφοý Þλπισε μÜταια επß δεκαετßες σε κÜποια καλυτÝρευση μÝσω των διαδικασιþν εκλογþν και δημοψηφισμÜτων, πÝρασε στη φÜση της Üμεσης δικÞς του δυναμικÞς και μαζικÞς κινητοποßησης. Δεýτερο, Ýθεσε για πρþτη φορÜ ευθÝως θÝμα πολιτικοý και, εμμÝσως πλην σαφþς, κοινωνικοý καθεστþτος.
Για κανÝνα απü τα ζητÞματα που Ýθεσαν οι ¸λληνες, οι Ισπανοß, οι Βρετανοß, οι Ιταλοß και, ακüμα περισσüτερο τþρα οι ΓÜλλοι, δεν Ýχει την παραμικρÞ απÜντηση η, διευθýνουσα σÞμερα την Ευρþπη, χρηματιστικÞ ολιγαρχßα και οι πολιτικοß και γραφειοκρÜτες-υπÜλληλοß της.
Για τον λüγο ακριβþς αυτü, αλλÜ και για Üλλους που θα εξηγÞσουμε, η γαλλικÞ κρßση δεν εßναι παρÜ η αρχÞ μüνο γεγονüτων, των οποßων ασφαλþς δεν μποροýμε τþρα να προβλÝψουμε και να προδιαγρÜψουμε τη συνÝχεια και τους σταθμοýς απü τους οποßους θα διαβοýν, Þ που θα καταλÞξουν, αλλÜ που μποροýμε απü τþρα να ποýμε με σιγουριÜ üτι θα αλλÜξουν ριζικÜ τη μορφÞ της Ευρþπης και του κüσμου.
Οι γαλλικÝς εξελßξεις üχι μüνο συμπßπτουν και εν μÝρει αντανακλοýν, αλλÜ και επηρεÜζουν με τη σειρÜ τους, τη συνεχιζüμενη βαθειÜ κρßση της ΕΕ, που απειλεß τþρα την ßδια την ýπαρξÞ της. Σημειþνονται, πιθανüτατα, στις παραμονÝς ενüς νÝου παροξυσμοý της οικονομικÞς κρßσης του 2008, στο περιβÜλλον της οποßας πÜντα κινοýμεθα, παροξυσμοý απÝναντι στον οποßο τα κρÜτη Ýχουν σÞμερα πολý λιγüτερα μÝσα για να αμυνθοýν απü üτι το 2008.
Και σα να μην Ýφταναν üλα αυτÜ, Ýχουμε Ýνα γενικü διεθνÝς περιβÜλλον ταχýτατης επιδεßνωσης üλων των διεθνþν προβλημÜτων, επανεμφÜνισης του πυρηνικοý κινδýνου, αλλÜ και σχεδüν βεβαιüτητας ενüς κλιματικοý τÝλους της ανθρωπüτητας, αν δεν παρθοýν Üμεσα πολý ριζοσπαστικÜ μÝτρα, που ξεπερνÜνε πολý τα üρια και τις δυνατüτητες του υπÜρχοντος οικονομικοý, κοινωνικοý και διεθνοýς συστÞματος.

Ρεαλισμüς και Ρομαντισμüς

Τις προÜλλες Ýνας φßλος, με συμπÜθεια και τακτ εßναι αλÞθεια, μου προσÞψε Ýνα εßδος «επαναστατικοý ρομαντισμοý» αναφερüμενος στο τελευταßο Üρθρο μου για τη Γαλλßα. ΑφÞνω κατÜ μÝρος üτι, απü τη συζÞτηση που εßχαμε, διαπßστωσα αμÝσως üτι αγνοοýσε üλες τις βασικÝς πληροφορßες για το θÝμα, ακüμα και το ποια εßναι σÞμερα τα βασικÜ αιτÞματα των ΓιλÝκων. ΕξελÜμβανε ως πραγματικüτητα, βοηθοýμενος εßναι αλÞθεια και απü το τι δεν μας λÝνε τα ΜÝσα μας, üχι αυτü που συμβαßνει στη Γαλλßα, αλλÜ αυτü που θεωροýσε ο ßδιος πιθανü να συμβαßνει!
Ζþντας στην ΕλλÜδα νüμιζε üτι και στη Γαλλßα συμβαßνει üτι συνÝβη τüσο συχνÜ και με τους δικοýς μας πολιτικοýς, που πετÜνε μια επαναστατικÞ «παπÜρα» για να μαζÝψουν ψÞφους. Και Þθελε με το ζüρι να «προσαρμüσει» το γαλλικü κßνημα στη σημερινÞ ηθικÞ και πνευματικÞ εξαθλßωσÞ μας, αποτÝλεσμα και της συντριπτικÞς Þττας μας το 2015 και του τρüπου που επÞλθε. ºσως μÝσα του, τον ενοχλοýσε να συγκρßνει το νυν μεγαλεßο ενüς επαναστατημÝνου λαοý με την ταπεινωμÝνη σÞμερα, τη δικÞ μας, Üθλια και ραγιÜδικη ατομικÞ, κοινωνικÞ και εθνικÞ ýπαρξη.
Το σπουδαßο üμως Þταν Üλλο και του το εßπα. Ρομαντισμüς δεν εßναι να ελπßζει κανεßς στην εßσοδο των ανθρþπων και των λαþν στο προσκÞνιο του ιστορικοý γßγνεσθαι. Το Ýκαναν στο παρελθüν, μποροýν Üρα και να το κÜνουν στο μÝλλον. Ρομαντισμüς και σχεδüν εγκληματικÞ αυταπÜτη εßναι να πιστþνει κανεßς αυτοýς που σÞμερα κυβερνοýν τον κüσμο με τη δυνατüτητα να αποτρÝψουν την καταστροφÞ του Ανθρþπου!
ΡεαλιστικÜ, η μüνη πιθανüτητα να σωθεß η ανθρωπüτητα, εßναι να κινητοποιηθεß η ßδια συνειδητÜ για τον σκοπü αυτü και να το κÜνει μÜλιστα πολý γρÞγορα.
Το σýνθημα «Η φαντασßα στην Εξουσßα» του ΜÜη του 1968, εßναι σÞμερα ο μüνος δυνατüς ρεαλισμüς. Η «επανÜσταση», υπü την Ýννοια της ριζικÞς μεταβολÞς του κρατοýντος συστÞματος, üπως και αν επÝλθει, εßναι üρος επιβßωσης της ανθρωπüτητας, κÜτι που δεν διδÜσκουν τþρα οι κοινωνικÝς και φιλοσοφικÝς θεωρßες και ιδεολογßες, Þ η ΗθικÞ μας, το προσδιορßζει η ανελÝητη σαφÞνεια και ακρßβεια των μαθηματικþν και φυσικþν εξισþσεων της κλιματικÞς επιστÞμης.
Οι μεγÜλες επαναστÜσεις προκýπτουν Üλλωστε συχνÜ üταν κανεßς δεν τις περιμÝνει. Δεν τις περιμÝνει γιατß ακριβþς Ýνα σýστημα Ýχει «ολοκληρωθεß», Ýχει «κλεßσει», δεν Ýχει αφÞσει κανÝνα τρüπο «μεταρρýθμισης», «αυτοδιüρθωσης». Αυτü ακριβþς üμως που τις κÜνει να φαßνονται αδιανüητες, εßναι που τις κÜνει και αναπüφευκτες.
Η παγκüσμια ανθρþπινη συνεßδηση τα γνωρßζει αυτÜ, παρÜ τις διαρκεßς προσπÜθειες των εχüντων και κατεχüντων να τα διαγρÜψουν. Γι’ αυτü τιμÜμε τη μνÞμη των «χαμÝνων» της ιστορßας, του Χριστοý και του ΣπÜρτακου, και δεν αποτßουμε φüρο τιμÞς σε αυτοýς που τους σταýρωσαν, διασþζοντας τη δημüσια τÜξη της εποχÞς τους.
Τüτε ακριβþς, üταν το σýστημα Ýχει κλεßσει, δεν επιτρÝπει πια καμιÜ πρüοδο κι απειλεß με καταστροφÞ, τüτε εßναι που ο Θεüς της ΑνÜγκης ξεθÜβει και επιστρατεýει απü το βÜθος της ψυχÞς των απλþν ανθρþπων, του μεγÜλου «ανþνυμου» πλÞθους, τις ηθικÜ ανþτερες ανθρþπινες ιδιüτητες, την Ýμφυτη ροπÞ προς την Ελευθερßα και την ΑξιοπρÝπεια, Ýκφραση της ανÜγκης του θνητοý üντος για νüημα στη ζωÞ του. Τüτε εßναι, στις προνομιακÝς στιγμÝς της Ιστορßας, που ο απλüς λαüς, χωρßς τα βαρßδια και τα φτιασιδþματα των επαγγελματιþν της πολιτικÞς, της «διανüησης» και της επιστÞμης, επιστρατεýει, για να λýσει τα προβλÞματα που συναντÜ στο διÜβα του, üπως κÜνουν εδþ και ενÜμιση μÞνα οι ΓÜλλοι, τις ανþτερες εγκεφαλικÝς λειτουργßες του ανθρþπου, το Λüγο και τη Φαντασßα.
¼λες οι επαναστÜσεις μοιÜζουν μεταξý τους, αλλÜ και κÜθε μßα εßναι διαφορετικÞ. Ετοýτη εδþ, που πασχßζει τþρα να βγει απü την κοιλιÜ της μÜνας της, της ευρωπαúκÞς κρßσης δηλαδÞ, διαθÝτει Ýνα ασýγκριτο πλεονÝκτημα σε σχÝση και με τη ΜεγÜλη ΓαλλικÞ ΕπανÜσταση του 1789, σε σχÝση και με τις τρεις ρωσικÝς επαναστÜσεις του 1905 και του 1917. Ο λαüς που επαναστÜτησε τþρα Ýχει ασýγκριτα περισσüτερα πνευματικÜ εφüδια και γνþσεις να στηριχτεß απü üτι εßχαν τüτε οι ΑβρÜκωτοι και οι Ρþσοι εργÜτες. ΔιαθÝτει επιπλÝον και την εμπειρßα των επιτευγμÜτων, αλλÜ και των εκφυλισμþν και τραγωδιþν που συνüδευσαν üλα τα μεγÜλα επαναστατικÜ κινÞματα της Ιστορßας.
ΑλλÜ το θÝμα μας δεν μπορεß να ολοκληρωθεß με Ýνα Üρθρο. Θα εξετÜσουμε στο επüμενο πως οδηγÞθηκαν οι ΓÜλλοι στη νÝα τους επανÜσταση και ποια εßναι τα βασικÜ αιτÞματα που συγκλßνουν, αιτÞματα στο κÝντρο των οποßων εßναι η ΛαúκÞ Κυριαρχßα, η δυνατüτητα του Λαοý να ασκεß ο ßδιος την εξουσßα Þ, τουλÜχιστο, να ελÝγξει αποτελεσματικÜ την ÜσκησÞ της, μια νÝα μορφÞ δηλαδÞ των βασικþν προβλημÜτων που Ýθεσαν, αλλÜ δεν μπüρεσαν να λýσουν ικανοποιητικÜ, η μεγÜλη ΓαλλικÞ ΕπανÜσταση του 1789, οι τρεις ρωσικÝς του 1905 και 1917 και πολλοß Üλλοι ευρωπαúκοß ξεσηκωμοß.
(*) Εßναι δýσκολο να γρÜψει κανεßς για τη Γαλλßα στην ΕλλÜδα γιατß τα δυτικÜ ΜΜΕ – και τα ελληνικÜ που απλþς τα αναπαρÜγουν – Ýχουν κÜνει üτι μποροýν, με μια ορισμÝνη επιτυχßα εßναι αλÞθεια, για να υποτιμÞσουν, να διαστρεβλþσουν και να κρýψουν τα γεγονüτα στη Γαλλßα και, κυρßως, το νüημÜ τους. ΘÝλουν να τα παρουσιÜσουν ως κÜποιες συνÞθεις «ταραχÝς», üχι βεβαßως να αναδεßξουν τους βαθýτερους λüγους που ο λαüς μιας απü τις σημαντικüτερες χþρες της Ευρþπης Ýχει επαναστατÞσει κατÜ του πολιτικοý συστÞματος που κυβερνÜ.
Η «Αυτοκρατορßα του ΧρÞματος», που ελÝγχει τα μÝσα ενημÝρωσης και τους περισσüτερους «διανοοýμενους», τη «σφαßρα των Ιδεþν», κατÜ τρüπο πρωτοφανÞ στην ιστορßα του καπιταλισμοý, Ýχει ζωτικü συμφÝρον να το κÜνει αυτü. ΤρÝμει την πιθανüτητα ο «γαλλικüς ιüς» να μεταδοθεß εκτüς Γαλλßας, üπως το 1789, το 1848 Þ το 1968.
Και να Þθελαν Üλλωστε να μεταδþσουν την πραγματικÞ σημασßα αυτþν των διαδικασιþν δεν θα μποροýσαν. Η δημοσιογραφßα παρακολουθεß τη δημοκρατßα στην πορεßα προς τον θÜνατο. ¸χουν απομακρýνει σχεδüν üλους τους δημοσιογρÜφους με γνþση και κριτικÞ στÜση που θα μποροýσαν να αναλýσουν και να περιγρÜψουν το νüημα μιας επανÜστασης, üπως αυτÞ που τþρα συμβαßνει στη Γαλλßα, στην προσπÜθειÜ τους να ελÝγξουν ασφυκτικÜ την ενημÝρωση. Τα ΜÝσα σÞμερα συχνÜ δεν επιλÝγουν καν δημοσιογρÜφους της αρεσκεßας τους, ζητÜνε απü τα κüμματα και τα οικονομικÜ συμφÝροντα να «χρßσουν» αυτÜ και να διορßσουν «δημοσιογρÜφους».
Ο ασφυκτικüς, ολοκληρωτικüς Ýλεγχος της σφαßρας των ιδεþν Ýχει οδηγÞσει στην παραγωγÞ ενüς στρþματος επαγγελματιþν της «πολιτικÞς», της ιδεολογßας και της «διανüησης», επιστημüνων, διαφημιστþν και δημοσκüπων, που Ýχουν καταλÞξει να πιστεýουν και οι ßδιοι την προπαγÜνδα τους και αδυνατοýν σε μεγÜλο βαθμü να αναλýσουν την πραγματικüτητα, Ýστω κι üταν χρειÜζεται για τα συμφÝροντα που εξυπηρετοýν.
ºσως γι’ αυτü η γαλλικÞ Μοντ αποφÜσισε να στεßλει 70 επιστÞμονες σε üλη τη Γαλλßα, μπας και αυτοß καταλÜβουν τι στο καλü συμβαßνει στη χþρα, πιθανþς την πολυπληθÝστερη «δημοσιογραφικÞ αποστολÞ» στην ιστορßα!
konstantakopoulos