The strong voice of a great community
2019

Ο χρσιμος ηλθιος

πως λα δεχνουν ο κοινοβουλευτικς βος του Πνου Καμμνου πλησιζει στο τλος του. Αυτς εναι και ο μοναδικς λγος που ο διος δρα σπασμωδικ, απειλε και προσπαθε με κθε τρπο να κρατηθε στην κοινοβουλευτικ ζω. ,τι και να αποδσει ποια επαφ του με τον πρωθυπουργ, το αποτλεσμα θα εναι το διο. Οι χρσιμοι ηλθιοι χουν ημερομηνα λξης.

Ο αρχηγς την ΑΝΕΛ υπρξε και εναι νας ττοιος. Και δεν του αρσει καθλου. Πιο πολ, δεν του αρσει να χει το δοξο τλος των χρσιμων ηλθιων. Εναι ο διος, μως, που επλεξε απ νωρς αυτ το ρλο. Για την ακρβεια, απ τη μρα που συμφνησε με τον κ Τσπρα να συμπλεσουν και να συγκυβερνσουν.

Ο κ Καμμνος δεν υπολγισε δο βασικς παραμτρους. Η μα εναι τι ο διος δεν υπρχει πολιτικ αν δεν χει βουλευτς που να τον ακολουθον. Και χι απλς βουλευτς. Ικαν αριθμ που να συγκροτε κοινοβουλευτικ ομδα. Η δετερη εναι τι ο συνεταρος του χρησιμοποιε τους ανθρπους για σο του εναι χρσιμοι και μετ τους εξοντνει.

Ο κ Καμμνος επιβιβστηκε στο λεωφορεο του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκτσει το ρλο του υπουργο. Αν ταν και του υπουργο που θα φοροσε τα στρατιωτικ ροχα, που τσο του ρεσαν απ μικρς, ακμα καλτερα. Μχρι εκε ταν και εναι η σοβαρτητ του.

Η ττοιας ποιτητας σοβαρτητα παντρετηκε εξασια με την αντστοιχη του πρωθυπουργο. Ο οποος παρδωσε σε ναν ττοιο νθρωπο το ακραως κρσιμο υπουργεο της μυνας της χρας.

Ο κ Τσπρας δεν υπκυψε στην επιθυμα του συνεταρου του παρ μνο με να κριτριο. Τον χρειαζταν για να περνει απ τη Βουλ τα νομοσχδια της κυβρνησς του. Στην πραγματικτητα, να πργμα νωνε εξ αρχς και εννει τους δο πολιτικος: Η απκτηση και διατρηση της καρκλας της εξουσας. Τποτε λλο. Οτε οι πολιτικς και ιδεολογικς απψεις, οτε η γνοια για την πατρδα, οτε η πολιτικ ναντι των δανειστν με τα μνημνια, οτε η εξωτερικ πολιτικ της χρας. Σε λα συμπορετηκαν και λα τα ψφισαν και τα προθησαν σαν να ταν να κμμα.

Το κλπο για να επανεκλεγε ο κ Καμμνος απ τους πολτες εχε συμφωνηθε μεταξ των δο συνεταρων. Ο αρχηγς των ΑΝΕΛ θα παρστανε τον υπερασπιστ της Μακεδονας και ο κ Τσπρας θα παρστανε τι δχεται την αντδραση αυτ μχρι λγο πριν την προκρυξη των εκλογν. Ο κ Καμμνος θα αποχωροσε απ την κυβρνηση μλις η συμφωνα των Πρεσπν ερχταν για ψφιση στη Βουλ, θα εξακολουθοσε μως να στηρζει την κυβρνηση κοινοβουλευτικ μχρι τις εκλογς, στε αν πουλσει σε σους αφελες πολτες θελαν να πιστεουν τι εναι νθερμος πατριτης.

Ο κ Καμμνος υπολγιζε χωρς τον ξενοδχο. Και ο ξενοδχος δεν εναι μνο ο κ Τσπρας. Εναι ο υπγειος και φοβικς τρπος που σκφτεται ο συρφετς που ακολουθε τον κ Τσπρα. Ο οποος εχε δο λγους να ξεφορτωθε τον κ Καμμνο.

Ο νας ταν τι το νο τοπο για εκλογικ νκη απαιτοσε μια δεξι στροφ του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερ. Να μεταμορφωθε σε να σοσιαλδημοκρατικ κμμα. Κτι ττοιο ταν απαγορευτικ με ναν Καμμνο για συγκυβερντη συνεταρο. Ο κ Καμμνος πρεπε να αντικατασταθε απ λλον μικρ εταρο. Το Ποτμι το ΚΙΝΑΛ θα ταν ιδανικ. Ακμα πιο ιδανικ θα ταν η διλυσ τους και η προσχρηση των βουλευτν τους στον ΣΥΡΙΖΑ!

Ο δετερος λγος ταν τι ο κ Τσπρας δεν εχε καμι ρεξη να εναι ρμαιο εκβιασμν του κ Καμμνου την περοδο που ο πρεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα συμμετεχε στην κυβρνηση, αλλ απλς θα τη στριζε κοινοβουλευτικ. θελε μια πιο καθαρ κατσταση.

Σ αυτ το σημεο του παιχνιδιο ο κ Καμμνος βρθηκε προ τετελεσμνου. Μπορε να εχε συμφωνσει με τον κ Τσπρα εξ αρχς να μην υποκλαπον βουλευτς υπουργο του απ τον πρωθυπουργ, αλλ ξχασε κτι πολ βασικ. τι οι συμφωνες γνονται για να παραβιζονται. Και μλιστα να παραβιζονται απ τον ισχυρτερο. Σ αυτ την περπτωση ο κ Καμμνος δεν υπολγισε τι δεν ταν και δεν εναι ο ισχυρτερος!

 

Ο ισχυρτερος εναι αυτς που χει τους πιο πολλος. Και τους πιο πολλος τους εχε ο κ Τσπρας. Επειδ μλιστα οι πιο πολλο δεν του φτνουν του κ Τσπρα για να πραγματοποισει τα σχδι του να παραμενει την εξουσα, κανε το απλοστερο. Παραβιζοντας τη συμφωνα με τον Καμμνο ρχισε να κλβει βουλευτς των ΑΝΕΛ! Εδ παραβασε το αποτλεσμα ενς δημοψηφσματος, τον Καμμνο θα υπολγιζε;

Δεν ξρουμε αν ο κ Τσπρας γνωρζει τι πολλο νθρωποι της εξουσας εναι ηλθιοι, αλλ το ββαιο εναι πως το λουκουμκι της επανεκλογς δελασε μερικος απ τους τσι κι αλλις λγους απ τους βουλευτς των ΑΝΕΛ.

Και εδ εναι που ο κ Καμμνος, εν εχε στραμμνη την προσοχ του για να μην την φει απ τον συνεταρο του, τελικ την τρει απ τους δικος του. Και την τρει επειδ δεν χει δει τον εαυτ του καλ στον καθρφτη. Γιατ αν τον εχε δει θα διαπστωνε τι δεν εναι ο μνος που κνει και θα κανε τα πντα για την καρκλα της εξουσας. Οι πιο πολλο τσι εναι. Θα διαπστωνε αυτ που ακολουθε και ο διος. τι δεν υπρχουν αρχς. Μνο στχοι. Και η καρκλα εναι νας απ αυτος.

Ο κ Καμμνος υπρξε για τον κ Τσπρα νας χρσιμος ηλθιος. Τον συντρησε στη συγκυβρνηση για σο τον βλευε. Και τρα τον πουλει για λλους, πιο βολικος. Ετε αυτο εναι που θα τον βγλουν απ το αδιξοδο της Βουλς στο σκοπιαν, ετε εναι που θα τον στηρξουν στε να μην πσει η κυβρνησ του στη Βουλ σε πρταση δυσπιστας σε δικ του ατηση ψφου εμπιστοσνης. Και ττοιοι χρσιμοι ηλθιοι υπρχουν!

Ττοιοι χρσιμοι ηλθιοι υπρχουν και στο Ποτμι και στο ΚΙΝΑΛ, αλλ και στο ΚΚΕ που δεν ψηφζει σε περπτωση πρτασης δυσπιστας. Αν συνυπολογσει κανες αυτος που ο κ Τσπρας χει προσεγγσει επιτυχς απ τους ΑΝΕΛ, σαν τον κ Παπαχριστπουλο, τον κ Κκκαλη και τον κ Ζουρρι που δηλνει τι δεν καταψηφζει αριστερ κυβρνηση, δεν εναι τυχαα η βεβαιτητα του γραμματα του ΣΥΡΙΖΑ κ Σκουρλτη τι η κυβρνηση χει την απλυτη πλειοψηφα σε κθε εδους ψηφοφορα. Ετε για τα Σκπια, ετε για πρταση δυσπιστας, ετε για πρταση ψφου εμπιστοσνης. Ακμα και η κ Κλια- Τσαρουχ, που εναι μχρι στιγμς πιστ στον κ Καμμνο χει δηλσει τι δεν θα ψηφσει υπρ μιας πρτασης μομφς κατ της κυβρνησης.

Σμερα ο κ Καμμνος βρσκεται μνος του και ουσιαστικ χωρς κμμα Δεν ελγχει οτε τους μισος απ τους 6 βουλευτς του και δεν μπορε οτε να τους διαγρψει! Θα χει λιγτερους απ 5 και δεν θα χει κοινοβουλευτικ ομδα κατ τον κανονισμ της Βουλς! Το χειρτερο γι αυτν, δεν χει μλλον. Χωρς κμμα εναι μνος του. Οτε η ΝΔ οτε καννα λλο κμμα τον δχεται. Ακμα και στον ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιζταν ως υποψφιος. Και δεν μπορε να πουλσει οτε λακ προφλ νας πολιτικς, που εν καγεται η χρα του και το κμμα του εκενος ταξιδεει στο Ντουμπ για να διασκεδσει χλιδτα στους γμους της κρης του σεχη!

Κι αυτ εναι το τμημα για ναν πολιτικντη, που δεν πστεψε σε τποτε παρ μνο στα στρατιωτκια, στα χυδαα τουτ, στις αισχρλογες απειλς κατ πντων και στις επικνδυνες μεγαλοστομες για τη χρα του. Φανεται, μως, τι το μθημα περ χρσιμων ηλθιων που πληρνει ο κ Καμμνος δεν χει γνει μθημα σε λλους μικρος φιλδοξους της πολιτικς σκακιρας.

τσι, το Ποτμι, σε ανακονωση του πληροφορε το λα τι θα ψηφσει τη συμφωνα των Πρεσπν, αλλ θα καταψηφσει την κυβρνηση, που φερε τη συμφωνα των Πρεσπν, γιατ τη θεωρε επιζμια για τη χρα! Αν μουν Τσπρας αυτς θα ταν ο επμενος μεζς που θα καταβρχθιζα. Γιατ και ο αδστακτος χρειζεται χρσιμους ηλθιους για να επιβισει. Δυστυχς, στο τυχοδιωκτικ ελληνικ κοινοβουλευτικ σκηνικ υπρχουν πολλο. Γι αυτ επιβινουν οι Τσπρες.

Γ. Παπαδπουλος- Τετρδης