The strong voice of a great community
2019

Κομισριοι, "οικονομισριοι", πατριτες και προδτες...

Του Κστα Στοπα

Η θση της Ελλδας το 2018 επιδεινθηκε δραματικ στη διεθν κατταξη του δεκτη διαφνειας που μετρει τη διαφθορ. Απ την 59η θση μεταξ 180 χωρν βρεθκαμε στην 67η.

Τοτο δεν αποτελε κπληξη για μια χρα που ο Ανδρας Παπανδρου αναγνωρζεται απ αριστερος και δεξιος σαν πολικς αναμορφωτς και το δεξ χρι του κη Τσοχατζπουλου σαν υπαρχηγς της κυβρνησης που ρθε να καθαρσει το "παλι"...

Υπενθυμζω πως ο Ανδρας Παπανδρου ταν ταν πρωθυπουργς απκτησε βλα την οποα δεν μποροσε να αιτιολογσει το πθεν σχες του. Για να καλυφθε τυπικ η "πομπ" εμφανστηκαν 5-6 πρσωπα τα οποα δλωσαν πως του δνεισαν τα χρματα.

Στη συνχεια νας εξ αυτν γινε πρεδρος της Δημοκρατας με πρταση μλιστα της Ν.Δ., εν τερος "προξενολογοσε" πρσφατα το ΚΙΝΑΛ στο ΣΥΡΙΖΑ κατ συνθροιση στο σπτι του λγω ονομαστικς εορτς.

Οτε το γεγονς πως επ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που παρσταναν τους αναμορφωτς και εκκαθαριστς του παλαιο και διεφθαρμνου πολιτικο συστματος η θση της χρας σε ,τι αφορ την διαφθορ επιδεινθηκε αποτελε κπληξη.

Πριν ακμη γνουν κυβρνηση εχαν δεξει δεγματα για το περ τνος επρκειτο: Δηλαδ, μιας μεταμφεσης της διαπλοκς και του κρατικοδιαιτισμο που καταδυναστεει τη χρα επ δεκαετες..

Ιδιατερο ενδιαφρον χει νας απ τους λγους που συνβαλαν στη μεγλη υποβθμιση του 2018.

Στην τελευταα κθεσ της η Διεθνς Διαφνεια, αναφρει, μεταξ λλων, τι "ο πρσφατος διορισμς της επικεφαλς στην Ελληνικ Επιτροπ Ανταγωνισμο, η οποα εποπτεει την εφαρμογ της αντιμονοπωλιακς νομοθεσας, εγερει ανησυχες για σγκρουση συμφερντων, δεδομνου τι υπρξε διορισμνη, στεν σμβουλος του πρωθυπουργο. Ο διορισμς τελικ αμφισβητε την δια την ανεξαρτησα του θεσμικο οργνου".

Τι σημανει αυτ;

Ο κ. Τσπρας και η κυβρνηση πιστεουν πως οι ανεξρτητες αρχς εναι κτι σαν αμπελοχραφα του παππολη τους που τα μεταχειρζονται κατ το δοκον.

Στις δικτατορες, τις μοναρχες, τα κομμουνιστικ και φασιστικ καθεσττα ισχει το δγμα του ενς ανδρς αρχ ( στω της μιας κλκας).

Δηλ. αυτς που φτιχνει τους νμους, αυτς που τους εφαρμζει και αυτς που κρνει αν εφαρμζονται σωστ εναι νας ( μια κλκα). Αν εναι "φωτισμνος" χει καλς αν δεν εναι και εναι διεφθαρμνος   χαζς λοι υποφρουν.

Επειδ, συνθως οι διδοχοι ταν ανεπαρκες η ανθρωπτητα προσχρησε παραπρα, στη δημοκρατα…

Οι δημοκρατες εναι τα πλον ιστορικ εξελιγμνα πολιτικ συστματα στον πλαντη και χουν καταφρει τη μγιστη μχρι σμερα υλικ, ηθικ και κοινωνικ ευημερα.

να βασικ χαρακτηριστικ των δημοκρατιν εναι η δικριση των εξουσιν. Η μα εξουσα εναι η νομοθετικ δηλ. η Βουλ, η δετερη η εκτελεστικ δηλ. η κυβρνηση και η τρτη η δικαιοσνη.

Η Βουλ ψηφζει και αποφασζει, η δικαιοσνη κρνει αν τηρονται οι νμοι και το σνταγμα και η κυβρνηση εφαρμζει ,τι χει αποφασσει η Βουλ και ελγξει η δικαιοσνη.

Η δικαιοσνη οφελει να ελγχει αυστηρ την κυβρνηση αλλ και τη Βουλ αν τηρον τις διαδικασες που ορζει ο νμος, τον οποο χει θεσπσει η Βουλ. Εκτς της δικαιοσνης υπρχουν και οι ανεξρτητες αρχς με σπουδαιτερες  την Κεντρικ Τρπεζα, την υποβαθμισμνη στην Ελλδα Επιτροπ Ανταγωνισμο, την Επιθερηση Δημσιας Διοκησης, το Γραφεο Προπολογισμο της Βουλς κλπ. Ο Τπος εναι λλη μια αρχ, η ανεξαρτησα της οποας πρπει να προστατεεται…

Στην Ελλδα η κυβρνηση προσπαθε να τις ελγξει λες…

Η κ. Θνου μετ  απ μια θητεα στην  αντατη θση της δικαιοσνης που φησε το θεσμ με ανοιχτς "πληγς" προσελφθη σαν νομικς σμβουλος του Πρωθυπουργο και στη συνχεια διορστηκε σαν επικεφαλς της Επιτροπς Ανταγωνισμο.

Τι σημανει αυτ;

Πως θα σας φαινταν αν ο δικηγρος σας σε μια αντιδικα προσλαμβανταν ως υπλληλος απ τον αντδικο.

Πως θα σας φαινταν αν ο αστυνμος που καλσατε για βοθεια εναι υπλληλος του διαρρκτη;

Το "ζουμ" της υπθεσης…

Γιατ μως να θλει μια κυβρνηση την Επιτροπ Ανταγωνισμο, της οποας την παρξη ελχιστοι γνωρζουν.

Γιατ εναι ο θεσμς που ελγχει την ιδιωτικ οικονομικ δραστηριτητα πριν την δικαιοσνη. Η Επιτροπ Ανταγωνισμο εναι αυτ που εξασφαλζει πως οι επιχειρσεις τηρον τους νμους και προστατεει τους καταναλωτς απ συνθκες μονοπωλων.

Μια διεφθαρμνη ελεγχμενη απ τη κυβρνηση Επιτροπ Ανταγωνισμο προστατεει, ναντι ανταλλαγμτων, τους ολιγρχες απ τον ανταγωνισμ. Το κστος το πληρνει ο καταναλωτς με υψηλτερες τιμς και χαμηλτερη ποιτητα.

Τουτστιν, οι κομισριοι μας προκυψαν οικονομισριοι… αλλις  βλαμε τους λκους να φυλνε  τα πρβατα…

Η λλη ψη της επιθυμας για ολιγαρχικ λεγχο λων των θεσμν εναι ο πλεμος που διεξγει η κυβρνηση εναντον του Κεντρικο Τραπεζτη του κ. Στουρνρα, του ανθρπου που συνβαλε να μπει η χρα στο Ευρ αλλ να μην υπρξει Grexit το 2015. O πλεμος εναντον του κ. Στουρνρα διεξγεται με εκβιασμος και δολοφονα χαρακτρων μσω χειραγωγομενου τπου.  Ιδιατερα διαφωτιστικ εναι η ρευνα της Athens Review of Books, ενς εντπου που κυνηγθηκε με ρους φασιστικο καθεσττος απ την κυβρνηση του κ. Τσπρα.

Βλπε: Οι κυβερνητικς σκευωρες κατ του Κεντρικο Τραπεζτη - Τσπρας: "Θα διξω τον Στουρνρα με τις κλοτσις"

Οι επιπτσεις…

Αυξημνη διαφθορ σε μια χρα σημανει πως οι σοβαρς επιχειρσεις που εναι αυτς που εξασφαλζουν σταθερς θσεις εργασας με υψηλος μισθος την αποφεγουν.

Αν αριο η διοκηση μιας σοβαρς πολυεθνικς αποφασσει να κνει μια μεγλη παραγωγικ επνδυση στην Ελλδα, οι μτοχοι εναι πιθαν να την αποπμψουν  μνο και μνο λγω του ρσκου και της αδιαφνειας που αντιπροσωπεει ο υψηλς δεκτης διαφθορς.

Τλος…

Καλ η υπερσπιση του ονματος της Μακεδονας, αλλ αν η χρα δε βελτισει τους θεσμος και την οικονομα θα εναι θμα χρνου να απειληθε και η Λαμα…