The strong voice of a great community
2019

Σταρο, το σκφτηκες καλ;

Του Κστα Στοπα

Οι "καραβανδες" του δικττορα Ιωαννδη που παρσταναν τους διπλωμτες και πολιτικος το 1974 εξελμβαναν τη σιωπ των  Αμερικνων ταν τους εξθεταν τα σχδια για την ανατροπ του Μακαρου, σαν αποδοχ και στριξη των σχεδων τους.

Το πραξικπημα της Χοντας με τον Νκο Σαμψν μως στθηκε αφορμ για την τορκικ εισβολ και την απλεια εδαφικς επικρτειας του ελληνισμο για πρτη φορ μετ το 1821( στω το 1922).

Η εξλιξη αυτ απδειξε πως οι σμμαχοι δεν πρπει ποτ να εκλαμβνονται σαν απλυτοι εγγυητς των συμφερντων μας.

Οι σμμαχοι θα  εγγυηθον τα συμφροντα μιας μικρς συμμχου χρας σαν την Ελλδα ταν η ζυγαρι μεταξ κστους και οφλους θα γερει υπρ του δευτρου.

Η συμμετοχ της χρας σε συμπλγματα ισχυρν συμμαχιν και οργανισμν (πως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.) αποτελε σχετικ εγγηση των συνρων της και της θσης της στο κσμο. Δεν αποτελε μως πανκεια...

πως συμβανει συχν στη ζω, την αλληλεγγη των συμμχων θα πρπει να την εξασφαλζουμε, διαμορφνοντας κατλληλα τα εκστοτε διλμματα μεταξ κστους και οφλους που θα τους τεθον.

Γι’ αυτ χει σημασα να διαθτουμε οικονομικ ισχ, μυνα με ικαντητα αποτροπς και διπλωματικ δειντητα με συνχεια ασχτως εσωτερικν πολιτικν εξελξεων.

Ερτημα

Αν το πραξικπημα της  Χοντας του Ιωαννδη στην Κπρο δεν εχε καταλξει στην τορκικ εισβολ και την κατοχ της Βρειας Κπρου αλλ στην ενσχυση του ελληνισμο, οι δημοκρατικς δυνμεις σε Ελλδα και Κπρο ποια στση θα πρεπε να κρατσουν;

Θα πρεπε να πανηγυρσουν να παραμενουν σταθερς πως μια κυβρνηση που παραβιζει τους βασικος δημοκρατικος καννες μακροπρθεσμα λειτουργε σε βρος των συμφερντων και της ευημερας της χρας;
νας απ τους επιφανστερους πολιτικος μετ τον πλεμο, ο Σ. Μαρκεζνης  ο οποος ταν και αρχιτκτονας του μεταπολεμικο ελληνικο οικονομικο θαματος, καταστρφηκε γιατ εκτμησε λθος πως το καθεστς του Παπαδπουλου μποροσε να "ξεπλυθε" και να μεταλλαχτε σε δημοκρατικ δναμη...

Το Μακεδονικ

Η "πρεμορα" των συμμχων να λσουν πως-πως το Μακεδονικ χει θετικς και αρνητικς πλευρς.

α) Στις θετικς πλευρς εναι πως ανακπτεται η ρωσικ διεσδυση στα Βαλκνια. 

Ο περιορισμς της επιρρος της στα Βαλκνια εναι προς φελος της ειρνης και της δημοκρατας στην περιοχ.

Ο διαμοιρασμς των εθνοτικ και θρησκευτικ πολχρωμων Βαλκανων σε ζνες επιρρος μεταξ Ρωσας, Τουρκας και δυτικν δυνμεων δημιουργε ιδανικς συνθκες ανφλεξης.

β) Στις αρνητικς πλευρς εναι πως η πλειοψηφα των πολιτν σε Ελλδα και ΠΓΔΜ εναι εναντον της συμφωνας.

Αυτ καθιστ τη συμφωνα επισφαλ.
Αν μετ την επικρωση της συμφωνας των Πρεσπν οι πολιτικς εξελξεις στη γειτονικ χρα επαναφρουν τους φιλορσους εθνικιστς στην εξουσα οι οποοι χουν αλυτρωτικς διαθσεις ναντι της Βρειας  Ελλδας, η χρα μας θα βρσκεται σε ισχυρτερη ασθενστερη θση σε σχση με την απκρουση αυτν των διεκδικσεων;

Υπρχουν ενδεξεις πως θα βρσκεται σε ασθενστερη...
Επιπλον, η παρουσα Τραμπ στην ηγεσα των ΗΠΑ αυξνει το ρσκο τσο γιατ ο Αμερικανς πρεδρος εμφανζει αλλοπρσαλλη συμπεριφορ σο και γιατ εναι σε δισταση με τους παραδοσιακος αμερικανικος θεσμος που χαρσσουν την εξωτερικ πολιτικ και της προσδδουν συνχεια και σταθερτητα. 

πως δειξαν οι εξελξεις με τους Κορδους της Συρας εκολα κποιος που νομζει πως χει τα ντα καλυμμνα μπορε να βρεθε στα "κρα του λουτρο"…

σοι υποστηρζουν πως επειδ ο Αμερικανς πρεδρος εμφανζει να δημαγωγικ αντισυστημικ και εθνικιστικ  λγο, ξρει τι κνει, ας αναλογιστον γιατ τον εγκαταλεπουν πανικβλητοι τσοι πολλο βασικο συνεργτες του, πως μεταξ λλων οι Υπουργο Εξωτερικν, μυνας, Δικαιοσνης κλπ.

Το Ποτμι και ο Σταρος Θεοδωρκης αποτλεσαν μια απ τις σοβαρτερες (ανεπιτυχες κατ τα φαινμενα) προσπθειες ανανωσης του χρεοκοπημνου πολιτικο σκηνικο της χρας που σε κρσιμες στιγμς τχθηκε στο μτωπο των δημοκρατικν φιλοευρωπακν δυνμεων.

Αν το δημοκρατικ φιλοευρωπακ τξο δεν τρεφε τσο μεγλη δυσπιστα για τις προθσεις και καιροσκοπικς μεταλλξεις του εθνολακστικου συνονθυλεματος και δεν επεδωκε  την απομκρυνσ του  απ την εξουσα το συντομτερο,  το Ποτμι σως εχε την ευκαιρα να επιβισει πολιτικ και να παξει σημαντικτερο ρλο στη διαμρφωση των εξελξεων. Η ανησυχα απ τον τρπο που πολιτεεται η κυβρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σπρωξε μεγλο μρος της εκλογικς βσης του Ποταμιο στη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτκη, κμπτοντας τις ποιες επιφυλξεις.

Το φιλοευρωπακ δημοκρατικ τξο διαβλπει τους κινδνους που κυοφορον για το πολτευμα οι εξωφρενικς παρεμβσεις στη δικαιοσνη, τον τπο, τη δημσια διοκηση απ την κυβρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συμπλει με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μτωπο που αφορ πλον σταθερ  τα 2/3 της κοινωνας.

,τι χει απομενει απ το  Ποτμι κνει λθος που παραβλπει την απειλ για τη δημοκρατα και τους θεσμος την οποα συνιστ στο ΣΥΡΙΖΟκαθεστς, για χρη μιας αμφιβλου αποτελεσματικτητας και εγγησης των εθνικν μας συμφερντων, συμφωνας  πως αυτς των Πρεσπν.

2) Η δημοκρατα στην Ελλδα υποχωρε...

H Ελλδα το 2018 με σκορ 7,29 υποχρησε στην  39η θση στην  παγκσμια κατταξη για το εππεδο της δημοκρατας στη χρα. Τα στοιχεα εναι απ το ετσιο report του Economist "Democracy Index".