The strong voice of a great community
2019

H ακμ και η παρακμ των "γελοων"…

Του Κστα Στοπα

"Πολ δυσαρεστημνος με την General Motors και τη CEO τους, Mary Barra, για το κλεσιμο των μονδων στο Οχιο, το Μσιγκαν και το Μριλαντ. Τποτα δεν κλενει σε Μεξικ και Κνα. Οι ΗΠΑ σωσαν τη General Motors, και αυτ εναι το ευχαριστ που παρνουμε. Μελετμε να κψουμε λες τις επιδοτσεις προς την GM, συμπεριλαμβανομνων αυτν για τα ηλεκτρικ αυτοκνητα. Η General Motors κανε να μεγλο στοχημα υπρ της Κνας πριν απ χρνια ταν χτισε μονδες της εκε (και στο Μεξικ) – Δεν νομζω πως αυτ το στοχημα θα πληρσει. Εμαι εδ για να προστατψω τους Αμερικνους Εργτες".

Αυτ εναι μια ανρτηση του προδρου Τραμπ στο Twitter στα τλη του περασμνου Νομβρη.

Εναι προφανς πως ο λακιστς που κρδισε την Προεδρα της ισχυρτερης οικονομας του πλαντη υποσχμενος στο κοιν των μεσοδυτικν πολιτειν πως με μτρα προστατευτισμο του στυλ της δεκαετας του ’50 θα δημιουργοσε καλοπληρωμνες θσεις εργασας στις ΗΠΑ ρχισε να διαψεδεται.

Λγες ρες νωρτερα απ την ανρτηση του Αμερικνου Προδρου η διευθνουσα σμβουλος της μεγαλτερης αμερικανικς αυτοκινητοβιομηχανας, Μρι Μπρα εχε ανακοινσει πως θα προχωρσει σε δραστικς περικοπς εργατικο δυναμικο κατ 15%.

Κατ τη Μρι Μπρα μχρι το τλος του 2019 σχεδιζεται να διακοπε η παραγωγ σε επτ εργοστσια εκ των οποων τα πντε βρσκονται στις ΗΠΑ.

Οι δασμο που επβαλε η προεδρα Τραμπ στις εισαγωγς μεταλλουργικν προντων  αξησε τις τιμς τους, με αποτλεσμα να αυξηθον το κστη παραγωγς αυτοκινητοβιομηχανιν πως η General Motors, βιομηχανιν αεροπλνων πως η Boeing, βιομηχανικν βαρων οχημτων πως η Caterpillar κλπ.

Τα προντα των εταιρειν αυτν γιναν ακριβτερα για τους Αμερικνους αλλ και μη ανταγωνιστικ στις διεθνες αγορς.

Οι θσεις εργασας που θα χαθον στο κλεσιμο μονδων των οποων η ανταγωνιστικτητα πλττεται απ την επιβολ δασμν εναι πολλαπλσιες απ τις θσεις εργασας που δημιουργονται στη μεταλλουργα.

Οι εκολες λσεις του λακισμο και της δημαγωγας χουν βραχβιο χαρακτρα.

Εν τω μεταξ η επιβολ δασμν απ τις ΗΠΑ σε κινζικα προντα προκλεσε αντποινα απ την πλευρ της Κνας η οποα επβαλε υψηλος δασμος στις εισαγωγς σγιας απ τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ εναι ο μεγαλτερος παραγωγς σγιας στον κσμο με 117 εκατ. μετρικος τνους ετσια παραγωγ και η Βραζιλα ο δετερος μεγαλτερος παραγωγς με 96 εκατ. μετρικος τνους. O μεγαλτερος εισαγωγας και καταναλωτς σγιας στον κσμο εναι η Κνα.

Η επιβολ δασμν στις αμερικνικες εισαγωγς σγιας απ την Κνα αξησε τη ζτηση σγιας απ τη Βραζιλα και λλες χρες. Στη Βραζιλα οι αγρτες καταργον καλλιργειες ζαχαροκλαμου για να καλλιεργσουν σγια που πινει καλτερες τιμς και ανεβζει τη στρεμματικ απδοση.

Οι εξαγωγς αμερικνικης σγιας στην Κνα μειθηκαν το 2018 κατ 98% εν οι συνολικς αμερικνικες εξαγωγς μειθηκαν κατ 41%.

Αυτ εχε σαν συνπεια μεγλες ποστητες αμερικνικης σγιας να μενουν αδιθετες και θσεις εργασας να κινδυνεσουν και να χρειαστον κονδλια για επιδοτσεις των αγροτν.

Χρειστηκαν μνο λγοι μνες προκειμνου η πολιτικ των δασμν του Αμερικνου προδρου να γυρσει μπομερανγκ.

Προφανς η πραγματικτητα εναι περισστερο περπλοκη απ τα ριλιτι που κατστησαν τον  κ. Τραμπ δημοφιλ και τα σλγκαν πως το "πρτα η Αμερικ" που τον εκτξευσαν στην προεδρα.

Η αμερικνικη οικονομα υπκειται δη κραδασμος απ την επιβολ δασμν οι οποοι δεν χουν γνει αισθητο σ λη την κταση λγω των φορολογικν ελαφρνσεων. Ο αντκτυπος της μεωσης της φορολογας μως αναμενταν να εξαντληθε μχρι το 2020.

Το 2018 συνβη το πρωτοφανς τα καθαρ κρδη του S&P 500 να αυξηθον κατ 20% και ο δεκτης να σημεισει πτση περ το 10%.

Η στλη πγια πιστεει στη μικρτερη δυνατ φορολογα και τη λιγτερη δυνατ παρμβαση ρυθμιστικ του κρτους. Αυτ δεν σημανει πως τα μτρα αυτ αποτελον πανκεια η οποα μπορε να παρακμψει τον οικονομικ και χρηματιστηριακ κκλο.

Η αμερικνικη οικονομα το 2016 που την παρλαβε ο πρεδρος Τραμπ μοιαζε με ναν δρομα δκα χιλιομτρων ο οποος δη εχε διανσει τα οκτ. Οι φορολογικς μεισεις επδρασαν σαν αναβολικ που αξησαν την ταχτητα και τη διρκεια των τελευταων στροφν στον διδρομο...

Μοιραα ο αθλητς κινδυνεει να υποστε σοκ εξντλησης κποια σοβαρ ζημι που θα τον οδηγσει εκτς σταδου επ μακρν.

Ο πρεδρος Τραμπ θυμζει τους κακομαθημνους πλοσιους  που πιστεουν πως επειδ εναι οικονομικ ισχυρο (δικαως αδκως απ τχη) και σοι εργζονται γι’ αυτος εναι υποχρεωμνοι να ακονε χωρς αντιρρσεις τις ανοησες τους, τσι κυβερννται και οι χρες και ειδικ οι δημοκρατες.

Η πραγματικτητα

Η αλθεια εναι πως η Κνα και πολλς λλες χρες πριμοδοτοσαν τις εξαγωγς τους με αθμιτα μσα. Αντ της μονομερος επιβολς δασμν μως θα ταν προτιμτερο το ζτημα αυτ να διευθετηθε απ τον Παγκσμιο Οργανισμ Εμπορου.

Ο συνπειες της δασμολγνειας του Προδρου Τραμπ μως αποτελον να δεγμα του τι μπορε να επακολουθσει αν το ρεμα του λακισμο στη Δση συνεχζει να διογκνεται και οι κυβερνσεις των δεξιν και αριστερν λακιστν αυξνονται.

Υπρχουν περπλοκα προβλματα που χρειζονται περπλοκες απαντσεις. Αν στις δυτικς κοινωνες συνεχσουμε να πριμοδοτομε αυτος που υπσχονται απλοκς λσεις, τα προβλματα που θα συσσωρεονται θα εναι περισστερα απ αυτ που επιλονται.

Το πιθαντερο εναι πως η Προεδρα Τραμπ θα αφσει τις ΗΠΑ πιο αδναμες και απομονωμνες απ’ ,τι τις παρλαβε. Το διο θα αφσουν το Ηνωμνο Βασλειο και οι λακιστς που παρσυραν την κοιν γνμη στο Brexit. Το διο αφνει την Ελλδα και η διακυβρνηση Τσπρα, που με μαθηματικ ακρβεια οδηγεται στην ανγκη να ζητσει να νο μνημνιο.

Μηδνα προ του τλους...

Το ρεμα του αντισυστημικο λακισμο ενισχεται παντο στη Δση και συνιστ κνδυνο για τις εκδοχς της φιλελεθερης δημοκρατας στον Ελεθερο Κσμο. Η ττα της δημοκρατας μως δεν πρπει να θεωρεται δεδομνη. Διαθτει πολ βαθις ρζες και ισχυρ πλεονεκτματα καθς οι καλτερες περοδοι της ιστορας της ανθρωπτητας εναι συνυφασμνες μαζ της.

kostas.stoupas@capital.gr