The strong voice of a great community
2019

Αντσταση στη λθη

Της Εας Στμου

Εναι σημαντικ να χουν πρσωπο και νομα τα θματα κθε κτηνωδας στε να μην αντιμετωπζονται ως μια μορφη μζα ως αριθμς. Η παρξη σαφν στοιχεων εναι απαρατητη απ ψυχολογικ και πολιτικ ποψη για κθε λα που σβεται την ιστορα και το παρελθν του.

Αν δεν κατανοσουμε και δεν αποδεχθομε το παρελθν μας, δεν θα καταφρουμε ποτ να δημιουργσουμε μια σαφ εικνα για το ποιοι εμαστε στο παρν και για το πς θλουμε να εξελιχθομε στο μλλον.

Η 27η Ιανουαρου χει οριστε ως Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος. Αυτ η Ημρα αποτελε ριστη αφορμ να σκεφτομε την περπλοκη σχση που χουμε αρκετο Νεολληνες με την πρσφατη ιστορα μας.

Η απουσα μιας εκπαιδευτικς πολιτικς στη χρα μας που να διευκολνει την πρσβαση των νων στις ιστορικς πηγς και να διασφαλζει την ορθ πληροφρησ τους απ επιστημονικος φορες, χει μεταξ λλων συμβλει στην υιοθτηση αντισημιτικν, ευρτερα, ρατσιστικν ιδεοληψιν.

Η συνωμοσιολογα και η συστηματικ παραποηση της ιστορας στην οποα καταφεγουν δημαγωγο διαφορετικν πολιτικν αποχρσεων, χουν σγουρα παξει το ρλο τους στην εξασθνηση της ιστορικς μνμης. Επιπλον, η αντιευρωπακ πολιτικ που καλλιργησε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρτη περοδο της διακυβρνησς του, κι οι εθνικιστικς κορνες την εποχ του αντι-μνημονιακο μνους, λειτοργησαν υποστηρικτικ για τη ρητορικ της Χρυσς Αυγς.

Τα υψηλ ποσοστ που παρνει η ΧΑ σε τπους που τελστηκαν τα ναζιστικ εγκλματα, πως το Δστομο και τα Καλβρυτα, καθς και τα περιστατικ βανδαλισμν εβρακν μνημεων που αυξνονται -με πιο πρσφατα παραδεγματα αυτ των Μνημεων Ολοκαυτματος στην Καστορι και τη Θεσσαλονκη- καταδεικνουν την ανγκη να αντιδρσει η Πολιτεα.

Η ρνηση της ναζιστικς θηριωδας, ακμη κι απ τα δρανα της ελληνικς Βουλς, πιστεω τι καθιστ αναγκαα τη διοργνωση ταξιδιν για εφβους και νους ενλικες σε τπους μαρτυρου πως το Δστομο και τα Καλβρυτα, καθς και στο Μουσεο Ολοκαυτματος της Θεσσαλονκης που αποτελε φρο τιμς στην εβρακ κοιντητα της πλης, που μχρι το 1940 αριθμοσε 50.000 μλη.

Κποιοι λαο δεχνουν να το χουν κατανοσει. Ταξιδιωτικ πρακτορεα στις ΗΠΑ, την Αυστραλα και τη Βρετανα διοργαννουν επισκψεις σε στρατπεδα συγκντρωσης της Ανατολικς Ευρπης, πως το ουσβιτς στην Πολωνα.

Σε ρευνα Ισραηλινν και Αυστραλιανν επιστημνων της ψυχικς υγεας τονζεται τι η επσκεψη σε ναζιστικ στρατπεδο επηρεζει σημαντικ τις υποσυνεδητες σκψεις και πεποιθσεις μας. Στην περπτωση μλιστα που φηβοι νεαρο ενλικες επισκπτονται ναν ττοιο τπο μαρτυρου καλ εναι να συνοδεονται απ ομδα φλων ανθρπων με κοιν με τους διους χαρακτηριστικ –πως η χρα καταγωγς– στε να χουν την απαρατητη ψυχολογικ υποστριξη στο σοκ που αναμφβολα θα υποστον.

Τα τραματα του παρελθντος επουλνονται μσα απ τη διαδικασα της ανλυσης που οδηγε στην περισυλλογ και χι με τη μετθεση, την ρνηση και τη σιωπ – και σγουρα χι με τη διαστρβλωση της πραγματικτητας με στχο την ικανοποηση κομματικν συμφερντων.

Ας μην παραβλπουμε μως μια πικρ αλθεια: πολτες που αισθνονται αποκομμνοι απ το κοινωνικ σνολο, εσωστρεφες και δχως οξυμνη ικαντητα ενσυνασθησης, οργισμνοι και αδναμοι να επηρεσουν να αλλξουν μα πραγματικτητα που δεν κατανοον, εκτοννουν τα αρνητικ τους αισθματα μσω της συμμετοχς σε πρξεις αντικοινωνικο χαρακτρα.

Στην περπτωση του Διστμου και των Καλαβρτων το «μοντλο» εναι τοιμο: υιοθετον αυτ που μαθαν απ τη μρα που γεννθηκαν πως αντιπροσωπεει για την κοιντητα το απλυτο κακ. λλωστε οι επιπτσεις του φασισμο εναι μακροχρνιες στην ψυχολογα των κατοκων ενς τπου που χει ανεξτηλα σημαδευτε απ το πιο ακραο φυλετικ μσος.
Δεν ισχει, λοιπν, τι αγνοον τις θηριωδες του ναζισμο τη βασικ ιστορα της περιοχς τους.

Επιλγουν μως το ρλο του θτη, αφο στην προσωπικ ζω τους νιθουν τα θματα ενς συστματος στο οποο δεν κατφεραν να ενσωματωθον. Επιλγουν να εκφοβζουν την κοιντητα στην οποα ζουν αφο δεν μπορον να ταυτιστον με τους συμπολτες τους.

Γι’ αυτος εναι προτιμτερο να εκπροσωπον το απλυτο κακ, απ το να αισθνονται παραγκωνισμνοι και αδναμοι. λλωστε ο φασισμς βασιζταν ανκαθεν στο ασθημα αδικας και τα συμπλγματα κατωτερτητας που δεν βρσκουν θετικ διξοδο.

Μνο με την ενεργητικ εκμθηση και κατανηση των ιστορικν γεγοντων, αντιμετωπζονται ναζιστικ μορφματα που συστηματικ παραποιον την αλθεια. Και μνο με την επαννταξη των αποκομμνων, οργισμνων νων στην κοιντητα στερομε απ ττοιου εδους μορφματα την ισχ τους.