The strong voice of a great community
2019

Στον αρα το σχδιο Τραμπ για τη Συρα

Του Κστα Ρπτη

Δο εβδομδες μετ την ανακονωση της απφασης του Ντναλντ Τραμπ να αποσυρθον οι αμερικανικς δυνμεις απ την κουρδοκρατομενη βορειοανατολικ Συρα, η κατσταση εναι περισστερο ασαφς απ ποτ και τα πργματα μοιζει να χουν επιστρψει στην αφετηρα.

Οι αντιστσεις που συνντησε στη Ουσιγκτον η απφασ του, οδγησαν τον Τραμπ σε μερικ υπαναχρηση, καθς αντ για απσυρση των αμερικανικν δυνμεων εντς 30 ως 100 ημερν γνεται πλον λγος για να περισστερο αριστο χρονοδιγραμμα.

Οι ΗΠΑ μοιζει να επιδικουν τον τετραγωνισμ του κκλου, εφσον δεν επιθυμον το κεν απ την αποχρησ τους να καλυφθε απ τις κυβερνητικς δυνμεις της Συρας, εν επιχειρον να αποτρψουν και τυχν σφαγ των Κορδων μαχητν απ τα στρατεματα του Ερντογν και τους συμμχους τους.

σοι στην αμερικανικ διοκηση επιμνουν σε σενρια περικκλωσης του Ιρν, διακοπς της εδαφικς συνχειας του ξονα Τεχερνης-Βαγδτης-Δαμασκο-Χεζμπολλχ, καταπολμησης της ιρανικς παρουσας εντς Συρας και διατρησης ενς εδαφικο προγεφυρματος το οποο θα χρησιμεσει ως διαπραγματευτικ χαρτ για το πολιτικ μλλον του σαντ, δεν παραδδουν εκολα τα πλα. Διαθτουν λλωστε και τη στριξη του Ισραλ, τις προτεραιτητες του οποου κατεξοχν εξυπηρετε αυτ η πολιτικ.

Πρκειται μως για τον τελευταο εναπομεναντα σμμαχο με τον οποο οι ΗΠΑ διατηρον στην περιοχ σχση αμοιβαας εμπιστοσνης, καθς οι διαρκες παλινωδες χουν τραυματσει την αξιοπιστα της υπερδναμης.

Οι αραβικς μοναρχες, οι οποες λα τα προηγομενα χρνια εχαν επενδσει ποικιλοτρπως στην "αλλαγ καθεσττος” στη Δαμασκ, δεχνουν να χουν αποδεχθε τα να δεδομνα και να ετοιμζονται να αποκαταστσουν τις σχσεις τους με τον σαντ, χοντας ως κριο μλημα τον περιορισμ της επιρρος εξωαραβικν δυνμεων, πως το Ιρν και η Τουρκα, καθς και τη συμμετοχ τους στη μεταπολεμικ ανοικοδμηση της Συρας.

Η επαναλειτουργα των πρεσβειν του Μπαχριν και των Ηνωμνων Αραβικν Εμιρτων στη Δαμασκ, η συνντηση του προδρου του Σουδν με τον σαντ και η πρσφατη επσκεψη του επικεφαλς των συριακν μυστικν υπηρεσιν στην Αγυπτο αποτελον ψεις αυτς της κινητικτητας. Η δε αποβολ της Συρας το 2012 απ τον Αραβικ Σνδεσμο μλις μετονομσθηκε σε "αναστολ συμμετοχς”, στε να εναι ευκολτερη η αναρεσ της.

Εναι απθανο πρωτοβουλες ττοιου εδους να χουν αναληφθε ερμην της Σαουδικς Αραβας, σο και αν το Ριντ δεν χει ακμη ανοξει δημοσως τα χαρτι του. Οπωσδποτε, μως, η διαινιση (με τουρκικ τροφοδοσα) της "υπθεση Κασγκι” χει δημιουργσει ργμα στην εμπιστοσνη των Σαοντ προς τις ΗΠΑ.

Οι ιδες που κυκλοφορον στην Ουσιγκτον για ανπτυξη μιας αραβικς δναμης στη βορειοανατολικ Συρα αποτελον προσπθεια παρεμβολς σε αυτ τη δυναμικ. Το διο και τα πιο ευφνταστα σενρια, που αποκλυψε η Wall Street Journal, για την εκπνηση ενς νου "σχεδου Sykes-Picot” (πως αυτ που διαμορασε τα αραβικ εδφη μεταξ Βρετανας και Γαλλας μετ τον Α Παγκσμιο Πλεμο), με βση τη δικριση αραβικν και κουρδικν πληθυσμν στη βορειοανατολικ Συρα.

Ακμη μεγαλτερα εναι τα προβλματα στις σχσεις των ΗΠΑ με την Τουρκα. Η αναγγελα της αποχρησης των αμερικανικν δυνμεων απ τη βορειοανατολικ Συρα απβλεπε σε μεγλο βαθμ στην επαναπροσγγιση με τον Ερντογν, για τον οποο η δημιουργα οιονε κρατικν δομν απ τους Κορδους της Συρας, και μλιστα υπ αμερικανικ εγγηση, αποτελοσε υπαρξιακ απειλ.

μως οι αναφορς του επικεφαλς του Στιτ Ντιπρτμεντ σε επαπειλομενη "σφαγ” των Κορδων προκλεσε την οργισμνη απντηση της γκυρας, εν η επιδωξη του Τραμπ να αναθσει στην Τουρκα την εξουδετρωση των απομειναριν του Ισλαμικο Κρτους προσκρουσε στις απαιτσεις του Ερντογν για ενισχυμνη αμερικανικ αεροπορικ και επιμελητειακ υποστριξη, οι οποες συνεπγονται μεγαλτερη εμπλοκ των ΗΠΑ και χι την βολικ "υπεργολαβα” που εχε κατ νου ο νοικος του Λευκο Οκου.

Σε κθε περπτωση, η γκυρα δεν πρκειται να ανταλλξει την ποια αμερικανικ κατανηση στις κουρδικς ανησυχες με την απομκρυνσ της απ τον νετευκτο ξονα Τουρκας-Ρωσας-Ιρν, ο οποος παρουσιζει και οικονομικ οφλη. Το γεγονς τι η παραγγελα ρωσικν συστματων S-400 απ την κυβρνηση Ερντογν προχωρ απρσκοπτα, παρ τις αντιδρσεις του ΝΑΤΟ, λει πολλ.

Εξλλου, στο εσωτερικ του τουρκικο Γενικο Επιτελεου οι διαφωνες εναι ντονες. Αφνης ο στρατηγς Ισμαλ Μετν Τεμλ που επβλεπε το μτωπο της Συρας και του Ιρκ, καθς και ο ταξαρχος των Ειδικν Δυνμεων Μουσταφ Μπαροτ μεταφρθηκαν σε θσεις γραφεου, λγω των αντιρρσεν τους, πως λγεται, στην επκταση των τουρκικν επιχειρσεων ανατολικ του Ευφρτη.

Στην πραγματικτητα η Τουρκα δεν χει την βοληση και πιθαντατα οτε τις ικαντητες να επιχειρσει σε βθος 200 χιλιομτρων απ τα σνορ της με τη Συρα. Το ενδιαφρον της εστιζεται σε μια ζνη πλτους μερικν χιλιομτρων, στε να απωθηθε η κουρδικ "απειλ”.

Σημεινεται τι την δια στιγμ, η Τουρκα κινδυνεει να χσει τον λεγχο της ανταρτοκρατομενης περιοχς της ντλιμπ στη βορειοδυτικ Συρα. Μεταφροντας τους αντρτες που επηρεζει προς ανατολς, ενψει πιθανς επιχερησης εναντον των Κορδων, η γκυρα φησε ανοικτ το δαφος για την επικρτηση της οργνωσης Hayat Tahrir al Sham (μεταξλιξης της αλ Κιντα), η οποα δεν αποδχεται την υπ ρωσοτουρκικ εγγηση εκεχειρα στην ντλιμπ. Οι πιθαντητες εκκαθρισης της περιοχς απ τις δυνμεις της Δαμασκο και της Μσχας ενισχονται.

Τη στιγμ μως που ο Τραμπ καταγγλλεται απ τους αντιπλους τι "εγκαταλεπει” τους Κορδους, εναι αυτο που πρτοι σπεδουν να εγκαταλεψουν τις ΗΠΑ, αξιολογντας καταλλλως τις νες συνθκες.

Σμφωνα με το Reuters, οι Συριακς Δημοκρατικς Δυνμεις (νοπλο μτωπο των Κορδων μαχητν και των ντπιων συμμχων τους) και η κυβρνηση σαντ βρσκονται πολ κοντ στην επτευξη συμφωνας, με ρωσικ μεσολβηση. Σημεο κλειδ θεωρεται το αν θα εξασφαλιστε μια φρμουλα διατρησης των κουρδικν ενπλων σωμτων, ως διακριτο συντγματος εντς του συριακο στρατο - πντως ο επικεφαλς τους, στρατηγς Μαζλομ μπντι απκρουσε την απατηση του Αμερικανο ειδικο απεσταλμνου να διακοπον οι συνομιλες με την κυβρνηση σαντ, εν ο εκπρσωπος των Συριακν Δημοκρατικν Δυνμεων Ρεντορ Χαλλ δλωσε στο Γαλλικ Πρακτορεο τι η επαναπροσγγιση με τη Δαμασκ εναι "αναπφευκτη”. λλωστε, πρσθεσε, "οι αυτνομες περιοχς μας αποτελον τμμα της Συρας”.

Εναι σε αυτ το τοπο, που ο Πομπο και ο Σμβουλος Εθνικς Ασφαλεας των ΗΠΑ Τζον Μπλτον, αμφτεροι θιαστες της συγκρουσιακς αντιμετπισης του Ιρν, πραγματοποιον την εβδομδα αυτ περιοδεες (ο πρτος σε Τουρκα και Ισραλ, ο δετερος στις αραβικς μοναρχες) με στχο των καθησυχασμ των συνομιλητν της Ουσιγκτον στην περιοχ.