The strong voice of a great community
2019

Νο πολιτικ σκηνικ ως το τλος του μνα

 

 

Του Γιννη Σιδρη

Η Συμφωνα των Πρεσπν αποβανει η δαμκλειος σπθη της κυβερνητικς σταθερτητας και σως η γενεσιουργς ενς νου πολιτικο τοπου απ την επμενη εβδομδα.

Η εδηση που ανδειξε κατ την χθεσιν συνντευξη στο OPEN ο πρωθυπουργς ταν πως αν ο κ. Καμμνος ρει την στριξη στην κυβρνηση, θα απευθυνθε στη Βουλ ζητντας ψφο εμπιστοσνης. Διευκρνισε δε τι εν δεν πρει την πλειοψηφα των 151 ψφων, θα πει σε εκλογς (εδ θα μας επιτραπε να ευλογσουμε τα γνια μας, υπενθυμζοντας τι χθες γρφαμε: Ο πρωθυπουργς κατανησε τι δεν αρκε το γρμμα του Συντγματος (ψφος ανοχς), για να στκεται στον θκο της μια κυβρνηση επ μακρν διστημα. Θα ταν συνταγματικς νομτυπη αλλ θα εχε ελλιπ πολιτικ νομιμοποηση. Ως εκ τοτου προσανατολζετε να ζητσει ψφο εμπιστοσνης, η οποα δεν θα αρκεστε στην πλειοψηφα επ των παρντων, αλλ στην πλειοψηφα της Βουλς, δηλαδ 151. Αν δεν τους πισει εναι ανοιχτ η προσφυγ σε εκλογς). 

Η συνντευξη δεν επεφλαξε εκπλξεις πραν του γεγοντος τι για πρτη φορ παραδχτηκε τι υπρχουν ευθνες της διακυβρνησης Καραμανλ στην χρεοκοπα της χρας. Τσο πολ αργ, και τσο τονα, καθς ταν εμφανς το γχος του να εξισσει τις ευθνες Καραμανλ με τους χειρισμος Παπανδρου.

Εστιζουμε στο ανωτρω γιατ η καθυστερημνη παραδοχ παργαγε ψευδς πολιτικ αποτλεσμα. Αν αυτ εχε γνει εγκαρως δεν θα εχε αρνηθε η κυβρνηση να ξεκινσει η εξεταστικ επιτροπ για την Οικονομα απ το 2000. Αντιθτως πρτεινε την εκκνηση απ το 2009, προκειμνου να αποκρψει προηγομενες ευθνες και να τις επιρρψει μονομερς. Δε ταν και η πιο ηθικ πολιτικ συμπεριφορ του κ. Τσπρα (απ τις τσες…).

Κατ τα λλα σα επε ο Πρωθυπουργς ταν λγο πολ γνωστ, ακμη και η χιουμοριστικ ντα τι η εγκλωβισμνη εκτς αγορν και σερνμενη οικονομα, εναι το μεγλο ατο της κυβρνησης!

Στο επμαχο θμα της Συμφωνας των Πρεσπν που επφερε και το ργμα στους ως τρα συμπαγες συγκυβερντες, ο κ. Τσπρας ξαναβρκε τον γνωστ του εαυτ. Αποτσσεται ευθυνν του, επιτθεται και λειτουργε εκβιαστικ. Δημιοργησε και παγωσε να πρβλημα που το παρουσασε ως λση, και επιτθεται σε αυτος που βλπουν τι εναι πρβλημα και χι λση!

Καταλγισε π.χ. μικροπολιτικ στση στον κ. Μητσοτκη λγοντας τι η ζημα για τη χρα μας θα εναι μεγλη, θα ξεφτιλιστομε διεθνς αν δεν την υπογρψουμε. Δηλαδ δσμευσε για εκατονταετες τη χρα σε κρσιμο εθνικ θμα, το οποο - τολμ κιλας να - αποκαλε «σημαντικ παρακαταθκη». Στην συνχεια εγκαλε αυτος που δεν το αποδχονται, δεν το χειροκροτον και δεν το συνυπογρφουν.

Πολ περισστερο που δεν τους κανε απ αρχς συμμτοχους της προσπθειας. Επ του προκειμνου δεν ταν πειστικς - πως θα μποροσε - ταν ερωτθηκε γιατ δεν συγκλεσε το συμβολιο αρχηγν. Θα βγαινε καννα νημα; ταν η προσβλητικ απντησ του. Δεν θα περμενε συμφωνα απ τον Λεβντη επε αλλ απ τον Μητσοτκη – τον οποο Μητσοτκη, πως και την Φφη και το Κουτσομπα δεν ενημρωσε (δεν αναφρουμε τον Σταρο γιατ οτως λλως ταν δεδομνος. Θα ψφιζε μια συμφωνα που θα φερνε η κυβρνηση).

Θυμμαστε ββαια λοι, ειδικ για τον Μητσοτκη, καθς γι αυτν γινε η αναφορ, τι περμενε εκ μρους του συγκατθεση σε θμα που χι μνο δεν τον εχε ενημερσει, αλλ και το οποο το ευτλισε, χρησιμοποιντας το ως εργαλεο δισπασης της ΝΔ. Θυμμαστε δηλαδ τι με τις πρτες επαφς των εκπροσπων των δο χωρν, χωρς να ανακοινσει τις δικς της θσεις η κυβρνηση, ως εχε υποχρωση, ζητοσε απ την αξιωματικ αντιπολτευση φορτικ και προκλητικ να ανακοινσει τις δικς της (με την ανομολγητη προσμον τι ο φιλελεθερος Μητσοτκης θα λεγε ναι, και εξ αυτο θα του λεγαν γεια οι παραδοσιακο δεξιο του κμματος).

Το πολιτικ πρβλημα πντως της κυβρνησης παραμνει στω και λειασμνο. Για να καταφγει στη λση της ψφου εμπιστοσνης ο κ. Τσπρας προφανς θα χει βρει τους 151. Με την ψφο τους θα χει τη δεδηλωμνη, θα χει μια να πλειοψηφα, και θα επιλσει προσρας το πρβλημα πολιτικς νομιμοποησης. μως θα εναι μια ανομοιογενς, τουλχιστον μη συμπαγς ιδεολογικ και πολιτικ Κ.Ο. Θα απαρτζεται απ αδσποτους βουλευτς διαφορετικν κομμτων, ΑΝΕΛ, Ποτμι, νωση Κεντρων, και κποιους ανεξρτητους.

Σε κθε περπτωση με τση πολυχρωμα εναι δσκολο, αλλ χι αδνατο, να φτσει ως τον Οκτβριο. Εφσον ββαια το… μεγλο του ατο, την Οικονομα, δεν κνει εμφαν τα πελρια προβλματ της στη τσπη του λαο.