The strong voice of a great community
2019

Η αρπαγ των ελληνικν ιδιοκτησιν οδηγε σε ξεριζωμ

Βαγγλη Ντολε απ το slpress.gr

Πολλ και σνθετα εναι προβλματα που αντιμετωπζει σμερα η ελληνικ εθνικ μειοντητα στην Αλβανα. Αφορον τη δημογραφικ αποψλωση, το εκπαιδευτικ, τη θρησκευτικ και πολιτιστικ κληρονομι, την πολιτικ εκπροσπηση κ.α. Αυτ, μως, που προβλλει ως το πλον επκαιρο και ζωτικς σημασας εναι το ιδιοκτησιακ, για την ακρβεια η αρπαγ απ το αλβανικ κρτος ελληνικν περιουσιν.

Οι πολιτικς πσης φσεως αμφισβτησης μεγλων δασικν και χορτολιβαδικν εκτσεων ατομικς, εκκλησιαστικς και κοινοτικς ιδιοκτησας εναι να γενικ και χρνιο φαινμενο που αφορ λες τις περιοχς που διαβιε ο Ελληνισμς. Στη Χειμρρα και την ευρτερη παρκτια περιοχ του Ιονου, απ το ρια του δμου των Αγων Σαρντα μχρι τα Ακροκερανια ρη, μως, επιχειρεται η ολικ αλλοωση του ιδιοκτησιακο καθεσττος εις βρος των ντπιων κατοκων και νμιμων ιδιοκτητν, ως επ το πλεστον ελληνικς εθνικτητας.

Παρλληλα με την απρνηση της ελληνικς εθνικτητας και την παντελ λλειψη σεβασμο των στοιχειωδν μειονοτικν δικαιωμτων των κατοκων της περιοχς, η μη αναγνριση και η παντοιοτρπως παρεμπδιση εγγραφς των περιουσιν τους στο υποθηκοφυλακεο, υπρξε το τερο βασικ γνρισμα του τρπου αντιμετπισης των Χειμαρριωτν απ τις αλβανικς κυβερνσεις σ’ λο το διστημα μετ το 1991.

Με την νοδο του ντι Ρμα στην εξουσα (2013), μως, οι πολιτικς αυτς αποκτον στρατηγικ χαρακτρα και προωθονται με σειρ στοχευμνων νομοθετικν πρωτοβουλιν και διοικητικν πρξεων. Τον Ιολιο του 2014 υπερψηφστηκε απ το αλβανικ Κοινοβολιο η να διοικητικ διαρεση της χρας, εμπνεσεως Ρμα. Στον νο δμο Χειμρρας, εκτς της φυσιολογικς απ κθε ποψη συννωσης με την επαρχα Λουκβου, προστθηκε και η επαρχα Βρνιστας κατ παρβαση σχεδν λων των κριτηρων του σχετικο νμου, ακμη και του κριτηρου της λειτουργικς γεωγραφικς συνχειας. Απτερος στχος η αλλοωση των εθνοτικν συσχετισμν εις βρος του ελληνικο στοιχεου.

Στις δημοτικς εκλογς του Ιουνου 2015 οργασαν τα φαινμενα λαθροχειριν εις βρος του συνδυασμο ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ. τσι, η δημοτικ αρχ ουσιαστικ διορστηκε απ την κυβρνηση παρ εξελγη. Επρκειτο για κνηση μεζονος σημασας, λγω του ρλου που η να δημοτικ αρχ παιξε στην περαιτρω υλοποηση των δλιων σχεδων του Ρμα.

Υφαρπαγ παραλιακν φιλτων

Στα τλη του Αυγοστου 2015, η αλβανικ κυβρνηση προβη σε μα νευ προηγουμνου κνηση στα χρονικ της μεταψυχροπολεμικς εποχς. Κατεδφισε τον ιερ να του Αγου Αθανασου στο χωρι Δρυμδες, προπργιο της ορθοδξου πστεως. Επεδωξε με τη συγκεκριμνη επιλογ να διαμηνσει προς τους πντες πως τποτα δεν θα μπορσει να σταθε εμπδιο στην προθηση των σχεδων της στην περιοχ.

Ακολοθησαν ποικλα σχδια στο νομα της «αστικς ανπλασης» σε διφορα χωρι του δμου καθς και το «γενικ σχδιο ανπτυξς» του. Εν τα πρτα προβλεπαν την επιλεκτικ κατεδφιση αρκετν ελληνικν σπιτιν, ακμη και αιωνβιων, το δετερο στχευε στην υφαρπαγ παραλιακν φιλτων. Μετ την προσφυγ των κατοκων στη Δικαιοσνη και την κινητοποηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (οργνωση της ελληνικς μειοντητας) και του ΚΕΑΔ (Κμμα νωση Ανθρωπνων Δικαιωμτων) στους διεθνες οργανισμος τα σχδια αυτ τελον προς το παρν σε καθεστς ασφαλιστικν μτρων.

Ο Ρμα μως επανλθε δριμτερος. Με την υπ’ αριθμν 708 απφαση του Υπουργικο Συμβουλου της 21ης Νοεμβρου 2018, μεταβιβζει στο κρτος συνολικ παρκτιες εκτσεις 13.500 στρεμμτων, οι οποες ανκουν στην πλειοντητ τους σε ιδιτες και στην Ορθδοξη Εκκλησα. Απλ και πρακτικ, απαλλοτρινει κθε εν δυνμει αξιοποισιμη τουριστικ σπιθαμ γης στον δμο Χειμρρας, χωρς αποζημωση. Κανονικ αρπαγ.

Με την απφαση αυτ το ποτρι ξεχειλζει. Ενδεχμενη υλοποησ της θτει εν αμφιβλω την δια την επιβωση των Χειμαρριωτν στις πατρογονικς τους εστες. Εναι επιβεβλημνη η συστρτευση των πντων: των κατοκων, των πολιτικν τους εκπροσπων, των ενσεων Χειμαρριωτν αν τον κσμο και κυρως στις ΗΠΑ, του ελληνικο κρτους και μσω αυτο της ΕΕ, στον αγνα για την αποτροπ της υλοποησης της απφασης αυτς. Εναι νας αγνας ζωτικς σημασας για την επιβωση της ελληνικς μειοντητας. Εν χαθε δεν θα υπρξει αριο.