The strong voice of a great community
2019

Η κυβρνηση καλλιεργε νες επικνδυνες φαντασισεις στα ελληνοτουρκικ!

Του Κωνσταντνου Λουκπουλου*

Δυστυχς στη χρα, υπρχει μα διαχρονικ τση «απδρασης» απ τη δυσρεστη πραγματικτητα που διπει τα λεγμενα ελληνοτουρκικ προβλματα και τις εντσεις που αναντρρητα πηγζουν απ τον Τουρκικ Αναθεωρητισμ. Η ανυπαρξα συνεκτικς Εθνικς Στρατηγικς και η παντελς απουσα στρατηγικς κουλτορας (σημ. πρτυπα αντληψης και συμπεριφορς κρτους, πολιτικν και οικονομικν ελτ, Ενπλων Δυνμεων και κοινς γνμης) επτρεψαν την καλλιργεια κποιων ευφραντικν φαντασισεων.

σως γιατ «η φαντασωση μας καθησυχζει απ την ευθνη της πραγματικτητας», δανειζμενος μα ρση του Στλιου Ρμφου! Καλλιεργθηκαν απ συγκεκριμνους κκλους, «φαντασισεις» για τα θματα που αφοροσαν την ασφλεια μας απναντι στην τουρκικ επιθετικτητα προκειμνου να απαλλαγομε απ την πρτιστη ευθνη που εχαμε εμες οι διοι να φροντσουμε για αυτ!

Κποιοι αφελς πστεψαν τι αρκοσε να εμαστε μλος της ΕΕ και του ευρ(!) για να εξασφαλιστομε απναντι στην υπαρκτ και εκπεφρασμνη τουρκικ απειλ. Εχαμε το μορφο παραμθι για τους «καλος πολιτικος» που θελαν …ειρνη και τους ανεξλεγκτους «κακος Στρατηγος» που δθεν λειτουργοσαν αυτνομα και δημιουργοσαν τις εντσεις. Οι διοι αλλ και κποιοι λλοι φαντασινονταν τι με την «εξημρωση του θηρου» με ναν ευρωπακ προσανατολισμ θα ησυχζαμε ακμα και ταν βλεπαν τι «το Ελσνκι» πθαινε. Οτε τα ωραα λγια στο ανακοινωθν της Μαδρτης το 1997 με το οποο ο κ. Σημτης αναγνρισε θεμιτ ζωτικ συμφροντα της Τουρκας στο Αιγαο (χωρς να προυν πσω το casus belli), οτε η διπλωματα των σεισμν και τα ζεμπκικα, οτε οι κουμπαρις και λλα ευτρπελα μεωσαν τις εντσεις και επλυσαν το πρβλημα ασφαλεας μας.

μως η εντατικοποηση και η «ποιοτικ αναβθμιση» της τουρκικς επιθετικτητας τσο σε εππεδο ρητορικς σο και σε εππεδο πρακτικν ενεργειν και προκλσεων με στρατιωτικ μσα το τελευταο χρονικ διστημα προβληματζει ντονα. Πρε αρκετ χρνο στον πολιτικ κσμο και στην ελληνικ κοιν γνμη για να γνει αντιληπτ τι η διαρκς αυξανμενη Τουρκικ επιθετικτητα και το κλμα εντσεως που καλλιεργεται απ την γκυρα εναι μα στρατηγικ επιλογ για να εξαλειφθε ο βολικς μθος της «εσωτερικς κατανλωσης»! Υπρχουν αναμφβολα και διαχρονικς πολιτικς ευθνες αλλ την μεγαλτερη ευθνη για το σημεριν πρβλημα ασφαλεας της Χρας χει η για μα σχεδν 4ετα Κυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Οι σπαραξικρδιες και παρακλητικς επικλσεις των διεθνν συνθηκν και του Διεθνος Δικαου απ Κυβρνηση και Πρεδρο της Δημοκρατας μαζ με τις ατκες πανεπιστημιακν αμφιθετρων του κ. Κοτζι απ την μα μερι και οι αστεοι ψευτοβρηχυθμο και η ρητορικ «μαλνουμε ρε;» του κ. Καμμνου απ την λλη, καταδεικνουν το αλαλομ που επικρατε στον χειρισμ των μειζνων εθνικν μας ζητημτων και φυσικ την παραλυτικ αμηχανα με τη οποα οι κυβερνντες παρακολουθον τα τεκταινμενα στο Αιγαο και στη ΝΑ Μεσγειο.
Η Κυβρνηση Τσπρα - Καμμνου εκμεταλλευμενη μα θετικ αξιοσημεωτη σγκλιση συμφερντων με τις ΗΠΑ, τις αδιαμφισβτητες τριβς που δημιουργθηκαν μεταξ Ουσιγκτον και γκυρας και οπωσδποτε τις τριμερες και τετραμερες στρατηγικς συνεργασες στην ΝΑ Μεσγειο, δημιουργε να αφηγματα καλλιεργντας νες επικνδυνες φαντασισεις. Κποιοι μλιστα προστρχουν να μας πουν εμμσως πλην σαφς τι οι Αμερικανο /και Ισραηλινο θα βλλουν τους Τορκους στην… θση τους. χι εμες, αλλ οι …λλοι! Πσο αξιοθρνητο εναι το … «σνδρομο του Ναβαρνου»!

Η ενδυνμωση και η διερυνση της συνεργασας με το Ισραλ με τα συμφροντα του οποου υπρχει εδ και κποια χρνια σημαντικ σγκλιση εναι να θετικ στοιχεο στην «γεωπολιτικ εξσωση ισορροπιν» στην περιοχ μας. Οι τριμερες και τετραμερες συνεργασες μπορε να καλπτουν να μεγλο πλγμα δραστηριοττων με επκεντρο τα ενεργειακ αλλ απχει πολ απ το να εναι Συμμαχες και ξονες πως κποιοι αφελς ανοτως φαντασινονται με τι αυτ σημανει για το δλλημα ασφαλεας που αντιμετωπζει η Ελλδα απ την εκπεφρασμνη Τουρκικ απειλ.
Οι ψευδαισθσεις που καλλιεργονται τον τελευταο καιρ με τις ευλογες της Κυβρνησης απ την αναμφβολα επωφελ σημαντικ αναβθμιση των ελληνοαμερικανικν σχσεων, εναι οι πλον επικνδυνες καθσον μπορε να «αποκοιμσουν» κρατικος μηχανισμος, πολιτικ κσμο, νοπλες Δυνμεις και κοινωνα. Τα υπονοομενα τι οι ΗΠΑ θα αντιδρσουν σε οποιαδποτε τουρκικ επιθετικ ενργεια εναι επιεικς αστεα. Για την Ουσιγκτον (αλλ και για την Δση στο σνολο της) εναι λλο ο Ερντογν και λλο αυτ καθαυτ η Τουρκα που για κανναν λγο δεν πρπει «να χαθε».

Αρκε μα ματι στον χρτη και γνεται αντιληπτ γιατ η αξα της Τουρκας στο «γεωπολιτικ χρηματιστριο» διατηρεται πντοτε υψηλ! Ο σεβασμς των Συμμχων και η εμπιστοσνη αυτν προς τις ΗΠΑ, ιδιατερα μετ και την απφαση Τρμπ να αποσρει τα Αμερικανικ επλεκτα στρατιωτικ τμματα απ την Συρα, τθενται πλον σε αμφισβτηση, κτι που εμφατικ επεσμανε στην επιστολ παρατησης του ο μχρι σμερα εχφρων Υπουργς μυνας των ΗΠΑ Στρατηγς ε.α. Ματτς. Να πομε σε σους ζουν στην φαντασιακ μακαριτητα τι οι ΗΠΑ θα μποροσαν να ενεργσουν ως «Προσττιδες Δυνμεις» τι αυτ που θα μποροσαν σε περπτωση στρατιωτικς εμπλοκς να κνουν, εναι να ζητσουν… «αυτοσυγκρτηση και επλυση των διαφορν με ειρηνικ μσα». Για τον λγο αυτ οι αναφορς Καμμνου για δημιουργα πολλν Αμερικανικν στρατιωτικν βσεων που θα μας …προστατψουν απ την Τουρκα αποτελον πολ απλ αστειτητες καθσον ξεχνει τι και οι δο χρες εναι Σμμαχοι στεν συνεργαζμενες με τις ΗΠΑ. Αυτ ουδλως σημανει τι δεν πρπει να εναι πρτης προτεραιτητας η συνεχς ενδυνμωση των σχσεων με τις ΗΠΑ και οπωσδποτε η συνχιση των πολυεππεδων επαφν με τους ανθρπους του Προδρου Τραμπ.
Σαν τον «μουσαμ του θεσσαλωνικιτικου Μετρ» για να κρψουν «το τποτα» τους, απλνουν και τον μθο τι η Τουρκα …αποδυναμνεται, καταρρει οικονομικ και οσονοπω …διαλεται ταν αυτ ξεπερνει σε μεγλο βαθμ τα ποια προβλματα χει εν αποκαθιστ σταδιακ τις σχσεις τις με τις ΗΠΑ! Δο τηλεφωνικς συνομιλες Τρμπ-Ερντογν το τελευταο δεκαμερο! Μπορε η Τουρκα του Ερντογν να μην επιτυγχνει τους μαξιμαλιστικος στχους της αλλ εναι σε θση να ανατρπει συμμαχες (ΗΠΑ - Κορδοι Συρας) και να προστατεει αποτελεσματικ αυτ που θεωρε ζωτικ της συμφροντα στην περιοχ. Για υποστριξη του δγματος της «γαλζιας πατρδας» προχωρει στην υλοποηση των εξοπλιστικν της φιλοδοξιν με βση την δικ της τερστια αμυντικ βιομηχανα και εναι αστεο να προσπαθον κποιοι με πρτον απ’ λους τον κ. Καμμνο να μας πεσουν τι οι Τουρκικς νοπλες Δυνμεις εναι εξασθενημνες και χουν χσει την μαχητικ τους ικαντητα. σως σε κποιο βαθμ ναι αλλ διατηρον ακμα την δυναττητα αναλψεως στρατιωτικν ενεργειν απναντι στην χρα μας εν οι στις επιχειρσεις που γιναν την προηγομενη διετα στην Συρα γενικς δρασαν αποτελεσματικ.

Χωρς να καλλιεργεται «πολεμικ κλμα» απναντι στις επικνδυνες αυτς φαντασισεις προτσσεται η Αρχ της Αυτοβοθειας! Αν οι Στρατηγικο Σμβουλοι Πρωθυπουργο και του Συγκυβερντη του κ. Καμμνου δεν γνωρζουν τι εναι «Αυτοβοθεια» ας ανατρξουν στα βιβλα! Το αμυντικ μας σστημα χωλανει, απ την στιγμ που απ το 2010 ο αμυντικς Προπολογισμς χει μειωθε κατ 40% δηλαδ πολ κτω απ την μεωση του ΑΕΠ με τι αυτ σημανει για την συντρηση των κυρων μσων και την επιχειρησιακ διαθεσιμτητα αυτν. Οι αρνητικς επιδρσεις των περικοπν δεν εξισορροπθηκαν λγων λανθασμνων προτεραιοττων και αμφβολης επιχειρησιακς αξας λσεις στα οποα λα εχε πρτο λγο ο διος Ο κ. Καμμνος. Μειθηκαν μως γιατ οι Διοικσεις και το Προσωπικ των ΕΔ υπερβαλλαν εαυτος για να διατηρσουν σο υψηλτερα γνεται την η μαχητικ ικαντητα αυτν. Ας κρατσουμε και αυτ που επε προσφτως ο κ. ΑΓΕΕΘΑ εκτς απ τις ισοπεδσεις των βραχονησδων (κατ φρασεολογα του πολιτικο του προστμενου). «Σε περπτωση στρατιωτικς αναμτρησης με την Τουρκα θα εμαστε μνοι μας». Εμες οι διοι θα πρπει να «βοηθηθομε».

Θα θελα να ρωτσω λους αυτος τους κυβερνητικος και μη που αναφρονται συνεχς στην σημαντικ γεωπολιτικ αναβθμιση της χρας μας, ποιο εναι το αποτπωμα ισχος μας που συνδεται με αυτ ετε στα ελληνοτουρκικ, ετε στο «Μακεδονικ» ετε ακμα και στην προστασα της Ελληνικς εθνικς μειοντητας στην Αλβανα που ξεριζνεται αργ αλλ σταθερ απ τα Τρανα.

Κλενοντας τις σκψεις αυτς αισθνομαι υποχρεωμνος μιας και λοι ομιλον για Συμμαχες να θυμσω την παρακτω διαπστωση του Παναγιτη Κονδλη που χει διαχρονικ ισχ: «Καμα προστασα και καμι συμμαχα δεν διασφαλζει τελειωτικ ποιον βρσκεται μαζ της σε σχση μονομερος εξρτησης. Η αξα μιας συμμαχας για μιαν ορισμνη πλευρ καθορζεται απ το ειδικ βρος της πλευρς αυτς μσα στο πλασιο της συμμαχας. Ισχυρο σμμαχοι εναι χρηστοι σε ποιον δεν διαθτει ο διος σεβαστ ειδικ βρος, εφ’ σον ανλογα με τοτο εδ αυξομεινεται το ενδιαφρον των ισχυρν. σως να θεωρε κανες «απνθρωπα» και λυπηρ αυτ τα δεδομνα ? αν μως ασκε εθνικ πολιτικ αγνοντας τα, αργ γργορα θα βρεθε σε μια κατσταση που τη λπη για την ηθικ κατπτωση των λλων θα τη διαδεχθε ο θρνος για τις δικς του συμφορς...»

* Ο Αντιστρτηγος ε.α. Κωνσταντνος Λουκπουλος εναι επικεφαλς στο «Παρατηρητριο Liberal».


Πηγ: Liberal