The strong voice of a great community
2019

Τα κεμενα και η αλθεια για την «Μακεδονικ Ταυττητα», πσω απ τους πανηγυρισμος

Με λη την διεθν κοιντητα να μην κρβει τον ενθουσιασμ της για το μεγλο, προτελευταο βμα, επλυσης ενς διμερος προβλματος με σοβαρς περιφερειακς διαστσεις, που γινε χθες με την ολοκλρωση εκ μρους της ΠΓΔΜ των διαδικασιν για την εφαρμογ της Συμφωνας των Πρεσπν και καθς η Αθνα διευκλυνε με κθε τροπο τον Ζ. Ζεφ, εναι πλον δσκολη η κθε συζτηση για τα να γκρζα σημεα και τις υποθκες που ενγραψε αυτ η διαδικασα των συνταγματικν τροπολογιν στην «Βρεια Μακεδονα» πως σντομα θα ονομζεται η χρα.

Μετ απ πολλ παζρια της τελευταας στιγμς ο κ. Ζεφ εξασφλισε χι απλς 80 αλλ 81 ψφους στην Βουλ ,πως αναμνονταν ,καθς ηταν σαφς απ την αρχ της διαδικασας τι μια τσο σημαντικ απφαση δεν θα τινζονταν στον αρα λγω των ενστσεων ενς η δυο βουλευτν του μικρτερου αλβανικο κμματος.

τσι πλον η κυβρνηση Ζεφ με τις ευχς και την θερμ ενθρρυνση λης της διεθνος κοιντητας θα ενημερσει την Ελλδα τι πλον απομνει στην δια να κυρσει την Συμφωνα και μετ την ολοκλρωση της επικρωσης της ,να τεθε σε ισχ , δρομολογντας τσι την λση ενς προβλματος που στην σγχρονη φση του διαρκε 28 χρνια… Αμσως μετ θα ρθει προς κρωση και το Πρωτκολλο νταξης στο ΝΑΤΟ με την να ονομασα «Δημοκρατα Βρειας Μακεδονας»…

Η κυβρνηση της χρας δεν απφυγε τον πειρασμ να δσει την δικ της εκδοχ με την πρτη δημσια ανακονωση της μετ την ψηφοφορα στην Βουλ , εκδοχ την οποα μλλον θα πρπει να συνηθσουμε στην Αθνα: Οι πολτες της πΓΔΜ «θα εναι Μακεδνες/πολτες της Δημοκρατας της Βρειας Μακεδονας» και «η γλσσα μακεδονικ και θα αναγνωρζεται διεθνς απ λους τους συμμχους Ο εθνικς μας μνος, η σημαα μας, παραμνουν δια και προστατεονται».

μως υποχρεωτικ ερχμενη η Συμφωνα για κρωση στην Ελληνικ Βουλ δεν μπορε να αποφευχθε η συζτηση των συνταγματικν τροποποισεων και του εφαρμοστικο συνταγματικο νμου που τελικ εγκρθηκαν καθς  χθες στα Σκπια.

Η τροπολογα 34 κατπιν απατησης των Αλβανν αναφρει πλον : «… καθς και οι πολτες που ζουν εντς των συνρων της, οι πολτες της Μακεδονας , ο Μακεδονικς Λας, και μρος του αλβανικο ,τουρκικο ,βλχικου ,σερβικο , ρομ, βοσνιακο λαο..».

Επσης η τροπολογια 36 αναφρεται στην υποχρωση της χρας να προασπσει τα «χαρακτηριστικ ,ιστορικς και πολιτιστικς κληρονομις του Μακεδονικο λαο..» και γνεται ειδικ μνεα στην μριμνα που δεχνει η χρα για την «Διασπορ του Μακεδονικο Λαο και του αλβανικο, τουρκικο, βλχικου, σερβικο, ρομ και βοσνιακο λαο ..»(σ.σ. εννοε τις εθνοτικς ομδες που ζουν στην ΠΓΔΜ).

Επσης προβληματικ εναι η αναφορ τι η εφαρμογ αυτν των τροπολογιν θα τεθε σε εφαρμογ ταν χι μνο θα επικυρωθε απ την Ελλδα η Συμφωνα των Πρεσπν αλλ και η ...επικρωση της Συμφωνας προσχρησης στο ΝΑΤΟ….
Ζητ δηλαδ η λλη πλευρ, το παρλογο, να κυρσει η Ελλδα μια Συμφωνα που στηρζεται σε συνταγματικς αλλαγς της λλης πλευρς που ομως θα μνουν παγωμνες μχρις του η Ελλδα κυρσει την Συμφωνα αλλ και επικυρσει και την νταξη της χρας στο ΝΑΤΟ

Οι τροπολογες του Συντγματος και οι αναφορς στον εφαρμοστικ συνταγματικ νμο ,εναι σαφς τι ρχονται να επιβεβαισουν τις ενστσεις που εχαν διατυπωθε απ την αρχ για τις γκρζες ζνες που αφνει η Συμφωνα των Πρεσπν σε τι αφορ την ανδειξη και αναγνριση των στοιχεων που συγκροτον την ξεχωριστ « μακεδονικ ταυττητα» που αποτλεσε εξλλου τον πυρνα της διαφορς.

Γιατ και η συνταγματικ ονομασα του κρτους μχρι τρα δεν ταν να θεωρητικ φετχ ,αλλ εξφραζε ακριβς αυτ την ξεχωριστ ταυττητα την οποα σε πολλ σημεα της αναγνωρζει η Συμφωνα των Πρεσπν αλλα και οι συνταγματικς τροπολογες οι οποες εγκρθηκαν χθες και αναμνεται να λβουν την «γκριση» και της ελληνικς κυβρνησης, εφσον φυσικ δεν εγερει ενστσεις η ελληνικ πλευρ (κτι που μλλον εναι απθανο αν κρνει κανες απ την ενθουσιδη υποδοχ που τυχε η χθεσιν απφαση της σκοπιανς βουλς).

Το γεγονς τι και σε αυτς τις τροπολογες δεν υπρχει αναφορ σε πολτες της Βρειας Μακεδονας στω «πολτες της χρας» και γνεται σαφς δικριση σε «μακεδονικ λα» «αλβανικ λα», «τουρκικο λα» κ.λπ. συνιστ αναφορ σε εθνικ ταυττητα και χι σε γεωγραφικ προσδιορισμ πως εχε επιχειρηθε να εμφανισθε.

Ακμη και η Διασπορ δεν εναι της «χρας» η στω της «Βρειας Μακεδονας» αλλ του «Μακεδονικο λαο του αλβανικο λαο κλπ».

Αποτλεσμα και αυτ της διαπραγμτευσης που φησε εντελς στην διθεση του κ. Ζαφ το περιεχμενο των συνταγματικν τροπολογιν ,εν θα πρεπε να υπρχει προσυμφωνημνο πλασιο. Αλλ φυσικ πολλ απ τα ζητματα αυτ δυστυχς δεν εναι αντθετα με την Συμφωνα των Πρεσπν , που αναγνωρζει εμμσως ιδιατερη «μακεδονικ ταυττητα». Και σως και για τον λγο αυτ δεν υπρξε απ την αρχ καμα ελληνικ αντδραση σε αυτς τις προβληματικς τροπολογες…

Εχε κθε λγο η κυβρνηση Ζεφ στο μνυμα της να χαιρετζει την απφαση και να κνει λγο για το «λαμπρ μλλον που ανογεται για την χρα. Μια ειρηνικ ασφαλ χρα που οι Μακεδνες, Αλβανο, Τορκοι, Βλχοι, Σρβοι, Ρομ, Βσνιοι και λλες εθνικς κοιντητες θα ζουν μια καλτερη και πιο αξιοπρεπ ζω..».

Ν.Μ.