The strong voice of a great community
2019

Ολοκατωμα και Ελληνικ Ορθδοξη Εκκλησα

Της Βσως Κλλια

Το ολοκατωμα των Εβραων εναι το μεγαλτερο γκλημα του 20ου αινα και το μεγαλτερο ομαδικ στην ιστορα της ανθρωπτητας. Η θλιβερ μοναδικτητα του στην ιστορα δεν προρχεται μνον απ τον μεγλο αριθμ των θυμτων που αφανστηκαν κατ την πραγμτωση μιας παρφρονης «φυλετικς» ιδεολογας. Το Ολοκατωμα δεν χει προηγομενο στην παγκσμια ιστορα ως προς τη σλληψη της ιδας, την προμελτη, τη μθοδο, την εκτλεση.

Η εξντωση των Εβραων δεν ταν απλ μια σειρ απ κτροπα και βιαιοπραγες, δεν ταν νας ξαφνικς διωγμς πογκρμ, δεν εχε πολιτικ ατια, δεν αφοροσε εδαφικς διεκδικσεις. Η «Τελικ Λση» ταν να σχδιο πλρως οργανωμνο, που εφαρμστηκε με βση τον ψυχρ υπολογισμ κατ τις διαταγς ενς επσημου κρτους και απ τα μλη ενς λαο που αυτοανακηρχθηκε το «καθαρτερο φυλετικ» θνος στην ιστορα του πολιτισμο.

Η 27η Ιανουαρου  εναι αφιερωμνη απ το Ελληνικ Κοινοβολιο στη Μνμη του Ολοκαυτματος των Ελλνων Εβραων. Η μρα αυτ μως μας θυμζει και μια ακμη λαμπρ σελδα της ιστορας της Ελληνικς Ορθοδοξας με δεσπζουσα μορφ αυτν του Αρχιεπισκπου  Αθηνν Δαμασκηνο.

Ο Αρχιεπσκοπος    Δαμασκηνς,  οι  ελληνικς ορθδοξες  οικογνειες  που  βοθησαν  Εβραους  συμπολτες  μας κατ τη διρκεια της γερμανικς κατοχς, αποτελον  φωτειν  παραδεγματα  και εναι  πρεσβευτς  του  αληθινο  μηνματος  της  Ορθοδοξας,  καθς  στθηκαν απναντι  στο  φβο  και  κατφεραν  να  νικσουν  την  προκατληψη, τον ρατσισμ, τον αντισημιτισμ και  τη μισαλλοδοξα.

Ο Αρχιεπσκοπος Δαμασκηνς  σε συνεργασα με τον γενναο Αστυνομικ Διευθυντ των Αθηνν γγελο Εβερτ και τον επσης γενναο Γενικ Διευθυντ των Διοικητικν Υπηρεσιν του Δμου Αθηναων Π. Χαλδζο σωσε εκατοντδες Εβραους «βαπτζοντας» τους στα χαρτι Χριστιανος και ζητντας απ τον Χαλδζο να εκδδει πιστοποιητικ του Δμου και απ τον Εβερτ, με την υπογραφ του, να εκδδει πλαστς ταυττητες, στις οποες αναγραφταν το ως θρσκευμα των Εβραων «Χριστιανς Ορθδοξος».

Ο Ηλας Βενζης γρφει τι ο Αρχιεπσκοπος Δαμασκηνς κλεσε στην Αρχιεπισκοπ τον Χαλδζο και του επε:
«Εγ καμα το Σταυρ μου, μλησα με τον Θε και απεφσισα να σσω σες ψυχς Εβραων ημπορ. στω κι αν κινδυνεω. Εγ θα "βαπτζω" τους Εβραους και εσ θα δδεις πιστοποιητικ του Δμου για να προυν ταυττητα ως Χριστιανο λληνες…»

Στλνει επιστολ προς τις γερμανικς κατοχικς δυνμεις, με την οποα ζητ την προστασα των Ελλνων Εβραων που μεταξ λλων αναφρει :

«Σμφωνα με τους ρους της ανακωχς, λοι οι λληνες πολτες, χωρς διακρσεις, φυλς θρησκεας, θα πρεπε να τυγχνουν σης μεταχερισης απ τις κατοχικς αρχς. Οι λληνες Εβραοι χουν αποδεξει την αξα τους. χουν συμβλλει στην οικονομικ ανπτυξη της χρας, εναι νομοταγες πολτες και κατανοον πλρως τα καθκοντ τους, ως λληνες. χουν κνει θυσες για την Ελλδα και ταν πντα στην πρτη γραμμ της πλης του ελληνικο θνους, για την υπερσπιση των αναφαρετων ιστορικν δικαιωμτων του.»

Αξχαστα χουν μενει τα λγια που ο Αρχιεπσκοπος Δαμασκηνς εκτξευσε κατ του επικεφαλς της γερμανικς αστυνομας και των SS στην Αθνα, Jurgen Stroop ταν αυτς τον απελησε με τουφεκισμ ταν λαβε την επιστολ του: «Οι Ιερρχες της Ελλδος, στρατηγ Στρπ, δν τουφεκζονται, απαγχονζονται. Σς παρακαλ ν σεβασθτε αυτν την παρδοσιν»

Δεν δστασε στιγμ να σταθε στο ψος των ιστορικν του ευθυνν, πως ταν στειλε το διβημα στον Χτλερ για τη μη παρδοση της Θεσσαλονκης στα χρια των Βουλγρων.

Ο Αρχιεπσκοπος Δαμασκηνς αποτελε πρτυπο ηρωισμο και θρρους, σως μοναδικ καθς σε καμι λλη ευρωπακ χρα δεν υπρξε ανλογη αντδραση απ θρησκευτικ ηγτη.

Το παρδειγμα του Αρχιεπισκπου Δαμασκηνο ακολοθησαν και λλοι ιερρχες. Ο Μητροπολτης Ζακνθου Χρυσστομος σωσε λους τους Εβραους του νησιο.

Η Ζκυνθος αποτελε μοναδικ παρδειγμα σε λη την κατεχμενη Ευρπη, που καννας Εβραος δεν σκοτθηκε  λγω  του απαρμιλλου ηρωισμο του Μητροπολτη Χρυσοστμου που στην απατηση των Γερμανν για λστα των Εβραων του νησιο, απντησε με να χαρτ στο οποο υπρχαν δο ονματα: το δικ του και του δημρχου!

Επσης δεκδες γιοι κοσμον το Αγιολγιο της Ορθδοξης Εκκλησας που θυσασαν τη ζω τους για να διασσουν Εβραους διωκμενους συμπολτες τους.

ταν λοιπν μιλομε για το ολοκατωμα των Ελλνων Εβραων δεν μπορομε να μην αναφερμαστε και στον πολτιμο ιστορικ  ρλο που εχε η Εκκλησα μας και να μην γνεται μνεα σε αυτν απ απλ παρλειψη σκοπιμτητα. Η να γενι θα πρπει να γνωρσει την ιστορικ προσφορ του κθε θεσμο στις δσκολες στιγμς. Μην ξεχνμε τι ο λας που δεν ξρει την ιστορα του δεν μπορε να προχωρσει μπροστ ενωμνος.

Κτι λλο που δεν πρπει η ανθρωπτητα να ξεχν απ την ναζιστικ περοδο, εναι τι νθρωποι χωρς ηθικς αναστολς εσωτερικς αντιστσεις, χωρς πστη στο Θε, χωρς αρχς, εναι επικνδυνοι ταν αποκτσουν δναμη. Αυτ μην ξεχσουμε ποτ.