The strong voice of a great community
2019

ΑΠΕΙΛΗΣΕ, ΦΩΝΑΞΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Καμμνος και ο ρλος του στην Συμφωνα των Πρεσπν – Πς επτρεψε την ψφισ της

Η ιστορικ αλθεια: Ο Πνος Καμμνος μποροσε να εμποδσει τον Αλξη Τσπρα να παραχωρσει το νομα της Μακεδονας και δεν το κανε για να παραμενει μερικος μνες παραπνω υπουργς.

Ο Πνος Καμμνος εναι ο βασικς υπεθυνος για την υπογραφ και κρωση της Συμφωνας των Πρεσπν αφο ο διος μποροσε να χει εμποδσει την παρδοση του ονματος της Μακεδονας.

Γρφει ο Γιργος Μιχαηλδης*  eleytherostypos.gr

Ο πρεδρος των -ημιδιαλυμνων πλον- ΑΝΕΛ ταν συγκυβερντης του Αλξη Τσπρα επ τσσερα ολκληρα χρνια εν γνριζε εξ αρχς τις προθσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικ με το Σκοπιαν. Απ την πρτη στιγμ δλωνε πως οι Ανεξρτητοι λληνες εχαν μεγλες διαφορς με τον ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικ θματα αλλ τους νωνε ο στχος της εξδου της Ελλδας απ τα μνημνια.

Αυτ που αγνησε να παραδεχθε δημοσως ο κ. Καμμνος ταν πως παρ το γεγονς πως χρις στην Κοινοβουλευτικ του Ομδα ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνοσε, ο ισχυρς στην σχση του με τον Αλξη Τσπρα ταν ο δετερος, πως και φνηκε. ταν ο πρωθυπουργς εδε πως ολοκληρνει το αφγημ του περ οικονομας ξεκνησε τις διεργασες για επλυση του ονοματολογικο των Σκοπων.

Ττε ο Πνος Καμμνος και παρ το γεγονς πως γνριζε την κατεθυνση των διαπραγματεσεων δεν αντδρασε. Μλιστα ο διος εν δεν δεχταν οτε την εθνικ θση του 2008, δηλαδ σνθετη ονομασα (με τον ρο Μακεδονα) με γεωγραφικ προσδιορισμ, προκειμνου να μην διαταρξει την κυβερνητικ συνοχ, φησε τον Νκο Κοτζι να προχωρσει τις διαπραγματεσεις.

Θυμζουμε τι εχε πει ο Πνος Καμμνος στις 4 Ιανουαρου του 2018 ταν και επ της ουσας η διαπραγμτευση εχε μλις ξεκινσει, εξερχμενος του Μεγρου Μαξμου. Ττε λοιπν, εχε μιλσει για τις δο αποφσεις-σταθμος για την πορεα του ονοματολογικο. «Η μα εναι η απφαση του συμβουλου των πολιτικν αρχηγν υπ την προεδρα του Κωνσταντνου Καραμανλ το 1992 και η δετερη η απφαση του Βουκουρεστου το 2008», επε και συνχισε «θεωρ τι οι διαπραγματεσεις θα πρπει να συνεχιστον, χω εμπιστοσνη στον υπουργ Εξωτερικν Νκο Κοτζι».

Παρλληλα, μως, τνιζε πως αυτς μνει στην απφαση του 1992 να μην εμπεριχεται ο ρος Μακεδονα στην ονομασα των Σκοπων…

ην δια ημρα ο Νκος Κοτζις ττε λεγε πως εναι υπρ της σνθετης ονομασας επικαλομενος το Βουκουρστι.

Ο ττε ΥΠΕΞ, στις 8 Ιανουαρου σε συνντευξ του στον ΑΝΤ1, αποκλυπτε πως ο Πνος Καμμνος δεν συμφωνε με την χρση του ονματος Μακεδονα στα ελληνικ. Παρλληλα τνιζε πως ο διος συζητοσε για την χρση του ρου Μακεδονα με διφορες μορφς του επαναλαμβνοντας: «σνθετο νομα για λες τις χρσεις».

Λγες ημρες μετ, στις 11 Ιανουαρου 2018, μιλντας στο Εθνικ Συμβολιο των ΑΝΕΛ, Ο Πνος Καμμνος τνιζε πως δεν εκχωρε τον ελληνικ ρο Μακεδονα, καθς υπρχουν σλβικοι ροι πως Βαρντρσκα και επε τι εν διαφωνε με την πρταση για νομα, θα ζητσει Συμβολιο Πολιτικν Αρχηγν.

«Η Μακεδονα εναι μια και ελληνικ, πως την περιγραψε ο Κωνσταντνος Καραμανλς. Δεν εκχωρομε τον ελληνικ ρο ‘Μακεδονα’. Υπρχουν σλαβικο ροι, πως Βαρντρσκα, που μπορον να χρησιμοποισουν και οι οποοι δεν θα περιχουν τον ρο Μακεδονα και τους οποους αποδεχμαστε. Οτε new (να), οτε upper (νω) Μακεδονα», εχε πει.

Αφνουμε να περσει να διστημα και πμε στην περοδο της υπογραφς της Συμφωνας των Πρεσπν στην ομνυμη περιοχ απ τους Αλξη Τσπρα, Ζραν Ζεφ, Νκο Κοτζι και Νικολ Ντιμιτρφ.

Μα ημρα, μως, πριν την υπογραφ της Συμφωνας των Πρεσπν, η ΝΔ κατθεσε πρταση μομφς κατ της κυβρνησης προκειμνου αυτ να εμποδιστε. Η Βουλ την καταψφισε με 153 «χι», μσα στα οποα ταν και ο Πνος Καμμνος.

Ο διος εχε την δυναττητα -εν μποροσε να χαλιναγωγσει το κμμα του- να την υπερψηφσει, να ρξει την κυβρνηση και να εμποδσει την υπογραφ της. μως, χι, ο διος επλεξε να στηρξει τον Αλξη Τσπρα παρ το γεγονς πως διαφωνοσε κθετα με τα σα εχαν συμφωνσει οι δο χρες.

Η δικαιολογα που προβαλε ταν παιδαριδης, αφο εμφανιζταν σγουρος πως οι Σκοπιανο δεν θα επιτχουν να προχωρσουν στις συνταγματικς αλλαγς που ταν υποχρεωμνοι να κνουν και κατ επκταση δεν θα ερχταν η συμφωνα στην ελληνικ Βουλ.

Πντως ο λγος του Πνου Καμμνου στην Βουλ ταν πρινος, αλλ χι κατ της συμφωνας, αλλ κατ της ΝΔ κατηγορντας την οικογνεια Μητσοτκη για υπγειες μπζνες στα Σκπια την περοδο που κυβερνοσε ο αεμνηστος Κωνσταντνος Μητσοτκης.

 

Οι μρες περνον και ο Πνος Καμμνος σταδιακ αντιλαμβνεται πως η Συμφωνα ταν σε πλρη ρξη με τα σα λεγε τσο καιρ και πως ο πρωθυπουργς τον εχε αγνοσει τελεως.

ταν η περοδος της σσονος ενδοκυβερνητικς αντιπολτευσης με τον ττε ΥΠΕΘΑ να αρκεται σε δηλσεις πως «θα αντιταχθ στην Συμφωνα ταν ρθει προς ψφιση», στο να ζητ αυξημνη πλειοψηφα 180 ταν το κεμενο ερχταν στην Βουλ.

Ττε ο κ. Καμμνος δεν εχε κνει κποια βαργδουπη τηλεοπτικ παρμβαση γιατ εχε εμφανιστε στην επικαιρτητα η αθλιτητα του Μπαρμπαροση και ο διος κανε μνυση για σα επε στην Βουλ.

 

Η Συμφωνα χει ψηφιστε στα Σκπια, οι γετονες κνουν βμα βμα τις αλλαγς στο Σνταγμα και φτνουμε στον Σεπτμβριο και την περοδο της Διεθνος Εκθσεως Θεσσαλονκης. Μαζεουμε μερικς δηλσεις.

11 Σεπτεμβρου 2018: Καμμνος Αν η συμφωνα ρθει στη Βουλ, δεν χουμε λακ εντολ να παραμενουμε στην κυβρνηση

 

17 Σεπτεμβρου 2018: Καμμνος: Θα αποσρω την εμπιστοσνη στην κυβρνηση αν φρει στη Βουλ τη συμφωνα
17 Σεπτεμβρου 2018: Καμμνος: Θα κνω το παν για να μην ρθει η Συμφωνα των Πρεσπν στην Βουλ

 

Οι μρες περνον και πλι βασανιστικ με τον Πνο Καμμνο να βλπει πλον πως εναι αναπφευκτη η «κθοδος» της συμφωνας απ τα Σκπια στην Αθνα. Ττε φτνουμε στο περιβητο υπουργικ συμβολιο το οποο ταν το πρελοδιο του διαζυγου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε εκενο το υπουργικ συμβολιο ο Πνος Καμμνος εξαπλυσε κατηγορες κατ του ττε ΥΠΕ κνοντας αναφορς σε χρηματισμος και κατασπατληση κονδυλων. Η επαριο του κυβερνητικο συμβουλου φερε την παρατηση του Νκου Κοτζι, παρ το γεγονς πως εχε κοιν θση με τον πρωθυπουργ. ταν μα μικρ αλλ ανοσια νκη του Πνου Καμμνου ο οποος βρσκει αφορμ να επιτθεται στον Νκο Κοτζι που στεκταν και που βρισκταν.

Η χρονι χει πλον αλλξει και ο Πνος Καμμνος κνει το μεγλο βμα. Παραιτεται στις 13 Ιανουαρου 2019 απ υπουργς Εθνικς μυνας ως νδειξη αγανκτησης για την Συμφωνα των Πρεσπν.

Επειδ, μως, η καρκλα εναι ζεστ ο Καμμνος δεν κατφερε να αποσρει και τους υπουργος του, αφο αυτο τον αγνησαν και συμπορετηκαν με τον Αλξη Τσπρα ο οποος δεν τους αππεμψε γιατ πολ απλ θα μενε με μα κυβρνηση 145 βουλευτν.

Το σημεο αυτ σηματοδοτε και το πρασμα του Πνου Καμμνου στην αντιπολτευση ασκντας δριμεα κριτικ στον Αλξη Τσπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μου κλεψε τους βουλευτς μου», «δεν εχαμε ντιμη συνεργασα» και «προδτες» εναι μνο μερικς απ τις φρσεις που χρησιμοποησε ο κ. Καμμνος μετ το διαζγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. ταν, μως, πλον αργ…

Τρα μην χοντας ουδεμα ισχ και ευρισκμενος αντιμτωπος με την πλρη διλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ καλε την ΝΔ να παραιτηθε, κτι που θα κνει ο διος προκειμνου να γνουν πρωρες εκλογς. Αυτ, μως, εναι να καραμπιντο fake news, αφο σμφωνα με το Σνταγμα, ρθρο 53 παρ.2 σε μα ττοια περπτωση, θα γνουν αναπληρωματικς εκλογς για τις θσεις των παραιτηθντων και οι βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορσουν να περσουν απολτως ανεμπδιστα τη Συμφωνα…

Σγουρα αφσαμε πολλ «επεισδια» απ ξω με βαργδουπες δηλσεις. Αυτ που θλαμε να καταγρψουμε εναι η ιστορικ αλθεια: Πως ο Πνος Καμμνος μποροσε να εμποδσει τον Αλξη Τσπρα να παραχωρσει το νομα της Μακεδονας και να αναγνωρσει μακεδονικ εθντητα και γλσσα και δεν το κανε για να παραμενει μερικος μνες παραπνω υπουργς.

Για το τλος αφνουμε κτι απ τα παλι. Ταξιδεουμε στον Δεκμβριο του 2014 και ακομε τον Πνο Καμμνο να λει «Δεν θα αφσουμε Σαμαρ – Βενιζλ, αλλ οτε και Τσπρα, να διαπραγματευτον το νομα της Μακεδονας» και πως η ΑΝΕΛ εγγηση για κτι ττοιο…

Περασμνα μεγαλεα και διηγντας τα να κλαις…

 

eleytherostypos.gr