The strong voice of a great community
2018

Ζ. Ζεφ: ως το τλος του αεξαμνου 2018 μπορε να επιλυθε το ζτημα της ονομασας

Την πεποθησ του τι υπρχει δυναττητα εξερεσης λσης στο ζτημα της ονομασας της πΓΔΜ, και μλιστα ως το τλος του πρτου εξαμνου του 2018, εξφρασε ο πρωθυπουργς της χρας Ζραν Ζεφ.

Σε συνντευξ του στον τηλεοπτικ σταθμ «'Αλφα», ο κ. Ζεφ διαμνυσε πως οι αναφορς περ «κκκινης γραμμς» δεν θα αποτελσουν αιτα δικαιολογα στε να μπουν περιορισμο στις συνομιλες.

Ερωτηθες αν θα προσφγει σε δημοψφισμα στη χρα του για το θμα της ονομασας, απντησε τι του εναι απαρατητη η υποστριξη των πολιτν αλλ και της αντιπολτευσης. Εξφρασε μλιστα την πεποθηση πως η αντιπολτευση της χρας του θα συμβλει θετικ στην εξερεση λσης με την Ελλδα, υπογραμμζοντας την ανγκη να αποφασσουν απ κοινο για την επλυση του ζητματος.

Θλησε να απευθνει μνυμα τσο στο εσωτερικ της χρας του σο και στην κυβρνηση και στην αντιπολτευση στην Ελλδας, τι «πρπει να υπρχει καλ πνεμα και βοληση, στε οι δο χρες να δημιουργσουν φιλικς σχσεις και να εμαστε πραγματικ αφοσιωμνοι και στο εσωτερικ των χωρν μας να αντιμετωπσουμε το θμα για να λυθε το πρβλημα». Χαρακτρισε ως «θετικ ελπδα αυτ που δλωσε πρσφατα ο κ. Καμμνος, τι αν υπρχει σμφωνη γνμη των πολιτικν φορων των δο χωρν, και αυτς θα συμφωνσει για τη λση». Εξφρασε επσης την επιθυμα του να συναντηθε και με τον υπουργ Εθνικς 'Αμυνας και με τον πρεδρο της αξιωματικς αντιπολτευσης Κυρικο Μητσοτκη, αλλ φυσικ αφο συναντηθε πρτα, πως επισμανε, με τον πρωθυπουργ Αλξη Τσπρα.

Ερωτηθες σχετικ, δλωσε τοιμος να συζητσει το θμα μετονομασας του αεροδρομου των Σκοπων θλοντας, πως επε, να επιδεξει τη φιλα του προς τους πολτες της λληνες.

Επανλαβε πως η πΓΔΜ δεν εναι ο μοναδικς κληρονμος του Μεγλου Αλεξνδρου σημεινοντας: «Εγ το δλωσα δημσια επειδ πιστεω περισστερο στο μλλον του δικο μας κρτους απ το να εμαι περιχαρακωμνος απ τις προκαταλψεις του παρελθντος, γιατ γνωρζω τι ο Μγας Αλξανδρος θα αποτελοσε το στοιχεο εκενο που θα μας ενσει και χι το στοιχεο διαρεσης».

Παρλληλα, ο Ζραν Ζεφ προσδιρισε ως στρατηγικ στχο της πΓΔΜ την νταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Επικεντρνοντας την ανλυσ του στον ευρωπακ προσανατολισμ της χρας του, ανφερε πως «πετχαμε να ελευθερσουμε μια απομονωμνη χρα που την προηγομενη περοδο ταν πραγματικ φυλακισμνη στην ιδα του εθνικισμο, στη διαφθορ και στην εγκληματικτητα που ελγχονταν απ την προηγομενη κυβρνηση». Σε αυτ το πλασιο, επε πως η χρα του περιμνει πολλ χρνια να περσει τις πλες της Ευρπης και κθε εμπειρα εναι επιθυμητ, ιδιατερα ταν προρχεται απ τη γετονα φλη Ελλδα. «λες οι εμπειρες, θετικς και αρνητικς, που χει αποκτσει εναι καλοδεχομενες» πρσθεσε.

Ειδικ αναφορ κανε ο πρωθυπουργς της πΓΔΜ στον Αλξη Τσπρα, λγοντας πως εναι νας ηγτης ο οποος πιστεει στις διες αξες που πιστεει και ο διος. «χουμε γεννηθε την δια χρονι και απ' ,τι φανεται ο Θες θελε να γεννηθομε την δια χρονι για να μπορσουμε να λσουμε να ευασθητο πρβλημα που υφσταται μεταξ των δο κρατν» συμπλρωσε ο κ. Ζεφ.

Αναφερμενος στο μλλον της χρας του, εστασε στην ανγκη να γνει να σγχρονο, οικονομικ σταθερ, κοινωνικ υπεθυνο κρτος που πιστεει στα στνταρ της ΕΕ. «Εναι καιρς να επιδεξουμε να νο πρσωπο στην Ευρπη και στα Βαλκνια, αφνοντας πσω μας επιφυλξεις και τις ιστορικς προκαταλψεις για το τι εναι καλ για τους λαος τους και τις σχσεις καλς γειτονας» υπογρμμισε.

Σε ,τι αφορ τα Βαλκνια, διατπωσε την ποψη τι δεν εναι πλον μια πυριτιδαποθκη και διαμνυσε τι ρθε πλον η ρα να υιοθετσουν ειρνη, σταθερτητα, συνεργασα και ελεθερη διακνηση πολιτν και ιδεν.

Τλος, αναφερμενος στην προσφυγικ κρση, επε πως το θμα αποτλεσε λλη μια γφυρα προσγγισης των δο χωρν και δλωσε ευτυχς που για πρτη φορ οι υπουργο Δημσιας Τξης των δο κρατν επικοιννησαν και συντνισαν απ κοινο αυτ την κρση, εφαρμζοντας τις ευρωπακς οδηγες και τους νμους.

Δημτρης Μνωλης – Σοφα Αραβοπολου

Αθνα, Greece

ΑΠΕ-ΜΠΕ