The strong voice of a great community
ÉáíïõÜñéïò 2018

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

Την γλþσσα μου επÝλεξα ελληνικÞ

Του ΘεοφÜνη ΤÜση*

«Γιατß üλα γßνουνται στην ΕλλÜδα σα να μας κινεß Ýνα θανÜσιμο μßσος για τη λαλιÜ μας. Το κακü εßναι τüσο μεγÜλο που μüνο σαν Ýνα φαινüμενο ομαδικÞς ψυχοπÜθειας θα μποροýσε κανεßς να το εξηγÞσει. ºσως, ποιος ξÝρει, οι “απωθÞσεις” που προκÜλεσε μια δασκαλοκρατßα πολλþν αιþνων Ýπρεπε να καταλÞξουν στις σημερινÝς μας νευρþσεις. Στα χρüνια μας, πρÝπει να μην το ξεχνÜμε, το ζÞτημα δεν εßναι πια αν θα γρÜφουμε καθαρεýουσα Þ δημοτικÞ. Το τραγικü ζÞτημα εßναι αν θα γρÜφουμε, Þ üχι, ελληνικÜ· αν θα γρÜφουμε ελληνικÜ Þ Ýνα οποιοδÞποτε ελληνüμορφο εσπερÜντο. Δυστυχþς üλα γßνουνται σα να προτιμοýμε το εσπερÜντο· σα να θÝλουμε να ξεκÜνουμε με üλα τα μÝσα τη γλþσσα μας.» [1] ΓρÜφει ο ΣεφÝρης σ' Ýνα κεßμενο του 1946 που πραγματεýεται την μη διδασκαλßα της δημοτικÞς στην εκπαßδευση. ΠεριÝργως, η Ýγνοια του για την ελληνικÞ παραμÝνει επßκαιρη σ' Ýνα ολüτελα διαφορετικü πλαßσιο που üμως εξακολουθεß ν' αφορÜ την ποιüτητα της καθομιλουμÝνης.

Η γλωσσικÞ Ýνδεια της ελßτ

Ενþ για τον ΣεφÝρη στην δημοτικÞ εκφρÜζεται η συνÝχεια και η ζωντÜνια της ελληνικÞς γλþσσας διαμÝσου των αιþνων Ýναντι της αποστειρωμÝνης καθαρεýουσας, στην σημερινÞ καθομιλουμÝνη διαπιστþνεται μια αυξανüμενη χρÞση αγγλικþν üρων ακüμη και απü ανθρþπους υψηλοý μορφωτικοý επιπÝδου οι οποßοι θα περßμενε κανεßς üτι θα διακρßνονταν üχι απλþς απü αρτιüτατη εκφραστικÞ ικανüτητα, αλλÜ επßσης απü γλωσσικÞ ευαισθησßα. Εν ολßγοις θα περßμενε κανεßς üχι μüνο σαφÞνεια και καθαρüτητα στον προφορικü λüγο, αλλÜ και καλαισθησßα στο ýφος. Μια προσεγμÝνη κομψüτητα στις διατυπþσεις και την αβßαστα ανεπιτÞδευτη χρÞση ενüς πλοýσιου λεξιλογßου. ΑντιθÝτως, πολλοß εξ αυτþν υπερασπßζονται την χρÞση αγγλικþν λÝξεων συχνÜ επικαλοýμενοι εßτε τις σπουδÝς Þ την εργασßα τους στο εξωτερικü εßτε την Ýλλειψη αντßστοιχων ελληνικþν üρων. Αρκετοß επßσης, θεωρþντας εαυτοýς κοσμοπολßτες, αντιμετωπßζουν αφ' υψηλοý Þ με συγκατÜβαση ως παρωχημÝνη την ανησυχßα για την ελληνικÞ γλþσσα. ΜÜλιστα για ορισμÝνους η ανησυχßα για την γλþσσα συνιστÜ δεßγμα πολιτικοý συντηρητισμοý Þ ακüμη χειρüτερα απωθητικÞ κινδυνολογßα ενüς συγκαλυμμÝνου εθνικισμοý. 

Φροντßζοντας την γλþσσα

Ωστüσο το γεγονüς üτι κανεßς Ýχει σπουδÜσει, εργαστεß Þ κατοικεß μüνιμα στο εξωτερικü δεν συνεπÜγεται αναγκαßως την αποδυνÜμωση των ελληνικþν του λüγω της παραμονÞς στην ξÝνη χþρα. Τουναντßον μποροýν κÜλλιστα να εμπλουτιστοýν καθþς ενδÝχεται να φωτιστοýν πτυχÝς και ανεξερεýνητες εþς τüτε εκφραστικÝς δυνατüτητες της ελληνικÞς συμβÜλλοντας στην γλωσσικÞ ευαισθησßα και επιμÝλεια. Πληθþρα ανθρþπων που διÞγαν Ýνα σημαντικü μÝρος του βßου τους στο εξωτερικü Þ γεννÞθηκαν και μεγÜλωσαν δßγλωσσοι διακρßνονται üχι απλþς απü την Üριστη γνþση της ελληνικÞς, αλλÜ κυρßως απü το μερÜκι τους γι' αυτÞν. ΕπιπλÝον, συνÞθως οι Üνθρωποι που επικαλοýνται τις σπουδÝς Þ την εργασßα τους στο εξωτερικü Ýχουν περÜσει σχετικÜ μικρü χρονικü διÜστημα σ' αυτü και η γνþση της αγγλικÞς που διαθÝτουν συχνÜ υπολεßπεται συγκριτικÜ με üσους την Ýχουν ως μητρικÞ γλþσσα.

Γλþσσα και κοσμοπολιτισμüς

¼σον αφορÜ την Ýλλειψη αντßστοιχων üρων στην ελληνικÞ, αυτü ισχýει μÝχρι ενüς σημεßου στις επιστÞμες, üπου üμως αν υπÜρχει η βοýληση, δýναται να βρει κανεßς κατÜλληλους ελληνικοýς üρους. Δεν απαιτεßται πÜντοτε πολýς κüπος. ΣχετικÜ με την χρÞση αγγλικþν üρων στην καθομιλουμÝνη ως δεßγμα κοσμοπολιτισμοý μÜλλον συνιστÜ Ýκφραση ενüς αισθÞματος μειονεξßας. Ιδßως σε χþρες θýματα της αποικιοκρατßας στον εικοστü αιþνα, üπως η Ινδßα, οι τοπικÝς ελßτ, και üχι μüνο, μετÜ την εθνικÞ ανεξαρτησßα εξακολουθοýσαν στην καθημερινüτητα να μιλοýν την γλþσσα των πρþην κατακτητþν τους. Σε τÝτοιες περιπτþσεις η πολιτισμικÞ χειραφÝτηση παραμÝνει ζητοýμενο. Θεωρþ λοιπüν üτι Ýνας γνÞσιος κοσμοπολιτισμüς προûποθÝτει Ýναν εýηλιο πατριωτισμü. Δßχως αγÜπη για την πατρßδα και γνþση της γλþσσας, της ιστορßας και του πολιτισμοý της εßναι δýσκολο ν' αγαπÞσει κανεßς μια δεýτερη πατρßδα. Ενþ üσοι ισχυρßζονται üτι πατρßδα τους εßναι ολüκληρη η οικουμÝνη μοιÜζουν με εκεßνους που λÝνε üτι αγαποýν üλους τους ανθρþπους. Στην πραγματικüτητα δεν αγαποýν κανÝναν παρÜ ßσως τον εαυτü τους. ΠροσωπικÜ βιþνω τον πατριωτισμü ως ζÞτημα απüστασης. Εντüς της Ευρþπης νιþθω ¸λληνας, αλλÜ και Γερμανüς. Στις ΗΠΑ νιþθω Ευρωπαßος και στην ΛατινικÞ ΑμερικÞ, Δυτικüς. Αν ταξßδευα σ' Ýναν εξωγÞινο πολιτισμü πατρßδα μου θα Þταν η Γη. 

Η γλþσσα δεν εßναι μüνον Ýνα μÝσον επικοινωνßας

ΤÝλος, αν και ο πολιτικüς συντηρητισμüς χαρακτηρßζεται συνÞθως και απü Ýνα ενδιαφÝρον για την γλþσσα, αυτü δεν σημαßνει üτι ισχýει το αντßστροφο. Μπορεß κÜλλιστα κανεßς να νοιÜζεται για την ελληνικÞ γλþσσα ως αριστερüς που θÝλει ν' αντισταθεß στον αμερικανικü πολιτισμικü ιμπεριαλισμü Þ και ανεξÜρτητα απü τις πολιτικÝς του πεποιθÞσεις. Η ιδεολογικοποßηση των γλωσσικþν ζητημÜτων παραγνωρßζει την γλþσσα ως αγωγü κοινωνικþν νοημÜτων και συστατικü στοιχεßο της ελληνικÞς ταυτüτητας ρηχαßνοντας την δημüσια σφαßρα. Οι ενστÜσεις που προσπÜθησα ν' αντικροýσω αντιλαμβÜνονται την γλþσσα ως απλü κωδικü επικοινωνßας Þ ως ουδÝτερου εργαλεßου που δεν χρÞζει φροντßδας. ¼μως, üπως επισημαßνει ο Ελýτης, «Η γλþσσα δεν εßναι μüνον Ýνα μÝσον επικοινωνßας. ΚουβαλÜει την ψυχÞ του λαοý μας κι üλη του την ιστορßα και üλη του την ευγÝνεια...εßναι Ýνας φορÝας Þθους που, αν δεν τον υπακοýσεις, θα τιμωρηθεßς».[2] Η γλþσσα μας δüθηκε ελληνικÞ, αλλÜ επαφßεται στον καθÝναν απü εμÜς να επωμιστεß την φροντßδα της και την ευθýνη των νοημÜτων που φÝρει.

*Ο ΘεοφÜνης ΤÜσης διδÜσκει σýγχρονη Φιλοσοφßα στο Alpen-Adria Universität.
[1] Γιþργος ΣεφÝρης, ΔοκιμÝς Ι, Εκδüσεις ºκαρος, σ. 320
[2] Ομιλßα του ΟδυσσÝα Ελýτη σ' Ýλληνες μετανÜστες στην Στοκχüλμη μετÜ την απονομÞ του βραβεßου ΝομπÝλ.

liberal.gr