The strong voice of a great community
2018

Και μετ μας φταιγε… η Μποφλιου

Του Γιννη Σιδρη

«Αν η μελτη του κομμουνισμο βρισκταν μνο στην αφομοωση εκενων που λνε τα κομμουνιστικ ργα, τα βιβλα και τα φυλλδια, ττε πολ εκολα θα μποροσαμε να βγλουμε κομμουνιστς παπαγλους καυχησιρηδες…».

Β. Ι. Λνιν - για το ρλο και τα καθκοντα της κομμουνιστικς νεολαας στην οικοδμηση του σοσιαλισμο.

Ο πρωθυπουργς εναι κατ της ιδιωτικς Παιδεας αλλ στλνει τα παιδι του στην ελτ των ιδιωτικν σχολεων, την σχολ Χιλ. Οποιος τολμοσε να εντοπσει δημοσως την αναντιστοιχα διακηρξεων και πρξεων (που στην ουσα εναι κοροδα προς τους ψηφοφρους), αντιμετπιζε την συκοφαντα απ τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, τι στοχοποιε τα παιδι του. Τι σχση εχαν τα παιδι με την κατδειξη της αναντιστοιχας του μπαμπ με τις διακηρξεις του, μνο οι εντεταλμνοι συκοφντες το γνριζαν. Η δια κατηγορα επικρμεται ενδεχομνως και προς τους κριτς της κας Μπαζινα, για την επμαχη συνντευξ της.

Ως τρα η αντιμετπιση της πρωθυπουργικς συντρφου, ταν κρως διακριτικ απ τα «βοθροκναλα» και τον «ξεπουλημνο τπο». μως η κα Μπαζινα, ανβηκε αυτοβολως στην σκην, διεκδικντας πολιτικ ρλο. Επλεξε να εναι αυτκλητη συνγορος υπερσπισης μιας κυβρνησης που χει κατοχυρσει τη δικ της δεια σελδα στο λμμα «Αξιοπιστα του πολιτικο λγου».

Εναι τσο οφθαλμοφανς η σγκρουση των ισχυρισμν της με την πραγματικτητα της τρχρονης κυβερνητικς πορεας, στε εικζει κανες τι η κα Μπαζινα, ομο μετ του κ. πρωθυπουργο, χουν εντοιχιστε σε να περκλειστο περιβλλον, μακρν της ζουσας πραγματικτητας των καθημερινν ανθρπων που υφστανται την πολιτικ τους.

Ολη η συνντευξη ταν μα πολυκαιρισμνη φιλολογα, να γρονθοκπημα της κοινς λογικς, μια στεψοδικα, εννοιν και ευθυνν.

Αν και γνωστ, αξζει να εντοπιστον. Χαρακτηρζει τους δανειστς ως «μια τιμωρητικ φασιστικ μπτα που προσπαθοσε να σου λισει το κεφλι επειδ τλμησες να εκστομσεις «δεν αντχουμε λλο» (σ.σ. Και μετ μας περαξε η Μποφλιου που χαρακτρισε την Ε.Ε. δικτατορα, και η οποα χει το λλοθι της καλλιτεχνικς ευαισθησας και το δικαωμα της υποκειμενικς ματις, ως μη πολιτικ πρσωπο). Μα στις φασιστικς μπτες, αν εναι ττοιες, αντιστκεσαι μχρι τλους. Δεν υποχωρες, δεν παρακαλς, δεν κλαψουρζεις.

Λει για το δημοψφισμα: Στο εσωτερικ «τον τνο δινε η τρομοκρατα των ΜΜΕ, η πεση το συστματος για να υποκψεις». Μα εκ του αποτελσματος αποδεχτηκε τι τα ΜΜΕ εχαν δκιο. Το κατλαβε και ο σντροφος της βγζοντας ρπη, πως αν τηροσε σα λεγε, η κλαση στην οποα θα εισερχταν η χρα, θα τον στελνε στο Γουδ.

Το ωραο εναι τι το παραδχεται και η δια τονζοντας «εμαι απολτως σγουρη, τι η επιλογ της τακτης σγκρουσης θα κανε τους φτωχος φτωχτερους και τους πλοσιους πλουσιτερους». Μα ταν αυτ σας λεγαν τα «ξεπουλημνα» ΜΜΕ, οι αναλυτς και οι αρθρογρφοι, οι οπαδο σας (επειδ τσι τους εχατε μθει), τους χαρακτριζαν προδτες, γερμανοτσολιδες και πουτανκια των δανειστν.

Την τραγελαφικ περοδο Γινη, την καλπτει με να ππλο αγανακτισμνης αξιοπρπειας λγοντας «επλεγες να μη δεχτες ακμα μια οικονομικ βοθεια με τους παλιος ρους, δεν σκυβες το κεφλι». Μα μετ δχτηκες χειρτερους ρους, υπγραψες τρτο μνημνιο, παρδωσες τη δημοσα περιουσα για 99 χρνια, δχτηκες θηριδη πλεονσματα για 60 χρνια, πετσκοψες και λλο τις συντξεις και το αφορολγητο, φτωχοποησες περαιτρω το λα.

Στο ριο του σουρεαλισμο εναι και το περφημο «ο Τσπρας δεν πρδωσε, δεν εξαπτησε, δεν επε ψματα». Μα αυτ το παραδχτηκε και ο διος στη Guardian τον Ιολιο του 17, λγοντας τι πολλο τους λνε ψετες αλλ δεν τους λνε κλφτες. Θα ταν κατανοσιμο να δικαιολογε την στροφ… 360 μοιρν (που θα λεγε και ο πρωθυπουργς), επικαλομενη τη χρηματιστικ βουλιμα των αγορν, την σκληρτητα των δανειστν, την ανελαστικτητα των κανονισμν (που την επδειξαν και στα λλα μνημονιακ κρτη, αλλ αυτ δεν κλαψορισαν, ανασκουμπθηκαν και ρχισαν την νοδο). Εναι ακατανητο μως να ισχυρζεται τι δεν εξαπτησε. Προφανς αυτο που ψφισαν «χι» στο Δημοψφισμα… δεν εξαπατθηκαν! (η στλη το χει χαρακτηρσει ως «αστεο δημοψφισμα», αλλ δεν παυε αυτ να ταν φων λαο, που πρεπε να γνει σεβαστ, με ποιο τμημα).

Εναι επσης σουρεαλιστικ η συναισθηματικ φρτιση που εκπμπει, εκμυστηρευμενη τι κθε επτειο του δημοψηφσματος κλαει. Δεν κλαει οικτροντας εαυτν τε και συντρφους για τη μεγλη χμαιρα στην οποα ως ανριμοι συνθηματολγοι νεολαοι, ενεπλκησαν και στροβλισαν τη χρα, δεν τπτεται οτε σεμνεται γιατ το κμμα της διεθνοποησε τη λξη «kolotouba», εγγρφοντας μια μελαν υποσημεωση στην ιστοριολογα της διεθνος αριστερς. Κλαει επειδ δεν τους φησαν να κνουν το παιχνδι τους τσι πως το εχαν φαντασιωθε. να παιχνδι μικρομγαλων οιηματιν νεαρν, να παιχνδι ξω απ ευρωπακος κανονισμος, και κυρως ξω απ την προαινια παραδοχ: Κανες δεν σου χαρζει λεφτ για να κνεις το κομμτι σου. Αντσταση τσμπα δεν υπρχει. Τσοι αριστερο το μαθαν στο πετσ τους, πληρνοντας με τη ζω τους. Οποιος αντιστκεται, πρπει να χει και το θρρος να υποστε τα επχειρα

Οσο για την διαπστωση τι ο ΣΥΡΙΖΑ πρε την κυβρνηση, χι την εξουσα, δεχνει τι η πολιτικ κουλτορα της κας Μπαζινα, βρσκεται καθηλωμνη στις λενινιστικς αρχς του πρτου μισο του προηγομενο αινα, ταν τα αριστερ κμματα - διακρυταν τι - πρεπε να προυν την εξουσα για να εγκαθιδρσουν το δικ τους καθεστς.

Στον 21ο αινα στην Ευρπη, το κρτος εναι - πρπει να εναι - απρσωπος διοικητικς γραφειοκρατικς μηχανισμς που διεκπεραινει τεχνικ τις αποφσεις της κυβρνησης. Καννα καθεστς δεν μπορε να εγκαθιδρυθε. Ττοιες πομφλυγες περ εξουσας λεγε και το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετα του 80, και αποδεχτηκαν εκ του πονηρο. Απλς το απενοχοποησαν στε να οικειοποιηθε πελατειακ το πελατειακ κρτος της Δεξις.

liberal.gr