The strong voice of a great community
2018

Οι ζυμσεις στο εσωτερικ της ΠΓΔΜ για το νομα

Του Κστα Ρπτη

Μεταξ των κυβερνσεων της πΓΔΜ και της Ελλδας οικοδομεται εμπιστοσνη και στχος εναι το θμα του ονματος να λυθε προς το συμφρον λων, δλωσε στα Σκπια ο κυβερνητικς εκπρσωπος Mile Βosnjakovski στην τακτικ ενημρωση των πολιτικν συντακτν την Παρασκευ, πως μεταδδει το πρακτορεο ΜΙΑ. "Οι διαπραγματεσεις” τνισε "διεξγονται υπ την αιγδα των Ηνωμνων Εθνν, με τη διαμεσολβηση του Matthew Nimetz. Η διαδικασα εναι δημσια και διαφανς”. Για να προσθσει χαρακτηριστικ: "Απ τη στιγμ που για την ρα δεν υπρχει κτι συγκεκριμνο, δεν πρκειται να εισλθουμε σε δημοπρτηση περ πιθανν ονομτων”.

Στο Νταβς και ο Zaev

Επσης, o Mile Βosnjakovski ανακονωσε τι ο πρωθυπουργς της πΓΔΜ Zoran Zaev θα συμμετσχει στο Παγκσμιο Οικονομικ Φρουμ στο Νταβς της Ελβετας. Πρκειται για την πρτη φορ απ το 2003 που η γειτονικ χρα εκπροσωπεται στο Παγκσμιο Οικονομικ Φρουμ. Σε ερτηση αν στο περιθριο του Φρουμ ο κ. Zaev θα χει συνντηση με τον λληνα ομλογ του, Αλξη Τσπρα, ο κυβερνητικς εκπρσωπος της γειτονικς χρας ανφερε τι το πργραμμα των διμερν επαφν του πρωθυπουργο στο Νταβς δεν χει ακμα οριστικοποιηθε.

ΗΠΑ: "Χρειζονται θυσες”

πως μεταδδουν ηλεκτρονικ μσα ενημρωσης των Σκοπων, ο αναπληρωτς βοηθς υπουργς Εξωτερικν των ΗΠΑ, Hoyt Brian Yee, σε συνντευξη που παραχρησε στον τηλεοπτικ σταθμ "Ν1”, αναφρθηκε μεταξ λλων στο θμα του ονματος της πΓΔΜ.

Απαντντας σε ερτηση για την διερυνση του ΝΑΤΟ και την προοπτικ νταξης της πΓΔΜ, ο Hoyt Brian Yee ανφερε: "πως ξρετε, το ΝΑΤΟ χει πολιτικ ανοικτν θυρν. Δεν αναγκζουμε κανναν να γνει μλος, αλλ εκενες οι χρες που πληρον τους ρους για νταξη εναι ευπρσδεκτες. Υπρχουν χρες της περιοχς που ελπζουν να ενταχθον στο ΝΑΤΟ, αλλ δεν εναι εκολο να εκπληρσουν λα τα κριτρια νταξης. Αν εναι τοιμες για θυσες, αν εναι τοιμες για δσκολες αποφσεις που αφορον τον τομα της μυνας αλλ και την ικανοποηση των δημοκρατικν προδιαγραφν, του κρτους δικαου, των ατομικν δικαιωμτων και ελευθεριν, αυτς οι χρες χουν το δικαωμα να επιλξουν και κανες δεν χει δικαωμα βτο, περιλαμβανομνης της Ρωσας. Πιστεω τι η "Μακεδονα” χει την ευκαιρα το 2018 να λσει τελικ τη διαφορ με την Ελλδα για το νομα. Νομζω τι για πρτη φορ μετ απ πολ καιρ υπρχει πολιτικ βοληση και στα Σκπια και στην Αθνα και η "Μακεδονα” χει την ευκαιρα να υλοποισει αυτν τον στχο της”.

Κατηγορες για αδιαφνεια απ το VMRO-DPMNE

Εν τω μεταξ, επικριτικς σε ,τι αφορ την ακολουθομενη διαδικασα για το ζτημα της ονομασας εμφανσθηκε στην πρτη τηλεοπτικ συνντευξη που δωσε ως αρχηγς της αξιωματικς αντιπολτευσης την Παρασκευ στην δημσια τηλεραση της πΓΔΜ, ο διδοχος του Nιkola Gruevski στην κομματικ ηγεσα του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski.

Απαντντας σε ερωτσεις δημοσιογρφων, ο κ. Mickoski ανφερε τι το VMRO-DPMNE δεν αποτελε μρος της διαδικασας "επειδ κανες δεν το προσκλεσε να συμμετσχει”. Σημεωσε τι το κμμα του δεν χει ενημερωθε "επισμως ανεπισμως” για την πορεα των συνομιλιν και αντλε την ποια πληροφρησ του απ δημσιες δηλσεις και δημοσιεματα , τα οποα μπορε να ανταποκρνονται στην πραγματικτητα "πλρως, εν μρει καθλου”. Κατηγρησε δε την κυβρνηση Zaev τι αυτ επλεξε τον συγκεκριμνο τρπο διαπραγμτευσης "με τον ντιο γετονα”.

Επσης, ο νος πρεδρος του VMRO-DPMNE ανφερε τι το κμμα του "τσσεται κατ της αναθερησης του Συντγματος με σκοπ την αλλαγ του συνταγματικο ονματος "Δημοκρατα της Μακεδονας””, πως και κατ της αλλαγς της ταυττητας και τνισε τι αυτ εναι και η προσωπικ του θση. Εξφρασε, ωστσο, την ελπδα τι το θμα του ονματος θα λυθε το συντομτερο δυνατν,” στε να σταματσει η χρα μας να σηκνει αυτ το τερστιο φορτο”, εν επανλαβε την πγια θση του VMRO-DPMNE για διεξαγωγ δημοψηφσματος.

Καμπνια για διακοπ των διαπραγματεσεων

Παρμβαση εκδηλνεται και απ εθνικιστικος κκλους της σλαβομακεδονικς διασπορς, καθς κλιμακνει την εκστρατεα του με γενικ ττλο "Το νομ μας εναι "Μακεδονα”, το αυτοαποκαλομενο "Macedonian Human Rights Movement International” που εδρεει στο Τορντο. Σμφωνα ανακονωσ του, το MHRMI προχωρ στην τοποθτηση γιγαντοαφισν εντς ειδικν διαφημιστικν πλαισων σε 14 πλεις της πΓΔΜ (Σκπια, Πρλεπ, Μοναστρι, Ρσεν, Αχρδα, Στρογκα, Κτσεβο, Γκστιβαρ, Ττοβο, Κουμνοβο, Στρομιτσα, Κτσανι, Στπ, Γευγελ), με τις οποες ζητ την διακοπ "των ρατσιστικν, αντι-μακεδονικν διαπραγματεσεων για το νομα”.

Το κεμενο στις γιγαντοαφσες μεταξ λλων αναφρει: "Μην ξεγελαστετε απ τους ρους "διεθνς, διμερς, συνταγματικ”: Αν το νομα αλλξει μα φορ, θα αλλξει παντο και για πντα. Θλετε να ονομαζμαστε "Νεομακεδνες”, "Βορειομακεδνες”, "Σκοπιανο”, "Βαρδριοι” μνο Μακεδνες; Το νομ μας εναι Μακεδονα!”.

Η ανακονωση καλε τα μσα ενημρωσης, "παρ τις απαγορεσεις στην ελευθερα της κφρασης και την ελευθερα του τπου που χει επιβλει το State Department και ο Zoran Zaev”, να καλψουν "αυτν την κρσιμη εξλιξη για την υπερσπιση μας ολκληρης χρας και του δικαιματος του λαο να υπρχει”.

capital.gr