The strong voice of a great community
2018

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΦΕΡΕΙ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ

Η σημεριν κυβρνηση θτει σε κνηση τις μηχανς της εξωτερικς πολιτικς, μως η βιασνη και η επιμον του υπουργο Εξωτερικν εμπνει ανησυχα.

τυχε να προβ πολλς φορς στην διαπστωση, σε παλαιτερα σημειματα, τι η μεταπολεμικ ελληνικ εξωτερικ πολιτικ οδεει επ μας σταθερς. Να αποφεγει την επλυση των προβλημτων με τους γετονες, αφνοντς τα να διογκνονται, με απλεια κυριαρχικν δικαιωμτων μας προκειμνου να μη διακυβευτε η υπουργικ καρκλα.

Θα πρεπε επομνως να με ικανοποιε το γεγονς τι η σημεριν κυβρνηση ταρσσει τα νερ για να μη λιμνζουν, μλιστα δε σημεωσα τι ο σημερινς ΥΠΕΞ θεσε σε κνηση τις μηχανς, και στο ζτημα της Κπρου επτυχε θετικ αποτελσματα.

Με ανησυχε μως το γεγονς αφενς η βιασνη να επιλυθον ζητματα με προκαθορισμνα χρονικ ρια, πως στην περπτωση των Σκοπων, αφετρου η επιμον του Ν. Κοτζι σε τακτικ που χει αποτχει πειρες φορς κατ το παρελθν, πως διλογος με ανυπληπτους συνομιλητς, με Αλβανος και Τορκους πολιτικος.

Δεν ξρω αν οφελεται στη δογματικ αντληψη των αριστερν τι κατχουν μνοι αυτο την αλθεια, εν οι αστο ετε λανθνουν, ετε εναι ργανα των ιμπεριαλιστν [γερμανοτσολιδες μχρι εχθς οι αστο, σπου να προυν επισμως τον ττλο τα στελχη του κυβερνντος κμματος].

Μελτησα με προσοχ τα σα χει πει ο Ν. Κοτζις σχετικ με την καθιρωση της υφαλοκρηπδας, και απρησα που γυρσαμε πσω δεκαετες, εν το θμα αυτ χει ξεπεραστε απ τα πργματα, αφο υπερκαλπτεται απ την ΑΟΖ, περ της οποας δεν γνεται λγος.

Συμφνως προς το διεθνς δκαιο, τα νησι χουν υφαλοκρηπδα και φειλε η Ελλδα απ καιρ να την οριοθετσει. Δεν το πραξε, διτι η Τουρκα εχε αντιρρσεις. Και η χρας μας πρτεινε η δια, να επιλυθε η διαφορ στο Διεθνς Δικαστριο της Χγης, γνωστο ντος τι οι αποφσεις που λαμβνονται εκε εναι "πολιτικς". Στην καλτερη περπτωση γνεται κποιος συμβιβασμς των αντιθτων αιτημτων, χουν ληφθε δε αποφσεις που ως δεδικασμνες δεν μας ωφελον [περπτωση Μιανμρ - Μπανγκλαντς].

Οποιαδποτε σοβαρ χρα, δεν θα δεχταν -πολ περισστερο, δεν θα επιδωκε- δικαστικ επλυση πριν ασκσει τα κυριαρχικ δικαιματ της, τα οποα στηρζονται στο διεθνς δκαιο. μως, υιοθετθηκε η πρταση του ΕΛΙΑΜΕΠ να μη προβομε στην σκηση των δικαιωμτων μας, πως πρττει και στην περπτωση της επκτασης στα 12 τα μλια των χωρικν υδτων μας.

Το διο συμβανει και τρα, με την ρνηση της Ελλδας να οριοθετσει την Αποκλειστικ Οικονομικ της Ζνη. Το ΕΛΙΑΜΕΠ, και οι περ αυτ κινομενοι, εκπμπουν κατευναστικς του αντιπλου προτσεις και λλοτε μμεσα λλοτε μεσα -με δηλσεις στελεχν του- ετοιμζουν το κλμα για παραπομπ του ζητματος στη Χγη! Να μη ασκσουμε πλι, δηλαδ, το κυριαρχικ μας δικαωμα, πλρως ταυτισμνο με το διεθνς δκαιο. Και χι μνον αυτ, αλλ στην ειδικ αυτ περπτωση η Ελλδα χει και την υποστριξη του Ισραλ και του ισχυρο εβρακο λμπι στην Ουσιγκτον.

Η χρα μας οφελει να αρπξει την "ευκαιρα απ τα μαλλι". Δεν γνωρζει κανες αν και πτε θα αποκατασταθον οι σχσεις Τουρκας-Ισραλ, Τουρκας-ΗΠΑ και αλλξουν οι τωρινς ισορροπες με την Ελλδα ευρισκμενη πλι στη θση του κομπρσου, πως εναι εδ και 60 χρνια.

Δεν εναι τυχαο που οι Ρωμαοι εχαν γαλμα της θες Ευκαιρας στο Καπιτλιο, που παριστανταν ως μια γυμν γυνακα και κουρεμνη στο μισ πσω μρος του κεφαλιο. Το γυμν σμα, μνον απ τα μαλλι μπορε να το πισεις, διτι απ οπουδποτε αλλο θα σου ξεφγει ("ο πνιγμνος, απ τα μαλλι πινεται", επειδ εναι γυμνς). Κι επειδ η θε Ευκαιρα, εχε μαλλι μνον στο εμπρσθιο μρος του κεφαλιο, οφελεις να την αρπξεις αμσως απ’ αυτ. Αν σου ξεφγει, το πσω μρος δεν προσφρεται για λαβ, αφο δεν χει μαλλι.

Αν αναλογισθομε, πσες ευκαιρες χσαμε (μηδ των Ιμων εξαιρουμνων, που ταν μαθευτε πλρως η αλθεια, δεν ξρω πς θα απολογηθον οι υπατιοι) θα μας καταλβει η θλψη.

Το ΥΠΕΞ της Ελλδας εχε αρνηθε την πρταση της Κπρου να καθοριστον απ κοινο η ΑΟΖ. Το πραξε η Κπρος, με γνωστ και συγκεκριμνα οφλη, εν εμες ομφαλοσκοπομε. Καθορζοντας την ΑΟΖ μας, ποια χρα χει αντιρρσεις, να προσφγει εκενη στα διεθν φρα.

Αν δεν υπρχαν οι περεργες αντθετες προτσεις των εμπερων διεθνολγων, θα λγαμε τι η υποχωρητικτητα οφελεται στη μνιμη φοβικ πολιτικ των διαχειριστν των τυχν μας. Μπως μως καταλξουμε στο τι ετε χουν προηγηθε συμφωνες με τους Τορκους, ετε μας ασκον πισεις τα γνωστ εξωθεσμικ κντρα, με αποτλεσμα να αρνομαστε να ασκσουμε τα δικαιματ μας;

Voria.gr