The strong voice of a great community
ÉáíïõÜñéïò 2018

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

H "διπλωματßα της γοητεßας" δεν απÝδωσε στην κυβÝρνηση ΖÜεφ

του Κþστα ΡÜπτη

Το μουδιασμÝνο κλßμα που επικρατεß στην πΓΔΜ μετÜ την επßσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στüλτενμπεργκ στα Σκüπια και την κατÜθεση στις δýο πλευρÝς της νÝας πρüτασης του διεθνοýς μεσολαβητÞ για το ονοματολογικü ζÞτημα, ΜÜθιου Νßμιτς καταγρÜφει Üρθρο του δημοσιογρÜφου Λοýπκο Ποποφσκ στην ιστοσελßδα της "Deutsche Welle” στην σλαβομακεδονικÞ γλþσσα.

¼πως σημειþνεται, ο πρωθυπουργüς της πΓΔΜ Ζüραν ΖÜεφ μεταβαßνει πλÝον στο Νταβüς Ýχοντας στο μυαλü του περισσüτερες ανησυχßες σε σýγκριση με λßγες εβδομÜδες πριν.

Σýμφωνα με το Üρθρο, η ενδεχüμενη συνÜντηση του πρωθυπουργοý της πΓΔΜ με τον ¸λληνα ομüλογü του, ΑλÝξη Τσßπρα, στο περιθþριο του Παγκüσμιου Οικονομικοý Φüρουμ στο Νταβüς, δýσκολα θα περιοριστεß σε μßα απλÞ χειραψßα για τους φωτογραφικοýς φακοýς, με δεδομÝνο το πλαßσιο ιδεþν που παρÝδωσε στις δýο πλευρÝς ο ΜÜθιου Νßμιτς.

"Σýμφωνα με ανεπßσημες πληροφορßες, ο Νßμιτς πρüτεινε διÜφορους προσδιορισμοýς για το üνομα – Gorna, Severna, Vardarska, Nova – üλες στα "μακεδονικÜ” με λατινικÞ γραφÞ. Για τη γλþσσα πρüτεινε "makedonski” γραμμÝνο στα λατινικÜ Þ "επßσημη γλþσσα της Republika Gorna (Þ Severna κλπ) Makedonija”.

Το πλαßσιο αυτü περιλαμβÜνει περισσüτερο ελληνικÜ στοιχεßα παρÜ αμεροληψßα και εßναι σχεδüν σßγουρο πως για μßα τουλÜχιστον ημÝρα Ýδιωξε μακριÜ την αισιοδοξßα που επß μÞνες Ýχτιζε η νÝα κυβÝρνηση”, σημειþνει ο αρθρογρÜφος.

Απü την Üλλη πλευρÜ, αναφÝρει, παρÜ τα θετικÜ σχüλια του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για την μεταρρυθμιστικÞ ατζÝντα της κυβÝρνησης, αυτü που θα θυμÜται περισσüτερο ο ΖÜεφ απü την επßσκεψη Στüλτενμπεγκ θα εßναι το "ωμü μÞνυμÜ του” για την προοπτικÞ Ýνταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ: üτι, δηλαδÞ, δεν υπÜρχει "σχÝδιο Β” και üτι η χþρα δεν πρÝπει να Ýχει αυταπÜτες πως μπορεß να ενταχθεß στο ΝΑΤΟ δßχως λýση του θÝματος της ονομασßας.

"¼λα αυτÜ μοιÜζουν με κρýο ντους, που, üπως φαßνεται, πÜγωσε την αισιοδοξßα στα Σκüπια. Η συνÜντηση (με τον Νßμιτς) στη ΝÝα Υüρκη και η επßσκεψη (του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ) στα Σκüπια Ýφεραν τον ΖÜεφ αντιμÝτωπο με τα πολýπλοκα δßκτυα συμφερüντων, ισχýος και επιρροÞς. Και για τον ßδιο, αλλÜ και για τον υπουργü Εξωτερικþν, Þταν μßα αφýπνιση üτι η "διπλωματßα της γοητεßας” Ýχει μüνο περιορισμÝνη στüχευση και üτι ßσως οι αντιλÞψεις τους δεν ανταποκρßνονται στην πραγματικÞ κατÜσταση.

¼πως πÜντα, οι προτÜσεις Νßμιτς Ýφεραν κÜποια αναστÜτωση εδþ και ýποπτη σιωπÞ στην ΑθÞνα. Και εκεß, üπως και εδþ, μιλοýν για αισιοδοξßα, αλλÜ προφανþς πρüκειται για διαφορετικü εßδος αισιοδοξßας. Στα Σκüπια αυτÞ Ýχει το χρþμα της ανοησßας”, σημειþνει ο αρθρογρÜφος.