The strong voice of a great community
2018

Μπ. Μπαζινα: Ο Τσπρας δεν κανε ταπεινωτικ συμβιβασμ - Κλαω κθε επτειο του δημοψηφσματος

«Η ιστορα χει καταγρψει τη διαφορ θους και πολιτικς. Δεν δχομαι κατηγορες περ προδοσας και εξαπτησης. Αν ξρετε κποιον απ τον ΣΥΡΙΖΑ που βγαλε χρματα στην πλτη του ελληνικο λαο να μου το πετε. Πρτη εγ θα βγω στους δρμους», τονζει η Μπττυ Μπαζινα σε μια εφ λης της λης συνντευξ της στην "Εφημερδα των Συντακτν" Σαββατοκριακο με ττλο "Ο ΣΥΡΙΖΑ πρε την κυβρνηση αλλ δεν πρε την εξουσα".

Επισημανοντας τι «ο κσμος των παραδεσιων τπων ανκει σε διαφορετικ απ μνα αξιακ σστημα», αναρωτιται η Μπττυ Μπαζινα «πς εναι δυνατν να θεωρεται αξα η ιδιτευση, το προσωπικ κρδος σε βρος του κοινο καλο και του δκιου».

Μιλντας πως επισημανει η δια ως πολτης και χι ως σζυγος του πρωθυπουργο, αναφρεται, μεταξ λλων, και στα δραματικ γεγοντα μσα και ξω απ το Μαξμου το καλοκαρι του 2015, τα οποα φανεται να την "πονον": «Τα τελευταα τρα χρνια κθε 5η Ιουλου κλαω απ νερα, απ οργ -ναι, κυριολεκτ», λει χαρακτηριστικ, ωστσο υπογραμμζει τι «ο Τσπρας το πγε ως το ριο της αντοχς που εχε η χρα. Μσα σ’ αυτ τη δνη δεν λλαξε τον χρτη των αξιν του, δεν τχτηκε υπρ των ισχυρν, εναι πντα με την πλευρ των ανθρπων του μχθου».

Παρλληλα στις επικρσεις της αντιπολτευσης τι ο ΣΥΡΙΖΑ λλα υποσχθηκε και λλα κανε, απαντ τι εκενοι «σκυβαν το κεφλι χωρς να χσουν καθλου χρνο, πρθυμοι σε λες τις εντολς» και «χουν χρεωθε για πντα την αναξιοπρπεια της υποταγς τους».

Αναφερμενη ειδικτερα στα γεγοντα του καλοκαιριο του 2015 η Μπττυ Μπαζνα επισημανει:

«Υπρχει μια αλθεια που εκενη την περοδο καταπλακθηκε μσα στην ολομτωπη επθεση κατ της κυβρνησης. Της αλθειας τι ο Τσπρας το οδγησε μχρι εκε που μποροσε να το πει, χοντας συνασθηση της ευθνης για ,τι εχε υποσχεθε στον ελληνικ λα αλλ και της ευθνης μπροστ στο διακβευμα.

»Γι' αυτ δεν δχομαι τις κατηγορες περ προδοσας και εξαπτησης. Δεν εχε λλα στο μυαλ του κι λλα κανε, δεν επε ψματα, δεν οπισθοχρησε. Πλεψε να διαχειριστε μια σκληρ, αμετακνητη κατσταση που ορθθηκε μπροστ του κρως απειλητικ. Και το πγε ως το ριο της αντοχς που εχε η χρα μπροστ στην τρομακτικ πεση, τον πνιγμ, την τιμωρα. Εναι περιττ να πω αν συμφωνε ο Τσπρας με ,τι αναγκστηκε να κνει, τι θα θελε να τα κνει λα αλλις. Ναι, αγωνστηκε σο καλτερα μποροσε χοντας απλυτη συνασθηση της επικνδυνης κατστασης.
»Διαπραγματετηκε μχρι τελευταας στιγμς για μια συμφωνα που δεν θα υπκουε στους διους νμους του αδιεξδου: στην παρλογη λιττητα. Και στην τελευταα πρταση συμφωνας απ τους δανειστς, στο εκβιαστικ "take it or leave it" πλεψε σο ντεξε. Και κανε αυτ που κθε δημοκρτης, αριστερς πολιτικς θα κανε: ρτησε το λα που τον εξλεξε προκειμνου να αντισταθε, "να υπογρψω; " Και ο λας μας απντησε περφανα και αποστομωτικ: «χι», παρλη τη βα εκενης της κρσιμης εβδομδας πριν το δημοψφισμα, την απστευτη προπαγνδα, ττε που το παλι σστημα παιζε τα ρστα του…. Θυμστε σους τρεχαν να φυγαδεσουν τις καταθσεις τους με το φβο του κουρματος των τραπεζικν καταθσεων; Θυμστε το διχασμ; Εκενοι που εχαν να χσουν πολλ και εχαν δη βγλει τα χρματ τους στο εξωτερικ και εκενοι που δεν εχαν να χσουν πια τποτα.

»Ο Τσπρας ζτησε την κρσιμη στιγμ τη γνμη του ελληνικο λαο κι αυτς, παρλο των ωμ εκβιασμ που του κλεισαν προκλητικ τις τρπεζες, το επε: "να αντισταθες". Θυμστε τη συγκντρωση του "χι" στο Σνταγμα; να εκατομμριο νθρωποι. Μια φων που δυνμωνε, μια δναμη που μας νωνε.

»... Ο Τσπρας, χοντας ρωτσει τον ελληνικ λα στο δημοψφισμα φυγε για να διαπραγματευτε ξαν με τους δανειστς μια καλτερη συμφωνα. Εχε πρει καθαρ εντολ δικαιτερης συμφωνας, χι εντολ ρξης εξδου απ την Ευρπη το ευρ. Το ερτημα του δημοψηφσματος ταν σαφς: "Συμφωνετε με την πρταση των δανειστν; ". Στηριζμενος στο κρυστλλινο «χι» του ελληνικο λαο, επστρεψε με μια συμφωνα που ταν μακρι απ αυτ που οραματιζταν αρχικ. κανε να συμβιβασμ, χι μως ταπεινωτικ, να συμβιβασμ που πστευε τι εχε μια προοπτικ: να οδηγσει τελικ στο τλος της ηγεμονας των ισχυρν, στο τλος της παρλογης λιττητας. Κι κανε πλι αυτ που θα πρεπε να κνει κθε αριστερς πολιτικς που σβεται τη ψφο του λαο του, αλλ κυρως σβεται τον εαυτ του: θεσε ξαν στην κρση του λαο τις επιλογς του προκαλντας τις εκλογς του Σεπτμβρη του 15. Επε ξεκθαρα: "Στις πρτες εκλογς εκλχθηκα με να πργραμμα που οραματιζταν τον μεσο τερματισμ της ατιμωτικς επιτροπεας και της λιττητας. δωσα να γνσιο, καθαρ αγνα με σες δυνμεις εχα. Αυτ κατφερα. Ζτησα τη γνμη σας στα δσκολα, στο αδιξοδο. Το αποτλεσμα του δημοψηφσματος ταν στα χρια μου δναμη. Που δυστυχς υποτιμθηκε. Αυτ τη συμφωνα φερα. Συμφωνετε; Συνεχζουμε μαζ τον αγνα; ". Και ο λας μας, απντησε πλι. Και εμπιστετηκε ξαν στο ΣΥΡΙΖΑ την ελπδα».

Σε λλο σημεο της συνντευξης η κ. Μπαζινα αποκαλπτει τι θα θελε να εχε συναντσει τον Φιντλ Κστρο και σημεινει: «Η εξουσα, ακμα και η αριστερ, χτυπει σε πολ εσωτερικς χορδς του ανθρπου, χει να κνει με την αυταρσκει του, την εικνα του εαυτο του, ακμα και με τη λμπιντ του. Ο ναρκισισμς καιροφυλακτε. σως η ψυχανλυση να βοηθοσε τους πολιτικος... Αλλ ποιος αντχει να συγκρουστε με το εδωλ του;»

Πηγ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφα: Intimenews