The strong voice of a great community
Φεβρουάριος 2007

Πίσω στο ευρετήριο

 Η σελίδα της υγείας

Νεότερες έρευνες για την υγεία και το φυσικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη πρόληψη ασθενειών με φυσικά, όχι χημικά, μέσα.

  

 Για μία ανάσα καθαρού αέρα.

Τη στήλη αυτή επιμελείται και παρουσιάζει ο Δρ. Θεόδωρος Κανάκης, (Dr. Naturopathy and Gestalt Therapy).

 

Το κείμενο που ακολουθεί είναι καθαρά πληροφοριακό και σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως θεραπευτική ιατρική αγωγή ή ότι συνιστά αντικατάσταση του θεράποντα γιατρού και των επιστημονικών του υποδείξεων. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών που παρέχονται μέσω της στήλης είναι προσωπική και απόλυτα δική σας. Σε καμία δε περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η ευθύνη αυτή βαρύνει τον συντάκτη ή και την επιθεώρηση “Πατρίδες”, η οποία φιλοξενεί τη στήλη.

                   “For a breath of fresh air”

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ανάγκη καθαρού αέρα, για μια βαθιά αναπνοή, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας, παρά ότι αυτό αποτελεί κάποιο λεκτικό τέχνασμα. Με αυτό ακριβώς το θέμα ασχολείται η μηνιαία έκδοση του Νοέμβρη του 2006,  του γνωστού μας “Consumers Report on health”. Η δε παρουσίαση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος δεν θα μπορούσε να είναι ποιό επίκαιρη σήμερα, από κάθε άλλη φορά, εάν θελήσουμε να λάβουμε υπ’ όψη μας την καθημερινή αναφορά στην ανάγκη για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και την σπουδαιότητα του καθαρού αέρα για τις ζωτικές ανάγκες του οργανισμού του ανθρώπου.

Πέραν, ωστόσο, της ανάγκης που δημιουργείται για τη διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος για τη σωματική υγεία του ανθρώπου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό επιδρά επίσης και στη συναισθηματική μας ισορροπία και ακόμα στην  υγεία των πνευμόνων.

Αρνητικοί παράγοντες, αντιθέτως, όπως είναι η συνεχής πίεση (stress), ο θυμός και η απαισιοδοξία, συμβάλλουν σημαντικά και επιταχύνουν την πτώση των πνευμόνων με τη δημιουργία φλεγμονής, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών επί του θέματος αυτού.

Αλλά όμως μια παρόμοια σφαιρική ανάλυση, ή όπως θα λέγαμε στην Αγγλική “Holistic View”, υπονοεί ότι και άλλοι σοβαροί παράγοντες, πέραν του καπνίσματος, έχουν την δυνατότητα να προξενήσουν βλάβη στους πνεύμονες. Χωρίς δε να υπάρχει αμφιβολία για τις καταστρεπτικά βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία του καπνιστή ή και εκείνου που βρίσκεται κοντά του και που αποδέχεται τον μολυσμένο αέρα που αποβάλει ο τελευταίος, μερικές έρευνες πάνω στο θέμα αφήνουν να υπονοηθεί ότι το κάπνισμα σιγάρου, αυτό καθ’ εαυτό, δεν είναι αρκετό για να αιτιολογήσει εξ ολοκλήρου τα προβλήματα που εμφανίζονται στους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα ορισμένων ατόμων.

Ας μου επιτραπεί να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι είναι απαραίτητο να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι οι πνεύμονες μας είναι επίσης δυνατόν να υποστούν βλάβη και από την εισπνοή μολυσμένου αέρα, από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ή ακόμα και τις αναθυμιάσεις που δημιουργεί η χρήση χημικών που χρησιμοποιούμε στα σύγχρονα νοικοκυριά. Έναν επίσης επικίνδυνο παράγοντα για την υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος αποτελεί και η γνωστή χλωρίνη την οποία κυρίως χρησιμοποιούμε στις κολυμβητικές δεξαμενές,(πισίνες), και η οποία πραγματικά χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα για την απολύμανση του νερού. Έναν άλλο επικίνδυνο, για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος, παράγοντα αποτελεί η μόνωση των σπιτιών η γνωστή ως “fiber Insulation”, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Dr. Hilda Clark, “εάν οι χορδές (fibers), του συστήματος της μόνωσης εισχωρήσουν μέσα στο αναπνευστικό μας σύστημα και μάλιστα στους πνεύμονες του ανθρώπου, είναι αδύνατον να απομακρυνθούν παρά μόνον με χειρουργική επέμβαση”.

Πέραν αυτού υπάρχει σήμερα το πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον των επιστημονικών ερευνητών στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη σημασία που προφανώς ασκούν οι ψυχολογικοί και συναισθηματικοί παράγοντες στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την εξασθένιση και την αρρώστια των πνευμόνων και του αναπνευστικού μας συστήματος.

Αυτή ήταν μάλιστα και η αιτία που μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Harvard, παρακολούθησε και μελέτησε 670 άνδρες επί οκτώ ολόκληρα χρόνια, θέλοντας να εξακριβώσουν τις αιτίες της τάσης των μελών της ομάδας, να διατηρούν εχθρική στάση έναντι των άλλων, ακόμα δε τους διέκρινε απαισιοδοξία για το μέλλον  και τον εαυτό τους.

Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η εχθρότητα και απαισιοδοξία τους, τόσο μεγαλύτερη παρουσίαζαν κατάπτωση στη λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού τους συστήματος, ανεξάρτητα από το εάν ήταν καπνιστές ή όχι. Πέραν αυτού δε άλλες έρευνες απέδειξαν ότι η ύπαρξη αρνητικών αισθημάτων από κοινού και σε συνδυασμό με καθημερινή ένταση στη ζωή αυτών των ατόμων  συμβάλλουν στην δημιουργία ειδικών χημικών ουσιών στο ανθρώπινο σύστημα, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξασθενίσουν και τελικά να καταστρέψουν τους πνεύμονες και το αναπνευστικό μας σύστημα.

Μερικά από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από εκείνους που θέλουν να προστατεύσουν τους πνεύμονες τους είναι η άμεση και τελεία αποχή από το κάπνισμα εάν κάποιος είναι καπνιστής, και η άρνησή του στην ιδέα αποδοχής του καπνίσματος εάν κάποιος τον παροτρύνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Αντικείμενα εξ άλλου  όπως η στρωμνή για γάτες ή και άλλων κατοικίδιων ζώων είναι κάτι που δεν θα πρέπει να αφήνονται μέσα στο σπίτι και περισσότερο σε χώρους που συνήθως χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της βιοχημικού Dr. Hilda Clark. Η μούχλα και ιδιαίτερα η μαύρη μούχλα, (στην αγγλική Black mold), dust mites, κατσαρίδες καθώς επίσης και σκόνη, (σκόνη οποιουδήποτε είδους), ακόμα και η χρήση χημικών, ορισμένα των οποίων δημιουργούν ευχάριστες αναθυμιάσεις στους χώρους της τουαλέτας, ( toilet bowl fresheners), έχουν τη δυνατότητα να προξενήσουν και να επιφέρουν βλάβη και να ταλαιπωρήσουν έτσι την υγεία των πνευμόνων.

Άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε προκειμένου να διαφυλάξετε τους πνεύμονές σας είναι η χρήση antioxidants στη καθημερινή σας δίαιτα.

Οι ουσίες αυτές περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως δε αποδεικνύεται από τις έρευνες, η ωφέλεια τους προέρχεται μόνο από τη χρήση φυσικών ουσιών και όχι από τη χρήση βιταμινών, όπως τουλάχιστον πιστεύει ο συντάκτης αυτού του άρθρου.

Ορισμένες ασκήσεις με βαθιές εισπνοές βοηθούν επίσης για τη καλή λειτουργία των πνευμόνων, είναι δε ιδιαίτερα ωφέλιμες τόσο για ασθενή άτομα όσο και υγιή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στο αναπνευστικό σύστημα γνωστό ως “YOGA” και επίσης το “meditation”. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις παρουσιάζονται ευεργετήματα στο αναπνευστικό μας σύστημα και τους πνεύμονες, καθώς ηρεμούν τα αγγεία του αίματος και κατά συνέπεια  δημιουργούνται συνθήκες μείωσης της υψηλής πίεσης του αίματος.

Με την ευκαιρία του σημερινού άρθρου θεωρώ απαραίτητο να αναφερθώ σε ένα ιδιαίτερης σημασίας interview της Dr. Sheila Basra, MD, η οποία μέχρι προ τινός υπηρετούσε στη θέση του υπεύθυνου ιατρικού αξιωματούχου υγείας για την επαρχία του Οντάριο. Η Dr. Basra, παραιτήθηκε από αυτή τη θέση διότι, όπως δήλωσε η ίδια, πάσχει από ένα είδος πολύ δύσκολου καρκίνου. Σε ερώτηση σχετική με την αγωγή που χρησιμοποιεί για την αντιμετώπισή του, πέραν των συνηθισμένων ιατρικών φαρμάκων, απάντησε: «τελευταία έγινα μέλος σε μια ομάδα YOGA. Το YOGA μου καθησυχάζει το άγχος και μου δυναμώνει το σώμα και το πνεύμα και έτσι μπορώ να αντισταθώ στην αρρώστια”. (CBC interview Jan. 16, 2007).

 Είναι δε βέβαιο ότι η καθημερινή χρήση ενός συστήματος ασκήσεων με βαθιές εισπνοές, κάμποσες φορές την ημέρα, είναι ευεργετικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα τα οποία πάσχουν από εμφύσημα, χρονία βρογχίτιδα, άσμα ή και ακόμα σε υγιή άτομα και άλλα με προδιαθέσεις στον αθλητισμό.

Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι ορισμένες φυσικές τροφές και βότανα προσφέρουν πραγματικά ευεργετήματα για τη προστασία και καλή λειτουργία των πνευμόνων. Μία από αυτές τις ωφέλιμες τροφές για το αναπνευστικό μας σύστημα βρίσκεται μέσα στο γνωστό μας ψαρόλαδο (Fish Oil), και είναι γνωστή ως “OMEGA 3”.

Λόγω του ότι τα μεγάλα ψάρια συνήθως απορροφάν στο σύστημά τους υψηλό ποσοστό ουσιών από επικίνδυνα μέταλλα που βρίσκονται στη θάλασσα, όπως είναι ο υδράργυρος (mercury) και άλλα, είναι προτιμητέο το λάδι να προέρχεται από μικρά ψάρια όπως είναι οι σαρδέλες και αντσούγιες. Σήμερα ένας αριθμός παρασκευαστών προσφέρουν το λάδι αυτό και είναι εύκολο να το βρει κάποιος στην αγορά σε καταστήματα υγιεινών τροφών, σε κάψουλες ή και χύμα.

Για άτομα που δεν τρώνε κρέας αλλά προτιμούν τροφές από λαχανικά (vegetarians), προσφέρεται ως σωστή η επιλογή λαδιού από λιναρόσπορο, γνωστό ως “Flax Oil”, το οποίο επίσης διατίθεται σε όλα τα καταστήματα υγιεινών τροφών. Και τα δύο αυτά είδη λαδιού θεωρούνται ότι είναι πραγματικά ευεργετικά για το κυκλοφοριακό μας σύστημα και το αναπνευστικό μας σύστημα, και αποτελεί έναν σπουδαίο φύλακα εναντίον του καρκίνου,των αρθριτικών και μιας μακριάς κατάστασης άλλων ασθενειών. Ο αλεσμένος λιναρόσπορος, (ground flax seed), έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με την επιβεβαίωση του Dr. Whitaker, M.D. ότι αποτελεί: “ένα σίγουρο ιαματικό φυσικό φάρμακο εναντίον της γνωστής χοληστερίνης”. Μια με δύο κουταλιές κάθε πρωί λιναρόσπορου, μαζί με νερό, γάλα ή και κάποιο χυμό φρούτων είναι απαραίτητες για να κρατάμε τη χοληστερίνη κάτω από έλεγχο. Για εκείνους δε που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα θα μπορέσουν να βρουν επίσης  ανακούφιση με τη χρήση αλεσμένου λιναρόσπορου.