The strong voice of a great community
Φεβρ 2019

Η Wilson-Raybould λει τι πισθηκε, δχθηκε κεκαλυμνες απειλς σχετικ με την SNC-Lavalin

Απδοση: Ι. Σ. Σ.

OTTAWA - Ο πρην υπουργς Δικαιοσνης Jody Wilson-Raybould δηλνει τι δχθηκε αμελικτες πεσεις - συμπεριλαμβανομνων των καλυμμνων απειλν - απ τον πρωθυπουργ Justin Trudeau, τους στεντερους συνεργτες του του, τον αντατο δημσιο υπλληλο και το γραφεο του υπουργο Οικονομικν για να σταματσουν την ποινικ δωξη της γιγαντιαας τεχνικς εταιρεας του Μοντρελ SNC- Lavalin.

Και λει τι πιστεει τι χασε το δισημο χαρτοφυλκιο δικαιοσνης σε υποθσεις βετερνων τον Ιανουριο επειδ αρνθηκε να ενδσει στις πισεις.

Η Wilson-Raybould κανε αυτς τις εκπληκτικς και λεπτομερες κατηγορες κατ τη μαρτυρα της την Τετρτη στην επιτροπ δικαιοσνης της Βουλς των Κοινοττων, σπζοντας τρεις εβδομδες σιωπς για την υπθεση που συγκλνισε την κυβρνηση, προκαλντας την παρατησ της απ το υπουργικ συμβολιο και την αποχρηση του πιο αξιπιστου συμβολου του Trudeau.

Ο συντηρητικς ηγτης Andrew Scheer, ο οποος μλησε αμσως μετ τη μαρτυρα της Wilson-Raybould, δλωσε τι ο Trudeau εχε χσει την ηθικ εξουσα να κυβερνσει τη χρα και πρπει να παραιτηθε. Ζτησε επσης μια αστυνομικ ρευνα των ισχυρισμν της Wilson-Raybould.

Η πρην υπουργς δλωσε στην επιτροπ τι «καταδιχθηκε» για να τερματσει τη δωξη εδ και αρκετος μνες αφτου η διευθυντς δημοσων διξεων, Kathleen Roussel, απρριψε την ιδα της διαπραγμτευσης μιας συμφωνας αποκατστασης με τη SNC-Lavalin και πολ καιρ αφο δλωσε κατηγορηματικ τι δεν θα απευθυνθε  στη Roussel να αντιστρψει την απφασ της.

"Για μια περοδο περπου τεσσρων μηνν, μεταξ Σεπτεμβρου και Δεκεμβρου του 2018, βινω μια σταθερ και παρατεταμνη προσπθεια πολλν ανθρπων εντς της κυβρνησης να επιδιξουν την πολιτικ παρμβαση στην σκηση διακριτικς εισαγγελικς ευχρειας στο ρλο μου ως γενικο εισαγγελα του Καναδ, "επε στην επιτροπ.
Παρ 'λα αυτ, η Wilson-Raybould επε τι δεν θερησε τι πρεπε να παραιτηθε εκενη την εποχ και δεν θιξε μεσα τις ανησυχες της στον Trudeau μετ τις 17 Σεπτεμβρου, ταν τον ενημρωσε για πρτη φορ τι πστευε τι δεν θα ταν σκπιμο να παρμβει στο ζτημα της SNC- Lavalin.

Επε τι δεν μλησε απευθεας στο Trudeau για την SNC-Lavalin και πλι μχρι τις 7 Ιανουαρου, ταν την πληροφρησε τι επρκειτο να την απομακρνει απ το χαρτοφυλκιο δικαιοσνης και πρτεινε τι η κνηση ταν αποτλεσμα της ρνησς της να παρμβει στην ποινικ δωξη, την οποα αρνθηκε. Αποδεχταν μια μετακνηση σε υποθσεις βετερνων στις 14 Ιανουαρου και δεν παραιτθηκε απ το υπουργικ συμβολιο μχρι τις 11 Φεβρουαρου, πντε ημρες μετ απ ναν ισχυρισμ αννυμης προλευσης τι υπρξε αντικεμενο πισεων που εχε εμφανιστε στην Globe and Mail.

"Εκενη την εποχ, δεν το θεωροσα ως ευθνη μου να παραιτηθ. Εδα τον εαυτ μου ως τον γενικ εισαγγελα της χρας που κανε το ργο της για να διασφαλσει και να υποστηρξει την ανεξαρτησα του εισαγγελα και να προασπσει την ακεραιτητα του δικαστικο συστματος και καννας δικαου."

Μετ την απομκρυνσ της, η Wilson-Raybould επε τι θα εχε παραιτηθε αμσως αφο ο διδοχς της στο χαρτοφυλκιο δικαιοσνης, David Lametti, εξδωσε οδηγα στην Roussel να διαπραγματευτε μια συμφωνα αποκατστασης με τη SNC-Lavalin - την οποα ο γενικς εισαγγελας εναι νμιμα το δικαωμα να κνει, εφσον η οδηγα δημοσιεεται στο επσημο αρχεο κυβερνητικν αποφσεων, τη Gazette Canada.
Ο Trudeau επε τι υπρξαν ντονες συζητσεις εντς της κυβρνησης σχετικ με την υπθεση SNC-Lavalin, αλλ τι επανειλημμνα διαβεβαωσε την Wilson-Raybould τι η απφαση να παρμβει για να σταματσει τη δωξη ταν δικ της και μνο.
Αμφισβτησε αυτ την εκδοχ των γεγοντων, λγοντας τι οTrudeau προσφερε κποια ασαφ βεβαιτητα μετ την μεση αντιμετπισ της στη σσκεψη της 17ης Σεπτεμβρου, δο εβδομδες μετ την απφαση της Roussel να μην εξετσει μια συμφωνα αποκατστασης.

"Ο πρωθυπουργς μου ζτησε να βοηθσω, να βρω μια λση εδ για τη SNC, αναφροντας τι αν δεν υπρχε (συμφωνα αποκατστασης) θα χνονταν πολλς θσεις εργασας και τι η SNC θα μετακμισε απ το Μντρεαλ", δλωσε η Wilson-Raybould.

Επε τι εξγησε το νμο στο Trudeau και του επε τι «εχε αποφασσει» να μην παρμβει με την Roussel. Ωστσο, επε τι ο Τρουντ και ο υπλληλος του Συμβουλου του Michael Wernick συνχισαν να εκφρζουν ανησυχες, εν ο Wernick σημεωσε τι το Κεμπκ θα διεξγαγε εκλογς σε μερικς εβδομδες και ο Τρουντ σημεωσε τι εναι ο διος βουλευτς του Κεμπκ.

«μουν αρκετ κπληκτη», επε, προσθτοντας τι κοταξε το Τρουντ στα μτια και ρτησε: «Εσες πολιτικ παρεμβανεται στο ρλο μου, στην απφασ μου ως γενικο εισαγγελα; ... Ο πρωθυπουργς επε:« χι, χι , χι, απλ πρπει να βρομε μια λση. " "

Η Wilson-Raybould ανφερε λεπτομερες περιπτσεις για τις οποες κρινε ακατλληλη την πεση του επικεφαλς του υπουργεου Οικονομικν Bill Morneau και λλων, αλλ δλωσε τι η εκστρατεα πεσης κλιμακθηκε το φθινπωρο, ακμη και μετ την SNC-Lavalin ενπιον του δικαστηρου για να αμφισβητσει την απρριψη της Roussel απ μια συμφωνα αποκατστασης.

Η επικεφαλς της υπηρεσας της, Jessica Prince, τελικ κλθηκε σε επεγουσα συνεδραση της 18ης Δεκεμβρου με την αρχηγ του Τρουντο, Κιτι Τελφρντ, και τον κριο γραμματα του, Τζραλντ Μποτς. Αναφερμενη σε μηνματα κειμνου απ την Prince που της στειλαν αμσως μετ τη συνντηση, η Wilson-Raybould δλωσε τι οι δο πρτοι βοηθο του πρωθυπουργο θελαν να προσλβει εξωτερικ νομικ εμπειρογνμονα, ενδεχομνως δικαστ του Ανωττου Δικαστηρου, για να διατυπσει γνμη σχετικ με την καταλληλτητα να κατευθνει τον Roussel να αντιστρψει την απφασ της σχετικ με τη δωξη της SNC-Lavalin.

ταν η Prince πρτεινε τι θα ταν παρμβαση, ο Butts υπαινχθηκε: "Jess, δεν υπρχει λση εδ που δεν συνεπγεται κποια παρμβαση". Ο Telford ανφερε τι μια εξωτερικ νομικ ποψη θα δσει στην κυβρνηση "κλυψη" και θα επιτρψει στον Τρουντ να πει τι κνει κτι. Προσφερε επσης να παρατξει τα μσα ενημρωσης, υποστηρζοντας την απφαση να παρμβει στη δωξη, σμφωνα με τα κεμενα.
Αλλ η πιο ντονη πεση ρθε την επμενη μρα, στις 19 Δεκεμβρου, ταν η Wilson-Raybould επε τι λαβε αυτ που θεωροσε τι ταν τρεις "καλυμμνες απειλς" τι θα μποροσε να χσει τη δουλει της απ τον υπλληλο του Privy Council, Wernick. Ο αντατος δημσιος υπλληλος της χρας την περασμνη εβδομδα επε στην επιτροπ τι πιστεει τι δεν εφαρμστηκε κακ πεση στον Wilson-Raybould απ τον διο απ οποιονδποτε λλο.

Σμφωνα με την Wilson-Raybould, ο Wernick της επε τι η Trudeau θελε να μθει γιατ δεν εχε προσφερθε στη SNC-Lavalin μια συμφωνα αποκατστασης, να εδος ευκαιρας που θα επτρεπε στην εταιρεα να αποφγει τις δυνητικ ασυμββαστες επιπτσεις μιας ποινικς καταδκης. Της επε τι ο πρωθυπουργς "θα βρει ναν τρπο να το κνει με τον να τον λλο τρπο" και τι δεν ταν καλ για την γενικ εισαγγελα να εναι «σε ασυμφωνα» με τον πρωθυπουργ.

Συνολικ, η Wilson-Raybould επε τι ασκθηκε πεση στο προσωπικ της απ 11 τομα, μσω περπου 10 τηλεφωνημτων, 10 συναντσεων και πολυριθμων μηνυμτων ηλεκτρονικο ταχυδρομεου και μηνυμτων κειμνου. Επανλαβαν επανειλημμνα ανησυχες σχετικ με τους κινδνους για τη βιωσιμτητα της SNC-Lavalin εν καταδικαστε για διαφθορ και απτη σε σχση με το ργο που επιδικει στη Λιβη.

Επιπλον, επε τι ανησυχον τι η εταιρεα θα μποροσε να αποφασσει να μεταφρει τις δραστηριτητς της απ το Κεμπκ, επηρεζοντας τις εκλογς του περασμνου φθινοπρου στο Κεμπκ και ενδεχομνως να πλξουν περισστερους Φιλελεθερους στην επαρχα, συμπεριλαμβανομνου του Τρουντ, στις επμενες ομοσπονδιακς εκλογς το φθινπωρο.

Επε τι της επαν επανειλημμνα τι η απφαση ταν εναντον της, αλλ η προσπθεια να την φρουνι σε μια συμφωνα αποκατστασης ταν αμελικτη.