The strong voice of a great community
Φεβρ 2019

Τραμπ και Κιμ: Μετ τα χαμγελα, το αδιξοδο

Του Κστα Ρπτη

Οι βαρτατες απειλς που αντλλασσαν στα τλη του 2017 οι ΗΠΑ και η Βρειος Κορα υπκρυπταν διαθσεις διαπραγμτευσης, τις οποες εδαμε να εκδηλνονται θεαματικ με την πρτη συνντηση των Ντναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμνο Ιονιο στη Σιγκαπορη. Αντστοιχα μως, οι θερμο εναγκαλισμο των δο ηγετν κατ τη χθεσιν δετερη συνντησ τους στο Ανι υπκρυπταν να αδιξοδο επ της ουσας, το οποο δεν ργησε να ρθει στο φως.

Ωστσο, κποτε υποχρενεται κανες να πλαισισει την αποτυχα με αισιδοξα μηνματα. Αυτς ακριβς πραξε ο νοικος του Λευκο Οκου στη συνντευξη Τπου που οργανθηκε βιαστικ, μετ το πρωρο τλος των συνομιλιν με τον Βορειοκορετη ηγτη.

Η συνντηση υπρξε "παραγωγικ”. Μεταξ των δο πλευρν υπρχει "θρμη” και "αποφασιστικτητα να πετχουν κτι το ιδιατερο”. Οι αντιπροσωπεες αναχρησαν "συναινντας να επανλθουν” και διαπιστνοντας τι "βρσκονται πιο κοντ” σε μια μελλοντικ συμφωνα.

Αυτ διακρυξαν ο πρεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλς του Στιτ Ντιπρτμεντ, Μικ Πομπο, με τον τελευταο να διευκρινζει τι οι συνομιλες του Ανι προσκρουσαν σε ζητματα "timing” και "sequencing”.

Οι ροι παραπμπουν στο αναπντητο ερτημα ποια πλευρ θα υλοποισει πρτη ,τι της ζητ η λλη. Η μεση επιδωξη του Κιμ Γιονγκ Ουν εναι η ρση των αμερικανικν και διεθνν κυρσεων κατ της χρας του, ωστσο ο διος ο Τραμπ παραδχθηκε δημοσως τι δεν ταν τοιμος να συγκατατεθε.

Απ την λλη πλευρ, η προτεραιτητα των ΗΠΑ εναι η αποπυρηνικοποηση της κορεατικς χερσονσου. μως, πως παρατρησε ο Τραμπ, ο Κιμ χει να "συγκεκριμνο ραμα” της αποπυρηνικοποησης που δεν ταυτζεται με το αμερικανικ.

"Θλω πολ να αποσρω τις κυρσεις, γιατ θλω να δω αυτ τη χρα να αναπτσσεται. μως πρπει να παραχωρσουν περισστερα” δλωσε ο Τραμπ χαρακτηριστικ.

"Περισστερα” μως ζητ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Εναι γνωστ τι την αποπυρηνικοποηση την τοποθετε στο τρμα και χι στην αρχ της διαδρομς, εν στο διαπραγματευτικ καλθι βζει και την αμερικανικ στρατιωτικ παρουσα στη Ντια Κορα, η οποα αποτελε "κκκινη γραμμ” για τη Ουσινγκτον.

Ο διος δλωσε στους δημοσιογρφους τι αν δεν ταν τοιμος να συζητσει την αποπυρηνικοποηση δεν θα εχε μεταβε στο Ανι. Κατ τις διαπραγματεσεις εμφανσθηκε μλιστα τοιμος να διατξει το κλεσιμο των πυρηνικν εγκαταστσεων της Γιονγκμπιν. μως, αυτ δεν καθησυχζει την αμερικανικ πλευρ, στον βαθμ που η Βρεια Κορα διατηρε τους βαλλιστικος πυραλους και τις πυρηνικς κεφαλς που χει αναπτξει.

Σε κθε περπτωση, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεθηκε να μην επαναλβει τις πυρηνικς δοκιμς (η κτη και μεγαλτερη πραγματοποιθηκε τον Σεπτμβριο του 2017) και τις εκτοξεσεις πυραλων, οι οποοι, πως υποστηρζεται, χουν πλον βεληνεκς ικαν να πλξει την αμερικανικ επικρτεια.

"Χρειαζμαστε περισστερο χρνο” διαπστωσε ο Κιμ. "Για μνα η ταχτητα δεν εναι το πιο σημαντικ πργμα” παρατσε και ο Τραμπ. Τουλχιστον, χουν επενδσει και οι δο τσο πολλ σε αυτ την διαδικασα προσγγισης, στε να μην μπορον να οπισθοχωρσουν στο κακ παρελθν των λεονταρισμν.

Αποδεικνεται τσι τι ο Βορειοκορετης εναι ορθολογικς πακτης και επιδξιος διαπραγματευτς. μως, η προοπτικ προσοδοφρων οικονομικν συμπρξεων που δελεζει τσο τον διο σο και τον Τραμπ δεν εναι αρκετ για να ξεπεραστον οι περιορισμο που θτει ο συσχετισμς δυνμεων στο εσωτερικ των δο χωρν.