The strong voice of a great community
Φεβρ 2019

Φεβρουριος 1943: Ο θνατος και η Κηδεα του Εθνικο  ποιητ μας Κωστ Παλαμ

Στις 27 Φεβρουαρου του 1943 φεγει απ την ζω νας απ τους μεγαλτερους Στοχαστς και Πνευματικος Δημιουργος του Νετερου Ελληνισμο, ο Κωστς Παλαμς. Τσο ο θνατς του σε μα απαισιδοξη στιγμ της Ιστορας μας, την Περοδο της τριπλς ξενικς Κατοχς, σο και η αναγνριση του ποιητικο του ργου διεθνς (υπρξε ο ποιητς του «Ολυμπιακο μνου») μεττρεψαν την Κηδεα του σε αυθρμητο ξσπασμα εθνικς αντασης για τους υπδουλους λληνες.
Γεννημνος τον Ιανουριο του 1859 στην Πτρα, με Μεσολογγτικη καταγωγ, ο Κωστς Παλαμς υπρξε διαρκς παρν με το δημιουργικ του Πνεμα στις Αγωνες και τους Αγνες του Ελληνικο Λαο απ τις τελευταες δεκαετες του 19ου αινος ως το πρτο μισ του 20ου. ταν η εποχ των μεγλων Οραμτων για τον Ελλαδικ Ελληνισμ.

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ  ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Κατ τον Πλεμο του 1940  ο Κωστς Παλαμς μαζ με λλους λληνες λογους προσυπγραψε την κκληση των Ελλνων Διανοουμνων προς τους διανοομενους ολκληρου του κσμου, με την οποα αφ' ενς μεν καυτηριζονταν η κακβουλη ιταλικ επθεση, αφ' ετρου δε, διγειρε την παγκσμια κοιν γνμη σε επανσταση συνειδσεων για κοιν νο πνευματικ Μαραθνα.
Πθανε στις 27 Φεβρουαρου 1943  πειτα απ σοβαρ ασθνεια 40 ημρες μετ το θνατο της συζγου του (τον οποο δεν εχε πληροφορηθε επειδ και η δικ του υγεα ταν σε κρσιμη κατσταση). Η κηδεα του μεινε ιστορικ, καθς μπροστ σε κπληκτους Γερμανος κατακτητς χιλιδες κσμου τον συνδευσε στην τελευταα του κατοικα, στο Α' Νεκροταφεο, τραγουδντας τον Εθνικ μνο .

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο μεγλος μας εθνικς ποιητς πθανε στην Αθνα μεσοσης της τριπλς Κατοχς. Η κηδεα του αποτλεσε να απ τα μεγαλτερα αντικατοχικ συλλαλητρια, καθς σσσωμος ο πνευματικς κσμος της χρας αλλ και εκατοντδες χιλιδες απλο λαο συνδεψαν συγκλονισμνοι το σκνωμα του Ποιητ στην τελευταα του κατοικα στο Α' Νεκροταφεο, τραγουδντας τον Εθνικ μνο, κτω απ τα σκυθρωπ και κπληκτα πρσωπα των κατακτητν.
Εκε εκ μρους του Πνευματικο Κσμου τον αποχαιρετ λλος μεγλος ποιητς μας , ο γγελος Σικελιανς με το περφημο ποημα του ΗΧΗΣΤΕ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ:

«Ηχστε οι σλπιγγες… Καμπνες βροντερς,
Δονστε σγκορμη τη χρα πρα ως πρα…
Βογγστε, τμπανα πολμου…
Οι φοβερς σημαες, ξεδιπλωθετε στον αρα!
Σ’ αυτ το φρετρο ακουμπ η Ελλδα!»

Ηχστε οι σλπιγγες... Καμπνες βροντερς,
δονστε σγκορμη τη χρα πρα ως πρα...
Βοσκστε τμπανα πολμου... Οι φοβερς
σημαες, ξεδιπλωθετε στον αρα !

Σ' αυτ το φρετρο ακουμπ η Ελλδα ! να βουν
με δφνες αν υψσουμε ως το Πλιο κι ως την σσα,
κι αν το πυργσουμε ως τον βδομο ουραν,
ποιν κλε, τι κι αν το πει η δικι μου γλσσα;

Μα εσ Λα, που τη φτωχ σου τη μιλι,
ρωας την πρε και την ψωσε ως τ' αστρια,
μερσου τρα τη θεκ φεγγοβολι
της τλειας δξας του, ανασκωσ' τον στα χρια

γιγντιο φλμπουρο κι απνω απ μας
που τον υμνομε με καρδι αναμμνη,
πες μ' να μνο ανασασμν: "Ο Παλαμς !",
ν' αντιβογκσει τ' νομ του η οικουμνη !

Ηχστε οι σλπιγγες... Καμπνες βροντερς,
δονστε σγκορμη τη χρα πρα ως πρα...
Βογκστε τμπανα πολμου... Οι φοβερς
σημαες, ξεδιπλωθετε στον αρα !

Σ' αυτ το φρετρο ακουμπ η Ελλδα ! νας λας,
σηκνοντας τα μτια του τη βλπει...
κι ακριος φλγεται ως με τ' δυτο ο Νας,
κι απ ψηλ νεφλη Δξας τνε σκπει.

Τι πνωθ μας, που ο ρρητος παλμς
της αιωνιτητας, αστρφτει αυτν την ρα
Ορφας, Ηρκλειτος, Αισχλος, Σολωμς
την για δχονται ψυχ την τροπαιοφρα,

που αφο το ργο της θεμλιωσε βαθι
στη γην αυτν με μιαν ισθεη Σκψη,
τον τρισμακριο τρα πει ψηλ τον ακχο
με τους αθνατους θεος για να χορψει.

Ηχστε οι σλπιγγες... Καμπνες βροντερς,
δονστε σγκορμη τη χρα πρα ως πρα...
Βγκα Παινα ! Οι σημαες οι φοβερς
της Λευτερις ξεδιπλωθετε στον αρα !

γγελος Σικελιανς

ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ

Μσα στο Α’ Νεκροταφεο ο υπδουλος Ελληνισμς αποχαιρετοσε τον Οραματιστ ποιητ του, τον νθρωπο που μεινε στις πνευματικς επλξεις για μισ και πλον αινα. Αναζητοσε ο λληνας να στριγμα και το βρισκα σε ναν νεκρ . μως ναν νεκρ μνο σωματικ διτι η Ψυχ του εχε δη ανεβε στην κορυφ του Παρνασσο του θνους.
Μσα σε συνθκες δυστυχας η Κηδεα του Ποιητ θμιζε στον Λα μας τις μεγλες του στιγμς, του θμιζε τον λληνα μαχητ που δο μλις χρνια πριν εχε αποδεξει στα Βορειοηπειρωτικ Βουν τι ξρει να πολεμ για την Ελευθερα του. Και να πεθανει για την Ελευθερα αυτ διδσκοντας τους Ελεθερους Λαος τι σημανει Ελληνικ Ανδρεα.

πως ειπθηκε, οι Κατοχικς αρχς και η κυβρνηση Λογοθετπουλου, καταλαβανοντας ββαια τι θα επακολουθοσε, εχαν λβει τα μτρα τους. Ο διος ο Πρωθυπουργς ωστσο παρστη, καθς επσης και εκπρσωποι των Γερμανν και Ιταλν. Παρ’ λα αυτ δεν εναι δσκολο να εξηγσει κανες την αθρα συρρο των κατοκων της πρωτεουσας. Ο κσμος πνιγταν. Αναζητοσε να ξσπασμα, καθς οι αντοχς του φταναν πια στα ρια τους.
Η φμη του Κωστ Παλαμ υπρξε Παγκσμια . ταν ο Ποιητς του «Ολυμπιακο μνου», ενς μνου που συνοδεει (σε μουσικ Σπρου Σαμρα) κθε Ολυμπιακ διοργνωση.
Και αυτ η φμη κανε τους νστολους Κατακτητς, Ιταλος και Γερμανος, να στκονται αποσβολωμνοι θεατς σε αυτ το ξσπασμα των Σκλβων Νικητν. Ο διος ο Αδλφος Χτλερ στειλε προσωπικ στφανο στην μνμη του Παλαμ, αεροπορικς απ το Βερολνο .
Σμερα, επτ  δεκαετες μετ, το λο γεγονς του Θαντου και της Κηδεας του Κωστ Παλαμ το 1943 μας θυμζει τι ο Ελληνισμς χει μσα του κρυφς και ανεξντλητες Δυνμεις. Ακμα και σε στιγμς δσκολες. Τις Δυνμεις αυτς μπορομε να αναδεικνουμε και να χρησιμοποιομε χι μνο για αντιμετωπσουμε πρακτικ προβλματα της καθημεριντητας, αλλ και να υπερασπιστομε τις Αξες του Πολιτισμο μας .
Κτι ττοιο κανε με τον γραπτ του Λγο ο Κωστς Παλαμς, ο μεγλος αυτς Μαχητς του Ελληνικο Πνεματος .

Γεργιος Διον. Κουρκοτας
http://anastasiosk.blogspot.com/2013/02/blog-post_5129.html