The strong voice of a great community
ΦεβρïõÜñéïò 2019

Ðßóù óôï åõñåôÞñéï

ΦεβρουÜριος 1943: Ο θÜνατος και η Κηδεßα του Εθνικοý  ποιητÞ μας ΚωστÞ ΠαλαμÜ

Στις 27 Φεβρουαρßου του 1943 φεýγει απü την ζωÞ Ýνας απü τους μεγαλýτερους ΣτοχαστÝς και Πνευματικοýς Δημιουργοýς του Νεþτερου Ελληνισμοý, ο ΚωστÞς ΠαλαμÜς. Τüσο ο θÜνατüς του σε μßα απαισιüδοξη στιγμÞ της Ιστορßας μας, την Περßοδο της τριπλÞς ξενικÞς ΚατοχÞς, üσο και η αναγνþριση του ποιητικοý του Ýργου διεθνþς (υπÞρξε ο ποιητÞς του «Ολυμπιακοý ¾μνου») μετÝτρεψαν την Κηδεßα του σε αυθüρμητο ξÝσπασμα εθνικÞς ανÜτασης για τους υπüδουλους ¸λληνες.
ΓεννημÝνος τον ΙανουÜριο του 1859 στην ΠÜτρα, με Μεσολογγßτικη καταγωγÞ, ο ΚωστÞς ΠαλαμÜς υπÞρξε διαρκþς παρþν με το δημιουργικü του Πνεýμα στις Αγωνßες και τους Αγþνες του Ελληνικοý Λαοý απü τις τελευταßες δεκαετßες του 19ου αιþνος ως το πρþτο μισü του 20ου. ¹ταν η εποχÞ των μεγÜλων ΟραμÜτων για τον Ελλαδικü Ελληνισμü.

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ  ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

ΚατÜ τον Πüλεμο του 1940  ο ΚωστÞς ΠαλαμÜς μαζß με Üλλους ¸λληνες λογßους προσυπÝγραψε την Ýκκληση των ΕλλÞνων ΔιανοουμÝνων προς τους διανοοýμενους ολüκληρου του κüσμου, με την οποßα αφ' ενüς μεν καυτηριÜζονταν η κακüβουλη ιταλικÞ επßθεση, αφ' ετÝρου δε, διÝγειρε την παγκüσμια κοινÞ γνþμη σε επανÜσταση συνειδÞσεων για κοινü νÝο πνευματικü Μαραθþνα.
ΠÝθανε στις 27 Φεβρουαρßου 1943  Ýπειτα απü σοβαρÞ ασθÝνεια 40 ημÝρες μετÜ το θÜνατο της συζýγου του (τον οποßο δεν εßχε πληροφορηθεß επειδÞ και η δικÞ του υγεßα Þταν σε κρßσιμη κατÜσταση). Η κηδεßα του Ýμεινε ιστορικÞ, καθþς μπροστÜ σε Ýκπληκτους Γερμανοýς κατακτητÝς χιλιÜδες κüσμου τον συνüδευσε στην τελευταßα του κατοικßα, στο Α' Νεκροταφεßο, τραγουδþντας τον Εθνικü ¾μνο .

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο μεγÜλος μας εθνικüς ποιητÞς πÝθανε στην ΑθÞνα μεσοýσης της τριπλÞς ΚατοχÞς. Η κηδεßα του αποτÝλεσε Ýνα απü τα μεγαλýτερα αντικατοχικÜ συλλαλητÞρια, καθþς σýσσωμος ο πνευματικüς κüσμος της χþρας αλλÜ και εκατοντÜδες χιλιÜδες απλοý λαοý συνüδεψαν συγκλονισμÝνοι το σκÞνωμα του ΠοιητÞ στην τελευταßα του κατοικßα στο Α' Νεκροταφεßο, τραγουδþντας τον Εθνικü ¾μνο, κÜτω απü τα σκυθρωπÜ και Ýκπληκτα πρüσωπα των κατακτητþν.
Εκεß εκ μÝρους του Πνευματικοý Κüσμου τον αποχαιρετÜ Üλλος μεγÜλος ποιητÞς μας , ο ¢γγελος Σικελιανüς με το περßφημο ποßημα του ΗΧΗΣΤΕ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ:

«ΗχÞστε οι σÜλπιγγες… ΚαμπÜνες βροντερÝς,
ΔονÞστε σýγκορμη τη χþρα πÝρα ως πÝρα…
ΒογγÞστε, τýμπανα πολÝμου…
Οι φοβερÝς σημαßες, ξεδιπλωθεßτε στον αÝρα!
Σ’ αυτü το φÝρετρο ακουμπÜ η ΕλλÜδα!»

ΗχÞστε οι σÜλπιγγες... ΚαμπÜνες βροντερÝς,
δονÞστε σýγκορμη τη χþρα πÝρα ως πÝρα...
ΒοσκÞστε τýμπανα πολÝμου... Οι φοβερÝς
σημαßες, ξεδιπλωθεßτε στον αÝρα !

Σ' αυτü το φÝρετρο ακουμπÜ η ΕλλÜδα ! ¸να βουνü
με δÜφνες αν υψþσουμε ως το ΠÞλιο κι ως την ¼σσα,
κι αν το πυργþσουμε ως τον Ýβδομο ουρανü,
ποιüν κλεß, τι κι αν το πει η δικιÜ μου γλþσσα;

Μα εσý ΛαÝ, που τη φτωχÞ σου τη μιλιÜ,
¹ρωας την πÞρε και την ýψωσε ως τ' αστÝρια,
μερÜσου τþρα τη θεúκÞ φεγγοβολιÜ
της τÝλειας δüξας του, ανασÞκωσ' τον στα χÝρια

γιγÜντιο φλÜμπουρο κι απÜνω απü μας
που τον υμνοýμε με καρδιÜ αναμμÝνη,
πες μ' Ýνα μüνο ανασασμüν: "Ο ΠαλαμÜς !",
ν' αντιβογκÞσει τ' üνομÜ του η οικουμÝνη !

ΗχÞστε οι σÜλπιγγες... ΚαμπÜνες βροντερÝς,
δονÞστε σýγκορμη τη χþρα πÝρα ως πÝρα...
ΒογκÞστε τýμπανα πολÝμου... Οι φοβερÝς
σημαßες, ξεδιπλωθεßτε στον αÝρα !

Σ' αυτü το φÝρετρο ακουμπÜ η ΕλλÜδα ! ¸νας λαüς,
σηκþνοντας τα μÜτια του τη βλÝπει...
κι ακÝριος φλÝγεται ως με τ' Üδυτο ο Ναüς,
κι απü ψηλÜ νεφÝλη Δüξας τüνε σκÝπει.

Τι πÜνωθÝ μας, üπου ο Üρρητος παλμüς
της αιωνιüτητας, αστρÜφτει αυτÞν την þρα
ΟρφÝας, ΗρÜκλειτος, Αισχýλος, Σολωμüς
την Üγια δÝχονται ψυχÞ την τροπαιοφüρα,

που αφοý το Ýργο της θεμÝλιωσε βαθιÜ
στη γην αυτÞν με μιαν ισüθεη ΣκÝψη,
τον τρισμακÜριο τþρα πÜει ψηλÜ τον ºακχο
με τους αθÜνατους θεοýς για να χορÝψει.

ΗχÞστε οι σÜλπιγγες... ΚαμπÜνες βροντερÝς,
δονÞστε σýγκορμη τη χþρα πÝρα ως πÝρα...
Βüγκα ΠαιÜνα ! Οι σημαßες οι φοβερÝς
της ΛευτεριÜς ξεδιπλωθεßτε στον αÝρα !

¢γγελος Σικελιανüς

ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ

ΜÝσα στο Α’ Νεκροταφεßο ο υπüδουλος Ελληνισμüς αποχαιρετοýσε τον ΟραματιστÞ ποιητÞ του, τον Üνθρωπο που Ýμεινε στις πνευματικÝς επÜλξεις για μισü και πλÝον αιþνα. Αναζητοýσε ο ¸λληνας Ýνα στÞριγμα και το Ýβρισκα σε Ýναν νεκρü . ¼μως Ýναν νεκρü μüνο σωματικÜ διüτι η ΨυχÞ του εßχε Þδη ανεβεß στην κορυφÞ του Παρνασσοý του ¸θνους.
ΜÝσα σε συνθÞκες δυστυχßας η Κηδεßα του ΠοιητÞ θýμιζε στον Λαü μας τις μεγÜλες του στιγμÝς, του θýμιζε τον ¸λληνα μαχητÞ που δýο μüλις χρüνια πριν εßχε αποδεßξει στα ΒορειοηπειρωτικÜ ΒουνÜ üτι ξÝρει να πολεμÜ για την Ελευθερßα του. Και να πεθαßνει για την Ελευθερßα αυτÞ διδÜσκοντας τους Ελεýθερους Λαοýς τι σημαßνει ΕλληνικÞ Ανδρεßα.

¼πως ειπþθηκε, οι ΚατοχικÝς αρχÝς και η κυβÝρνηση Λογοθετüπουλου, καταλαβαßνοντας βÝβαια τι θα επακολουθοýσε, εßχαν λÜβει τα μÝτρα τους. Ο ßδιος ο Πρωθυπουργüς ωστüσο παρÝστη, καθþς επßσης και εκπρüσωποι των Γερμανþν και Ιταλþν. Παρ’ üλα αυτÜ δεν εßναι δýσκολο να εξηγÞσει κανεßς την αθρüα συρροÞ των κατοßκων της πρωτεýουσας. Ο κüσμος πνιγüταν. Αναζητοýσε Ýνα ξÝσπασμα, καθþς οι αντοχÝς του Ýφταναν πια στα üρια τους.
Η φÞμη του ΚωστÞ ΠαλαμÜ υπÞρξε Παγκüσμια . ¹ταν ο ΠοιητÞς του «Ολυμπιακοý ¾μνου», ενüς ¾μνου που συνοδεýει (σε μουσικÞ Σπýρου ΣαμÜρα) κÜθε ΟλυμπιακÞ διοργÜνωση.
Και αυτÞ η φÞμη Ýκανε τους Ýνστολους ΚατακτητÝς, Ιταλοýς και Γερμανοýς, να στÝκονται αποσβολωμÝνοι θεατÝς σε αυτü το ξÝσπασμα των ΣκλÜβων Νικητþν. Ο ßδιος ο Αδüλφος Χßτλερ Ýστειλε προσωπικü στÝφανο στην μνÞμη του ΠαλαμÜ, αεροπορικþς απü το Βερολßνο .
ΣÞμερα, επτÜ  δεκαετßες μετÜ, το üλο γεγονüς του ΘανÜτου και της Κηδεßας του ΚωστÞ ΠαλαμÜ το 1943 μας θυμßζει üτι ο Ελληνισμüς Ýχει μÝσα του κρυφÝς και ανεξÜντλητες ΔυνÜμεις. Ακüμα και σε στιγμÝς δýσκολες. Τις ΔυνÜμεις αυτÝς μποροýμε να αναδεικνýουμε και να χρησιμοποιοýμε üχι μüνο για αντιμετωπßσουμε πρακτικÜ προβλÞματα της καθημερινüτητας, αλλÜ και να υπερασπιστοýμε τις Αξßες του Πολιτισμοý μας .
ΚÜτι τÝτοιο Ýκανε με τον γραπτü του Λüγο ο ΚωστÞς ΠαλαμÜς, ο μεγÜλος αυτüς ΜαχητÞς του Ελληνικοý Πνεýματος .

Γεþργιος Διον. Κουρκοýτας
http://anastasiosk.blogspot.com/2013/02/blog-post_5129.html