The strong voice of a great community
Φεβρ 2019

Πσο σοβαρ εναι η να κρση Ινδας-Πακιστν!

Του Κωνσταντνου Λουκπουλου*

Μεγλη ανησυχα δημιουργεται τσο σε περιφερειακ σο και σε παγκσμιο εππεδο απ την εδ και 15 ημρες κλιμκωση της ντασης στις σχσεις μεταξ Ινδας και Πακιστν, χωρν με πυρηνικ οπλοστσιο, που το τελευταο διμερο, κατληξε σε θερμ επεισδια στην αμφισβητομενη περιοχ του Κασμρ. Επισημανεται τι εναι η πρτη σοβαρ στρατιωτικ εμπλοκ εδ και δεκαετες.

Τι χει συμβε

Προχθς, Τρτη ο Ινδς Υπουργς Εξωτερικν Βιτζι Γκοκαλ, ανακονωσε τι η Ινδικ Πολεμικ Αεροπορα σε μα … «μη στρατιωτικ προληπτικ ενργεια», προσβαλε Στρατπεδο Εκπαιδεσεως των ισλαμιστν ανταρτν «Jaish-e-Mohammed (JeM)» (Στρατς του Μοχμεντ) που επιδικουν την απσχιση του Κασμρ που κατχει η Ινδα. Η προσβληθεσα απ τους Ινδος περιοχ βρσκεται στο ελεγχμενο απ το Πακιστν Κασμρ, 75 χιλιμετρα απ την «Γραμμ Ελγχου» πως ονομζεται η ριος γραμμ μιας και εκε δεν υπρχουν επισμως αναγνωρισμνα σνορα. Το Πακιστν αρχικ απελησε θα ανταποδσει το πλγμα σε χρνο και τπο της επιλογς του εν ο Εκπρσωπος Τπου του Υπουργεου μυνας υπονησε ακμα και χρση πυρηνικν πλων.

Οι προχθεσινς ινδικς αεροπορικς επιθσεις αποτελον αντποινα και αποσκοποσαν στην μεωση της μαχητικς ικαντητας της τζιχαντιστικς «JeM» η οποα εχε αναλβει την ευθνη της βομβιστικς επθεση αυτοκτονας στο Ινδικ Κασμρ τη 14 Φεβρουαρου προκαλντας τον θνατο 44 ανδρν των Ειδικν Δυνμεων Ασφαλεας της Ινδας. Το Δελχ κατηγορε το Ισλαμαμπντ τι υποθλπτει τους αυτονομιστς αντρτες που δρουν στο Ινδικ Κασμρ εν για την βομβιστικ επθεση της 14 Φεβρουαρου επρριψε την ευθνη στο Πακιστν, που αρνθηκε κθε εμπλοκ. Κρνεται σκπιμο να επισημανθε τι η τζιχαντιστικ «JeM» χει χαρακτηριστε εκτς απ Ινδα, ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΗΒ ως τρομοκρατικ οργνωση, ο δε ιδρυτς και Αρχηγς της Μασοντ Αζχρ εχε επαφς και με την Αλ Κιντα.

Με τις εκατρωθεν επγειες στρατιωτικς δυνμεις σε κατσταση συναγερμο, η συνχεια δθηκε χθες 27 Φεβρουαρου με την κατρριψη ενς ινδικο Α/Φ Mig-21 και την σλληψη του πιλτου του. Πλον κνει μα υπερπαραγωγ προπαγανδιστικν βντεο, σαν αυτ των Τορκων στην περπτωση της σλληψης των 2 Στρατιωτικν μας.

Απ Ινδικς πλευρς εν χουν μιλσει λοι οι …Υπουργο, παραμνει σιωπηλς ο Πρωθυπουργς Μντι ο οποος χει συνεχς δπλα του τον Διοικητ της Υπηρεσας Πληροφοριν και τον Αρχηγ των Δυνμεων Ασφαλεας. Απ την πλευρ του ο Πακιστανς Πρωθυπουργς Ιμρν Χαν υπεραμνθηκε της κατρριψης του Ινδικο Α/Φ αλλ φνηκε στις δηλσεις του συγκρατημνος και συμβιβαστικς. Τνισε τι πρπει να επικρατσει λογικ και αυτοσυγκρτηση καθσον και οι δο χρες χουν πυρηνικ και νας κακς υπολογισμς θα εναι καταστροφικς και για τις δο πλευρς εν θα βοηθσει για να βρεθον οι υπεθυνοι της βομβιστικς επθεσης της 14 Φεβρουαρου. Τσο η Ινδα σο και το Πακιστν εχαν ανακαλσει τους Πρσβεις τους μετ την 14 Φεβρουαρου ταν ρχισε να «φουντνει» η κρση.

Γιατ το Κασμρ προκαλε διαχρονικ σοβαρ τριβ μεταξ Ινδας και Πακιστν

Το Κασμρ εναι μα αμφιλεγμενη στρατηγικ περιοχ στους πρποδες των Ιμαλιων και αποτελε εστα κρσεων απ το 1947 ταν Ινδα και Πακιστν γιναν κρτη. Το πρβλημα δημιουργθηκε ταν τα ημιαυτνομα «Πριγκιπτα» της αποικιοκρατικς Ινδας διαχωρζονταν στα δυο να σχηματιζμενα κρτη. Εν ο Μαχαραγις του Κασμρ προτθετο να ενταχθε στην Ινδα αντιμετπισε μουσουλμανικ εξγερση. Το Δελχ ζτησε μεση νταξη, στειλε Στρατ που πολμησε με το Πακιστν και τσι διαμοιρστηκε μεταξ των δυο, καταλγοντας σε αυτ που σμερα ονομζουμε «Γραμμ λεγχου». Το Δημοψφισμα που απατησε με το 47 Ψφισμα του, το ΣΑ/ΟΗΕ προκειμνου οι κτοικοι να αποφασσουν για το που θα ενταχθον δεν γινε ποτ.

Αν και διαμοιρασμνο το διεκδικον …ολκληρο και οι δο τους! Παρλληλα να μικρ μρος του ελγχεται απ την Κνα. Η «Γραμμ Ελγχου» εναι η γραμμ κατπαυσης πυρς μετ τις πολεμικς συγκροσεις του 1947 και δεν αναγνωρζεται επισμως ως σνορο. Ινδα και Πακιστν χουν πολεμσει για το Κασμρ 3 φορς με τελευταα σγκρουση το 1999.
Εδ και 40 χρνια υπρχει ισλαμικ ανταρτικ κνημα που επιδικει την νωση λου του Κασμρ υπ το Πακιστν το οποο κρυφ το υποστηρζει. λα αυτ τα χρνια γνεται ανταλλαγ πυρν φορητο οπλισμο ακμα και πυρν λμων και πυροβολικο. μως πρτη φορ παραβιστηκε εναριος χρος και γινε αεροπορικ προσβολ.

Εναι πιθανς νας γενικευμνος πλεμος Ινδας και Πακιστν

Αν και υπρχει μεγλη πιθαντητα να χουμε συνχιση κποιων ανταποδοτικν στρατιωτικν ενεργειν το ενδεχμενο γενικευμνη σρραξη εκτιμται ως πολ χαμηλ. Ο κριος λγος εναι τι πρα απ να τερστιο συμβατικ οπλοστσιο υπολογζεται τι Πακιστν και Ινδα χουν στην κατοχ τους 100-180 πυρηνικς κεφαλς για προσβολς στχων τσο σε στρατηγικ σο και τακτικ εππεδο. Αυτ συνιστ σημαντικ αποτροπ του ενς προς τον λλο! Η Ινδα εναι αρκετ ισχυρτερη, με νοπλες Δυνμεις 3 φορς μεγαλτερες απ του Πακιστν, με πολ μεγαλτερο και πιο σγχρονο οπλοστσιο και 10 φορς μεγαλτερη σε μγεθος οικονομα. Η ανισορροπα μως λγω του πυρηνικο οπλοστασου που διαθτει και το Πακιστν εναι σχετικ μικρ.

Και οι δο συνδονται και συνεργζονται στεν με τις ΗΠΑ αν και η Ινδα δεν χει σταματσει την συνεργασα της με την Ρωσα σε λα τα εππεδα. Το Πακιστν υποστηρζεται απ την Κνα που το βοθησε στην ανπτυξη πυρηνικν δυνατοττων αλλ ζτησε χθες με την σειρ της αυτοσυγκρτηση και αποκλιμκωση. Μεγλη βοθεια παρνει το Πακιστν απ την Σαουδικ Αραβα αλλ και απ την γειτονικ μας Τουρκα με την οποα χει ειδικ στρατηγικ σχση και εναι πελτης της αμυντικς της βιομηχανας.

Σημαντικ μως ταν η παρμβαση του Υπουργο Εξωτερικν των ΗΠΑ Μικ Πομπο, ο οποος ζτησε απ τις Κυβερνσεις Ινδας και Πακιστν, να δεξουν «αυτοσυγκρτηση» (σημ. κτι που θα πουν μετ βεβαιτητας και σε περπτωση ελληνοτουρκικς κρσεως, για να μην χουν κποιοι …αυταπτες!) να αποφγουν κθε «περαιτρω στρατιωτικ δραστηριτητα» απαιτντας ταυτχρονα απ το Ισλαμαμπντ να αναλβει «αποφασιστικ» δρση εναντον των «τρομοκρατικν οργανσεων» με ορμητριο την επικρτει του. Κτι που δεχνει προς τα πο θα κινηθε η αποκλιμκωση.
Αντ επιλγου

νας «πυρηνικς χειμνας» στην Ινδικ Υποπειρο δεν θα βουλιξει μνο τις δο χρες αλλ θα συμπαρασρει και την παγκσμια σταθερτητα. Αυτ το γνωρζουν εκτς απ τους δο εμπλεκμενους και οι Παγκσμιοι δρντες και για τον λγο αυτ πιστεουμε τι θα επικρατσει σνεση και λογικ. Σνεση και λογικ που καθοδηγεται μως απ την μαγικ λξη που λγεται «Αποτροπ».

*Ο Αντιστρτηγος ε.α. Κωνσταντνος Λουκπουλος εναι επικεφαλς στο «Παρατηρητριο Liberal».