The strong voice of a great community
2018

Το συλλαλητριο χει πρτα δικαωμα και μετ θμα

Σε μια χρα με σχεδν μηδενικ ουσιαστικ δημοκρατικ Παιδεα δεν εναι παρξενο που το συλλαλητριο της Κυριακς απασχολε το μεγαλτερο κομμτι του πληθυσμο που ασχολεται μαζ του με ρους χουλιγκανικο οπαδισμο. Και δεν εναι τυχαο που ο προπροπαππος μου ο Νικλας το 1824, μσα στην Επανσταση, σκοτθηκε σε εμφλιο μεταξ Μαυρομιχαλαων και Τζανετκηδων στο Ταναρο!

Και για να το ξεκαθαρσω απ την αρχ, εγ εναι οπαδς των συλλαλητηρων. λων των συλλαλητηρων. Γιατ ο λας που συμμετχει σε συλλογικς μορφς αποτελεται απ πολτες που νοιζονται. Που δεν χουν παραδοθε στις εξουσες τους. Που διεκδικον. Που ανησυχον. Που δεν χουν αποκοιμηθε στους καναπδες τους.

Δετερο, ο νθρωπος κανε 50.000 χρνια να φτσει στο σημεο να θεωρε τι χει ο καθνας δικαωμα να λει τη γνμη του. Και να τη λει ατομικ και συλλογικ. Με συγκεντρσεις. ταν λμε ο καθνας εννοομε ο καθνας. Απ τον πιο ακραο μχρι τον πιο συντηρητικ. Και για τη Μακεδονα και για την Ηριννα και για τη νομιμοποηση του χασς.

Τρτο, το ελληνικ Σνταγμα και στο ρθρο 11 εξασφαλζει στους λληνες πολτες, και κατ συνπεια σε λους σοι κατοικον βρσκονται εδ, το δικαωμα να συνρχονται ειρηνικ και χωρς πλα.

Τταρτο, εναι λλο πργμα να διαφων με το ατημα της διαδλωσης και λλο πργμα να διαφων με το δικαωμα της διαδλωσης. Εδ ακριβς, στη χρα υπρχει σοβαρ πρβλημα. Και το πρβλημα εναι τι ικαν κομμτι του πληθυσμο δεν θεωρε δικαωμα του λλου να διαδηλνει ταν διαφωνε μ αυτν τον λλον πολιτικ οπαδικ!

Πμπτο, ποιος διαφωνε με το δικαωμα λων να διαδηλνουν χει μπει στο δρμο του αυταρχισμο και του φασισμο. Και τον βαδζει αν προσπαθε να εμποδσει με τη βα τους λλους να διαδηλνουν. Εφ σον διαδηλνουν ειρηνικ και χωρς πλα.

ποιος αναλαμβνει το ρλο του χωροφλακα ιδεν, χει πρει το δρμο του χωροφλακα. Και ο χωροφλακας εναι η κφραση της βας της εξουσας. τσι τηρεται ο νμος σε λο τον κσμο. Επομνως, ποιος στρφεται εναντον διαδηλωτν δεν εναι παρ νας βαιος εξουσιαστς και μλιστα αυτκλητος. Αντιδημοκρτης.

κτο, δεν εναι η πρτη φορ που υπερασπζομαι το δικαωμα του συλλαλητριου. Αλλ αυτ εναι η ντροπ. τι το αυτονητο σε μια Δημοκρατα δεν εναι αυτονητο! Και δεν μ' ενδιαφρει αν οι διαδηλωτς εναι χρυσαυγτες αναρχοαυτνομοι. Υπρχει και το δικαωμα της αντισυγκντρωσης. Εναι κι αυτ Δημοκρατα.

βδομο, η βαιη καταστολ συγκεντρσεων εναι πρακτικ της αστυνομας του κρτους και των φασιστικν ταγμτων εφδου. Την χουμε δει κατ επανληψη. Η φασιστικ νοοτροπα, μως, χει τη βα μσα της. Δεν ξρει Δημοκρατα. Επομνως, κανες που υπερασπζεται τη Δημοκρατα δρα και μιλει εξ ονματος της Δημοκρατας δεν μπορε να στρφεται με οποιονδποτε τρπο εναντον διαδηλωτν.

γδοο, οι λληνες χουν τον εμφλιο στην κουλτορα τους. Απ την αρχ της παρξς τους. Θυμζω τι το πρτο και ιερ βιβλο των ελληνικν φλων ταν η Ιλιδα. Η ιστορα του εμφλιου μεταξ δο πολμαρχων. τσι αρχζει και αυτ πραγματεεται μχρι λξης του εμφλιου με κλασικ ελληνικ δραματικ τρπο!

πως γραψα και στον πρλογο, την ρα που εξελισσταν η Επανσταση του ’21, οι Μπηδες της Μνης Τζαννετκης και Μαυρομιχλης πολεμοσαν και σκοτνονταν μεταξ τους για τον λεγχο της γραμμς του Ταινρου! Θυσαζαν πλα, σφαρες και πολεμιστς για το μπεηλκι! Κι αυτ εναι μια ασφαλστατη μαρτυρα σε να μνο τπο της χρας. Γιατ το διο συνβαινε σε λη τη χρα! Και δεν σταμτησε ποτ!

Το διο κλμα καλλιεργεται και σμερα με φρασεολογα του χειρτερου καταγωγιο, κυρως απ στελχη της κυβρνησης και απ το παρακρτος της. Κι αυτ εναι το επικνδυνο. Γιατ η κυβρνηση δνει στους πολτες τον τνο και το πρτυπο για το πς να συμπεριφρονται και ποια εναι τα ρι τους. Δεν τον δνουν οι διφορες οργανσεις που αντιτθενται στο συλλαλητριο οι πολτες που βρζουν. Αυτ εναι η δημοκρατικ κουλτορα τους, αυτ κνουν. Και το κνουν, γιατ τσι τους χουν γαλουχσει οι κυβερνσεις με τη δικ τους αντιδημοκρατικ κουλτορα. Δε φτανε οι πολτες.

Τλος, εγ διαφων με τις ακρτητες και τις αμορφωσις που εκφρστηκαν στη Θεσσαλονκη θα εκφραστον στη συγκντρωση της Κυριακς απ διφορους κληρικος και πολτες. Και με ανατριχιζει η συμμετοχ της Χρυσς Αυγς και των λλων ακραων γκρουποσκουλων. Αλλ, σβομαι και τιμ τον Μκη και τον καθηγητ Κασιμτη, απ τους λγους με το Γλζο που κρατνε εδ και τουλχιστον 8 χρνια ψηλ τη σημαα της τσο σπνιας συνπειας. Και σβομαι και λους τους δημοκρατικος πολτες που θα παραβρεθον. Και θεωρ ντροπ για ναν λα να χει για μπροστρηδες υπερασπιστς της ιστορας του και της αξιοπρπεις του απναντι σε ληστς δανειστς και σε φασστες εθνικιστς γετονες, τρες 90χρονους! Ττοια φτχεια απ κει και κτω!

Και παρλο που διαφων, θα υπερασπιστ το δικαωμα λων αυτν των ανθρπων να διαδηλσουν. Γιατ δεν κανε 50.000 χρνια το δποδο μχρι να εξημερωθε, για να το εξαγρισουν πλι μερικ τετρποδα ανμεσ του.

Κθε εκφοβισμς, βιαιτητα, απειλ ευνοε και θα ευνοσει μνο τα φασιστικ στοιχεα μσα και ξω απ τη διαδλωση. Ας το σκεφτον οι θερμοκφαλοι και οι ανεγκφαλοι μσα κι ξω απ την κυβρνηση.

Γ. Παπαδπουλος- Τετρδης