The strong voice of a great community
2018

Λθος που πστεψαν τι το Μακεδονικ εναι περπατος

Του Γιννη Σιδρη

Η παρα της ΚΝΕ που κυβερνει τη χρα, παρερμνευσε κατ πως φανεται το μαρξιστικ τσιττο «οι εργτες δεν χουν πατρδα» (αν και με λλο νημα το εχε πει ο μεγλος διανοητς) και θερησαν τι και οι λαο δεν χουν πατρδα. Χρησιμοποησαν να τερστιο εθνικ, ιστορικ και γεωπολιτικ θμα: α) Ως παγνιο εσωτερικς μικροπολιτικς για τον διεμβολισμ της αντιπολτευσης β) ως πεδο επιβεβαωσης της μακροβιτητς της, μσα απ την ευμεν αναγνριση εκ μρους των Δυτικν Κντρων, της ευπειθος υπακος της σε αυτ.

Τους εχε διαφγει, πως διφυγε και στους νεωτεριστς φιλελεθερους, τι το νομα και η διατρηση της ελληνικτητς του, δεν εναι μνο μια διπλωματικ διευθτηση γραφεων. Εναι μια τραγικ ιστορα που σρνει πσω της ηρωισμος, δυστυχα των τοπικν πληθυσμν, θυσες, ποτμια αματος, ξολοθρεμος.

Το εξηγομε απ την αρχ, για να μην υπρξουν παρανοσεις: Αυτ η στλη δεν εναι παλξη των «Μακεδονομχων», πως ειρωνικ αποκαλονται. Απ τα πρτο κεμενο που φιλοξνησε για το Σκοπιαν, εχαμε γρψει τι – με βαρι καρδι – δεν βλπουμε λλη λση απ την σνθετη ονομασα.

μως εναι λλο πργμα η αποδοχ καταστσεων των οποων η επιθυμητ διευθτηση ξεπερν τις δυναττητς μας ως χρα, και λλο η βλσφημη χρησιμοποησ του ως πολιτικ υπομχλιο, για πολιτικ μακροημρευση της κυβρνησης. Και ββαια εναι ακμα χειρτερο η προσβολ σων εχαν την εθνικ ευαισθησα να βρεθον στο συλλαλητριο της Θεσσαλονκης.

Εναι προσβολ στα βσανα που πρασαν οι κτοικοι της Μακεδονας απ τον βουλγαρικ πανσλαβισμ (ταν το «ξανθ γνος» με τη συνθκη του Αγου Στεφνου χρισε τη Μακεδονα στη Μεγλη Βουλγαρα – ττε που ο Τσρος Αλξανδρος ΙΙ γραφε στον Νικλαο Ιγντιεφ «ουδεμαν σπιθαμν γης υπρ του Βασιλεου της Ελλδας», και προς τον γγλο πρσβη Σεμρ εξηγοσε «Δεν συμφρει την αυτοκρατορα (σ.σ. Ρωσα) να γνει η Ελλς ισχυρν κρτος» – για να μην ανακοπε η τση της Ρωσικς αυτοκρατορας προς τη Μαρη Θλασσα και να μην αποκοπε η πρσβασ της στο Αιγαο.

Και μετ, πλι απ τη Ρωσα, επ Υπαρκτο αυτ τη φορ, γινε η να προσπθεια πανσλαβισμο… σοσιαλιστικο αυτ τη φορ, που θα απελευθρωνε τον μακεδονικ λα απ τη... μπτα των κατακτητν Ελλνων… Και κπως τσι τελικ μας κληρονμησε ο Ττο το ψευδεπγραφο εθνικιστικ υβρδιο.

Συμμετοχ απ πεσμα

Ο λας οτε ξερε οτε ενδιαφρθηκε να μθει ποιος διοργνωνε το συλλαλητριο της Θεσσαλονκης. Ηξερε μνο τι αφοροσε στη Μακεδονα και προστρεξε αυθρμητα. Και εναι ανθικο για την μνμη σων δωσαν τη ζω τους στον Μακεδονικ Αγνα, να χαρακτηρζεις τους συμμετχοντες ως εθνικιστς και φασστες. Για τον κσμο αυτ ο ηρωικς αγνας που καναν οι πργονο του για την ελληνικτητα της Μακεδονας, δεν εναι παλις ιστορες καταχωμνες σε κιτρινισμνα κιτπια. Εναι οικογενειακ βωμα που η εξιστρησ του φτνει ως το σμερα, τρεις γενις μετ. Αγγζει χορδς, δημιουργε συγκινσεις και προτρπει σε αντιστσεις.

Τα δια ισχουν ββαια και για το Μτωπο Λογικς που με παρξενη «λσσα», χωρς ενσυνασθηση, καταφρθηκε στα social media εμμονικ κατ των συλλαλητηρων. «Μγιστα» επιχειρματ του, πως και των Συριζαων, τι τα διοργαννουν εθνικιστς εν σε αυτ παρσταται και η Χ.Α.

μως εναι εκολο το λογικ αντεπιχερημα: Τα μεγλα συλλαλητρια του '92-'94 δεν απβησαν εκλογικς χορηγς της Χ.Α. Δεκαπντε χρνια μετ, στις εκλογς του 2009, την παρδωσαν με το… τρομερ ποσοστ του 0,29%!

Στο κτω-κτω, το τι παρσταται η Χ.Α. δικαιοται να το προσπτει το Μτωπο Λογικς. Εναι ωλο να το χρησιμοποιον οι Συριζαοι που συνυπρξαν με τη Χ.Α. στις πλατεες, ττε που δεν καταδκαζαν τις κρεμλες – αν δεν τις επσειαν και οι διοι – οτε τις φασιστικς φωνς «να καε το μπουρδλο η βουλ». Οπως απ κοινο (εξ αριστερν της εξδρας οι μεν, εκ δεξιν οι δε), πτυχαν το ντροπιαστικ για το θνος: Να αναγκσουν τον Πρεδρο της Ελληνικς Δημοκρατας, στο νομα του αντιμνημονιακο αγνα, να εγκαταλεψει την παρλαση της Θεσσαλονκης. Αδιανητη ιεροσυλα στη μνμη των νων που δωσαν τη ζω τους για την ελευθερα της χρας στα χρνια του '40.

Το συλλαλητριο γνεται σμερα, μικρ μεγλο θα δεξει. Πντως θα εναι μεγαλτερο απ σο προριστο να εναι, γιατ η σεχταριστικ αντιμετπισ του νθεν κακεθεν πεσμωσε κσμο ο οποος δεν εχε σκοπ να παραβρεθε και τρα θα το κνει. Αν δεν σεβαστον αυτν τον κσμο, αν συνεχζουν να τον απαξινουν και να τον βρζουν, ττε σγουρα θα τον στελουν στη Χ.Α.

Αυτοχειριασμς

Η κυβρνηση κλεισμνη στα πολυτελ μγαρα της εξουσας, με τις ενργεις της, τις αφυψηλο δηλσεις των στελεχν της, καθς και με την ρητορικ του μσους των troll της, κατρθωσε το ακατρθωτο. Μεττρεψε το συλλαλητριο της Αθνας σε αντικυβερνητικ διαδλωση. Αυτοχειριστηκε! Δεν εχε καταλβει τι παρλθαν οι χρνοι που κυριαρχοσε στο πεζοδρμιο. Τρα εναι εξουσα – στω και αν ο κ. Κοτζις στλνει τα μλη της κνησης «Πρττω» της οποας ηγεται να διαδηλσουν κατ της δικς του πολιτικς! Εμαθε απ τον ΣΥΡΙΖΑ που καλοσε τον κσμο να διαδηλσει κατ των μτρων που παιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμηδα!

ΥΓ: Η αφασικ επθεση στο σπτι του Μκη, δεν εναι καν ξια σχολιασμο. Απλς ανασρει στη μνμη τους Στχους του Διονση Σαββπουλου απ τους «Αχαρνς»:

«Πολμησα καιρ σε λα τα πεδα
και με τυφλ μανα, ξσκιζα τον εχθρ.
Τρα με χειρουργε, μια αλλθωρη νεολαα
μια τσογλανοπαρα που κνει κριτικ».

liberal.gr