The strong voice of a great community
2018

Συγκλνισε ο Μκης, μλησε για “εθνομηδενιστς”: Ολοκληρθηκε το συλλαλητριο για το Σκοπιαν

 

Χιλιδες πολτες απ λη την Ελλδα συμμετχουν με παν και ελληνικς σημαες στο συλλαλητριο για την ονομασα των Σκοπων, προκειμνου να μην υπρχει ο ρος "Μακεδονα" στην ονομασα της γειτονικς χρας, στην πλατεα Συντγματος, Αθνα, Κυριακ 4 Φεβρουαρου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ολοκληρθηκε το συλλαλητριο για το «Μακεδονικ» στην πλατεα Συντγματος στην Αθνα και σμφωνα με τις ελληνικς Αρχς, η συμμετοχ φτασε στους 140.000, εν απ την πλευρ τους οι διοργαντριες οργανσεις υποστηρζουν τι η συμμετοχ ξεπρασε το 1,5 εκατομμριο διαδηλωτς.
 Το συλλαλητριο οργνωσαν πανμακεδονικο σλλογοι, φορες, σωματεα της Ελλδας και της ομογνειας. Κεντρικο ομιλητς ταν ο Μκης Θεοδωρκης, ο μητροπολτης Σρου Δωρθεος, ο συνταγματολγος Γιργος Κασιμτης και ο πρεδρος της ΚΕΔΕ Γιργος Πατολης.

Σμφωνα με τη ελληνικ Αστυνομα, η οποα λαβε απ νωρς το πρω αυξημνα μτρα ασφαλεας στην περιοχ, για το συλλαλητριο φτασαν στην Αττικ 283 λεωφορεα.

Τον τνο του συλλαλητηρου δωσε η ομιλα του Μκη Θεοδωρκη, την οποα αφιρωσε στον Θεδωρο Κολοκοτρνη.

Απευθυνμενος στον «κυραρχο λα», ο κ. Θεοδωρκη αναφρθηκε στο πατριωτικ ασθημα των Ελλνων, και σημεωσε: «Απευθνουμε κκληση στους βουλευτς, που χουν το δικαωμα να ζητσουν δημοψφισμα, να προκαλσουν τη σχετικ συζτηση στη Βουλ και να κινητοποισουν αυτ το εθνικς σημασας ζτημα».

Ταυτχρονα υποστριξε τι: «μνο εμες οι λληνες μπορομε να δσουμε να μην δσουμε το δικαωμα στους Σκοπιανος, να οικειοποιονται στο μλλον μσω του ονματος Μακεδονα, να αναπσπαστο τμμα του Ελληνισμο».

Ο λληνας συνθτης μλησε για παραποηση της ιστορας απ την πΓΔΜ και υποστριξε τι δεν επιτρπεται η παραχραξη της ιστορας. Δριμεα ταν, επσης, η κριτικ που σκησε ο κ. Θεοδωρκης στην ελληνικ κυβρνηση, κνοντας λγο για «εθνομηδενιστς που μας κυβερνον».

Απ την πλευρ του ο μητροπολτης Σρου Δωρθεος διβασε το μνυμα της Ιερς Συνδου, υποστηρζοντας τι η Εκκλησα της Ελλδος στηρζει την υπερσπιση των δικαων της Μακεδονας και δεν μπορε να αποδεχθε τον ρο Μακεδονα οποιοδποτε λλο παργωγο ως συστατικ του ονματος λλου κρτους. «Ας γνει αυτ το συλλαλητριο σμερα μνυμα εθνικς ομοψυχας. Η Μακεδονα εναι στις καρδις λων των Ελλνων», υποστριξε ο κ. Δωρθεος.

 Αμσως μετ τη λξη του συλλαλητηρου, ο υπουργς Εξωτερικν της Ελλδας Νκος Κοτζις τοποθετθηκε απναντι στο συλλαλητριο, με ανρτησ του στο Twitter, που δλωσε: «Σμερα διαψεστηκαν οι δημοσκοπσεις της διαπλοκς. Φνηκε η γμνια της ΝΔ, αλλ και σων δεν κουσαν τον λγο Οικουμενικο Πατριρχη. Εκατομμρια Ελλνων πατριωτν καναν την επιλογ τους. Συνεχζω, λοιπν, με συχη συνεδηση και ευθνη να διαπραγματεομαι για το καλ της πατρδας».

Συμμετχοντας στο συλλαλητριο, δλωση κανε και ο πρην πρωθυπουργς Αντνης Σαμαρς. «Αυτ η συγκλονιστικ εικνα εντητας και αποφασιστικτητας του ελληνικο λαο θα φτσει ξω. Και ελπζω να καταλβουν λοι», επε ο κ. Σαμαρς, δηλνοντας συγκινημνος.

 Ο Βασλης Λεβντης, πρεδρος της νωσης Κεντρων, συμμετεχε επσης στο συλλαλητριο απ το οποο δλωσε τι τα υπλοιπα κμματα θα πρπει να εκφρσουν ξεκθαρη θση για το αν θα στηρξουν λση που περιλαμβνει τον ρο «Μακεδονα».

Παρλληλα με τη διεξαγωγ του συλλαλητηρου, οργανθηκε αντιφασιστικ συγκντρωση στα Προπλαια απ συλλογικτητες του αντιεξουσιαστικο χρου και της Αριστερς.

Μικρ νταση σημειθηκε στην οδ Πανεπιστημου, ταν ομδα ακροδεξιν επιχερησε να κατευθυνθε προς τα Εξρχεια, με αποτλεσμα να προκληθε συμπλοκ με διμοιρα των ΜΑΤ, που εχε σχηματσει φραγμ στο σημεο.

 

ΚΥΠΕ/Αδμος Ζαχαριδης